Vydavatelé kreditních karet dostali přes prsty

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 27. 5. 2009 | 5 komentářů
Vydavatelé kreditních karet dostali přes prsty
Americké banky a karetní společnosti musí přestat s některými zavádějícími a predátorskými praktikami, kterými vydělávali na dlužnících. Na oplátku hrozí, že kvůli tomu budou muset karty zdražit. Pro zadlužené Američany to nakonec může být dobrá zpráva.

Není vám jednadvacet a nemáte dostatečné příjmy? Tak na kreditní kartuzapomeňte. Takový vzkaz poslali američtí zákonodárci a prezident Američanům. Zákonem, který nově upravuje některé povinnosti a podmínky vydávání kreditních karet, ale zamířili především na bankya karetní společnosti. „Ještě nedávno se obchodní podmínky pro používání kreditní karty vešly na jednu stránku. Teď zabírají třicet stran hustě popsaných malým písmem a formulacemi, kterým spotřebitel nemůže rozumět. Navíc vydavatelé kreditních karet často zvyšují úrokové sazby a poplatky, aniž by se klient provinil třeba pozdní splátkou. Nebo si účtují úroky dvakrát,“ shrnuli některé praktiky vydavatelů karet senátoři. A dodali, že s takovými zavádějícími a predátorskými praktikami je třeba skoncovat.

Nový zákon se dotkne osmdesáti procent Američanů. Tolik jich podle statistik americké centrální banky FED vlastní kreditní kartu. V průměru na ní dluží 7300 dolarů. To je o třetinu víc než v roce 2004. Vzhledem ke svému příjmu jsou nejvíce zadlužení ti nejchudší. Ve skupině dvaceti procent Američanů s nejnižšími příjmy dluží na kreditce polovina domácností více než osm procent příjmu. Naopak v nejvyšší příjmové kategorii je prostřední hodnota dluhu 3,6 procenta příjmu.

Prezident Barack Obama při podpisu zákona dal jasně najevo, že změny nemají podporovat v nesmyslném zadlužování ty, kteří „nedokážou přemýšlet hlavou“. Spíše mají pomoci těm, kteří se dluhů chtějí zbavit, ale karetní společnosti jim hází klacky pod nohy ve formě různých změn podmínek.

Vydavatelé karet například nebudou smět zvýšit úrokovou sazbu na celý dosavadní dluh. Vyšší sazby se budou moci týkat pouze nových půjček, a to v případě, že je klient v prodlení se splátkou více než šedesát dní. Když začne splátky zase platit včas a vydrží půl roku, banka mu musí úrokovou sazbu vrátit na původní úroveň.

Skončit by měly i praktiky, kdy banky zvýšily klientovi úrokovou sazbu, přestože dluhy splácí včas. To se mohlo stát například v případě, že klient nesplácel jiný úvěr či mu z jiného důvodu klesla bonita v některém z úvěrových registrů. Karetní společnosti tak vyšším úrokem „ocenily“ větší rizikovost stávajícího klienta.

Minulostí by měly být i sankční poplatky za překročení úvěrového limitu na kartě. Dnes je běžné, že když spotřebitelv obchodě utratí víc, než mu banka dovolila, platba se provede, ale klient dostane za nadměrné zadlužení pokutu. Nově by v takovém případě karetní společnost platbu v obchodě nepovolila, pokud by klient sám s překročením úvěrového rámce nesouhlasil.

Zákonodárci vydavatelům karet vyčítali i to, že si účtovali úroky i za včas zaplacený dluh. „Dlužíte třeba tisíc dolarů, 900 dolarů splatíte včas, ale karetní firma po vás chce dál úroky za celou tisícovku a nikoli za zbývající stovku,“ stojí v materiálu, který měli američtí senátoři k dispozici při projednávání zákona.

Z bank a karetních společností se nicméně ozývá varování, že nová pravidla povedou ke zdražení úvěrů pro všechny. Experti oslovení magazínem Smart Money naznačují, že by mohl výrazně vzrůst podíl karet, za jejichž vedení se musí platit roční poplatek. Ty přitom v 90. letech téměř vymizely.

Nahoru by mohly jít i úrokové sazby. Zatímco nyní činí průměrná roční sazba 10,79 procenta, uvádí specializovaný server Bankrate.com, v budoucnu by klienti mohli klidně platit 19 či 20 procent, soudí analytik karetního trhu Robert McKinley. Pro srovnání, za tyto sazby si dnes běžně půjčují na kreditních kartách Češi.

Banky by kvůli nižším ziskům mohly omezit rovněž různé bonusové programy, ať už jde o sbírání mílí pro nákup letenek či bodů pro výhodnější nákupy či pro vrácení části utracených peněz. K jejich získání možná budou Američani muset utratit za rok více než dosud. Při opožděné splátce jim karetní společnost část nasbíraných výhod sebere.

Při pohledu z jiného úhlu ovšem výhrůžky bank nemusí být úplně špatnou zprávou. Dražší karty a přísnější trestání pozdních splátek může část Američanů vést k tomu, že omezí život na dluh. Podle řady ekonomů totiž jejich nadměrné utrácení přivedlo USA a zprostředkovaně i celý svět do nynější krize. Naznačil to i Obama při podpisu zákona: „Očekáváme, že spotřebitelé budou utrácet podle toho, co vydělají, a budou splácet to, co dluží.“

Jste spokojení se svou kretitkou, nebo vás na ní něco štve? Napište nám co.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

15. 8. 2008 | Eva Sovová | 23 komentářů

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

Čtvrtina lidí v Česku nešetří. Pětina utrácí, dokud to jde, a neplánuje rodinné výdaje. Toto chování se nemění již přes deset let. Se splácením jsou v Česku potíže u jednoho až dvou... celý článek

Dlužím, tedy jsem

31. 8. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Dlužím, tedy jsem

Američané žijí na dluh a v podstatě je moc nezajímá, kolik za zboží celkem zaplatí. Stačí, že se splátky vejdou do jejich rozpočtu. Co je ovšem velmi zajímá, je jejich hodnocení v úvěrových... celý článek

Partners Financial Services