Zaručená mzda v roce 2017: Pro někoho i 22 tisíc. Kolik vám šéf musí dávat

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 12. 12. 2016 | 21 komentářů
Minimální mzda od ledna 2017 razantně roste. Týká se ale jen nekvalifikovaných profesí. Pro jiná povolání platí ještě vyšší hranice: takzvaná zaručená mzda, která taktéž citelně povyskočí vzhůru. Podívejte se, kolik za svou práci musíte od ledna dostávat.
Zaručená mzda v roce 2017: Pro někoho i 22 tisíc. Kolik vám šéf musí dávat

Podle zákona musí zaměstnavatel svým zaměstnancům za práci vyplácet alespoň minimální mzdu. Nejnižší přípustná odměna je stanovená nařízením vlády, v roce 2016 dělá 9900 korun měsíčně, v přepočtu na hodinu 58,7 koruny. Od ledna 2017 vzroste: na 11 tisíc korun měsíčně, respektive 66 korun za hodinu.

Ještě výrazněji si polepší zaměstnanci s invalidním důchodem, pro které dosud platila snížená sazba minimální mzdy (v roce 2016 dosahovala 9300 korun měsíčně a 55,1 koruny za hodinu). Od ledna 2017 pro ně platí stejné cifry minimální i zaručené mzdy jako pro všechny ostatní zaměstnance.

Všechny sumy minimální a zaručené mzdy uvádíme v hrubém. Kolik dostanete čistého, spočítá naše kalkulačka:

Polohrubá, hrubá, superhrubá...? Čistá!

Mzdová kalkulačka na Peníze.cz

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Minimální hodinová mzda se vztahuje kromě běžného zaměstnaneckého poměru také na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Nezáleží, jestli jde o pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou nebo zda máte souběžné pracovní poměry – v každém máte právo alespoň na minimální mzdu.

Do výše minimální mzdy se nezahrnují peníze za práci přesčas, příplatek za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli. Jestli máte nárok na jmenované příplatky, vyplácejí se nad rámec minimální mzdy.

Zaručená mzda: Kolik musíte brát v roce 2017

Minimální mzda se vztahuje pouze na nekvalifikované profese. Pro většinu oborů platí podstatně vyšší spodní hranice mzdy, takzvaná zaručená mzda.

Jestli pracujete v podnikatelské sféře, kde se uplatňuje kolektivní vyjednávání o mzdách – čili u vás fungují odbory – platí pro zaměstnavatele ohledně mezd dvě hranice: minimální mzda a případné ujednání o jejím navýšení zanesené v kolektivních smlouvách.

Jestli pracujete v podnikatelské sféře bez odborů a kolektivní smlouvy o mzdových podmínkách, musí zaměstnavatel kromě minimální mzdy dodržovat ještě limity zaručené mzdy. Ta zohledňuje složitost, náročnost a odpovědnost práce a podle toho stanovuje její nejnižší přípustnou cenu. Rozlišuje se celkem osm kategorií prací, každá má stanovenou vlastní úroveň zaručené mzdy.

Státní zaměstnanci nepobírají mzdu, ale plat. Kromě minimální mzdy a zaručené mzdy se na ně vztahuje také systém platových tarifů.

Zaručená mzda se každopádně – na rozdíl od minimální mzdy – vztahuje pouze na zaměstnance v pracovním poměru. Kdo pracuje v rámci DPP nebo DPČ, domáhat se jí nemůže. Nebo přesněji: může, ale nebude mít svůj nárok oč opřít.

Skupina práce

Zaručená mzda za hodinu v roce 2016

Zaručená mzda za hodinu v roce 2017

Zaručená měsíční mzda v roce 2016

Zaručená měsíční mzda v roce 2017

1.

58,70 Kč

66,00 Kč

9900 Kč

11 000 Kč

2.

64,80 Kč

72,90 Kč

10 900 Kč

12 200 Kč

3.

71,60 Kč

80,50 Kč

12 100 Kč

13 400 Kč

4.

79,00 Kč 

88,80 Kč

13 300 Kč

14 800 Kč

5.

87,20 Kč

98,10 Kč

14 700 Kč

16 400 Kč

6.

96,30 Kč

108.30 Kč

16 200 Kč

18 100 Kč

7.

106,30 Kč

119,60 Kč

17 900 Kč

19 900 Kč

8.

117,40 Kč

132,00 Kč

19 800 Kč

22 000 Kč

Příklady: Do které skupiny patříte

Kompletní roztřídění profesí do jednotlivých skupin zaručené mzdy najdete v příloze nařízení vlády o minimální mzdě – stačí vyhledat svou profesi. Alespoň stručný přehled nabízíme zde.

Anketa

Umíte si představit život s minimální mzdou?

  • Do první skupiny patří běžný úklid, doručování zásilek, kontrola příchodů a odchodů, jednoduché strojní šití nebo sběr a mytí nádobí.
  • Do druhé skupiny patří práce sanitářů, kopáčů, nenáročné stavební práce, prodej tisku, cenin, tabákových výrobků, domovnické a školnické práce.
  • Do  třetí skupiny patří práce strojvedoucích metra, ošetřovatelů, pokladních manipulujících s hotovostí, složitější klempířina, odborné holičství a kadeřnictví, nabídka a samostatný prodej zboží, výroba a výdej teplých jídel.
  • Do čtvrté skupiny patří práce sester, porodních asistentek a zdravotnických záchranářů pod odborným dohledem, strojvedoucích na vedlejších železničních tratích, krejčích obleků modelové a zakázkové výroby, instalatérů a topenářů (složitější práce), opravářů vozidel (s prováděním diagnostiky).
  • Do páté skupiny od roku 2017 nově patří řidiči linkových autobusů, kteří dosud spadali do třetí třídy. Dále do této skupiny patří práce sester, porodních asistentek a zdravotnických záchranářů bez odborného dohledu, běžných IT správců, zajišťování mzdové a personální agendy, vedení účetnictví a sestavování rozpočtů, vytváření a testování aplikací, vzdělávání dětí předškolního věku.
  • Do šesté skupiny  patří správa systému výpočetní techniky, zajišťování obchodní činnosti, organizace prodeje, tvorba návrhů cen, tvorba přípravné dokumentace a projektů technicky náročných staveb.
  • Do sedmé skupiny patří lékaři, zubaři, farmaceuti, tvůrci marketingových strategií a prognóz nebo vysokoškolští pedagogové.
  • Do osmé skupiny patří tvůrčí systémové práce, plánování podnikatelské obchodní a finanční strategie nebo operace na finančním a kapitálovém trhu.

Zkrácená pracovní doba

Minimální měsíční mzda se vztahuje na klasickou pracovní dobu, která trvá čtyřicet hodin týdně. Některé profese, například horníci nebo lidé pracující v nepřetržitém třísměnném provozu, ale mají pracovní dobu kratší, pouze 37,5 hodiny týdně. Lidé pracující v dvousměnném režimu 38,75 hodiny týdně. Ve jmenovaných případech se hodinová minimální mzda poměrně navyšuje tak, aby tito zaměstnanci dosáhli stejné minimální měsíční mzdy jako ostatní. Zkrácení týdenní pracovní doby bez snížení mzdy může zaručovat také kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis.

Jestli máte pracovní dobu kratší na základě dohody se zaměstnavatelem, například pracujete na poloviční úvazek, tedy dvacet hodin týdně, bude se vaše minimální mzda poměrně krátit: při polovičním úvazku od ledna 2017 dělá 5500 korun měsíčně.

Minimální mzda

Anketa mezi odborníky

Zástupci oficiálních politických partají i partají neoficiálních, rozuměj odborů, se předhánějí v tom, kdo navrhne vyšší a vyšší minimální mzdu. A tak politická debata o minimální mzdě připomíná poslední roky oblíbenou klukovskou zábavu – kdo výš. Rozdíl by tu ovšem byl: účastní se i dámy.

Ptáme se expertů, jak ideálně nastavit minimální mzdu:

Jak nastavit minimální mzdu?

Doplatek do minimální mzdy

Pokud vaše vypočtená mzda nebo plat v některém měsíci nedosáhne hranice minimální mzdy, má zaměstnavatel povinnost vyplatit vám doplatek do výše minimální mzdy, bez ohledu na vaši zaviněnou nebo nezaviněnou nižší výkonnost. Uvedené pravidlo se týká i lidí, kteří jsou odměňovaní úkolovou mzdou, která se odvíjí od počtu jednotek vykonané práce.

Práce ve ztíženém prostředí: Nárok na příplatek

Kdo pracuje ve ztíženém pracovním prostředí, má nárok na příplatek ke mzdě – výčet situací, kdy nárok vzniká, najdete tady. Příplatek musí dosahovat alespoň deseti procent hodinové minimální mzdy za každou hodinu práce konanou ve ztíženém prostředí, nebo deseti procent z měsíční minimální mzdy – pokud pracujete ve ztíženém prostředí soustavně.

Od ledna 2017 je minimální mzda 11 tisíc, měsíční příplatek za práci ve ztíženém prostředí tedy alespoň 1100 korun. To je stanovené minimum, zaměstnavateli samozřejmě nic nebrání, aby vyplácel příplatek vyšší.

Za práci ve ztíženém pracovním prostředí se od roku 2017 nově považuje i práce řidičů ve veřejné linkové autobusové dopravě a práce v rozdělené směně nebo při rozděleném výkonu práce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+74
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2017 19:38, Jana

Pracuji jako zdravotní sestra bez odborného dohledu u soukromého lékaře od roku 1994.Chci se zeptat do jaké skupiny spadám a jakou mám mít zaručenou mzdu od 1.1 2017?Smlouvu mám na neurčito s 40hod.týdně.Děkuji za odpověď

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2017 13:39, Nikol

Dobrý den,
pokud pracuji jako prodejkyně nových vozů, do které skupiny spadám?

Předem děkuji.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services