Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

Michaela Divišová | rubrika: Jak na to | 13. 5. 2013 | 7 komentářů
Vedete si doma různé evidence plateb, ale celkové vyúčtování za elektřinu vám stále zůstává záhadou? Zajímá vás, kolik kilowatthodin za den „sežere“ lednička, televize nebo počítač? Kam a za kolik teče proudu – nejen to vám mohou pomoci odhalit různé technologie pro měření spotřeby energie v domácnosti.
Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

Z konečného ročního vyúčtování za elektřinu se toho o reálné spotřebě jednotlivých přístrojů a zařízení, které dennodenně používáme v domácnosti, moc nedozvíme. Vidíme jenom, kolik jsme v jakém období celkově odebrali kilowatthodin. Přitom přesné údaje o spotřebě energie jsou klíčové při rozhodování o zavedení různých úsporných opatření. V dnešní době však již existuje řada technologií, které nám mohou při kontrole spotřeby elektrické energie v domácnosti pomoci.

Digitální měřič ukáže spotřebu přístrojů

Při nákupu nových elektrospotřebičů se dnes už ve většině případů dozvíte, jak úsporný váš nový domácí pomocník může být. V praxi ale nakonec nevidíte, kolik kilowatthodin opravdu spotřeboval za den, za týden, za měsíc. Můžete sice každý den zapisovat aktuální stav elektroměru, ale z toho se konkrétní spotřebu například ledničky nedozvíte – opět vidíte jen souhrnné číslo.

Pro zjištění přesné spotřeby elektřiny se můžete vybavit například moderním digitálním měřičem, který stačí zapojit do elektrické soustavy mezi běžnou zásuvku a spotřebič, jehož odběr chcete zjistit. Přístrojů tohoto typu najdete na trhu celou řadu. Podle svých požadavků si můžete vybrat přístroj s nastavením, které vám bude vyhovovat. Měřiče mají různé vybavení; tomu také zpravidla odpovídá jejich cena (zhruba od 200 až po 4000 korun). Pokud doma například využíváte dvoutarifní sazbu elektřiny (D25d, D45d apod.), kdy po určitou část dne odebíráte proud za vyšší cenu ve vysokém tarifu a za nižší cenu v nízkém tarifu, vyplatí se vám poohlédnout se po měřiči, který při měření zohledňuje spotřebu ve vysokém a nízkém tarifu.

Mnohé přístroje pro měření spotřeby umožňují také dlouhodobé ukládání naměřených dat. K výsledkům se tak můžete kdykoli vrátit a mít přehled o spotřebě i zpětně. Měřič můžete využívat na různých místech v domě či v bytě a porovnávat tak rozličné údaje.

Analýzy spotřeby energie odhalí hlavní „žrouty“

Komplexnější nástroje pro průběžné měření a analýzy spotřeby energie lze sehnat například u firmy Energomonitor. Technologie pro kontrolu odběru od Energomonitoru ukazují spotřebu v reálném čase, umožní udělat si představu, co stojí provoz kterých spotřebičů a kde jsou hlavní „žrouti“.

Energomonitor jako zařízení pro trvalé sledování spotřeby energií stojí 4000 korun s DPH ve verzi pro elektřinu, v brzké době firma uvede přídavné měření pro monitoring spotřeby plynu. „Chceme, aby se zařízení zákazníkovi vrátilo v úsporách do dvou let, a předpokládáme minimálně deset procent úspory. Z toho plyne, že zařízení je určené spíše pro rodinné domky a firmy než pro maličké garsonky,“ říká Patrick Zandl ze společnosti Energomonitor.

Co se týče možných úspor, podle odborníků závisí velikost úspor na tom, z jakého stavu začínáme šetřit. „Řádově se může jednat až o desítky procent, pokud máme spotřebiče málo efektivní a pokud jsme dosud příliš nešetřili,“ říká Jiří Beranovský z poradenské společnosti EkoWATT.

S měřením spotřeby mohou pomoci i dodavatelé elektřiny

Různé možnosti k měření dílčí spotřeby pro orientaci odběratele nabízejí také dodavatelé elektřiny. Například Pražská energetika má pro své zákazníky k dispozici takzvaný měřicí kufřík, který obsahuje měřicí přístroj a podrobný návod k použití. Přístroj se zapne do zásuvky a do něj se zapojí měřený spotřebič. Za určitou dobu (zpravidla 24 hodin) přístroj vyhodnotí nejen spotřebu elektřiny, ale podle nastavení využívaného tarifu i částku v penězích za spotřebovanou elektřinu.

„Součástí kufříku je i tabulka běžných optimálních spotřeb elektřiny například u ledničky, takže si každý může své naměřené hodnoty porovnat s optimem a rozhodnout se, co dál,“ doplňuje Petr Holubec z PRE. Měřící kufřík půjčuje PRE zpravidla na týden, takže lze vyhodnotit všechny zásadní spotřebiče domácnosti od ledničky, přes elektroniku (včetně stand-by režimu) až třeba po pračku.

Na základě výstupů z tohoto měření lze pak promyslet možná opatření pro úspory energie. Ukáže-li například 24hodinové měření u ledničky spotřebu dva kilowatt, pak je to hodně a něco je špatně. „Běžná hospodárná lednička má dnes spotřebu méně než jeden kilowatt za den. V tu chvíli by se zákazník měl zamyslet, zdali nenastal čas na její výměnu. Obdobně se dá postupovat u dalších energeticky náročných spotřebičů – pračky, mrazáku a dalších,“ uvádí Holubec a dodává, že na praktických příkladech tří pražských domácností došli odborníci PRE po vyhodnocení výsledků před a po provedení úsporných opatření k číslům kolem 20 až 30 procent úspory.

Anketa

Už jste zkoumali, kolik vám baští domácí spotřebiče?

Měř a řež: čas na úsporná opatření

V oblasti možných úspor při spotřebě elektřiny v domácnosti odborníci doporučují kromě přesné znalosti odběru elektřiny (distribuční sazba, velikost jističe – jestli není zbytečně předimenzovaný apod.) například zapínat „žravé“ spotřebiče, jako je pračka, sušička či myčka v době platnosti nízkého tarifu, kdy je elektřina levnější. „Pokud se zákazník naučí efektivně využívat dobu platnosti nízkého tarifu a odloží provoz vybraných spotřebičů, respektive činností v domácnosti do tohoto tarifního pásma, pak lze určité úspory dosáhnout oproti stavu, kdy se takto zákazník nechová,“ uvádí Jan Pavlů ze společnosti ČEZ.

K získání nízkého tarifu je nutné mít u distributora elektřiny smluvenou dvoutarifní sazbu, skládající se z nízké a vysoké ceny elektřiny. Na získání dvoutarifní sazby má však domácnost nárok pouze pokud elektřinou topí nebo ohřívá vodu – tedy využívá bojler, přímotopy nebo jiná podobná zařízení. Dobu, po kterou je elektřina levnější, pak odběrateli sdělí příslušný distributor.

Další dílčí opatření pro úspory energie mohou často vyplynout právě z průběžné kontroly a měření. „Co nám z naší zkušenosti vykrystalizovalo jako zajímavý zdroj úspor, je odstranění chyb řemeslníků. Bojlery, které se průběžně zapínaly i ve vysokém tarifu, už ani nepočítáme, přitom tady jde o rozdíly spíše mnoha stokorun měsíčně,“ říká Patrick Zandl a doplňuje, že v domácnosti se najde celá řada zařízení, které si ani neuvědomujeme, a přitom žerou elektřinu. Například přesunutí málo používaného mrazáku z teplé kuchyně do studeného sklepa, spouštění zahradního čerpadla či oběhu bazénu v nízkém tarifu, to všechno pomáhá a záleží na tom, co a jak domácnost má. „Většina domácností si myslí, že jsou velmi úsporně vedeny a optimalizovány, ale praxe ukazuje, že to je spíše výjimka,“ uzavírá Zandl.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2013 11:53, Petr Milecký

Doma šetříme mnoha způsoby, máme vždy zapnutou jen jednu televizi, když od počítače na delší dobu odcházíme přepínáme do stavu hibernace, zhasínáme světlo a do místností bez oken jsme nově dali světlovody - nemusíme vůbec rozžínat http://www.lightway.cz/denni-svetlo/pojdme-sporit-a-setrit/

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

25. 3. 2013 | Michaela Divišová | 21 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

12. 3. 2013 | Michaela Divišová | 27 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vás energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit. celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services