Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

Michaela Divišová | rubrika: Analýza | 19. 5. 2014 | 5 komentářů
Řada dodavatelů začala kromě svých standardních tarifů elektřiny a plynu nabízet také různé další tarify. K dispozici tak jsou produkty pro invalidy, seniory, flexibilní ceny určované burzou, pouze pro elektronickou komunikaci, zelené tarify… Pojďme se na ně podívat blíž.
Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

Standardní tarif je u řady dodavatelů elektřiny a plynu už jen jednou z mnoha složek celkové nabídky. Rychle se rozvíjející portfolio produktů zahrnuje mimo jiné například speciální tarify pro ZTP, seniory, pouze pro elektronickou komunikaci a další. Co všechno si můžou odběratelé sjednat? Vyplatí se domácnosti využít nabídky na speciální tarif, pokud splňuje podmínky pro jeho získání? Přinášíme bližší informace a srovnání cen běžných a speciálních tarifů.

Tarif není totéž co sazba

Abychom si – zejména u elektřiny – nepletli pojmy tarif a sazba, nejdříve si vysvětleme, co který z nich znamená. Sazba elektřiny je určena dle využití elektrické energie v domácnosti. Pokud pouze svítí a napájí běžné domácí spotřebiče, má podle roční spotřeby nastavenou některou ze dvou jednotarifních sazeb – D01d (pro nižší spotřebu) nebo nejběžnější D02d (pro vyšší spotřebu). Dále existuje osm dvoutarifních sazeb, od D25d pro bojlery přes D45d pro přímotopy až po D61d pro chataře.

Tip!

Kompletní přehled distribučních sazeb elektřiny s podmínkami jejich získání najdete v našem článku:

V rámci využití jednotlivých sazeb pak dodavatelé elektřiny nazývají své nabídky tarify, respektive produkty. Pokud bychom nahlédli do ceníků standardních cen dominantních obchodníků, pak pod sazbou D02d najdeme u ČEZ tarif Comfort D-Standard, E.ON Elektřina Klasik a u PRE Komfort Klasik 24.

U plynu se v rámci tarifů/produktů můžeme setkat s označením jednotlivých pásem spotřeby zpravidla podle způsobu využití plynu v domácnosti. Například roční odběr do 1,89 MWh bývá dodavateli plynu nazýván Vařím, do 7,56 MWh Ohřívám vodu, spotřeba do 15 MWh ročně Topím 15, při vyšším odběru až do 63 MWh za rok Topím 63 a podobně.

Srovnání: Ceny v tarifech elektřiny a plynu

Srovnali jsme několik příkladů různých tarifů, nejprve u dodavatelů elektřiny. Jako modelový příklad pro porovnání ročních nákladů napříč portfoliem produktů jsme vybrali domácnost v distribučním území ČEZ Distribuce (tedy kdekoliv po Česku s výjimkou Prahy, jižních Čech a jižní Moravy). Elektřinou klasicky svítí a napájí běžné domácí spotřebiče. Ročně odebere tři megawatthodiny a proud spotřebovává v rámci nejběžnější sazby D02d, s jističem výše 3×25 A.

Zdroj: ceníky dodavatelů. Výpočty autorka

Dodavatel

Tarif

Roční náklady v Kč

ČEZ Prodej

Comfort – standardní

14 651

eTarif

13 925

Basic_SP

14 505

Měsíc (aktuální cena – květen 2014)

13 550

Kvartál (aktuální cena – 2. čtvrtletí 2014)

13 682

E.ON Energie

Elektřina

14 789

EkoElektřina

15 049

Nano Energies

Jednotarif

14 134

Fonergy

Standard

14 059

Premium

13 696

Right Power Energy (bývalý Bicorn)

Right Power Energy – standardní

14 487

Solidarita

14 197

E-tarif

13 689

Centropol

Optimum – standardní

14 433

e-Optimum

13 852

Europe Easy Energy

Easy – standardní

13 885

Junior

13 845

Senior

13 845

Duo

13 678

Elimon

Standard

14 948

eProdukt           

13 859

Svěží energie 13

14 527

Pro porovnání cen v tarifech plynu jsme pak vybrali modelovou domácnost, která zemním plynem vytápí, ohřívá vodu a používá jej též na vaření. Nachází se v distribučním regionu RWE GasNet (tedy téměř kdekoliv po Česku – s výjimkou Prahy a jižních Čech). Ročně spotřebuje 28 megawatthodin.

Zdroj: ceníky dodavatelů. Výpočty autorka

Dodavatel

Tarif

Roční náklady v Kč

ČEZ Prodej

Comfort A – standardní

40 883

eTarif Plyn Plus

40 214

Pražská plynárenská

Zemní plyn – standardní

40 244

Pro seniory a držitele průkazu ZTP/P

38 042

ENRA Services

Standard

39 204

ePlyn

37 848

Fonergy

Standard

36 469

Premium

36 106

Right Power Energy (bývalý Bicorn)

Standard

40 714

E-tarif

39 872

Europe Easy Energy

Easy – standardní

36 029

Senior

35 758

Duo

35 576

Elimon

Standard

38 119

eProdukt

36 237

Ceny za elektřinu a plyn jsou ve většině případů stanovené na celý kalendářní rok dopředu (tedy cena je stejná od 1. ledna do 31. prosince). Výše uvedené propočty ročních nákladů za energie jsou kompletní výslednou platbou, zahrnující veškeré ceny stanovené dodavateli i Energetickým regulačním úřadem, poplatky a daně.

Je však třeba mít na paměti, že obchodní ceny dodavatelů se týkají pouze určité části z konečné ceny – u elektřiny je to takzvaná silová elektřina (tvoří necelých 50 procent z celkové ceny), u plynu je to cena za odebraný zemní plyn (cca 80 procent z výsledné ceny). Zbylá část ceny je regulována státem prostřednictvím Energetického regulačního úřadu.

Pozor!

Do srovnání tarifů dodavatelů jsme nezahrnovali fixované produkty. Těmto tarifům jsme se podrobně věnovali v samostatných článcích

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Je libo on-line komunikaci či zelenou energii?

Rozvíjející se obchodní nabídka dodavatelů energií je pochopitelným trendem doby. „Cenové rozdíly v základních tarifech se mezi dodavateli snížily, dodavatelé se proto snaží oslovit zákazníky speciální nabídkou ´šitou na míru´,“ vysvětluje analytik Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA. Podívejme se ve stručnosti na některé z nich.

Speciální tarify pro elektronickou komunikaci (např. eTarif od ČEZ, E-tarif od Right Power Energy, e-Optimum od Centropolu, ePlyn od ENRA Services či eProdukt od Elimonu) mohou být zvýhodněny například v nižší měsíční platbě dodavateli. Je to logické – když vám dodavatel neposílá žádnou poštu, šetří náklady a může si dovolit nabídnout nižší cenu. Na druhou stranu je však nutno s dodavatelem vše vyřizovat elektronicky či on-line, písemná či telefonická komunikace bývá zpravidla zpoplatněna.

Držitelé průkazů ZTP, ZTP/P či ZTTP si mohou u některých dodavatelů sjednat levnější elektřinu nebo plyn (např. v produktu Basic_SP od ČEZ pro držitele ZTP a ZTP/P, či v tarifu Solidarita od Right Power Energy pro držitele průkazů ZTP a ZTTP); a stejně tak senioři. Například u Pražské plynárenské mají držitelé průkazu ZTP/P a senioři od 65 let slevu z každé odebrané megawatthodiny zemního plynu.

ižší ceny energií mají držitelé průkazů ZTP a ZTTP a zákazníci nad 60 let také u společnosti Fonergy (tarif Premium), zvýhodnění pro zákazníky starší 60 let poskytuje taktéž společnost Europe Easy Energy (tarif Senior). Tento dodavatel nabízí levnější energie rovněž zákazníkům do 30 let (tarif Junior).

Zelené tarify, tedy produkty, v nichž dodavatel nabízí elektrický proud vyráběný z obnovitelných zdrojů energie, mají v současné době pro zákazníky připraveny jen dva obchodníci. Společnost E.ON v rámci produktu EkoElektřina, a dodavatel Nano Energies, který má jenom tento produkt. Odběrateli navíc není účtována daň z elektřiny (ekologická daň). Ta se jinak běžně platí všude, a to v ceně za každou odebranou megawatthodinu (28,30 Kč bez DPH).

Na trhu už se objevuje také cenové zvýhodnění, pokud domácnost odebírá elektřinu i plyn od jednoho dodavatele. Tento produkt najdete například u společností Elimon (tarif Svěží energie 13) a Europe Easy Energy (tarif Duo).

Anketa

Pestrá nabídka tarifů. Láká vás, či mate?

Tarif elektřiny, který kopíruje vývoj na burze

Samostatnou kategorií jsou pak tarify elektřiny s flexibilní cenou určovanou vývojem na burze. Na českém trhu tento produkt nabízí zatím pouze společnost ČEZ, a to v rámci tarifů Měsíc (cena silové elektřiny se mění každý měsíc) a Kvartál (změna ceny silové elektřiny vždy na začátku nového čtvrtletí), u nichž se smlouva sjednává na dobu určitou na jeden rok s možností automatického prodloužení.

Srovnat roční náklady pro celý rok 2014 není u tarifů Měsíc ani Kvartál možné, neboť ceny pro další období zatím nejsou známy. Pro porovnání jsme tedy použili nejaktuálnější možné ceny – pro květen, respektive pro druhé čtvrtletí roku 2014.

Podle analytika Jiřího Gavora byl flexibilní tarif v minulých dvou letech tou nejlepší volbou. „Ceny v nejbližším období budou pravděpodobně spíše stagnovat či klesat, volba flexibilního tarifu se proto může vyplatit,“ říká Gavor. Dodává však, že odběratelé zatím nejčastěji volí tradiční tarify s platností ceny na jeden rok. „Flexibilní tarif se změnami v průběhu roku si zřejmě nikdy příliš velkou oblibu nezíská, odběratelé nemají rádi časté změny – dokonce ani kdyby na tom vydělali,“ myslí si odborník.

Vyplatí se porovnat si tarify i dodavatele

U všech tarifů platí, že nabídku konkrétního produktu se vyplatí předem pečlivě prostudovat, neboť přesné podmínky pro jednotlivé tarify se mohou u dodavatelů lišit. Například i u standardních produktů se můžeme běžně setkat s tím, že u jednoho dodavatele je smlouva na dobu neurčitou, u jiného zase na dobu určitou (zpravidla na jeden, dva či tři roky) s automatickým prodlužováním. Případně dodavatel nabízí obě možnosti a zákazník si může vybrat.

Doporučujeme také zjistit si bližší informace o samotném dodavateli, podívat se na jeho reference. Cena totiž nemusí být jediným hlediskem pro to, aby se nám určitá nabídka vyplatila. Vyplatí se též srovnání různých dodavatelů. „Speciální tarif bývá ve vztahu k základnímu tarifu stejného dodavatele výhodnější, to ale neznamená, že se jedná o nejlepší nabídku napříč celým trhem. Pokud tedy klienta dodavatel osloví s nabídkou například tarifu pro elektronickou komunikaci, doporučuji porovnání s podobnými produkty u jiných dodavatelů,“ uzavírá Jiří Gavor.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

10. 3. 2014 | Michaela Divišová | 13 komentářů

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

Cenu elektřiny nebo plynu si na podzim 2013 zafixovala řada domácností. Jak si stojí fixované ceny v porovnání s těmi standardními? Vyplácejí se a vyplatí se i do budoucna? Přinášíme... celý článek

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

15. 7. 2013 | Michaela Divišová | 34 komentářů

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

Zvoní u našich dveří a často pod různými záminkami se z nás snaží vylákat podpis na dokumentech, které si ani nemáme možnost pořádně přečíst. Zdá se však, že jejich klasickým praktikám... celý článek

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

24. 6. 2013 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

Správná distribuční sazba je základem, abyste zbytečně nepřepláceli za elektřinu. Jenže jak poznáte, že máte vhodně nastavenou sazbu? Jak se dá nevhodná sazba změnit na výhodnější a... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Partners Financial Services