Zákon o veřejných zakázkách: dva se perou, korupčník se směje

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 14. 9. 2011 | 3 komentáře
Zákon o veřejných zakázkách: dva se perou, korupčník se směje
Víc než 60 miliard! Tolik si každý rok naúčtuje korupce z českých veřejných zakázek. Na poměry, jež panují při jejich zadávání, si stěžují i prestižní světové organizace a agentury. Může novela zákona o veřejných zakázkách zatnout korupci tipec? Očekává se lítý zákulisní boj lobbistických skupin.

Známé rčení praví, že když se dva perou, třetí se směje. Pokud bychom ho chtěli nyní vztáhnout k dění na parlamentní půdě, tak je tím třetím bohužel korupčník. V následujících týdnech budou poslanci projednávat novelu zákona o veřejných zakázkách, která měla výrazně zasáhnout do boje s korupcí. Předpokládá se, že do bitvy se zapojí (respektive dávno zapojily) i lobbistické skupiny, v jejichž zájmu rozhodně není, aby ke zprůhlednění zadávání veřejných zakázek a výběru jejich vítězů došlo.

Vláda sněmovně předložila návrh zákona na konci letošního května. Během prvního červnového týdne pak novela úspěšně prošla prvním čtením. Již v té době ale bylo jasné, že se před druhým čtením objeví několik zásadních pozměňovacích návrhů, především z řad opozice. Jejich celkovým počtem, ale i tím, že velká část námitek pochází z dílny koaličních partnerů, byl nakonec zaskočený i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, jehož resort má novelizaci zákona na starosti. Ve hře se navíc objevují nejen ti, kteří novelu zákona považují za nedostatečně důraznou a navrhují její doplnění, ale i zákulisní hráči, jejichž cílem je zákon „šikovně ořezat“ nebo alespoň oddálit jeho platnost – aby se co nejvíc zakázek ještě stihlo „zařídit“ podle stávajícího děravého zákona.

O co v novele vlastně jde?

Novela zákona o veřejných zakázkách má přinést řadu změn do procesu jejich zadávání. Od roku 2014 by se tak například měl snížit limit pro povinné vypsání zakázky na hranici jednoho milionu korun u dodávek a služeb a tří milionů korun u staveb (dnes dva, resp. šest milionů bez DPH).

Další změny by mohly dokonce platit již od začátku roku 2012. Patří mezi ně povinné zveřejňování informací o konečné ceně zakázky. Zákon také ukládá povinnost zveřejnit všechny smlouvy, v nichž jde o víc než půl milionu korun. U významných veřejných zakázek s vyšším finančním zatížením bude platit přísnější režim zpracovávání. Na úrovni státu je totiž bude muset schvalovat vláda, na úrovni samospráv pak zastupitelstvo. Významným krokem by mělo být také zrušení a nové vypsání tendru, pokud se do něj přihlásí pouze jeden zájemce. Padnout by měla i další „specialita“ při výběru veřejné zakázky – losování.

TIP REDAKCE

Perličky o tom, jak se v Česku zadávají veřejné zakázky, čtěte v rozhovoru se šéfem největší stavebnické firmy u nás:

Tvůrci novely rovněž hovoří o větším zprůhlednění vlastnických struktur společností a firem, které se o zakázku ucházejí. Tento bod však napadají mnozí kritici, kteří tvrdí, že k žádnému zlepšení nevede.

Bojovníci proti korupci se v názoru na novelu neshodnou

Na konci srpna vystoupili na tiskové konferenci zástupci Nadačního fondu proti korupci (NFPK) v čele s Karlem Janečkem, Stanislavem BernardemJanem Krausem. Podle jejich názoru je plánovaná novela nedostatečná a opravdový problém korupce při veřejných zakázkách ve skutečnosti neřeší. „Hlavním problémem současné novely je, že se na účinné řešení korupce ve veřejných zakázkách příliš nezaměřuje. Současný stát je jako pacient, kterého rozežírá rakovina korupce a který má před sebou jen pár let života. Vláda však místo razantní léčby, která jediná může pacientovi zachránit život, podává léky proti nachlazení,“ vysvětluje serveru Peníze.cz Monika Vondráková, ředitelka Nadačního fondu proti korupci.

Nadační fond proti korupci

Vezměte si, že někdo ukradne čtyřicet milionů, je shledán vinným, ale od soudu odejde s podmínkou a pokutou pět milionů! Co je to za blbost? To jsou uplacení soudci až běda. Proto tu musejí vznikat privátní substituty, jako je Nadační fond proti korupci,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz a Finmag úspěšný podnikatel Karel Janeček, iniciátor vzniku Nadačního fondu proti korupci.

Přinesli jsme sérii rozhovorů s tvářemi fondu:

Karel Janeček:

Karel Randák:

Jan Kraus:

Představitelé fondu si stěžují především na nedostatečnou transparentnost při zadávání zakázek. To se podle nich nemění ani v diskutované novele. „Dokud nebude zákonem odkryta úplná majetková struktura firem získávajících veřejné zakázky, nelze nikdy nikoho usvědčit z trestného činu úplatkářství,“ zdůrazňuje Vondráková. Protikorupční fond proto apeluje na poslance, aby současnou podobu ještě přepracovali tak, aby se těchto nedostatků zbavila. „Výmluvy, že na úpravy novely je už pozdě prostě neberu. Kdo chce proti korupci účinně bojovat, určitě časový prostor pro úpravy novely najde,“ říká Stanislav Bernard.

David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International, však zastává jiný názor. Podle jeho slov je přednější schválit současnou podobu novely zákona o veřejných zakázkách bez pozměňovacích návrhů. Domnívá se totiž, že by se naplno mohly projevit tendence některých mocenských skupin celý proces zneprůhlednit: „Je zřejmé, že kolem tohoto zákona probíhají lobbistické orgie. Očekávám, že ve sněmovně dojde ke snahám zásadně ořezat novelu pozměňovacími návrhy, které předkládají různé lobby – od starostů, přes politické strany až po velké firmy. Velkou obavu mám třeba z toho, aby se někdo nepokusil vyjmout z působnosti zákona tzv. utilities, tedy energetiku, teplárenství, vodárenství a další odvětví.“ Ondráčka dále dodává, že otázky, které současná novela neřeší, můžou být cílem další brzké novely. Zbytečný odklad zavedení nové normy pro posuzování veřejných zakázek by podle něj mohl hrát do karet hlavně korupčníkům.

Stihne zákon vstoupit v platnost?

Další možný problém tak představuje především zdlouhavé projednávání pozměňovacích návrhů v jednotlivých výborech. Jan Sixta, náměstek ministra pro místní rozvoj a autor novely zákona o veřejných zakázkách, vyslovil obavu, že velký počet pozměňovacích návrhů a nejrůznějších zákulisních jednání může nakonec vést až k tomu, že se novela nestihne schválit dost brzo na to, aby mohla skutečně vstoupit v platnost od ledna roku 2012. „To je sice možné, ale jestliže bude novela přijata pouze ve znění, jež předložilo ministerstvo, tak přesné datum vstupu v účinnost nebude zas až tak zásadní, neboť – jak říkáme – novela v tomto znění se problému korupce ve veřejných zakázkách spíše vyhýbá. Korupčníci tak budou moci být dál klidní,“ namítá Monika Vondráková. David Ondráčka naopak dodává: „O termín platnosti takovou obavu nemám, závisí na projednání normy ve výborech sněmovny, ale zatím to je stíhatelné.

Anketa

Kdo vyhraje?

Podle našich zdrojů však tlaky na odsunutí novely budou mezi poslanci sílit. Její schválení se tak může skutečně pořádně protáhnout. Rozhodně se však vyplatí pozorně sledovat vývoj, který v této problematice v následujících týdnech nastane. Máloco se totiž týká běžných daňových poplatníků a jejich peněženek jako „mizení“ peněz při státních zakázkách. Zástupci institucí bojujících proti korupci a rozkrádání státních peněz, tak v otázce brzkého schválení novely paradoxně společnou řeč nenajdou. Nezbývá nám než doufat, že onen smějící se korupčník v pozadí nebude mít důvod k úsměvu věčně.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká losovačka: podivuhodný svět veřejných zakázek očima Dana Ťoka

3. 9. 2011 | Martin Vlnas | 1 komentář

Česká losovačka: podivuhodný svět veřejných zakázek očima Dana Ťoka

„Losování mělo proběhnout na počítači. Asistentka by pětkrát klepla a počítač vyhodil pět čísel. Navrhli jsme, aby nejprv proběhlo losování, v němž se každé firmě náhodně přidělí číslo,... celý článek

Jan Kraus: Nikde se nekrade tak dobře jako ze státního

18. 6. 2011 | Martin Vlnas, Ondřej Tůma | 8 komentářů

Jan Kraus: Nikde se nekrade tak dobře jako ze státního

„Jsou jen dvě volby: naučit se tu šmelinu, nebo se proti ní postavit. V prvním případě to nejsou vaše podnikatelské schopnosti, co nese úspěch, ale vaše zdatnost v podvodu. Nevadí-li... celý článek

Úplatek za získání veřejné zakázky? Šestnáct procent její hodnoty

15. 6. 2011 | František Mašek | 18 komentářů

Úplatek za získání veřejné zakázky? Šestnáct procent její hodnoty

Máme v Česku hezkou tradici: na začátku vládnutí kabinet rituálně vyhlašuje boj korupci. Vymýtit ho žádný nedokázal. A žádný ani nedokáže, dokud se nezačnou dotahovat do konce kauzy... celý článek

Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách

27. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách

Co dostává Čechy na stránky světového tisku? Můžeme se chlubit hokejem a cizím (chilským) perem. A tím, jak výjimečně dobře se u nás daří korupci. Živnou půdou korupce jsou v ČR veřejné... celý článek

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

21. 5. 2011 | Martin Vlnas | 20 komentářů

Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

„Každý Čech včetně nemluvňat přispěje korupčníkům měsíc co měsíc tisícikorunou z vlastní kapsy. Rodina se třemi dětmi takhle každý měsíc přijde o pět tisíc korun, je to peklo,“ varuje... celý článek

Partners Financial Services