Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 30. 9. 2014 | 7360 komentářů
Slíbili, že zajistí hypotéku a postaví vysněný rodinný domek. Místo toho ji vlákali do rafinované pasti. Firma dala ženě podepsat, že si nechá postavit dům za dva miliony, i když bylo jasné, že na hypotéku nedosáhne. Nabádali ji k falšování daňového přiznání. A teď ji tlačí, ať smlouvu plní: za „přípravné projektové práce“ chtějí 170 tisíc.
Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

Pozornost médií se na firmu Ekonomické stavby nezaměřuje poprvé. Před časem si na ni posvítili v Černých ovcích. Od nespokojených klientů už padlo několik trestních oznámení. Případ paní Zdeňky však vybočuje z řady. Nejde jen o to, že se nechala Ekonomickými stavbami napálit. Má písemné důkazy o tom, že ji firma nabádala k úvěrovému podvodu.

Hypotéka? Žádné strachy, hlavně podepište

„Na začátku mi mazali med kolem pusy. Michael Smejkal z Ekonomických staveb, se kterým jsem se sešla, tvrdil, že propočítal a ověřil, že na hypotéku bez problémů dosáhnu a že mi ji vyřídí. Byl přesvědčivý a já mu uvěřila. Hned na první schůzce mi dal podepsat smlouvu o smlouvě budoucí na přípravu projektové dokumentace a stavbu domu,“ popisuje paní Zdeňka.

Zavazujeme se k nejlepší možné práci…

Po podpisu smlouvy obdržela paní Zdeňka od jednatele Ekonomických staveb Davida Mencla vroucný, téměř osobně zainteresovaný dopis. Sliboval klientce nejlepší možnou péči. Realita však byla jiná. 

Celý dopis k nahlédnutí zde

Záhy Zdeňku kontaktovala další zaměstnankyně Ekonomických staveb, Vlasta Pěchoučková – manažerka financí, která s ní měla naplánovat financování stavby. „Má účetní mi zrovna připravovala daňové přiznání za loňský rok. Poslala jsem ho manažerce z Ekonomických staveb, aby měla o mých příjmech přesné informace,“ vypráví paní Zdeňka.

Zlá televize

V Černých ovcích České televize jsou Ekonomické stavby jako doma. Zlá televize si na ně zasedla.

Jen drobnost: V daňovém přiznání si navyšte příjmy o osm set tisíc

Manažerka Pechoučková pracovala rychle – brzy Zdeňce poslala dva návrhy, jak koupi pozemku za tři sta tisíc a stavbu domu za dva miliony dvě stě tisíc financovat. V obou případech šlo o hypoteční úvěr, lišily se pouze parametry.

Byl v tom jen jeden nepatrný zádrhel, zabalený do pěkných slov: „Při financování investičního záměru je důležité posílit příjmovou stránku tak, abychom mohli celkový investiční záměr profinancovat,“ psala manažerka v e-mailu, který má naše redakce k dispozici (k nahlédnutí zde) A rovnou připojila praktický návod, jak na to:

„Je nutné mít prokazatelné příjmy z daňového přiznání na řádku č. 104 – 520.000,–, což odpovídá čisté mzdě 30.270,–, která pokryje běžné náklady na životní minimum a úhradu měsíční splátky. V řádku č. 101 (roční příjem – pozn. red.) bude tím pádem uvedena částka v min. výši 1.040.000,-,“ instruovala v mailu Vlasta Pěchoučková z Ekonomických staveb Zdeňku.

Ve skutečnosti dělaly Zdeňčiny příjmy v loňském roce 262 tisíc korun. Po uplatnění výdajů 46 tisíc korun – což je pro žádost o hypotéku zatraceně chatrný základ. Nemá ručitele, hotovost, ani nemovitost k zástavě.

Manažerka financí z Ekonomických staveb však našla jednoduché řešení: tahem pera navýšit v daňovém přiznání příjmy téměř o osm set tisíc.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Podvod a ekonomická sebevražda v jednom balení

„Když jsem návrh finanční manažerky ukázala své účetní, řekla mi, že je to podvod a ekonomická sebevražda v jednom a že s tím nechce mít nic společného,“ říká Zdeňka. Kromě toho, že by se falšováním daňového přiznání za účelem získání hypotéky dopustila úvěrového podvodu, dostala by se do neřešitelné finanční situace. „Navýšení příjmů v daňovém přiznání by mělo za následek také výrazné navýšení záloh na zdravotní a sociální pojištění – a to by pro mě bylo při mých příjmech likvidační,“ dodává Zdeňka.

Šach mat. A začněte platit

Dostala se tak do bezvýchodné situace. Podepsala smlouvu o smlouvě budoucí na projekt a stavbu domu za dva miliony, hypotéku nedostane a jiné volné peníze nemá.

„Teď po mně chtějí zálohu na projektovou dokumentaci ve výši sto sedmdesát tisíc. Věděla jsem o ní od začátku, ale tvrdili, že se pokryje z hypotéky,“ říká Zdeňka.

Finanční manažerka Pěchoučková i v tomto případě přispěchala s nabídkou řešení – návrhy na způsob financování zálohy poslala Zdeňce už prvním mailu. Tedy ještě předtím, než Zdeňka pochopila, že žádnou hypotéku nedostane.

Manažerka nabízela celkem čtyři varianty. Vedle tří bankovních půjček, u kterých zmiňovala i nevýhody typu – není možné refinancovat hypotékou nebo snižuje bonitu klienta při vyřizování hypotéky – nabízela ještě nebankovní půjčku od společnosti Chytrý nájem, jejímž jednatelem je šéf Ekonomických staveb David Mencl. Tedy právě ten člověk, který paní Zdeňku v úvodu počastoval vstřícným dopisem na přivítanou.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Máme pro vás další skvělou nabídku

„Nebankovní bezúročná (díky tomu můžeme poskytovat půjčku po dva měsíce zcela zdarma) půjčka od společnosti Chytrý nájem, která je poskytnuta za stávajících podmínek pouze pro klienty Ekonomických staveb, kdy se snažíme klientovi uspořit finanční zdroje. Nijak nezatěžuje bonitu klienta v době schvalování hypotečního úvěru, jedná se o krátkodobý překlenovací úvěr, snadno refinancovaný od bankovního hypotečního úvěru,“ vyzdvihovala manažerka v mailu přednosti úvěru od jednatele firmy.

Ovšem i tady číhají pořádné zádrhele – podle smluvních podmínek je třeba půjčku splatit do dvou měsíců, jinak začne nabíhat penále ve výši 0,25 procenta z jistiny půjčky denně. Navíc je kryta dvěma biancosměnkami s doložkou bez protestu.

Co to v praxi znamená, jste na Peníze.cz četli nedávno:

Anketa

Myslíte si, že se pod článkem Ekonomické stavby chválí samy?

Následně měla být půjčka na zálohu refinancována hypotékou. V případě paní Zdeňky ovšem na žádnou hypotéku nemohlo dojít – a firma Ekonomické stavby to musela od počátku vědět. Je tedy možné, že samého začátku kalkulovala pouze s tím, že od klientky inkasuje tučnou zálohu. Na kterou jí jednatel firmy případně sám půjčí – na směnku. Tuhle variantu ovšem Zdeňka odmítla.

„Vůbec žádné práce ještě neproběhly, nerozumím tomu, za co mám sto sedmdesát tisíc platit,“ zlobí se Zdeňka.

O vyjádření jsme požádali jednatele Ekonomických staveb Davida Mencla. Ptali jsme se, zda považuje za standardní a etické podepsat smlouvu o smlouvě budoucí na stavbu domu s klientem, u kterého je evidentní, že na hypotéku nemůže dosáhnout a že nebude mít z čeho stavbu financovat. A proč Zdeňce tvrdili, že jí hypotéku bez problému zajistí.

Anketa

Už jste někdy podepsali něco, čeho jste pak litovali?

Ekonomické stavby: Příjmy nás nezajímají. Hlavní je střízlivá splátka

„Před uzavřením smlouvy o smlouvě budoucí každého klienta žádáme o velmi střízlivé určení bezpečné splátky, kterou bude schopný dlouhodobě splácet,“ argumentuje David Mencl. Na prokazatelný příjem se podle jeho slov lidé z Ekonomických staveb klienta vůbec neptají. „Informace o zaplacených daních má neskonale nižší informační hodnotu, nežli klientem určená bezpečná splátka. Disponujeme produkty, kde není nutné prokazovat výši zdaněných příjmů. Financování dobře umíme i pro klienty se zcela nulovým daňovým přiznáním,“ tvrdí Mencl.

Paní Zdeňka podle něj na první schůzce uvedla, že má příjem osmnáct tisíc měsíčně a je schopna splácet deset tisíc měsíčně. S tím, že přistupitelem k úvěru by eventuálně mohl být její otec. „S kolegou vybrali dům, který zadání splňuje. Splátka tohoto domu, včetně pozemku, činila 8400 korun, a nepřekročila tak hranici bezpečné splátky deset tisíc korun,“ pokračuje jednatel firmy.

„Řekla jsem, že teď mám osmnáct tisíc měsíčně, ale upozorňovala jsem, že je v tom započtený i rodičovský příspěvek, který mi brzy skončí,“ vysvětluje Zdeňka.

Že Zdeňce slibovali vyřízení hypotéky a tvrdili, že na úvěr bez potíží dosáhne, jednatel Ekonomických staveb popírá. „Smlouvou si objednala stavbu rodinného domu, vyřízení stavebního povolení, vypracování projektu domu a vytvoření modelu financování. Nezaměňujme vypracování modelu financování s příslibem zajištění hypotéky,“ upozorňuje Mencl. Za tyto práce se podle něj Zdeňka zavázala do čtrnácti dnů uhradit zálohu ve výši sto sedmdesát tisíc.

Úvěrový podvod? Ať radši začne platit daně

Pohotovou odpověď má jednatel Ekonomických staveb i na to, proč jeho podřízená nabádala Zdeňku k úvěrovému podvodu.

„Klientka zaslala své daňové přiznání, které uvádí měsíční příjem 900 korun. Zároveň se dotazovala, jakých příjmů musí dosahovat, aby mohla žádat o standardní hypotéku. Na svůj dotaz obdržela odpověď své manažerky financí. Zcela jistě nešlo o navádění k trestnému činu. Jednalo se o technicky správně vypracovanou odpověď na dotaz klientky. Je-li tato odpověď naváděním, pak jedině k tomu alespoň jednou řádně zdanit svůj příjem. Je více nežli jasné, že doposud vykazovaný příjem 900 korun měsíčně není příjmem reálným, když sama klientka za svoji bezpečnou splátku zvolila deset tisíc korun měsíčně a objednala dům a pozemek za dva a půl milionu korun,“ stojí si za svým David Mencl.

Šlo o navádění k úvěrovému podvodu? Ptáme se právníka

Mailovou komunikaci mezi paní Zdeňkou a manažerkou financí z Ekonomických staveb Pěchoučkovou jsme dali posoudit právníkovi Partners Antonínu Thurnwaldovi.

„Pokud finanční manažerka nabádá klientku, že si musí dát do daňového přiznání vyšší příjmy, než skutečně má, a na jejich základě pak požádat o hypotéku, mohlo by se jednat o návod k trestnému činu úvěrového podvodu dle § 211 trestního zákoníku. Toho se dopustí ten „kdo při sjednávání úvěrové smlouvy uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje“, k čemuž by při navýšení příjmů bez toho, aby byly skutečné, bezesporu mohlo dojít. Co se týče smlouvy s Ekonomickými stavbami, klientka by mohla odstoupit od smluv dle § 2002 nového občanského zákoníku s tím, že by smlouvy nikdy neuzavřela, kdyby věděla, že k jejich splnění bude muset spáchat trestný čin. Případně lze konstatovat následnou nemožnost plnění podle § 2006 nového občanského zákoníku s tím, že pokud je k obdržení úvěru nutno spáchat trestný čin, jedná se v případě smlouvy o smlouvě budoucí na koupi domu o nemožné plnění,“ komentuje právník.

Manažerka financí Pěchoučková podle něj klientce nepříliš zastřeně radí, že má zfalšovat daňové přiznání. „Nelze požadovat, aby klientka plnila smlouvu za podmínek, které jsou v rozporu s dobrými mravy. Navíc by smlouvu nikdy neuzavřela, kdyby to věděla. To je dle zákona legitimní důvod pro odstoupení,“ dodává právník Antonín Thurnwald.

REALITNÍ PORADNA

Každá rada drahá? U nás se neplatí! Odborníci z realitní poradny na Peníze.cz poradí zdarma, ať už kupujete nebo prodáváte.

Zajímalo nás, čeho se na Zdeňce budou Ekonomické stavby dále domáhat.  

„Klientce nebudeme, v případě přehodnocení záměru realizovat stavbu domu, účtovat žádné sankce. Zaplatí jen doposud provedené práce v cenách dle obvyklých ceníků,“ dodává Mencl.

V postupu pracovníků Ekonomických staveb jednatel firmy údajně nevidí jediné pochybení. Dokonce tvrdí, že není pravda, že Zdeňka nemůže stavbu domu financovat.

„Může využít hypotéku bez prokazování příjmů či náš program Chytrý nájem. V obou těchto případech nemusí prokazovat své příjmy, tedy ani tyto příjmy řádně danit,“ míní Mencl.

Jenže Zdeňka to vidí jinak: „Hypotéku nedostanu. A Chytrý nájem? Už na první schůzce jsem se ptala, jestli bych tento program financování od jejich společnosti mohla využít, kdyby nevyšla hypotéka. Bylo mi řečeno, že určitě, že kdyby náhodou hypotéka nevyšla, můžu dům financovat takto. Když na to došlo, řekli mi, že program Chytrý nájem můžu využít jedině v případě, že budu mít vlastní pozemek nebo zaplatím alespoň patnáct procent z ceny domu předem,“ rozporuje tvrzení jednatele firmy.

Stavět se nebude, platit ano

Stavět se zatím nebude, není za co. Ekonomické stavby na Zdenčin návrh přistoupily k ročnímu odkladu zakázky s tím, že by se její finanční situace mohla napřesrok zlepšit. Zálohu ve výši sto sedmdesát tisíc má ovšem zaplatit hned. Za co přesně, to jasné není. Od Ekonomických staveb zatím nedostala nic. Kromě falešných ujištění, že má vysněné bydlení na dosah, a smlouvy, která pro ni může znamenat finanční past.

„Vyhrožují, že když sto sedmdesát tisíc nezaplatím, dají to k soudu. Kdybych to všechno věděla předem, nebyla naivní a přečetla si před první schůzkou internetové diskuse a recenze o Ekonomických stavbách, nikdy bych smlouvu nepodepsala a nikdy bych si s nimi nic nezačínala,“ uzavírá Zdeňka. 

Z vašich příběhů

A jedeme dál! 

(...) Smlouva o dílo byla podepsána v listopadu 2006. „Dál se ale nedělo nic. Tedy nic, co by směřovalo k zajištění hypotéky. Bylo mi divné, že po mně nechtějí žádné podklady,“ vzpomíná Ivana. Na pozemku se byli podle jejích slov lidé z Ekonomických staveb podívat jednou. „Urgovala jsem je a ptala se, co budou potřebovat, aby hypotéku vyřídili. Na to mi odpověděla šestého března 2007 úvěrová specialistka Nykodýmová – psala, co mám doložit. Jenže už pátého března 2007 mi z Ekonomických staveb přišla výzva k předání pozemku a úhradě první zálohy ve výši 439 tisíc. Žádné práce přitom neproběhly, na pozemku se ani nekoplo. Hypotéka už měla být dávno vyřízená, jenže oni s žádnou bankou ani nezačali jednat,“ zlobí se paní Ivana. (...)

Ekonomické stavby? Podpis mě stál osm set tisíc

Stalo se vám něco podobného? Dejte nám vědět!

Jsme jedno ucho!

Potkalo vás něco podobného tomu, o čem jsme psali v dnešním článku?

Potkalo vás něco podobného tomu, o čem jsme psali ve kterémkoli z článků, který jsme zařadili mezi texty o finančních prasárnách?

Potkalo vás něco, o čem by se měl napsat článek, který bychom pak zařadili mezi texty o finančních prasárnách?

Napište nám do redakce: redakce@penize.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+292
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7360 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 5. 2016 4:06, Makina

Upřímně to tady vypadá poněkud zaspamovaně, jak kdyby se ES a nějaká konkurence předháněli, kdo to tu zasype víc...
Že mám hezký nebo blbý domek dokáže napsat kdejaký blb sám a vydávat se klidně za celou armádu.
Ty negativní reportáže jsou bohužel reální lidé. Chtěl bych vidět reálné lidi, kteří měli radost z domů od ES. S přítelem o tom hodně uvažujeme, ale tady to množství kladných podivných hodnocení nás spíš odrazuje, protože to je nedůvěryhodné, stejně jako počet hlasů u nejvíce hodnoceného kladného a nejvíce hodnoceného záporného příspěvku. Vždyť kdo by proboha s hotovým domem hledal takové fórum...???
Proč nemají ES někde na internetu recenze od lidí, kteří zveřejní i fotografie, aniž by musel volat do kanceláří? Nechci recenzi od člověka vybraného kanceláří. Dům není večeře, kde mi stačí anonymní hodnocení na tripadvisoru a když se spletu mám maximálně zkažený večer.
Nakonec jsem ráda, že jsme toto fórum našli, protože to o mnohém vypovídá. I když mne to mrzí, protože projekt který jsme si vybrali vypadá skutečně parádně.

+99
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 9. 2016 8:56, Šárka

Ahoj Davide, píšeme sem, co si Ekonomické stavby objednaly. Takže variace na "Ahoj, lidičky, my už bydlíme, domeček je krásnej a ekonomky nám moc pomohly." Podepisujeme se většinou jako holky, protože jsou to ženský, kdo v páru rozhoduje, že ten domeček už fakt chceme a musíme mít.
Zkušenosti s nimi máme dobré, protože platí, to je jejich plus. Na domek nám ty peníze ale zatím nestačí, občas sice píšeme, že nemít prachy u Ekonomek nevadí, ale takoví pitomci, abychom tomu sami věřili, to zas nejsme.
Tak doufám, že jsem ti pomohla v rozhodování.

Zobrazit celé vlákno

-46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7360 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

8. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 5925 komentářů

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

Paní Ivana si od firmy v roce 2006 chtěla nechat postavit dům. Na jejím pozemku se ani nekoplo do země. Jednateli Ekonomických staveb přesto musela zaplatit téměř šest set tisíc. Na... celý článek

Jak se uživí budoucí důchodci? Řešením je obrácená hypotéka

27. 8. 2014 | Filip Uhlíř | 28 komentářů

Jak se uživí budoucí důchodci? Řešením je obrácená hypotéka

Populace v Česku rychle stárne. Důchody jsou už teď relativně velmi nízké a bude hůř. Přitom – ač to tak nevypadá – je u nás ale většina důchodců ve skutečnosti velmi bohatých. Neuvědomují... celý článek

Konec podfuků s nemovitostmi? Realitky konečně dostanou pravidla

3. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Konec podfuků s nemovitostmi? Realitky konečně dostanou pravidla

Podnikání realitních kanceláří v Česku nemá pravidla ani meze. Makléřem se může stát každý, trhu vládnou zákony džungle. Spotřebitelé i renomé solidních realitek kvůli tomu dostávají... celý článek

Očima expertů: Nejvhodnější čas na koupi nemovitosti je tu. Už zas?

6. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Nejvhodnější čas na koupi nemovitosti je tu. Už zas?

Ceny nemovitostí i úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou proklatě nízko. Je právě teď správný čas na pořízení bytu či domu, nebo se ještě vyplatí chvíli počkat? Ptáme se ekonomů, úvěrových... celý článek

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

22. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Nákup nemovitosti jako nejlepší investice na stáří. Ano, či ne?

Zajistí nám nákup vlastní nemovitosti klidný důchod, nebo je lepší investovat jinam? Zeptali jsme se Petra Macha, Tomáše Prouzy, Martina Skalického, Lukáše Kovandy a dalších osobností... celý článek

Partners Financial Services