Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.
Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Ptali jsme se u profíků

Jaká je nejlepší strategie při vyjednávání o budoucím platu?

Jan Karvánek, HR Konzultant, ČSOB

Z mého pohledu je dobrá strategie udělat si průzkum, kolik se na trhu platí za podobné zkušenosti, jako mám já, a kolik se platí na srovnatelné pozici. Primárně si ale musíte zodpovědět otázku: Co od změny očekávám? Ne vždy jsou to peníze, může se jednat o dlouhodobou perspektivu ve firmě, stabilitu, možnost kariérního růstu, nabídku zaměstnaneckých benefitů a podobně.

Michal Toman, Grafton Recruitment

Obecně platí, že první kolo pohovoru není nejvhodnější pro diskuzi o platu. V této fázi se obě dvě strany teprve poznávají a firma zjišťuje, proč chce kandidát pracovat právě pro ně. Pokud kandidát začne mluvit o platu, personalista může nabýt dojmu, že zájem o pozici či firmu je v pozadí.

Otázku platu je dobré otevírat až při druhém kole pohovoru, ale většinou se stává, že firmy již v tomto okamžiku otevírají tuto otázku samy.

Měli byste být připraveni na to, že budete dotázáni na důvody, proč si myslíte, že byste měli dostat právě takové platové ohodnocení, které uvádíte. Není příliš vhodné odpovídat na tento dotaz tím, že v inzerátu se píše minimálně 25 tisíc korun nebo že víte, že váš předchůdce na této pozici vydělával 30 tisíc korun, a proto chcete plat obdobný. Je třeba si uvědomit, že i váš předchůdce na této pozici pravděpodobně začínal níže. Platová hladina se může lišit kandidát od kandidáta, přestože se hlásí na stejnou pozici, rozhoduje délka praxe, znalosti a kompetence pro danou pozici.

Tomáš Bergl, Robert Half

Vyjednávání o mzdě významně ulehčuje, pokud uchazeč hledá zaměstnání prostřednictvím personální agentury. Agentura zajišťuje, aby konkrétní firmě představovala uchazeče, kteří odpovídají zadanému mzdovému rozmezí. Stejně tak uchazeč by měl dostat informaci, zda jeho současná a požadovaná mzda odpovídá rozmezí nabízené pozice.

Rozhodně nedoporučujeme mzdu vyjednávat při prvním pohovoru, který slouží k vzájemnému seznámení a zjištění, co si obě strany mohou nabídnout. Otázka na nabízenou mzdu během prvního pohovoru může působit tak, že kandidátovi nejde v první řadě o práci v konkrétní společnosti. Vyjednávání o budoucí mzdě doporučujeme nechat na dalších kolech výběrového řízení, kde na tyto záležitosti přijde řada.“

První rada, nejdůležitější: Buďte realističtí! K tomu ovšem musíte aspoň tušit, jaká je realita. Pokud jdete na pohovor ve svém oboru a na stejné místo, jakou jste měli do teď, máte samozřejmě výhodu – i když platy můžou být firmu od firmy dost různé. Proto se i vy radši předem informujte, jaké jsou platové podmínky na pozicích obdobných té, o kterou se ucházíte. Můžete využít různé internetové srovnávače mezd (například www.platy.cz, www.mujplat.cz, ale i některé servery s nabídkami práce), které vám podají alespoň orientační informace o výši platu na různých pozicích. Podívat se můžete i do informačního systému o průměrných výdělcích, který najdete na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, orientace v něm je ale spíš pro ty, kteří mají hodně času, slušně řečeno.

Především ale nenechávejte zahálet pusu a uši a ptejte se a poslouchejte.

Řekněte si, odkud až kam

Řekněme tedy, že přibližnou představu o platu, který se na obdobných pozicích bere, máte. Ovšem to je jenom základ. Stanovte si s ohledem na známé skutečnosti minimum, pod které byste nešli a zkuste odhadnout sumu, nad kterou už asi nepůjde zaměstnavatel. Pak zkuste zakalkulovat své vzdělání, jakou máte praxi, jakou zodpovědnost vaše práce bude vyžadovat a podobně. Zkuste odhadnout, kolik by mohlo být jiných zájemců – jde o pozici, na kterou se stojí fronta, nebo umíte něco výjimečného? Tak vymezíte mantinely pro své vyjednávání.

Mějte dopředu promyšleno, s jakou částkou budete vyjednávání začínat: počítejte s tím, že druhá strana ji bude tlačit dolů, takže nadsaďte. Buďte ale opatrní, abyste nepřestřelili –

To, že znáte mantinely, svoje hranice odkud až kam, je super. Ne ale abyste je prozradili. Jakmile řeknete, že si představujte mzdu mezi pětadvacíti a třiceti tisíci, počítejte s tím, že zaměstnavatele ta vyšší částka vůbec nebude zajímat. Vy byste sice byli spokojeni s 27 tisíci, jenže byste dostali těch nejnižších 25 tisíc, případně i míň. A zaměstnavatel pro vás mohl mít připraveno klidně 30 tisíc nebo i víc.

Zkrátka: nikdy zaměstnavateli nesdělujte své minimum, ten kdo taková vyjednávání vede denně, vás totiž klidně dokáže dostat i pod něj.

Anketa

Jste spokojeni se mzdou?

Nemluvte o hypotékách

Zaměstnavatel většinou nekývne na váš první návrh. Nejčastější reakcí ředitele či personalisty je odpověď, že to je mnohem víc, než si můžou dovolit.

Máte otevřený manévrovací prostor, abyste skončili na tom, co jste si stanovili, můžete ještě trochu slevovat. Je ale dobré mít připravené argumenty, kterými své nároky podpoříte. Samozřejmě nemluvte o tom, že váš známý na podobné pozici vydělává mnohem víc, než nabízejí vám. Takový argument nebude nikoho zajímat, naopak mohl by vám uškodit. Mluvte o svých schopnostech, dovednostech, zkušenostech, vzdělání a o tom, čím budete firmě prospěšní.

Pokud se vás zeptají, jaký jste měli plat u předchozího zaměstnavatele, nikdy nelžete. Nemyslete si, že by vám nadsazení o pár tisíc mohlo přinést šance na vyšší plat. Pro personalistu není žádný problém si váš skutečný plat ověřit. Pro vás by to pak mohlo mít velmi nepříjemné následky.

A už vůbec nemluvte o tom, že potřebujete vyšší plat, protože splácíte hypotéku. Zaměstnavatele to vůbec nezajímá. Bude vás platit, za to, co umíte, ne abyste měli na splácení svých dluhů.

Zvažte i bonusy

Je možné, že plat nebude úplně podle vašich představ. Třeba vám ale zaměstnavatel může nabídnout ještě něco jiného, něco, co by vám „ztrátu“ vynahradilo. Zajímejte se o bonusy a výhody, které firma může poskytnout. A taky se můžete zkusit dohodnout na tom, že po zkušební době nebo třeba po roce by se váš plat mohl zvýšit. 

Rekapitulace

  • Zjistěte si co nejvíc informací o dané firmě. Poptejte se, jaké platy zde lidé mají. Stanovte si minimální částku, pod kterou nepůjdete.
  • Stanovte si „optimální částku“, od které se při vyjednávání odrazíte. (Odražte se kus nad ní.)
  • Nejdřív se ptejte na práci, až pak na mzdu.
  • Neříkejte platové rozpětí, vždy uveďte jen konkrétní částku.
  • Zajímejte se i o další benefity, které vám zvýší životní úroveň.
  • Nepoužívejte nevhodné argumenty (například plat kolegů, vaše závazky), proč byste měli mít vyšší plat. Mluvte o svých schopnostech.
  • Nelžete o platu u předchozích zaměstnavatelů.
  • Zkuste navrhnout zvýšení platu po zkušební době.
  • Nebojte se vzít si čas na rozmyšlenou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2012 16:29, Lubosh

To urcite verim. Zalezi samozrejme na mnoha faktorech - v prve rade lokalite, je jasne, ze jinak se hleda prace v Praze ci Brne a jinak na Karlovarsku ci Ostravsku. Dalsi vec je, ze bohuzel spousta lidi, kteri se najednou ocitnou bez prace, netusi jak vlastne hledat nove zamestnani a je jedno jestli maji VS nebo zakladku. To vubec neni o jejich inteligenci, ale o tom, ze to proste v zivote nepotrebovali a nevi jak to na trhu prace chodi, co se da v te veci vubec delat. Pak prijdou na radu studie - temer vsechny personalni agentury a pracovni portaly na Internetu maji na svych strankach rady jak na to - co psat a nepsat do CV, co je to motivacni dopis a jak jej napsat, jak se chovat na pohovorech, jak se na ne pripravit. Spousta lidi to podceni a neuvedomi si, ze si tim zavrou vratka treba do hodne dobre firmy (ted v zadnem pripade nemluvim o Vas - vubec netusim, jak a co delate, tak to prosim neberte rozhodne jako kritiku, vse co pisu, myslim vseobecne :-) ). Kdyz jsem si hledal praci pred par lety, trvalo mi to 6 mesicu nez jsem nasel. Byl jsem zmateny, nevedel jsem co a jak delat. Na spouste pohovoru jsem se odpalil, protoze jsem byl spatne pripraveny, na spouste nabidek jsem se odpalil, protoze jsem nenapsal motivacni dopis, ktery by zaujal atd. Byl jsem take totalne na dne. Sebevedomi absolutni nula...ne, jeste mensi. Verim, ze presne toto znate. Ale nabral jsem zkusenosti, stale se ucil jak na to a dobra prace nakonec prisla. Rozumim vsem, kteri takto hledaji, protoze to chce obrovskou psychickou silu a vytrvalost pitbulla. Muzu vsem jen doporucit, jedina cesta je vydrzet. Ona ta prace vazne je a nekde ceka... A co dal? Pokud opravdu hledate: registrovat se na maximalnim poctu prac. portalu a personalnich agentur. Kazda registrace zvysuje nadeji (neni problem mit 20 i vice registraci - i mala personalka muze mit obcas dobre pozice) Pak je denne prochazet, kazda z nich ma sve vlastni kliety, kteri nemusi byt nikde jinde (ale mohou), take si vytipovat firmy, ktere mne zajimaji - vetsina z nich ma sve vlastni karierni stranky, kde hledaji zamestnance, perfektne si pripravit zivotopis, nejlepe nechat si poradit od nektere z personalek, ktere s tim maji denni zkusenost. Stejne tak se dokonale pripravit na kazdy pohovor, ktery mne ceka. A pak... je to samozrejme o stesti, to nepopiram, ale kdyz uz ma prijit, tak at prijde pres velke otevrene vrata a ne privrena dvirka. :-)
Nepisu to proto, ze si o nekom z tech kdo zoufale hledaji praci, myslim, ze je hloupy, to v zadnem pripade - neco nevedet, neznamena byt hloupy, protoze nikdo nevime a neumime vsechno, ale pokud tohle nekomu tady pomuze, tak budu moc rad a drzim vsem vsechny palce, at to hledani ma stastny konec. :-)

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2014 15:07, CBjobEnergy

Hledáte skvělou práci, kde můžete dostat až 50.000,- Kč bez vysokého vzdělání?
My hledáme člověka, který je zodpovědný, slušný, společenský a hlavně spolehlivý.
Pokud jste to právě Vy, neváhejte a napište na e-mail CBjobEnergy@post.cz, tam se dozvíte více věcí ohledně této práce.
Práce je nabízena v Českých Budějovicích a nejvhodnější věk je od 18 do 22 let.

Těšíme se na spolupráci s Vámi.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

2. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Produktivita se skrývá ve třech NE: co NEdělat, co NEřešit, na co NEodpovídat

Proč jsou vaše pokusy o produktivitu kontraproduktivní?

Hledáme práci: Na otázky u pohovoru se připravte předem

29. 10. 2012 | Barbora Buřínská | 16 komentářů

Hledáme práci: Na otázky u pohovoru se připravte předem

Už jsme si pověděli, jak se u pracovního pohovoru chovat. Dnes se zaměříme na to, jaké otázky budou s nejvyšší pravděpodobností padat. Připravte se na ně předem!

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

27. 10. 2012 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Alexander Kjerulf: Nejlepší firemní benefity? Smysluplná práce, pochvala a pohodoví lidé

„Spousta firem vůbec nechápe, o co běží. Pořád si myslí, že když zaměstnancům na konci roku vyplatí tučné bonusy, budou svou práci milovat. Blbost. Povýšení? Taky blbost,“ říká Alexander... celý článek

Hledáme práci: Jak se chovat na pohovoru

22. 10. 2012 | Barbora Buřínská | 12 komentářů

Hledáme práci: Jak se chovat na pohovoru

Váš životopis zaujal a vy jste byli pozváni k pohovoru. První důležitý krok na cestě do nové práce máte za sebou. Druhý a neméně důležitý krok je právě úspěch u pohovoru. Zvyšujeme... celý článek

Chcete změnit práci? Poradíme, kde hledat a jak napsat životopis

9. 10. 2012 | Barbora Buřínská | 6 komentářů

Chcete změnit práci? Poradíme, kde hledat a jak napsat životopis

Když hledáte práci, jedno je jisté: prvním krokem k úspěchu je dobře sepsaný životopis. A pokud k němu přidáte i kvalitní motivační dopis, máte nakročeno minimálně k přijímacímu pohovoru. celý článek

Partners Financial Services