Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách

Očima expertů: Věčný problém korupce při veřejných zakázkách
Co dostává Čechy na stránky světového tisku? Můžeme se chlubit hokejem a cizím (chilským) perem. A tím, jak výjimečně dobře se u nás daří korupci. Živnou půdou korupce jsou v ČR veřejné zakázky. Zeptali jsme se odborníků, jaký by na korupci předepisovali lék.

Státu protékají mezi prsty desítky miliard korun

Česká republika se rok od roku posouvá na žebříčku korupce, který sestavuje organizace Transparency International, níž a níž. V roce 2010 se na 53. příčce nacházela ve společnosti států jako Kuvajt, Jihoafrická republika či Malajsie. Naše největší problémy jsou podle zástupců Transparency International především nezdravé prostředí politických stran, v jejichž pozadí stojí šedé eminence, neprůhledná veřejná správa a neschopnost vyřešit jakékoli korupční kauzy.

Velký prostor pro korupci se vždy nabízí při státních zakázkách, Česko je toho jasným příkladem. Do veřejných zakázek se tu ročně podle odhadů investuje takřka 600 miliard korun, až deset procent z této částky však skončí v kapsách korupčníků. 60 miliard – to je suma, kterou by ministr financí Miroslav Kalousek při lepení děravého rozpočtu rozhodně nepohrdl. Politické strany, které se v České republice po roce 1989 podílely na vládě, boj s korupcí rozhodně nezvládají. Předvolební hesla typu „akce čisté ruce“, „zatočíme s korupcí“ či „veřejné zakázky budou konečně průhledné“ pak u řadového občana vyvolávají ironický úsměv na rtech.

Transparentnost zakázek je žalostná

Svůj recept na korupci má také úspěšný podnikatel Karel Janeček. Od zkorumpovaného státu podle něj nelze očekávat, že by s korupcí zatočil: „Co se asi stane, když řeknete zloději, aby si sám usekl ruce? Chvíli bude souhlasně mlít pantem a pak celou věc potichu smete ze stolu. Právě proto musí změna přijít zdola a od nezávislé instituce.

Jednu takovou instituci proto rovnou založil. Jmenuje se Nadační fond proti korupci a už při zakládání se musel potýkat s podivnými úředními obstrukcemi. Více o tom zítra ve třetím dílu rozhovoru s Karlem Janečkem.

Předchozí díly exkluzivního rozhovoru pro Peníze.cz a Finmag:

Mnoho odborníků tvrdí, že bez dostatečného průzkumu trhu, jasně stanoveného harmonogramu a rozpočtu zakázky, důkladného popisu požadovaných úkonů, širokého počtu uchazečů a zveřejňování průběhu každého výběrového řízení, se čistých veřejných zakázek nikdy nedosáhne. Míra jejich transparentnosti je stále žalostná. Ačkoli se zákon o veřejných zakázkách neustále novelizuje, o skutečném posunu nemůže být řeč. Obcházení podmínek při výběrových řízeních, zadávání zakázky bez vyhlášení výběrového řízení, výherci z řad firem spřízněných s těmi, kteří o udělení zakázky rozhodují, poskytování informací o nabídkách dalších uchazečů za úplatu, vytváření zakázky na míru konkrétnímu uchazeči – to je v současnosti běžná praxe. Někteří politici si stěžují, že média podvody, na které přijdou, zveličují a zhoršují tak obraz země ve světě. Ovšem ten, kdo tvrdí, že stav korupce v ČR není alarmující, je buď naivka, nebo lhář!

Jak se na problém korupce při státních zakázkách dívají námi oslovení odborníci? Co je podle jejich názoru nejúčinnější obranou proti korupci v této sféře? Dá se rozkrádání státních peněz zamezit? To se dozvíte na následujících řádcích.

PAVEL KOHOUT

ekonom

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Především je třeba zásadně omezit rozsah a počet veřejných zakázek na naprosto nezbytné minimum. Veškerou dokumentaci včas a v plném rozsahu zveřejňovat. Používat elektronické aukce. Aplikovat mechanismy nezávislé kontroly kvality a přejímky zakázek, především stavebních. Důsledně dodržovat technické normy.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Státních zakázek je potřeba mít co nejméně. Stát nemá dělat sčítání lidu, dráhy mají být provozované soukromě a bez dotací atd. Když budou existovat státní zakázky jen v případě těch několika málo oblastí, kde je role státu nevyhnutelná (policie, obrana), budou tyto zakázky více na očích a odpovědné osoby (politici, případně úředníci) za ně budou zřetelně odpovědní.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Korupce i státní zakázky potřebují systémové řešení v mnoha rovinách. Je to prevence, odhalování a postih. Vyžaduje si to změnu desítek zákonů, vyhlášek či zvyklostí. Prevence spočívá v transparentnosti – chybí jednotný web státní správy s jednoduchým vyhledáváním všech státních zakázek. Je potřeba zavést osvědčené metody odhalování korupce, jako je agent provokatér a beztrestnost pro svědky korupce. Jak víme, ministr Pospíšil postupoval opačně a jeho trestní zákoník naopak institut účinné lítosti u svědků korupce zrušil. Jinak u všech trestných činů zůstala. To je přece jasný signál korupčníkům – nebojte se, nikdo vás nepráskne, protože by šel sedět taky. Pochopitelně je třeba změnit zákon o veřejných zakázkách. Výčet všeho se zdůvodněním je ovšem na malý esej.

JIŘÍ PEHE

politolog

Boj s korupcí má dvě dimenze: kulturní a institucionální. Tu první jde měnit jen pomalu v zemi, kde celé generace vyrostly v systému, v němž kdo neokrádal stát, okrádal rodinu atd. Důležitá by měla být už výchova ve školách, včetně povinného předmětu etiky apod. Pokud jde o institucionální změny, jsou dobře známy: od větší transparentnosti státních zakázek, přes zrušení akcií na doručitele v listinné podobě, až po odměňování  whistlerblowerů a tvrdší tresty za prokázané korupční jednání. 

TOMÁŠ SOKOL

advokát

Anketa

Která z osobností vás svým názorem nejvíce zaujala?

Tomáš Sokol

Odpověď na tuto otázku, pokud by měla být jen trochu kompletní, by zřejmě vydala na knihu. Dokonce je možné, že ji někdo sepíše. Takže pouze stručně. Především a primárně: nejde „jen“ o korupci u státních zakázek, ale obecněji o nevýhodné podmínky zakázek. Je logické, že u nevýhodných zakázek vzniká podezření, že nejde o pouhé nedopatření, ale klíč k řešení problému je podle mého názoru právě v tom, aby výběrová řízení byla nastavena tak, že bude muset zvítězit zakázka, která je nejvýhodnější, a ne ta, která je z jakéhokoliv důvodu protežována. To zase předpokládá systém různých opatření, z nichž jedním může být speciálně konstruovaný zákon o veřejných zakázkách, i když já sám příliš na spasitelnost tohoto zákona nevěřím. Dalším aspektem musí být například mnohem konkrétnější odpovědnost těch, kteří zakázku připravují a uzavírají smlouvu, a celá řada dalších opatření, které sice nikdy úplně nevyloučí nežádoucí ovlivnění výběru, ale významně ho ztíží a možná i prodraží tak, že se to prostě nevyplatí. 

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka, ředitelka Next Finance

Markéta Šichtařová - ekonomka, ředitelka Next Finance

Obávám se, že korupce nebude jen tehdy, když nebudou ani státní zakázky. Neboli jedině co nejmenší angažovanost státu může korupci zamezit. To je ale pochopitelně nereálné. Bohužel funkční a proveditelný recept, který by nebyl jen pustou teorií, nemám.

JAROSLAV ŠONKA

politolog a publicista

Musí být transparentní firmy, které se o zakázky ucházejí. Akcie na doručitele jsou v tomto ohledu zločin. Potřebujeme černou listinu a častější audity. Poptávka po nabídkách musí být transparentní. A zastupitelstva (i menší, opoziční stranické kluby) musí mít možnost zveřejňovat a postihovat ty, kteří vytvářejí podmínky pro veřejnou soutěž a přizpůsobují je nevěcnými přídavky tak, aby tuto soutěž manipulovali – třeba zúžením výběru firem.

Jak vnímáte korupci u veřejných zakázek vy? Napište nám svůj názor do diskuze.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2011 10:02, Lukáš

Do vlády bych klidně posadil top managery z průmyslu a klidně bych jim dal plat 250 tisíc měsíčně, ale z nich by padali řešení situací jak na běžícím pásu. Pokud se dokážou vyrovnat se společností, která zaměstnává tisíce lidí a udržet prosperitu, musí toto dokázat i ve státní správě. Proč stát po všech požaduje certifikaci ISO 9001 a sám jí nemá? To je ten lék, všechno jednoduše, dohledatelně, transparentně.

Ale reálně toto je UTOPIE, protože to by státní úředníci už dávno pracovali v soukromém sektoru, ale tam je přece moc práce, tak radši budou dělat v tom nesystémovém bordelu ve státní správě.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

13. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 171 komentářů

Očima expertů: Práce v Německu? Nein, danke!

Od 1. května se otevřel pracovní trh v Německu a Rakousku občanům osmi států, které v roce 2004 vstoupily do Evropské unie. Exodus českých pracovníků za lepšími podmínkami se však čekat... celý článek

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

6. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

Osud stavebního spoření v současné podobě je velmi nejistý. Vyplývá to alespoň z některých výroků ministra financí Miroslava Kalouska. Jak velké změny systém stavebního spoření prodělá?... celý článek

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

15. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a v toskánských vilách významných finančních skupin. Koňské pólo v Tatrách, lyžařina ve Špindlu, večírky ve Žlutých lázních a vůbec akce, kterých se společně... celý článek

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

11. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda... celý článek

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

18. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

Problematika placeného studia na státních vysokých školách je ožehavým tématem, na které se nedá pohlížet černobíle. Stěžejní otázkou by nemělo být to, zda se má školné zavést, ale... celý článek

Partners Financial Services