Stát nařizuje lidem a firmám měřit teplo. Neříká ale jak

Indikátor tepla nemá na radiátoru asi pětina domácností. Za porušení povinnosti hrozí počínaje příštím rokem pokuta až 200 tisíc korun.
Stát nařizuje lidem a firmám měřit teplo. Neříká ale jak

Už jen tři měsíce mají bytové domy a kancelářské budovy na to, aby osadily svá ústřední topení měřiči spotřeby tepla. Počínaje lednem 2015 totiž končí dvouletá lhůta, kterou jim na přípravy dalo Ministerstvo průmyslu a obchodu novelou zákona o hospodaření energií.

Problém je ale v tom, že resort doposud nevydal příslušné prováděcí předpisy, které by specifikovaly, jak má zařízení přesně vypadat a co všechno má umět. Někteří tak s instalací vyčkávají, jiní se obávají toho, že jejich přístroj nebude odpovídat legislativě.

I přes zpoždění legislativy hrozí majitelům bytů, bytových domů nebo kancelářských objektů od příštího roku za nedodržení povinnosti sankce až do výše dvou set tisíc korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že příslušná vyhláška bude hotova do měsíce a že se vše stihne.

Úspora až čtvrtiny nákladů

Od instalace indikátorů spotřeby tepla si zákonodárci slibují úsporu tepelné energie a spravedlivější rozpočítávání nákladů za dodané teplo mezi vlastníky jednotlivých částí budov. Podle některých odborníků mohou domácnosti i firmy díky tomu, že budou mít představu o své spotřebě, snížit úspornějším chováním náklady na tepelnou energii až o čtvrtinu.

„Zákon o hospodaření energií zapracoval příslušné evropské předpisy a definuje také nutnost instalace přístrojů regulujících a registrujících dodávku tepelné energie na každý radiátor v domě. Lepší sledování spotřeby tepla a přesnější rozúčtování nákladů je i celoevropským trendem a logickou reakcí na rostoucí ceny energií,“ vysvětluje Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti Enbra, která se zabývá měřením spotřeby tepla.

„Spotřeba tepla a teplé vody se díky instalaci indikátorů sníží až o 25 procent,“ odhaduje. „Průměrná úspora v nákladech na vytápění může být více než 15 procent,“ sděluje své odhady také jednatel společnosti Techem Jiří Zerzaň.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Anketa

Už máte měřáky?

Instalace se nestihnou

Podle výrobců a prodejců indikátorů spotřeb jsou majitelé nemovitostí nyní v patové situaci. Vyhláška, která má stanovit přesná specifika měřicích zařízení totiž stále chybí. Řada domácností a firem měřáky pořídila s předstihem, zatím ale není jasné, zda budou tato zařízení odpovídat vyhlášce. Zbylí vlastníci nemovitostí se rozhodli počkat a měřáky pro jistotu instalovat až po vydání vyhlášky.

„Bohužel příslušný prováděcí právní předpis dosud chybí. S trochou nadsázky jsme proto zatím v jakémsi právním vakuu,“ popisuje Vlach problémy majitelů nemovitostí i instalačních firem.

Prodejci měřáků se obávají, že se po vydání vyhlášky strhne vlna objednávek a oni je nebudou schopni včas vyřídit.

„Poptávka po indikátorech v posledních měsících výrazně vzrostla. Každý vlastník, který chce stihnout předepsaný termín montáže do konce roku 2014, má nejvyšší čas učinit objednávku,“ upozorňuje Daniel Novotný ze společnosti Ista.

„Předpokládáme, že vznikne skupina opozdilců, takže silná poptávka bude přetrvávat ještě do konce příštího roku,“ přidává se i Jiří Zerzaň z Techemu. Stát kritizuje za to, že majitele nemovitostí s dostatečným předstihem o povinnosti neinformoval a způsobil zmatky v legislativě. 

„Stát v tomto ohledu učinil, byť se to týká asi dvou třetin obyvatel této země, nesmírně málo, ba dokonce bych řekl, že kvůli své liknavosti a nejasnostem ve výkladech celou kampaň ovlivnil spíše negativně,“ myslí si Zerzaň.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ale slibuje, že vyhláška bude hotova v nejbližších týdnech.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 9. 2014 8:49, David

Výborný nápad jak podpořit lidi co nebudou topit vůbec a nechají se vytapet okolními byty. Státní demence se nezapře. Zajímalo by mě kdy ti páni nahoře vymyslí něco rozumného. Zatím vymysleli jen samé debility! Včetně této!

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 9. 2014 22:10, jezevec

mně vždycky přišlo zvláštní, jak je možné - že v domech, kde je centrální vytápění, se náklady na teplo složitými koeficienty vypočítává a rozpočítává podle podlahové plochy, draze se měří spotřeba, uplatňují se kvalitativní parametry jako rohový byt a střešní byt, atd atd atd, vše s odvoláním na prostup tepla z více vytápěných prostor do tech méně vytápěných - - - a v domech kde má každý svoje wafky nebo přímotopy, si prostě každý zatopí jak chce a za kolik umí, a ztráty zdmi a přepočty přes podlahovou plochu (a vytápění chodem atd atd atd) nikdo neřeší.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services