Vyplatí se zafixovat si cenu elektřiny? Pro a proti

Fixace ceny elektřiny? Poslední dobou se s tímhle souslovím roztrhl pytel. Dodavatelé nás lákají na jistotu, že nám po předem smluvenou určitou dobu nebudou zvyšovat cenu. Jde o nabídku, která je skutečně výhodná?
Vyplatí se zafixovat si cenu elektřiny? Pro a proti

Poslal vám váš dodavatel nabídku, abyste si zafixovali cenu elektřiny, nebo jste se o nějaké takové nabídce dočetli a uvažujete o ní? Na fixaci cen elektřiny láká domácnosti řada dodavatelů. Nabízejí tak možnost „zmrazit“ cenu proudu a pojistit se proti případnému nárůstu ceny. Jenže odběratelé se tak nemusí nutně vyhnout rizikům – naopak, určitým rizikem spíš je, že ceny elektřiny poklesnou. A pak by výhodnost fixace byla fuč.

Cena se nefixuje celá

Pokud jde o fixaci ceny elektřiny, v první řadě je potřeba upozornit na to, že jí lze ovlivnit pouze tržní cenu tzv. silové elektřiny, kterou dodavatelé nakupují na burzách a následně nabízí odběratelům za konkurenční ceny. Pokud ceny na trzích klesnou, ovlivní to konečnou cenu pro zákazníky, neboť si obchodníci mohou dovolit zlevnit.

Jenže silová elektřina tvoří pouze část z konečné ceny (v průměru necelých 50 procent), kterou za elektrickou energii platíme. Celkový účet domácností nemalým způsobem ovlivňují regulované ceny (např. ceny za distribuci, příspěvek na obnovitelné zdroje apod.). Tyto položky neurčuje trh; každý rok jsou pevně stanoveny Energetickým regulačním úřadem. A jak už je ze zpráv za poslední roky známo, spíš stoupají, než klesají – vezměte si jen příklad příspěvku na obnovitelné zdroje.

Samozřejmostí je smlouva na dobu určitou

Fixace ceny je mince o dvou stranách. Na jejím líci, řekněme, je to, že podle smlouvy nebude dodavatel po určitou dobu hýbat s cenou silové elektřiny. Na jejím runu pak to, že vy se na tutéž dobu zavazujete u tohoto dodavatele zůstat. Podpisem smlouvy na fixaci ceny se zkrátka také většinou dodavateli zavážete na delší dobu – zpravidla na rok, na dva. Nebo i na delší dobu, v závislosti na konkrétním produktu. Jistota a neměnnost ceny na určité období může být třeba zajímavá pro podnikatele z hlediska plánování nákladů, v případě domácností už tomu ale tak být nemusí.

Na rozdíl od smlouvy na dobu určitou totiž domácnosti mohou klasickou smlouvu na dobu neurčitou (běžnou u standardních produktů) vypovědět bez větších komplikací a zvolit si dodavatele, jehož nabídka vychází výhodněji. Tedy například v momentě, kdy jejich stávající dodavatel zdraží víc, než se jim líbí, mohou svobodně přejít k výhodnějšímu obchodníkovi a průběžně tak ovlivňovat náklady za energie. Tuto možnost odběratelům přinesla novela energetického zákona ze srpna 2011.

Fixace ceny elektřiny: Pro a proti

  • PRO: Jistota a neměnnost tržní ceny silové elektřiny, jistota při plánování budoucích nákladů.
  • PROTI: Smlouva na dobu určitou (často i s automatickým prodlužováním), nemožnost vybrat si kdykoliv svobodně jiného dodavatele, většinou sankce za předčasné ukončení smlouvy, smazání rozdílů mezi fixovanou a běžnou cenou při poklesu cen silové elektřiny na burze, zafixování pouze části z celkové ceny (průměrně necelých 50 procent).

Pozor na automatické prodloužení smlouvy

Smlouvy na dodávky energie s fixovanou cenou bývají také velmi často formulovány tak, že se po vypršení stanovené doby zpravidla automaticky prodlužují – chcete-li podat výpověď řádně a včas, musíte si dobře hlídat kalendář.

Dá se tedy říct, že fixace ceny se smlouvou na dobu určitou je pro obchodníky s energiemi ze všeho nejvíc prostředkem, jak se bránit zvýšenému odlivu zákazníků, kteří mohou díky zmíněné novele energetického zákona odejít v případě zdražení nebo změny obchodních podmínek prakticky ihned.

Předtím, než podepíše fixaci cen, by tedy každý odběratel měl pečlivě zvážit, jestli je pro něj důležitější jistota, nebo svoboda. Fixace ceny elektřiny sice přináší jistotu a stabilitu nákladů, na druhou stranu je však spojena se závazkem na delší čas, kdy si zákazník nemůže svobodně zvolit jinou alternativu.

Srovnání: Fixované vs. standardní ceny elektřiny

Podívejme se pro příklad na několik fixovaných produktů a jejich letošní ceny v porovnání klasickými tarify. Pro srovnání jsme vybrali ceny silové elektřiny (za každou spotřebovanou megawatthodinu) u nejběžnější sazby D02d určené pro svícení a provoz běžných domácích elektrospotřebičů, a to na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce.

Zdroj: ceníky dodavatelů. Ceny jsou uvedené bez DPH.

Fixovaná cena

Standardní tarif

ČEZ FIX (platný od 1. 10. 2012 do 31. 12. 2014): 1429 Kč/MWh

ČEZ Comfort (standardní tarif – cena pro rok 2013): 1427 Kč/MWh

E.ON Fix2013 (platný od 1. 1. 2012 do 31. 12. 2013): 1458 Kč/MWh

E.ON ElektřinaKlasik (standardní tarif – cena pro rok 2013): 1460 Kč/MWh

RWE Stabil 2013+ (platný od 1. 3. 2012 do 30. 9. 2014): 1499 Kč/MWh

RWE elektřina Standard (standardní tarif – cena pro rok 2013): 1398 Kč/MWh

Centropol FIX (platný od 1. 6. 2012 do 31. 12. 2013): 1475 Kč/MWh

Centropol Optimum (standardní tarif – cena pro rok 2013): 1368 Kč/MWh

Tržní ceny elektřiny v nejbližší době neporostou

Z porovnání vyplývá, že s fixovanými cenami nakonec zákazníci letos zpravidla platí o něco nebo i o dost víc než se standardními cenami. Při stabilitě či klesání cen na burzách totiž i ta nejvýhodnější fixace bývá méně výhodná než běžné ceny. Za jistotu stabilní ceny mohou odběratelé doplatit tím, že nebudou těžit z případného poklesu cen pro příští období,“ říká Jiří Gavor z analytické společnosti ENA.

V otázce aktuálního vývoje cen na burzách pak mají odborníci jasno: poměrně dlouho se už drží dole a měly by tam ještě nějaký čas zůstat. Už teď lze tipovat, že ceny silové elektřiny od ledna příštího roku s nejvyšší pravděpodobností klesnou. Na burze, kde už dodavatelé nakupují energii na příští rok, totiž momentálně dochází k poklesu cen silové elektřiny. „Vývoj trhu indikuje, že dodavatelé cenu silové elektřiny pro rok 2014 mohou snížit,“ potvrzuje analytik Jiří Gavor a doplňuje, že s fixací by zatím nepospíchal a volil by spíš klasický tarif, protože nevěří brzkému růstu cen silové elektřiny.

Ušetřit se dá i bez fixace

Závěrem lze říci, že i v případě, kdy odběratel na fixaci cen vydělává, neboť došlo ke zdražení, s vysokou pravděpodobností je možné na trhu stále najít dodavatele, který poskytne i nižší ceny, než jsou ty fixované.

Je však třeba podotknout, že levnějšího dodavatele se vyplatí vybírat nejen pouze z hlediska jeho cenové nabídky, ale (a to zejména) také na základě solidnosti jeho smluvních a obchodních podmínek, spolehlivosti zákaznického servisu a způsobu komunikace, podle referencí a řady dalších hledisek, která poukazují na celkovou úroveň energetické společnosti.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnání cen elektřiny - Kdo vám dá nejvýhodnější nabídku?

kWh
kWh



Tip Peníze.cz: Doporučujeme výhodné tarify od ČEZu. Ušetříte až 10 % ročně.Mám zájem
* Povinné položky
Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

22. 7. 2013 | Michaela Divišová | 19 komentářů

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

Poslední dobou přibývá domácností, které pro výběr svého nového dodavatele elektřiny či plynu využívají elektronické aukce. Jak aukce energií fungují? Kolik se dá touto cestou ušetřit... celý článek

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

15. 7. 2013 | Michaela Divišová | 34 komentářů

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

Zvoní u našich dveří a často pod různými záminkami se z nás snaží vylákat podpis na dokumentech, které si ani nemáme možnost pořádně přečíst. Zdá se však, že jejich klasickým praktikám... celý článek

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

24. 6. 2013 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

Správná distribuční sazba je základem, abyste zbytečně nepřepláceli za elektřinu. Jenže jak poznáte, že máte vhodně nastavenou sazbu? Jak se dá nevhodná sazba změnit na výhodnější a... celý článek

I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

11. 6. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

Někteří dodavatelé elektřiny a plynu dokážou připravit nemilé překvapení. Třeba v podobě poplatku za využití služeb zákaznického centra či zákaznické linky. Prostudovali jsme dokumenty... celý článek

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

22. 4. 2013 | Michaela Divišová | 26 komentářů

Vyúčtování, přeplatky, zálohy. Jak to funguje u dodavatelů energií

Taky na vás vykouklo ze schránky vyúčtování elektřiny a plynu? Jarní měsíce s sebou zpravidla přinášejí bilanci, kolik jste za zimu protopili a prosvítili. A taky otázky: Za co všechno... celý článek

Partners Financial Services