Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

Potřebujete vědět, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete? Zajímá vás, kolik vám každý měsíc sebere z platu stát, co spolkne pojištění a co padne na daně? Nebo sami zaměstnáváte a chcete vědět, na kolik vás se vším všudy jeden člověk přijde? Všechno přehledně vypočte naše kalkulačka. A pro ilustraci nabízíme modelové příklady.
Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

Máte nabídku práce. A s ní spojenou nabídku mzdy. Hrubé. Jenže – vy potřebujete vědět, kolik vám měsíčně přistane čistého na účet, abyste si mohli zodpovědně plánovat výdaje.

Nebo: jdete se ucházet o práci. Máte jasnou představu, kolik chcete domů přinést čistého. A potřebujete vědět, o jakou hrubou mzdu si povědět.

Nebo: chcete přijmout člověka. Víte, kolik peněz na něj můžete obětovat. Ale potřebujete vědět, kolik mu můžete nabídnout hrubého či čistého. Ve všech zmiňovaných případech (i mnoha dalších) pomůže naše kalkulačka čisté mzdy, hrubé mzdy a nákladů na zaměstnance.

Než začneme s počty, vyložíme si trochu teorie, která pomůže pochopit, jak to s čistou, hrubou a superhrubou mzdou vlastně je.

Jazykový koutek

Superhrubá mzda

Čistá mzda je to, co jako zaměstnanec přinesete domů, bez daní, bez důchodového a zdravotního pojištění. A hrubá mzda pak musí být vaše čistá mzda plus všechno další jmenované. Nebo ne? Ne. Kupodivu ne. Povinná pojištění si totiž platíte vy (odvádí je zaměstnavatel) a taky je za vás platí (a pochopitelně také odvádí) zaměstnavatel. V hrubé mzdě vidíte jen tu první část. Vydělat na obojí musíte pochopitelně jen vy – a rozdělení na dvě části je tedy v zásadě jen účetní trik.

A tak se někdy ve druhé polovině první dekády tohoto století objevuje sousloví superhrubá mzda, která by měla pojmenovat všechny mzdové náklady zaměstnavatele. Otcem – nebo vzorným adoptivním tátou – sousloví je Vlastimil Tlustý. Superhrubou mzdu sice nenajdete v žádném zákoně či vyhlášce, pojem se ale uchytil – a neblahý dopad triku s hrubou mzdou, tedy že zaměstnanec nevidí spoustu peněz, které ještě pro stát musí vydělat, je snad přece jenom trošku narušený: díky superhrubé mzdě si můžete uvědomit, že vaše cena není vyjádřena jen vaší čistou mzdou, dokonce ani vaší hrubou mzdou. Stojíte zaměstnavateli ještě za víc…

Co všechno vám vezmou z platu

Čistá mzda je jednoduše řečeno to, co vám měsíčně zaměstnavatel reálně vyplatí. Jenže když se ucházíte o práci, většinou je řeč o mzdě hrubé. K čisté mzdě se dopočítáte, když od hrubé mzdy odečtete daň z příjmu a odvody na zdravotní a sociální pojištění. Na sociálním pojištění zaplatíte šest a půl procenta z hrubé mzdy, na zdravotním pojištění čtyři a půl procenta. Daň z příjmu dosahuje patnácti procent, odečítá se z hrubé mzdy, jenže počítá se ze mzdy superhrubé (zaokrouhlené na celé stovky nahoru). Ta je tvořena hrubou mzdou navýšenou o odvody, které za nás (navrch) platí na sociálním a zdravotní pojištění zaměstnavatel. U sociálního pojištění se jedná o dalších pětadvacet procent z hrubé mzdy, u zdravotního o devět procent.

Lidé, kteří mají hodně nadprůměrné příjmy, navíc platí solidární daň. Každý, kdo má hrubou mzdu vyšší než čtyřnásobek průměrné mzdy (což dělá v roce 2014 přesně 103 768 korun měsíčně), musí odvádět z převisu nad tuto částku sedmiprocentní daň. Tu za vás ovšem neodvede zaměstnavatel. Pokud do této skupiny spadáte, respektive do ní spadnete alespoň v jednom měsíci z roku, musíte na začátku následujícího roku sami podat daňové přiznání a daň zaplatit.

Čtyřnásobek průměrné měsíční mzdy slouží také jako limit pro výpočet sociálního pojištění. Maximální vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění totiž tvoří ročně osmačtyřicetinásobek průměrné mzdy, tedy: 1 245 216 korun. Z peněz, které si vyděláte nad tuto hranici, už pojištění platit nemusíte.

Podobně to dřív fungovalo i u zdravotního pojištění, od roku 2013 jsou ale jeho stropy zrušené.

Propojeno!

Daně, daně, daně a slevy

Podrobně jsme se daňovým odpočtům a slevám na dani – zkrátka všemu, co si můžete z daní odečíst – věnovali v jednom z dílů našeho seriálu o dani z příjmu fyzických osob a jejímu přiznávání v roce 2014:

Kdo vydělává málo, nemusí daň platit vůbec

Lidé, kteří mají nízké příjmy – konkrétně hrubou mzdu (přibližně) do 10 300 korun měsíčně – nemusí daň z příjmu vůbec platit. Ne snad proto, že by byli od daňové povinnosti osvobozeni. Stejně jako všichni ostatní poplatníci daně ovšem mohou uplatnit slevy na dani, přinejmenším základní slevu na poplatníka, která dosahuje 24 840 korun ročně, tedy 2070 měsíčně. Výjimkou jsou starobní důchodci, kteří mají další zdanitelné příjmy – ti už slevu na poplatníka uplatnit nemohou.

Jinak ale platí, že z nízkého příjmu vychází také nízká daň, a může se stát, že po uplatnění základní daňové slevy na poplatníka spadne na nulu. Další typickou a často využívanou daňovou slevou je sleva na dítě – za každé vyživované dítě, které s vámi žije ve společné domácnosti, si můžete odečíst z daní až 13 404 korun ročně, respektive 1117 korun měsíčně.

Sleva na dítě má (na rozdíl od ostatních daňových slev) ještě jednu příjemnou vlastnost: když se po jejím uplatnění vaše daň dostane do záporných hodnot, stát vám danou částku vyplatí ve formě daňového bonusu. Horní hranice bonusu dělá 60 300 korun ročně.

Ale dost teorie, ukážeme si to na modelových příkladech.

Paní Vopičková vydělává 11 tisíc hrubého

Paní Vopičková bude prodávat v obchodě s potravinami. Její měsíční hrubá mzda, až nastoupí, dělá 11 tisíc korun. To, co ji ale skutečně zajímá, je, kolik měsíčně dostane čistého. Zkusíme si tedy spočítat, kolik zaplatí na dani z příjmu a kolik na sociálním a zdravotním pojištění. Budeme k tomu potřebovat znát i její superhrubou mzdu.

Když k hrubé mzdě paní Vopičkové připočteme dvacet pět procent, které za ni zaměstnavatel odvádí na sociální pojištění (2750 korun) a devět procent, které za ni odvádí na pojištění zdravotní (990 korun), dopočteme se k superhrubé mzdě ve výši 14 740 korun.

Patnáctiprocentní daň se bude paní Vopičkové počítat právě ze superhrubé mzdy zaokrouhlené na stokoruny nahoru – vyšplhá se tedy na 2220 korun. Když ale uplatní základní slevu na poplatníka (2070 korun), rázem daň klesne na sto padesát korun.

Z hrubé mzdy se paní Vopičkové ještě strhnou platby sociálního (715 korun) a zdravotního (495 korun) pojištění.

Čistou měsíční mzdu paní Vopičkové pak už zjistíme jednoduše, stačí odečíst od hrubé mzdy platby za zdravotní a sociální pojištění a daň – a dojdeme k výsledku 9640 korun.

Pan Vopička zaměstnává, má na to 35 tisíc měsíčně

Pan Vopička má truhlárnu. Shání do ní právě nového mistra a ví, že na něj může obětovat pětatřicet tisíc měsíčně. Neví ale, jak vysoký hrubý plat uchazečům může slíbit. Tak mu s výpočtem pomůžeme. Celkové náklady pana Vopičky na zaměstnance vyjadřuje superhrubá mzda. Ta je, jak už víme, tvořena hrubou mzdou navýšenou o platby sociálního a zdravotního pojištění, které musí pan Vopička za zaměstnance odvést. Superhrubá mzda tvoří 1,34 násobek mzdy hrubé – je totiž, jak už víme, vyšší o 34 procent (pětadvacet procent za sociální a devět procent za zdravotní pojištění). Celkem snadno se tak dopočteme k závěru, že pan Vopička může svému novému mistrovi nabídnout 26 120 korun hrubého.

Truhlář Králíček potřebuje domů přinést dvacet tisíc

O práci u pana Vopičky se uchází truhlář, pan Králíček. Ví, že aby se ženou vyšli, potřebuje měsíčně domů přinést aspoň dvacet tisíc korun. Pan Vopička mu nabízí 26 120 korun hrubého. A pan Vopička si láme hlavu s tím, kolik to hodí čistého. Když uplatní stejný postup jako výš paní Vopičková, zjistí, že čistého to dá přesně 20 052 korun. Můžou si tedy s panem Vopičkou plácnout.

Pokud se nechcete sami pouštět do složitých počtů, není nic snazšího než využít naší kalkulačku. V úvodu stačí navolit, který vstupní údaj znáte – čistou, hrubou nebo superhrubou mzdu. Kalkulátor vám následně sám propočte všechny ostatní položky, včetně daně a odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Ba co víc – ve své rozšířené verzi dokáže započítat také celou řádu daňových slev a odpočtů. Vyzkoušejte sami.

Výpočet čisté mzdy

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+166
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2014 7:25

Prej máme rovnou daň. Nesmysl. Třetina lidí neplatí daň z příjmu a já odvedu měsíčně na dani z příjmu kolem 40 tisíc.

+133
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 2. 2014 12:07

Za obyčejného člověka to dělá zaměstnavatel.

Zobrazit celé vlákno

-147
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnejte absolventa a zaučte si ho: stát platí obojí!

21. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Zaměstnejte absolventa a zaučte si ho: stát platí obojí!

Jsou mladí a neklidní – nemůžou najít práci. A tak se rodí překotné plány, jak je zachránit. František Koníček, ministr práce a sociálních věcí v demisi, podpořil plán, který vymyslela... celý článek

Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

9. 9. 2013 | Josef Tětek | 79 komentářů

Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

Škodlivost minimální mzdy je jednou z mála věcí, na které se ekonomové napříč názorovým a politickým spektrem ve značné většině shodnou. Kdo však skutečné dopady zákonem stanoveného... celý článek

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

5. 11. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

20. 6. 2012 | Jan Müller | 69 komentářů

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním... celý článek

Být ženou se nevyplatí, říká výplatní páska (II)

13. 4. 2011 | Klára Šponerová | 12 komentářů

Být ženou se nevyplatí, říká výplatní páska (II)

Už zítra proběhne druhý ročník akce Equal Pay Day, která má upozornit na nerovné postavení žen a mužů v pracovní sféře. Ženy totiž v Česku vydělávají v průměru až o čtvrtinu méně než... celý článek

Partners Financial Services