Kalkulačka čisté mzdy 2017: Kolik vám dají. A kolik ukrojí odvody

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 19. 1. 2017 | 3 komentáře
Máme pro vás šikovnou mzdovou kalkulačku – vypočítá čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Ukáže, kolik vám z příjmu měsíčně ukrojí daně a odvody. Zaměstnavateli zase snadno spočítá, kolik za jednoho člověka se vším všudy zaplatí.
Kalkulačka čisté mzdy 2017: Kolik vám dají. A kolik ukrojí odvody

Minimální mzda dělá od ledna 2017 při práci na plný úvazek jedenáct tisíc korun měsíčně, pro většinu profesí ale platí ještě vyšší hranice, takzvaná zaručená mzda:

Minimální a zaručená mzda v roce 2017

Částky minimální i zaručené mzdy jsou uvedené v hrubém. O hrubé mzdě nebo platu se mluví také, když se ucházíte o místo a vyjednáváte o tom, kolik budete brát. Při výplatě ale dostanete nižší čistou částku. Naše kalkulačka vám ji přehledně propočítá.

Sypejte jinam!

Zdravotní pojišťovny mění čísla účtů

Nejpozději do desátého února  mají mít zdravotní pojišťovny zřízené účty u České národní banky. A výhradně na ty jim máte posílat zdravotní pojištění. Zkontrolujte si bankovnictví, jestli máte nově natavené trvalé příkazy. Nová čísla účtů najdete na Peníze.cz:

Zdravotní pojištění 2017

Výpočet čisté mzdy v roce 2017

K čisté mzdě dojdete, když od hrubé mzdy odečtete pojistné na zdravotní pojištění (to dělá čtyři a půl procenta z hrubé mzdy) a pojistné na sociální pojištění (šest a půl procenta z hrubé mzdy) a patnáctiprocentní daň z příjmů. Jen pozor, že daň se počítá ze superhrubé mzdy (zaokrouhlené na stokoruny nahoru), ale odečítá ze mzdy hrubé.

Superhrubá mzda je hrubá mzda navýšená o odvody, které za zaměstnance platí zaměstnavatel. Na sociální pojištění zaměstnavatel odvádí dvacet pět procent z hrubé mzdy, na zdravotní pojištění devět procent – obojí nad rámec pojistného, které platí zaměstnanec.

Lidé s vysokými příjmy musejí platit ještě takzvanou solidární daň. Povinnost se týká zaměstnanců, jejichž hrubá mzda je vyšší než čtyřnásobek průměrné mzdy, která pro rok 2017 dělá 28 232 korun. Čtyřnásobek tedy vychází na 112 928 korun. Když v některém měsíci vyděláte víc, z částky nad tuto hranici musíte odvést sedmiprocentní solidární daň. Rozhodující je ale roční limit, který se rovná 48násobku průměrné mzdy, v roce 2017 tedy částce 1 355 136 korun. Když letos vyděláte víc, budete muset na začátku následujícího roku sami podat daňové přiznání a solidární daň v něm vykázat. Pokud hranici příjmů překročíte pouze v některých měsících, ale celkový roční limit nepřevýšíte, může za vás daň vyúčtovat zaměstnavatel v ročním zúčtování – a zaplacenou solidární daň dostanete zpět.

Příjemné pro lidi s vysokými příjmy je, že z ročních příjmů nad limit 1 355 136 korun se už neplatí sociální pojištění. Maximálním vyměřovacím základem je totiž 48násobek průměrné mzdy platné pro daný rok. Zdravotní pojištění žádný strop nemá.

Jak si můžete snížit daň

Do výpočtu čisté mzdy vstupují ještě slevy na dani a nezdanitelné části základu daně, které výslednou daňovou povinnost snižují.

Každý poplatník daně z příjmů si může odečítat základní daňovou slevu na poplatníka, která se rovná 24 840 korunám ročně, tedy 2070 korunám měsíčně.

Uplatnit můžete také daňové zvýhodnění na děti: za vyživované dítě, které s vámi žije ve společné domácnosti, si můžete odečíst z daně až 13 404 korun ročně, tedy 1117 korun měsíčně. Za druhé vyživované dítěte 17 004 korun ročně (1417 korun měsíčně), za třetí a každé další dítě 20 604 korun (1717 korun měsíčně). U dítěte s průkazem ZTP/P se sleva dvojnásobí. Slevu na dítě uplatňuje vždy jen jeden z rodičů.

Daňová sleva na druhé a třetí dítě by měla znovu růst: na druhé dítě by měla sleva stoupnout o 200 korun měsíčně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně. Sleva na druhé dítě se tedy zvýší na 19 404 korun ročně (1617 korun měsíčně), na třetího a každého dalšího potomka na 24 204 korun ročně (2017 korun měsíčně). Novinka je součástí daňového balíčku, který právě čeká na projednání v Senátu. Účinný má být od prvního dubna 2017. Pokud projde, což je pravděpodobné, vyšší slevy na děti bude možné využít zpětně už od počátku roku 2017. K dorovnání dojde při ročním zúčtování, které zaměstnavatel provede na začátku roku 2018.

Sleva na dítě na rozdíl od ostatních daňových slev zakládá nárok na daňový bonus: když se dostane vypočtená daň po započtení slevy na dítě do minusu, vyplatí vám stát tuto sumu jako bonus. Bonus může dosáhnout maximálně 60 300 korun ročně. Nárok na něj je ale podmíněný tím, že váš roční příjem za daný rok dosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy, za rok 2017 tedy alespoň 66 tisíc korun (počítá se minimální mzdou platnou k prvnímu lednu daňového období, tedy pro letošek s 11 tisíci).

Daňový balíček, který zmiňujeme výš, mění i pravidla daňového bonusu. Pokud projde, do limitu příjmů, kterého je třeba pro získání bonusu dosáhnout, už se nebudou počítat příjmy z nájmu a kapitálového majetku. Lidé si totiž podle Ministerstva financí často účelově navyšují příjmy fiktivními nájmy, aby na výplatu bonusu dosáhli. Nově se budou započítávat pouze příjmy ze zaměstnání (přesněji ze závislé činnosti) a podnikání (samostatné výdělečné činnosti).

Pokud vaše dítě chodí do školky nebo jiného předškolního zařízení, můžete využít také takzvanou slevu na školku (řečí zákona slevu za umístění dítěte). Z daně z příjmů si jeden z rodičů může v roce 2017 odečíst výdaje na předškolní zařízení až do výše 11 tisíc korun. Výdaje je nutné doložit potvrzením od provozovatele. Sleva se uplatňuje až zpětně, po konci kalendářního roku.

Uplatnit můžete také slevu na manželku, manžela (případně registrovaného partnera či partnerku) – v případě že její (jeho) příjmy v daném roce nepřesáhnou 68 tisíc korun. Sleva dělá 24 840 korun. Nebo dvojnásobek, když je vaše polovička držitelem průkazu ZTP/P. Sleva se uplatňuje zpětně za celý rok. Když se vezmete v průběhu roku, dosahuje sleva dvanáctiny z částky 24 840 Kč za každý měsíc, ve kterém jste byli (od prvního kalendářního dne) manželé nebo registrovaní partneři.

Co se počítá do příjmů manželky nebo manžela

Při posuzování nároku na daňovou slevu se nezohledňují:

Do příjmů se započítají:

Zaměstnanci můžou využít také například daňovou slevu pro studenta nebo pro zdravotně postižené.

Slevy na dani může zaměstnanec uplatňovat u zaměstnavatele, u kterého podepíše prohlášení k dani.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Sleva na poplatníka

24 840 Kč (měsíčně 2070 Kč)

Sleva na vyživovaného manžela/manželku

24 840 Kč (uplatňuje se ročně)

Sleva na vyživovaného manžela/manželku ZTP/P

49 680 Kč (měsíčně 4140 Kč)

Sleva pro invalidní důchod I. a II. stupně

2520 Kč (měsíčně 210 Kč)

Sleva pro invalidní důchod III. Stupně

5040 Kč (měsíčně 420 Kč)

Sleva pro držitele průkazu ZTP/P

16 140 Kč (měsíčně 1345 Kč)

Sleva pro studenta

4020 Kč (měsíčně 335 Kč)

Daňové zvýhodnění na dítě

u prvního dítěte 13 404 Kč (1117 Kč měsíčně), u druhého dítěte 17 004 korun ročně (1417 korun měsíčně), u třetího a každého dalšího 20 604 korun (1717 korun měsíčně). (U dítěte s průkazem ZTP/P se sleva dvojnásobí.)

Za školku

až 11 tisíc korun ročně

Naše kalkulačka všechno propočítá za vás. Její rozšířená verze počítá i s nezdanitelnými částmi základu daně, tedy například zaplacenými úroky z hypotéky, dary na dobročinné účely, příspěvky na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění, náklady na vzdělávání nebo odborovými příspěvky, které výslednou daň z příjmů také snižují. 

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Rozšířená verze kalkulačky – mzdová kalkulačka 2016 – počítá i s nezdanitelnými částmi základu daně, tedy například zaplacenými úroky z hypotéky, dary na dobročinné účely, příspěvky na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění, náklady na vzdělávání nebo odborovými příspěvky, které výslednou daň z příjmů také snižují. 

Daňový kalendář 2017

Daňový kalendář pro rok 2017 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2017

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services