Interaktivní grafiky
Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla
Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích
Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Adam Walach
podnikatel, Walmark
Gabriel Eichler
podnikatel a investor, Benson Oak
100,00 %
z 1 duelů
66,67 %
z 3 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
26. 2. 2015 11:49, jezevec
myslím že problematika je poněkud širší, než jak jí pojal autor, který se sám pasoval za neznalce vína.
dovolím si tedy doplnit.
moravská vína mají tři základní problémy:
1) počasí
2) moravák nekupuje ale pěstuje, takže trh tvoří pražáci. a ti jsou většinově posedlí po sladkých vínech
3) obecná česká (a světově unikátní) posedlost po odrůdových vínech
takže.
1) zatímco ve francii víno obvykle dozraje, a v nových lokalitách jako jižní afrika a argentina je 364 slunečných dní v roce - na moravě víno doopravdy dozraje tak jednou za deset roků, a dobře dozraje jednou za čtvrt století. z těchto výjimečných ročníků jsou vynikající vína, který jsou chuťově sytější než ty nejslavnější zahraniční značky. jenže zbylých 23 roků víno na moravě prostě nedozraje a je přinejlepším podprůměrné.
2) když víno nedozraje, má málo cukru. takže aby v něm byl vůbec nějaký alkohol, musí se uměle doslazovat. tím se samozřejmě sráží (ředí) chuť a všechny charakteristiky vína. pro neznalce dodávám, že kvalita vína se m.j. posuzuje podle jeho lihovitostí, neboli, kvasinky žerou cukr a jejich výkaly jsou alkohol, a při určitém procentu alkoholu se kvasinky tím vlastním alkoholem otráví a chcípnou - čím víc alkoholu kvasinky vydrží než chcípnou, tím jsou kvalitnější kvasinky, a tím je (vyšší procento alkoholu a) chuťově výraznější víno (proto má chateau paulliac až 15% alkoholu, ale španělský krabicák jen 10,5"). pokud navíc pražský zákazník vyžaduje, aby výsledný produkt měl ještě zbytkovou cukernatost a víno i po prokvašení bylo víno sladké, ale je mu líto dát 200-300 eéééček za nějaké sauternes a trvá na vínu moravském - těžko může dostat něco jiného než sračky.
3) zatímco na západ od aše se prodává víno obvykle pod značkou chateau, a každý rok se dělá jiná směska z různých odrůd, aby víno mělo zhruba vyváženou kvalitu a zhruba stejnou chuť každý rok - v česku se cuvée bůhvíproč považuje za slivky, a zákazník obvykle vyžaduje čistě odrůdové víno. moderní vinařství jsou dokonce posedlé vinařskými tratěmi, kdy mají zvlášt pojmenovaný každý řádek kytiček, což je ještě absurdnější. vyrobit dobrý a vyvážený jednodruhový tramín je tisíckrát těžší, než cuvée do kterého každý rok smíchám přesně takový poměr tramínu ale i ostatních odrůd, aby víno mělo vyváženou chuť.
a na co všechny ty rádobychytrý jezevčí kecy?
no protože je přece úplně jedno, jak se pak víno zabalí.
znám hned několik dobrých vinařských prodejen, kde se prodává výborné víno z nerezových KEGů a stáčí se na dusíkovou atmosféru. stejně jako znám hned několik slovutných moravských vinařství, které v krásných lahvích prodávají druhák z doslazených šlupek.
podobně tak ve francii - výborná vína často nesou jen ošklivou (často jen ručně čmáranou) vinětu s technickými údaji, nejhnusnější vína jsou v krásných načančaných lahvích - a v krabici či v kanystru koupíte výborné stolní víno.
ta pointa tedy není v tom, zdali je víno "označeno z moravy", a z čeho se stáčí - pointa je v tom, kdo to prodává a co prodává. dobré víno se dá koupit i v cisterně, a mizerné i v honosných lahvích. dokud si tzv "burčák" prodávaný u silnice v PETkách, na které praží slunce, najde své spokojené kupce - nemá smysl spekulovat o kvalitě vína v kanystrech.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
26. 2. 2015 9:29, Ficus
Když chci víno, koupím si francouzské. Stejně tak když chci pivo, koupím si české... Z moravy tak jedině Šaratici. Na víc moraváčci nemají. Jen pofňukávají jak jsou nejlepší, a jak jim všichni odzápadu ubližujou. samosebou z prahy jsou ti nejhorší( ti vědí nejlépe, co je to na Východě za partičku)
Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)
21. 7. 2021 18:08 | JanaQ15
10. 3. 2015 7:46 | Kamil Žárský
1. 3. 2015 20:54 | Gabriel Pleska
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
1. 3. 2015 15:52 | Petr Vrána, Strakonice
1. 3. 2015 14:04 | Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!
26. 2. 2015 13:54 | Jan Kupka
26. 2. 2015 13:15 | cml11
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 12:47 | Gabriel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 12:07 | cml11
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 11:02 | cml11
Jakožto příznivce dobrého vína jsem reagovat prostě musel. Nejlepší moravská vína dokáží řádně prohnat faldy i mnohem věhlasnějším výrobcům z tradičních zemí, jako je například v diskusi zmíněná Francie. Každá dobrá lahev, kterou vytáhnu ze své vinotéky, si u mě zaslouží obranu. Moravské v ní mají drtivou převahu.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 10:21 | Gabriel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 10:20 | jožin
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 11:49 | jezevec
a na co všechny ty rádobychytrý jezevčí kecy? no protože je přece úplně jedno, jak se pak víno zabalí. znám hned několik dobrých vinařských prodejen, kde se prodává výborné víno z nerezových KEGů a stáčí se na dusíkovou atmosféru. stejně jako znám hned několik slovutných moravských vinařství, které v krásných lahvích prodávají druhák z doslazených šlupek. podobně tak ve francii - výborná vína často nesou jen ošklivou (často jen ručně čmáranou) vinětu s technickými údaji, nejhnusnější vína jsou v krásných načančaných lahvích - a v krabici či v kanystru koupíte výborné stolní víno. ta pointa tedy není v tom, zdali je víno "označeno z moravy", a z čeho se stáčí - pointa je v tom, kdo to prodává a co prodává. dobré víno se dá koupit i v cisterně, a mizerné i v honosných lahvích. dokud si tzv "burčák" prodávaný u silnice v PETkách, na které praží slunce, najde své spokojené kupce - nemá smysl spekulovat o kvalitě vína v kanystrech.
26. 2. 2015 11:19 | Gabriel Pleska
Čtu to po sobě, doplnil jsem chybějící slovo – takže děkuju, bez vás bych na to nepřišel. Jen ta místa, kde se opírám do kvality našich vín jako celku jsem nenašel :)
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 11:13 | Gabriel
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 11:11 | vinopitel
26. 2. 2015 10:17 | cml1
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 9:55 | Hugo
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
26. 2. 2015 9:29 | Ficus
26. 2. 2015 8:19 | cml11