Dotazník budoucího europoslance: Ivan Bartoš, Piráti

Ondřej Tůma | rubrika: Dotazník | 19. 5. 2014 | 4 komentáře
„Evropa je naše moře.“ Někdy se to podaří, že má volební slogan vtip i jakousi poezii. Jenže slogan je jedna věc a reálná každodenní politická práce druhá. Jakým směrem by chtěli v Evropě otáčet kormidlo Piráti? Ptáme se předsedy a volebního kapitána Ivana Bartoše.
Dotazník budoucího europoslance: Ivan Bartoš, Piráti

Na konci tohoto týdne, kdy nás čekají volby do Evropského parlamentu, nebude České pirátské straně ještě ani celých pět let. Stačila se zatím účastnit dvojích voleb do Sněmovny (ten lepší výsledek nebyl ani přes tři procenta) a jedněch do Senátu. Jeden z jejich kandidátů – Libor Michálek – se skutečně stal senátorem. Čeští Piráti tak prý vyhráli neoficiální celosvětovou soutěž „o prvního piráta v parlamentu“. Fakticky vzato, jde ale jen o první třetinu piráta v parlamentu, protože Libor Michálek kandidoval s podporou pirátskou, zelených a lidovců.

Optimismem jistě Piráty naplňují výsledky takzvaných studentských voleb, ve kterých se dokážou dostat přes deset procent. Otázkou letošních eurovoleb tedy je, jestli už pirátský elektorát dorostl do věku, kdy může volit. Nebo jestli Piráti dokázali zaujmout také jiné generace.


+136
+
-

Proč kandidujete do Evropského parlamentu? A kterým třem věcem byste se chtěl v Bruselu věnovat v první řadě?

Je zbytečné ptát se, jestli do Evropy patříme nebo ne – my v ní už zcela logicky jsme, proto je naším úkolem žít v ní co nejdůstojněji. Ve společných orgánech Evropské unie vidím potenciál, který ovšem v současnosti není dostatečně využíván. Tam, kde selhávají jednotlivé národní parlamenty, například v boji s nadnárodními korporacemi, nebo kde člověk nenalézá v české justici odpovídající odpověď na své problémy, měla by Evropská unie tento hendikep vyvažovat. Nejen v Evropě, ale i v celém světě jsme přece všichni na jedné lodi. Lidé by obecně měli věci sdílet a hledat cesty spolupráce, nikoliv se separovat či se vymezovat. Evropskou unii vidím tedy převážně jako přínosnou ve spolupráci a hledání společné cesty, raději než jako kolbiště pro bojovné obhajování národních zájmů či velkou kasičku, kam všichni něco dávají a každý chce co nejvíc následně urvat.

Já sám se chci věnovat spoustě věcí, ale pokud bych měl jmenovat pouze tři, soustředil bych se na zvážení účasti na mezinárodních smlouvách (ne vždy pro občany Evropské unie výhodných, například ACTA), snahy o narušení soukromí občanů a transparentnost veřejné správy.

+59
+
-

Měla by podle vás Česká republika přijmout euro? Pokud ano, tak kdy?

Po deseti letech v Evropské unii je potřeba se občanů zeptat. Přijmout, či nepřijmout euro by mělo být otázkou referenda. Samozřejmě v okamžiku, kdy budeme splňovat veškeré požadavky.

+75
+
-

Jaký je váš pohled na direktivní rušení roamingových poplatkůregulaci mezibankovních poplatků a na podobná opatření ze strany EU? Měla by unie podobným způsobem zasahovat do volného trhu?

Nastavení pravidel v podnikatelské sféře a kontrola jejich dodržování je jednou ze základních vlastností jakéhokoliv politického útvaru, Evropskou unii nevyjímaje. Mluvíme teď o ideálním stavu, o přebujelé evropské byrokracii a nesmyslných příkazech vědí všichni. Je ale nesmysl kvůli několika excesům, na kterých se česká média neustále točí (pomazánkové máslo, rum) odmítat nastavení pravidel jako celek. Opatření, o kterých hovoříte (roaming, mezibankovní poplatky) se navíc dotýkají naprosto všech občanů Evropy, ať už chtějí nebo ne. Tato opatření jsou v prvé řadě prostředky ochrany spotřebitelů, a souvisí s mou odpovědí v prvním bodě – mezinárodní smlouvy a kartely, které mohou negativně ovlivnit život občanů Evropské unie, je třeba velmi přísně posuzovat.

+58
+
-

Měla by Evropská unie důrazněji bojovat proti daňovým rájům? A pokud ano, tak jakým způsobem?

Česká ekonomická exotická turistika je často prezentována jako svoboda podnikání. Každý podnikatel trh využívá a měl by se na jeho nákladech podílet. Piráti usilují o rozložení daňové zátěže i na dosud nezdaněné či nedostatečně zdaněné oblasti (daňové ráje, velké korporace, zdanění transakcí u finančních a pozemkových spekulací, prostituce, drogy). Jednoznačná vlastnická struktura firem je základním východiskem. 

+24
+
-

Souhlasíte s tím, aby měla Evropská unie společnou armádu? Neznamenalo by to příliš velké finanční zatížení?

Evropská armáda je základním předpokladem nezávislosti. Výzbroj evropské armády by měla pocházet z evropských zdrojů – má to ekonomický i strategický význam.

+76
+
-

Jaký je váš pohled na volný pohyb zaměstnanců v rámci Evropské unie? Jste pro volný pracovní trh, nebo by členské státy měly mít možnost omezit zaměstnávání občanů z jiných zemí Unie?

Jsem jednoznačně pro volný pohyb.

+27
+
-

Měla by být v celé Evropské unii jednotně určená hranice minimální mzdy vzhledem k průměrné mzdě v daném státu?

Plná integrace Evropské unie znamená mimo jiné i sladění mzdových předpisů. Jelikož se jedná o velmi komplexní otázku, Piráti podporují širokou diskuzi o všech alternativách, včetně všeobecného základního příjmu. Cílem je samozřejmě zvyšování technologické vyspělosti a celkové ekonomické situace – je logické, že v zemích s vyspělými technologiemi nemusí minimální mzdy příliš řešit.

+53
+
-

Měla by Evropská unie zavést/zvýšit/zrušit dovozní cla pro výrobce mimo Evropskou unii?

Cla lze vnímat jako poplatek za přístup na trh, který vytváříme. Vždyť na trhu lidé utrácejí sociální dávky, nakupuje stát a tak podobně. Odbourávání cel má smysl v případě reciprocity – umožnění vzájemného přístupu na trh.

+177
+
-

Měla by podle vás Unie pokračovat v dotování zadlužených států, jako jsou například Řecko nebo Kypr?

Všechno souvisí se vším. Kdyby se ty státy nezadlužily, měly by některé ekonomiky odbytové problémy. V Evropě je přebytek produktů i výrobního potenciálu, přesto se chováme, jako kdybychom trpěli nějakou nouzí. Ti, kteří postoupili riziko a poskytli úvěry předluženým státům, by měli nést všechny důsledky svého neodpovědného počínání: není možné dotovat zisky poskytovatelů úvěrů.

+7792
+
-

Jakými cizími jazyky hovoříte? Respektive v jakých jazycích jste schopný vést odbornou politickou debatu?

Česky a anglicky. Domluvím se také francouzsky, rusky a německy, ovšem v těchto jazycích bych raději vedl odbornou debatu pouze písemně.

Anketa

Jak se vám líbí odpovědi Ivana Bartoše?

Dotazníky budoucích europoslanců

Odpovědi zveřejňujeme v pořadí, v jakém přicházejí do redakce.

Náš drahý europarlament

Pokud bychom na jednu misku vah postavili všech 766 europoslanců, na misku druhou navršili cihly ze žlutého kovu a jazýčky vah nechali ustálit v rovnovážné poloze, pak cena za zlato bude zhruba odpovídat ročnímu rozpočtu Evropského parlamentu. Ale pozor! Poslanci nakonec spolehlivě převáží, nejsou voleni na rok, ale na pět let a funkční období si nezkracují. Jak jinak.

Pavel Jégl: Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2014 10:18, Konzevativec

Chybí tam dotazy ohledně islámu, terorismu a imigrace problémových lidí ze zemí, kde tyto nešvary kvetou (afrika, blízký východ).

+2972
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2014 16:32

dobré názory, fandím mu

-4676
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dotazník budoucího europoslance: Ondřej Liška, Strana zelených

15. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Dotazník budoucího europoslance: Ondřej Liška, Strana zelených

Přinášíme sedmý z našich eurovolebních dotazníků. Tentokrát odpovídá vedoucí zelené kandidátky i samotné Strany zelených – Ondřej Liška.

Dotazník budoucího europoslance: Petr Mach, Svobodní

7. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Dotazník budoucího europoslance: Petr Mach, Svobodní

Představujeme kandidáty do europarlamentu. Tedy ne všechny. Tucet lídrů kandidátek, které podle nás mají šanci nebo nám přijdou zajímavé. Dnes náš dotazník vyplňuje předseda Strany... celý článek

Dotazník budoucího europoslance: Jan Keller, ČSSD

6. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Dotazník budoucího europoslance: Jan Keller, ČSSD

Jednadvacet. Tolik poslanců vybíráme už za pár dní do Evropského parlamentu. Představujeme v krátkém dotazníku leadery dvanácti z celkem osmatřiceti podaných kandidátních listin. A... celý článek

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ivan Bartoš a Česká pirátská strana

9. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Ivan Bartoš a Česká pirátská strana

Poslední říjnový víkend nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zjišťujeme ekonomické a finanční postoje stran, které se ucházejí o vaše hlasy a správu peněz našich vezdejších.... celý článek

Koncepční pirát Jakub Michálek

2. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Koncepční pirát Jakub Michálek

Přinášíme druhou část rozhovoru s Jakubem Michálkem, místopředsedou Pirátské strany. V prvním díle jsme se bavili hlavně o žalobě na Václava Klause, dnes si budeme povídat hlavně o... celý článek

Partners Financial Services