Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 20. 6. 2012 | 69 komentářů
„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním článku mrknul na zoubek. Výsledek: míň má pět šest profesí. Ostatní bohatnou!
Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

Nejdřív bychom si měli ujasnit, s čím máme porovnávat. Ačkoli to v „dotazu“ není přímo vyřčené, troufneme si tvrdit, že dnešek má být s pravděpodobností blížící se stu procent porovnán s onou už téměř mytickou dobou „za komunismu“.

Vážený tazateli, věřte tomu – dnes jsou reálné mzdy skutečně vyšší, než byly tenkrát. A navíc jsou to nyní opravdu mzdy. Mzda je totiž definovaná jako smluvená odměna za práci. A o tehdejší době můžeme s jen malou trochou nadsázky říct, že společenská úmluva byla, že lidé budou předstírat, že pracují, a stát bude předstírat, že jim za to platí.

Za poslední čtvrtstoletí u nás došlo k zásadním změnám. Kritériem pro stanovení mzdy je dnes nabídka a poptávka na pracovním trhu. Úspěch na něm dnes závisí na aktivitě, schopnostech, dovednostech a vědomostech člověka. Samozřejmě, mezi specifické dovednosti může patřit i dovednost správně pochlebovat šéfovi, ale naštěstí už nemají vliv takové okolnosti jako členství či nečlenství v KSČ.

Anketa

Pokud jde o peníze, máte se líp než za komárů?

Tvrdá data

Aby se o nás neřeklo, že vaříme z vody, nasypeme do kotlíku data Českého statistického úřadu. Ta nám umožní sledovat nárůst reálných mezd, tedy nárůst mezd očištěný od vlivu inflace.

Vezmeme si tedy na pomoc srovnání výdělků za roky 1988 a 2011 podle jednotlivých zaměstnání. Je celkem logické, že se při srovnání nejvyšší nárůst projevuje u profesí, kde je požadována vysoká úroveň znalostí. Předpokládá se zde nejen vyšší formální vzdělání, ale také určité dovednosti. Platová úroveň naopak stagnovala u těch zaměstnání, kde převládá rutina a postačuje fyzická síla.

Z celkového předlouhého přehledu si vybereme jen ta zaměstnání, u nichž je nejvyšší nebo naopak nejnižší nárůst reálné mzdy. Jak uvidíte, pokles reálné mzdy nastal jen u šesti povolání, téměř všechna povolání si se mzdou reálně polepšila. Je ovšem pochopitelně možné, že náš tazatel pracuje zrovna v jednom z těch šesti oborů. Ani pak ale podle nás není velké proklínání osudu na místě, na místě je snažit se změnit místo...

zaměstnání

červnová průměrná hrubá mzda

mzda 1988 ku mzdě 2011 (%)

 

1988 (Kčs)

2011 (Kč)

 

vedoucí pracovníci v peněžnictví, pojišťovnictví

6718

117 618

343,3

statistici

3030

45 677

295,6

odborní pracovníci v bankovnictví a pojišťovnictví

3673

46 595

248,7

lékaři (bez zubařů)

5062

59 028

228,6

personalisté

3570

41 610

228,5

farmaceuti lékárníci

4170

45 641

214,6

vedoucí pracovníci v průmyslu

7083

76 323

211,3

odborní archiváři (kromě řadových)

2509

26 152

204,4

vedoucí pracovníci ve stavebnictví

6728

68 936

200,9

všeobecné zdravotní sestry

2955

26 713

177,3

...

švadleny

2673

14 416

105,8

obsluha zemědělských strojů

3813

20 215

104,0

chovatelé hospodářských zvířat (vyjma drůbež)

3722

19 269

101,5

lesní dělníci

3818

19 530

100,3

taviči, slévači

4572

22 810

97,8

horníci

7199

35 900

97,8

metaři, čističi záchodků, žump, kanálů apod.

2887

14 380

97,7

řidiči nákladních automobilů

3896

19 334

97,3

obsluha zařízení při výrobě a rozvodu elektřiny

3953

17 841

88,5

čističi oken

2693

11 946

87,0

Kdo rostl nejvíc

V tabulce je několik položek, jež si zaslouží další komentář. Že mají vedoucí pracovníci a zejména pak ti ve finančních službách vysoký nárůst mezd, asi nikoho nepřekvapí. Že se ale „v top ten“ objeví statistici a archiváři, může být na první pohled překvapivé. Za nárůst ale „může“ nepřirozeně nízká výchozí mzda, tedy mzda v roce 1988.

Za pikantní se dá označit výrazně dobré umístění lidí ze zdravotnického sektoru (lékaři, farmaceuti, zdravotní sestry): silně kontrastuje s neutuchajícími nářky na nízké mzdy, kteréžto plačky jsou sem tam (třeba právě teď) prokládány hrozbou protestní akce. Vysoký nárůst mezd u zdravotníků je ale logický, i tyto pozice byly podceňovány, přitom jde o náročná a těžká povolání, v případě lékařů je třeba počítat s investicí do dlouhodobého a náročného studia a celoživotního udržování kvalifikace

Nejsme všichni stejní. Osobní inflaci má každý jinou: spočítejte si ji

Emzáci

Ve spotřebním koši je na 700 výrobků a služeb. Maso, sádlo, ryby zaberou 48 položek – vegetariána se však pohyb cen masa netýká. Máte obě ruce levé a ještě trochu dozadu? Vaší osobní inflace neovlivní zdražení vrtaček, šroubováků a zahradních sekaček.

Naše unikátní kalkulačka osobní inflace sice neumí zajít až do takových podrobností, aby škrtla šroubovák a přidala čtyři rohlíky, přesto pěkně odrazí rozdíl mezi spotřebním košem a vaším vlastním nákupním košíkem.

Kdo rostl málo, nebo dokonce do země

Na spodních příčkách žebříčku nalezneme některá dříve protežovaná, „nadhodnocená“ povolání, dobrým příkladem jsou horníci. Jak je vidět, v roce 1988 měli jednu z nejvyšších mezd, dnes ale jejich práce není zdaleka tolik ceněná. Podobným případem jsou slévači.

Zastavme se ještě jednou poznámkou u řidičů nákladních vozidel. Na jejich příkladu si můžeme ukázat, že statistiky je třeba brát s rezervou. V mezinárodní automobilové dopravě jsou významnou součástí celkového příjmu cestovní náhrady, diety. Ty ovšem příjemce nedaní, nejsou vůbec součástí mzdy. Tabulka pak vlastně o tom, o kolik peněz má nakonec řidič tiráku dneska v kapse víc nebo míň, mnoho nevypovídá. Podobné „nepřesnosti“ bychom jistě mohli hledat i u některých jiných profesí. Přesto ale můžeme s jistotou tvrdit, že dnes jsou reálné mzdy u naprosté většiny povolání vyšší. Lepších důvodů k brblání se jistě najde víc než dost! 

Autor vlastní a provozuje web Malé peníze, dotazy mu můžete posílat na redakční mail

Srovnání kupní síly 

Dokážeme vám spočítat, kolik korun československých byste potřebovali v roce 1988, abyste za ně nakoupili třeba tolik, co dneska za deset tisíc korun českých. A umíme to i naopak: kolika českým korunám by odpovídalo deset tisíc v měně pozdního socialismu. Schválně si zkuste spočítat, jestli za svůj plat můžete nakoupit víc, než mohli koupit (nebo by mohli koupit) vaši rodiče.

Podrobnější info o kalkulátoru najdete zde, další kalkulačky tady.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 69 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2012 7:32, Edita

Tabulka je stále jen tabulka, takže mnoho lidí, stejně jako já, řekne, že jsou nesmyslné.Např. tam chybí prodavačky v potravinách, před revolucí jsem brala 1200 korun, dnes mám 7500 (v čistém). Tato částka je naprosto nedostačující k životu! Teď se na mě sesype kritika, že jsem měla studovat, abych se měla lépe.To je sice pravda, ale vždycky tu musí a bude muset být někdo, kdo bude dělat i ty obyčejné ale přesto náročné povolání. A řeči o tom, že za komunistů lidi jen dělali že pracují, to možná platilo někde v kancelářích, možná ještě u zedníků, ale většina dělníků musela tvrdě pracovat tehdy i dnes, tak nás přestaňte neustále urážet.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2012 8:03, Petr

Tak 30 tisíc minimální mzda? Opravdu oroginální. :-))

"přestávala stačit pokrývat potřeby domácnosti" Ono je taky třeba si uvědomit, co jsou ty potřeby domácnosti. Co se takhle při srovnání s minulostí zamyslet, co dneska platím navíc a tehdy nebylo: mobily, internet, zahraniční dovolené, elektronika. Schválně si tyto položky odpočítat od současných výdajů.

Mnoho lidí nadává, jak mu dneska nestačí peníze, ale že protelefonuje pětistovku měsíčně, pár stovek za internet, více jezdí autem, v zimě na lyže, v létě k moři. Prostě dneska je obrovská nabídka a je typické, že lidé utrácejí, dokud mají. A pak se diví, že jsou na nule.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (69 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tak ty chceš přidat?

17. 6. 2012 | redakce Peníze.CZ

Tak ty chceš přidat?

Fotbal. Reklama, romantická komedie, reklama, thriller, reklama, reklama, soap opera, detektivka, reklama, reklama a zase fotbal. S ovladačem v ruce je každý pán světa. Myslete ale... celý článek

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

14. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno... celý článek

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

7. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Švarc, nebo švorc? Úspěchy boje proti švarcsystému. Co si o tom myslíte?

Nejhorší legislativní počin loňského roku – tak hodnotí podnikatelé zákaz švarcsystému. Tři čtvrtiny firem jsou pro jeho legalizaci. Ministr Drábek od ledna sliboval tvrdé kontroly.... celý článek

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

18. 4. 2012 | Jan Müller | 3 komentáře

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

Každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na dotazy našich čtenářů. Co poradí letošnímu maturantovi, který váhá, na jakou životní dráhu se vydat, ví ale, že by měla být... celý článek

Malé peníze: Inflace. Černá díra na peníze

23. 11. 2011 | Jan Müller | 4 komentáře

Malé peníze: Inflace. Černá díra na peníze

Čtenáři se ptají, Jan Müller z webu Malé peníze odpovídá. Kde se vzala inflace a jak se měří?

Partners Financial Services