Přehledně pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2017

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 22. 11. 2016
Odvody na zdravotní pojištění budou v roce 2017 vyšší. A zdravotní pojišťovny mění čísla účtů. Na Peníze.cz najdete vše důležité na jednom místě. Přinášíme přehledného průvodce pravidly zdravotního pojištění v roce 2017 pro každého, kdo podniká na hlavní i vedlejší činnost.
Přehledně pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2017

Měsíční zálohu na zdravotní pojištění je třeba zdravotní pojišťovně uhradit vždy do osmého dne v měsíci – a platí se zpětně. Takže například za březen do osmého dubna. Kdo podniká v rámci hlavní činnosti, musí platit alespoň minimální zálohy. Minimální zálohu platíte povinně i v případě, že jste měli v minulém roce v podnikání ztrátu, nebo když s podnikáním teprve začínáte a ještě nemáte žádnou „historii zisků“. Jak si podrobněji ukážeme níž, výjimku mají jen lidé podnikající v rámci vedlejší činnosti.

Pozor!

2017 – zdravotní pojišťovny mění čísla účtů

Zdravotní pojišťovny nejpozději do 10. února 2017 zruší své účty u komerčních bank a vytvoří nové u České národní banky. Podnikatelé, živnostníci, zaměstnavatelé i další plátci zdravotního pojištění budou posílat zálohy a pojistné na zdravotní pojištění na nová čísla účtů. Ke změně dochází kvůli novele zákona o rozpočtových pravidlech, prosazené Ministerstvem financí.

Nové číslo účtu by vám měla zdravotní pojišťovna sdělit dopisem během prosince či ledna, k dispozici budou čísla účtů i na webech pojišťoven. Většina pojišťoven už je uveřejnila:

Zálohy na zdravotní pojištění

Výše záloh na zdravotní pojištění se u živnostníků a podnikatelů odvíjí od jejich zisku v předchozím účetním období, tedy předešlém roce. Vyměřovací základ, ze kterého se zálohy počítají, se rovná polovině zisku, dosahuje tedy padesáti procent vašich příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti po odečtení výdajů. Výdaje živnostníci v daňovém přiznání uplatňují buď paušálem, nebo doložením skutečných nákladů:

Sazba zdravotního pojištění je 13,5 procenta z vyměřovacího základu. Ten nemůže být nižší než minimální vyměřovací základ, který je odvozený od průměrné měsíční mzdy, jak ji pro daný rok vyhlásí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud vám tedy vyjde nižší číslo, počítáte s minimálním vyměřovacím základem. Ten v roce 2016 dělá 13 503 korun měsíčně a v roce 2017 povyskočí na 14 116 korun měsíčně.

Minimální záloha na zdravotní pojištění – 13,5 procenta z minimálního vyměřovacího základu – je tedy v roce 2016 tedy 1823 korun, v roce 2017 to bude 1906 korun. Plátci minimálních záloh v roce 2017 vydají o 83 korun měsíčně, za rok celkem o 996 korun víc.

Jestli vám ve výpočtu, jehož pravidla jsme vysvětlili výš, vyjde měsíční vyměřovací základ vyšší než stanovené minimum, budete odvádět na zdravotní pojištění 13,5 procenta ze svého vyměřovacího základu. 

Příklad

Pan Hruška platí zdravotní pojištění

V roce 2016 si pan Hruška podnikáním vydělal 360 tisíc. Výdaje uplatňuje šedesátiprocentním paušálem. Když od příjmů odečte výdaje, dojde k zisku 144 tisíc korun. Roční vyměřovací základ pana Hrušky se rovná polovině této částky, dělá tedy 72 tisíc korun. V přepočtu na měsíc šest tisíc korun. Měsíční záloha na zdravotní pojištění pana Hrušky by měla v roce 2017 dosahovat 13,5 procenta z této částky, 810 korun. Protože je ale vyměřovací základ pana Hrušky nižší než zákonné minimum, bude se jeho záloha počítat z minimálního vyměřovacího základu. Měsíčně na zdravotní pojištění bude muset v roce 2017 odvádět 1906 korun.

Početní opáčko

Jak dojdete k minimální záloze

Pro výpočet minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ je zásadních několik cifer, které stanovuje vyhláškou Ministerstvo práce a sociálních věcí. Je to všeobecný vyměřovací základ za rok, který o dva roky předchází roku, pro který budeme zálohu počítat (pro zálohu, jaká se bude platit v roce 2017 je tedy podstatný vyměřovací základ roku 2015), a přepočítací koeficient. Vynásobením těchto dvou čísel dostaneme takzvanou průměrnou měsíční mzdu v národním hospodářství Pro rok 2017 je průměrná mzda 28 232 korun (v roce 2016 dosahovala 27 006 korun, v roce 2015 26 611 korun, v roce 2014 dělala 25 942 korun, v roce 2013 pak 25 884 korun).

Minimální záloha na zdravotní pojištění dosahuje 13,5 procenta z minimálního vyměřovacího základu, kterým je polovina průměrné mzdy – v roce 2017 tedy dělá 14 116 korun. Jednoduše už dospějete k tomu, že minimální záloha na zdravotní pojištění v roce 2017 dosahuje 1906 korun.

Důležité údaje k zdravotnímu pojištění

Rok 2016

Rok 2017

Průměrná mzda v národním hospodářství

27 006 Kč

28 232 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ

13 503 Kč

14 116 Kč

Minimální měsíční záloha

1823 Kč

1906 Kč

Nová výše minimálních záloh na zdravotní pojištění platí od ledna 2017, na rozdíl od sociálního pojištění nečekejte na podání přehledu o příjmech a výdajích. Jak jsme zmínili v úvodu, záloha na zdravotní pojištění se platí zpětně, za leden je splatná do osmého února, takže od února musíte zdravotní pojišťovně posílat novou výši zálohy – pokud tedy stejně jako velká část živnostníků platíte minimální zálohy na zdravotní pojištění. Jestli už teď odvádíte zdravotní pojišťovně měsíčně 1906 korun nebo víc, do podání přehledu o příjmech a výdajích se pro vás nic nemění. Přehled se zdravotní pojišťovně podává vždy nejpozději měsíc po podání daňového přiznání, obvykle tedy do konce dubna:

Ať platíte zálohu v jakékoli výši, nezapomeňte, že nejpozději od února musíte posílat na nové číslo účtu.

Zálohy při vedlejší činnosti

Jestli podnikáte v rámci vedlejší činnosti, například při zaměstnání, v důchodu, na mateřské, při rodičovském příspěvku nebo při studiu, zálohy na zdravotní pojištění platit nemusíte, přinejmenším v prvním roce podnikání.

Podnikající penzisté, studenti a lidé pobírající rodičovský příspěvek, platí při vedlejší činnosti zálohy na zdravotní pojištění povinně až od druhého roku podnikání – vždy podle skutečně dosažených zisků z předešlého roku. Zaměstnanci, kteří v rámci vedlejší činnosti podnikají, nemusejí zálohy na zdravotní pojištění platit ani v dalších letech, pojistné doplatí vždy až po podání přehledu zdravotní pojišťovně.

Na člověka, který podniká v rámci vedlejší činnosti, se každopádně nevztahuje minimální vyměřovací základ ani minimální výše záloh, která platí pro lidi podnikající v rámci hlavní činnosti.

Ať podnikáte v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti, nezapomeňte, že přehled o příjmech a výdajích je třeba podat zdravotní pojišťovně vždy nejpozději do jednoho měsíce po termínu, do kterého jste měli podat daňové přiznání za předchozí rok:

Pro všechny stejně také platí, že když zaplacené zálohy neodpovídají ziskům v daném roce, musíte pojištění po podání přehledu doplatit. Nebo vám naopak zdravotní pojišťovna vrátí přeplatek.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Změna zdravotní pojišťovny krok za krokem: Čas je do konce září

15. 9. 2016 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Změna zdravotní pojišťovny krok za krokem: Čas je do konce září

Zvažujete změnu zdravotní pojišťovny? Jestli chcete být v nové stáji od začátku roku 2017, musíte formality vyřídit do konce září. Poradíme, jak na to.

Když dovolenou zkazí nemoc nebo úraz. Pět dobrých rad

19. 7. 2016 | Monika Veselíková | 1 komentář

Když dovolenou zkazí nemoc nebo úraz. Pět dobrých rad

Na dovolenou každoročně odjíždíme odpočinout si od stresu a načerpat nové síly. Letní pohoda ale může rychle skončit, pokud se za hranicemi dostaví zdravotní komplikace. Jak postupovat... celý článek

Josef Středula: Je potřeba napravit daňový systém

30. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Josef Středula: Je potřeba napravit daňový systém

„Nejde jen o větší zdanění vysokopříjmových osob. Musíme zvážit, jestli je ještě důvod pro některé daňové úlevy. Řešit by se měla také daň z příjmu právnických osob, daňové základy,... celý článek

Dluhy na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat? Pět dobrých rad

9. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Dluhy na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat? Pět dobrých rad

Zdravotní pojištění musí mít zaplacené všichni. Dluh vzniká i z nevědomosti – nevíte, že platit máte. Třeba žijete v domnění, že za vás pojistné odvádí stát. Rizikové skupiny? Podnikatelé,... celý článek

Partners Financial Services