Žebříček největších flákačů ve sněmovně. Co si o tom myslíte?

Žebříček největších flákačů ve sněmovně. Co si o tom myslíte?
Placený je jako král. Ale docházku má prachmizernou. Své lavici se vyhýbá, lelkuje a nehlasuje. Kdo je to? Správně, český poslanec. Ale buďme fér – neplatí to pro všechny. Který poslanec je podle vás největší dříč? A koho máte za největšího lempla?

Občanské sdružení KohoVolit.eu propočetlo, jak pilně nebo liknavě naši poslanci loni hlasovali. Zajímá vás, která partaj má nejvíc absentérů? Soutěž družstev vyhráli komunisti, kteří loni byli v hlasování nejpilnější. Na záda jim ale dýchá topka – podobně jako ve volebních preferencích. Naopak nejčastěji při hlasování chyběli zástupci oranžové (vlastně teď už zase rudé) růže, kteří aktuálně dosahují ve volebních odhadech nejlepších čísel. Průměrně chyběl český poslanec na každém pátém hlasování. Přepočteno na strany měla KSČM účast 85 procent, TOP 09 a Starostové 83 procent, ODS 76 procent, VV 75 procent a ČSSD 74 procent.

Kdo je největší ulejvák?

Minulý týden jsme se ptali, jestli si rádi nakoupíte o svátcích, jestli byste prodavačkám v supermarketu přáli volné svátky a jestli má stát právo nařizovat takové věci jako otevírací dobu obchodů, potažmo to, na čem se spolu mohou dohodnout zaměstnavatel a zaměstnanec.

Knížku za výjimečný komentář tentokrát nedáme nikomu, žádný z mnoha příspěvků z diskuze podle nás nevyčníval.

Zajímavější než souhrnná čísla jsou konkrétní jména. Ukázalo se totiž, že ti, co nejvíc křičí u řečnického pultíku, se nakonec na hlasování docela často vybodnou. Ty nejznámější firmy si ale nechme na závěr.

Takový Petr Jalowiczor z ČSSD loni nehlasoval ani jednou. Naposledy ve sněmovně promluvil, když v září 2010 žádala vláda o důvěru. Je těžce nemocný, a tak do práce nechodí. Mandátu se ale vzdát nechce.

Minimální účast (38 procent) měl také Petr Gandalovič z ODS, který je sice zdravý jako řípa, ale toho času je velvyslancem za oceánem a do sněmovny to má trochu z ruky. Nepředřeli se ani sociální demokraté Vítězslav Jandák a Michal Hašek. Permanentně se sice hlasitě vyjadřují snad ke všemu, ale vypadá to, že když přijde na hlasování, zmizí jak pára nad hrncem. Oba se účastnili pouze 38 procent hlasování. Stejně nevalného čísla dosáhnul i exministr Pavel Drobil, který by teď snad už na poslancování mohl mít času dost. Jen těsně před nimi skončil kníže Schwarzenberg, který jako ministr zahraničí tráví hodně času na cestách a občas asi hlasování zaspí. Do desítky největších absentérů patří také parlamentní řečnická superstar – David Rath. Vypadá to, že plamenné řečnění ve světle reflektorů ho baví podstatně víc.

Kolik berou poslanci?

Základní plat poslance dosahuje zhruba šedesáti tisíc korun. Kromě toho mají ale poslanci nárok na řadu dalších výhod, jako je například příspěvek na kancelář, na asistenta, na cestovní výlohy nebo na ubytování. Další bonusy jsou za funkce v orgánech sněmovny a výborech. Řada z nich navíc sedí v zastupitelstvech a pobírá tak druhou mzdu. Zapomínat nesmíme ani na příjmy z různých lukrativních vedlejšků, které se u nás s poslaneckou funkcí obvykle pojí. Mnohem zajímavější než poslanecký plat jsou totiž odměny za členství v dozorčích a správních radách, příjmy z podnikání nebo třeba advokacie. Loni v květnu se však naši poslanci v rámci své nehynoucí skromnosti rozhodli, že už nebudou pobírat žádné neprůhledné příspěvky a místo toho si zavedou jednotný plat, který by měl všechny jejich přidružené výdaje pokrývat. Dosahovat by měl 230 tisíc. No, řekněte, nepracují za pusinku?

Kdopak to mluví… se svým voličem?

Sdružení KohoVolit.cz od letošního května provozuje aplikaci NapisteJim.cz, která občanům umožňuje vyhledat si kteréhokoli politika a přímo ho oslovit e-mailem. Nelíbí se vám, jak pracuje? Napište mu. Sdružení také průběžně zveřejňuje statistiku, která ukazuje, kteří politici s občany komunikují a kteří je ignorují. I to o našich zastupitelích leccos vypovídá.

A kteří poslanci platí za nejpilnější včeličky? Žádnou známou firmu mezi nimi nehledejte. Prvenství opět obhájili Rudolf Chlad a Luděk Jeništa (oba TOP 09 a Starostové) s 99procentní účastí. Těsně za nimi pak skončili jejich kolegové z poslaneckého klubu Michal Janek, Zdeněk Bezecný a Josef Cogan.

Za všechno můžou ti druzí, jako obvykle

Sociálním demokratům se špatné vysvědčení nelíbilo, jejich reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Překotně vysvětlovali, že statistika hlasování o pracovitosti poslanců nic nevypovídá. Nicméně slíbili, že se polepší. A vzhledem k tomu, že podle opozice za všechno může koalice a podle koalice za všechno může opozice, využili tenhle osvědčený mustr i tentokrát. Své vysoké absence chtějí řešit tím, že přitvrdí vůči koalici. Už jí prý nebudou tak ochotně párovat poslance – čili vyřazovat z hlasování jednoho ze svých lidí, pokud nějaký člověk z objektivních a vážných důvodů chybí i v opačném táboře.

Jeden z chronických absentérů Jandák věc komentoval tak, že pro řadu zákonů nehlasuje záměrně, protože jsou tak blbé, že se pro ně hlasovat nedá. Zapomněl asi, že má také možnost hlasovat proti. Ale při té fušce, co zákonodárci mají, se nemůžeme divit, že se jim občas něco z hlavy vykouří. Vtipné na tom ale je – upozornili na to opět v KohoVolit.eu – že Jandák nehlasoval ani pro zákony, jež sám předkládal. Berme to za příklad vzácné politické sebekritiky.

Co si o tom myslíte vy? Zuříte, že si sousta poslanců za vaše peníze válí šunky? Nebo věříte, že když zrovna nehlasují, potí svou poslaneckou krev v kanceláři nad jinou užitečnou prací? Anebo se po vzoru Vítězslava Jandáka uklidňujete tím, že někteří poslanci jsou tak „blbí“, že musíme být vděční za každý den, kdy zůstanou doma?

Radši bych jim platil, aby zůstali doma

+31
+
-

Ruku bych (za ty prachy) zvedal líp

+86
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 17. ledna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 2. 2013 0:22 | Schneller

Babička mi také říkala:Žádná svině od plného koryta sama neodejde.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2012 23:50

Na každou svini se vaří voda !!!!!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2012 11:36 | Jirka

Ty lidi tam nejsou vůbec soudný.. 230tis a 12tis to je skoro nic.. MY JSME ČEŠI A NA HLAVU SI VŽDYCKY NECHÁME...., tak proč ne :)
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2012 11:20 | Bobas

Většina tam je úúplně na ho...,a někteří kolikrát nevědí o čem vůbec hlasují.Jsou to převážně vejžírkové a flákači.Někteří z těch všech jejich požitků brzy asi prasknou,nebo je klepne pepka,viz:Jandák.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2012 11:14 | Matěj

Myslím, že nehlasovat pro zákony, které poslanec sám navrhl, není vůbec špatný nápad. Navrhl bych tuto praxe všem našim poslancům.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2012 10:31 | Stanislav Pecka

Jestli se Vam nelibi, jak politici pracujou a jak jsou za svou odvedenou praci placeni, zvazte podpis teto petice:
http://www.petice24.com/petice_za_dodrovani_pracovni_moralky_poslanc_a_senator
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2012 9:52 | MoB

Není důležité, kolik poslanci berou, ale kolik za to odvádějí práce. A tady vidím významný nesoulad. Chápu, že občas mají jednání mimo, výbory, pracovní cesty. Ale určitě to není tak často, jak často nehlasují. A už vůbec nechápu toho nemocného poslance, co nevykonává mandát (= nepracuje) ale není mu blbé pobírat plat. Myslím, že v jakémkoliv jiném zaměstnání to prostě není možné... Na závěr bych parafrázoval Jandáka a zamyslel se nad faktem, jestli při dalších volbách nezůstat raději doma, protože řada poslanců je tak blbá, že je škoda kvůli nim vážit cestu do hlasovací místnosti.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2012 3:54 | Daša

at je to parlament nebo sněmovna,duchodci domu k televizi stejnak tam jen spíte,je to ostuda cela republika se na Vás kouka jak za hezké peníze děláte jen ostudu,nerozumite oč vlastně jde,a přitom mladí talentovani lide nemaji praci.bylo by dobré mit věkovou hranici,je to tam jak domov duchodcu.Mame více tunelu v ekonomice,než na silnicich,vedete republiku do dluhu a Vám to nevadí,hluchota a spepota
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 1. 2012 3:41

znám jedno poříkadlo "přej, bude ti přáno - dej bude ti dáno" to mi maminka vždy vštěpovala, nejsem proto ani závistivá, a těm, co si to zaslouží přeji. Ale dnešní titulky jako zvýšení daní na 17,5 % a hned pod tím výběr nějvětších lenochů ve vládě a sněmovně mě pěkně zvedl ze židle, zvláště po oznámení, že důchod se mi zvyšuje o 150,- Kč.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf Transparency International: V parlamentu se strhly lobbistické orgie

10. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Šéf Transparency International: V parlamentu se strhly lobbistické orgie

Za lobbistické orgie označil David Ondráčka, šéf české pobočky Transparency International, schvalování zákona o veřejných zakázkách. O frustraci, která vládne Česku, i o naději, že... celý článek

Očima expertů: Komu jdou poslanci na ruku?

25. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Komu jdou poslanci na ruku?

Schvalování novel zákonů o veřejných zakázkách a o hazardu opět ukázalo, jak to v poslanecké sněmovně vypadá při utváření důležitých zákonů. Koho poslanci vůbec zastupují? Voliče, nebo... celý článek

Ať politici odkryjou původ svého majetku! Co si o tom myslíte?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Ať politici odkryjou původ svého majetku! Co si o tom myslíte?

Pořád stejná písnička: Politik či vysoce postavený státník úředník může po pár letech ve funkci velikostí konta konkurovat strýčku Skrblíkovi. Původ jeho majetku je velmi nejistý, zato... celý článek

Zákon o veřejných zakázkách: dva se perou, korupčník se směje

14. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Zákon o veřejných zakázkách: dva se perou, korupčník se směje

Víc než 60 miliard! Tolik si každý rok naúčtuje korupce z českých veřejných zakázek. Na poměry, jež panují při jejich zadávání, si stěžují i prestižní světové organizace a agentury.... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Partners Financial Services