Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 18. 12. 2007 | 41 komentářů
Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů
Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory. Oběma skupinám by měl život usnadnit nový insolvenční zákon.

Vánoce na úvěr mohou skončit špatně. Řada lidí přecení své finanční možnosti a jejich radost z nové televize, domácího kina, či auta vystřídá šok, když na dveře příští rok zaklepe kvůli nespláceným úvěrům exekutor. Od příštího roku ovšem bude existovat způsob, jak se zabavení nejen vánočních dárků vyhnout. Pokud dlužník opravdu bude chtít alespoň část dluhů splatit, bude moci prostřednictvím soudu na sebe vyhlásit tzv. osobní bankrot. Proces oddlužení bude trvat pět let a dlužník musí věřitelům zaplatit minimálně třicet procent jejich pohledávek. Přesto osobní bankrot nebude pro každého.

Připravili jsme průvodce, který vám poradí, jak si s dluhy s pomocí nového nástroje poradit.

Komu může hrozit úpadek

Insolvenční zákon č. 182/2006 Sb. o úpadku a způsobech jeho řešení, který nabývá účinnosti od 1. ledna 2008, říká, že úpadek se může týkat téměř kohokoli - občana, obchodní společnosti, státního podniku, nadace, občanského sdružení či družstva. Podle tohoto zákona ovšem není možné postupovat vůči státu a jeho institucím, obcím, krajům, ČNB, VZP či veřejné vysoké škole.
Pokud se někdo dozví, že soud zkoumá kvůli dluhům jeho majetkové poměry, měl by se poradit s odborníky, například v občanských poradnách.

1)  Zjistěte si přesně kolik a jakých máte nesplácených úvěrů a od kolika věřitelů
Osobní bankrot je možné využít, pouze pokud máte zpoždění ve splácení dluhů více než 30 dnů po splatnosti a dluhy u minimálně dvou věřitelů. Na toho, kdo si půjčil více úvěrů ale jen od jedné společnosti, se osobní bankrot nevztahuje. Stejně tak jej nemohou využít ti, kdo mají úvěr krytý zástavou, jako je to například u hypoték. V jejich případě banka či instituce, která poskytla hypoteční úvěr, může zástavu prodat a uhradit tím nesplacené pohledávky.

2)  Musíte se chtít skutečně s dluhy vypořádat
Pokud máte nesplacené dluhy od více věřitelů, pravděpodobně se ocitáte v situaci úpadku. Velmi reálně vám hrozí, že na vás věřitelé pošlou exekutora. Jeho návštěvě se lze vyhnout právě vyhlášením osobního bankrotu, tedy podáním návrhu na vlastní oddlužení. To lze udělat pouze prostřednictvím soudu. Musíte splňovat podmínky uvedené v bodě 1 a navíc musíte mít zájem i reálný plán se s dluhy poctivě vyrovnat a váš manžel či manželka s tím vším souhlasí.

3)  Navštivte krajský soud a vysvětlete okolnosti svého úpadku
Pokud se s věřiteli nedohodnete na jiných podmínkách splácení dluhů, podejte návrh na oddlužení na příslušném krajském soudu podle místa bydliště. V návrhu musíte vysvětlit okolnosti úpadku, tedy jak a proč jste se v této situaci ocitli, seznam věřitelů a dluhů. Návrh na povolení oddlužení můžete podat jedině vy jako dlužník.

4)  Soud zhodnotí, jestli jste poctivý dlužník
Když doložíte všechny požadované dokumenty včetně přehledů příjmů, majetku a souhlasu manželky či manžela, soud posoudí, zda jste poctivý dlužník a zda váš plán na oddlužení je reálný. Pro věřitele, kteří nemají své pohledávky kryté zástavou, tento plán musí garantovat úhradu alespoň třiceti procent z dluhu. Jestliže plán oddlužení lze uskutečnit, soud jej povolí.

5)  Věřitelé rozhodnou, jak své dluhy splatíte
Na základě vyhlášení oddlužení, osobního bankrotu, soud svolá schůzi vašich věřitelů. Na ní věřitelé hlasováním rozhodnou o způsobu, jakým budete svůj plán oddlužení plnit. Mohou se dohodnout jak na tom, že máte prodat všechen svůj movitý majetek, tak i na pravidelných splátkách z vašeho příjmu v následujících pěti letech. Výsledek hlasování je pro soud i pro vás určující.

6)  Splátkový kalendář znamená živobytí s minimem
Pokud se věřitelé rozhodnou, že jsou pro ně výhodnější pravidelné splátky dluhu, znamená to pro vás velké omezení po celou dobu splácení. Po dobu následujících pěti let budete muset věřitelům odevzdávat všechny své příjmy nad rámec životního minima. Stejně tak ale i další neočekávané příjmy (jako například dědictví či výhry).
Příklad: ten, kdo pobírá čistou mzdu 15 tisíc korun a má doma manželku se dvěma dětmi, bude měsíčně odvádět věřitelům více než 6 tisíc korun. Na veškeré výdaje čtyřčlenné rodiny mu zbude jen něco málo přes 8,5 tisíce korun.

Insolvenční rejstřík

Jednou z nejdůležitějších částí reformy insolvenčního práva má být insolvenční rejstřík v elektronické podobě. V něm bude možné podle místopředsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše dohledat všechny informace o průběhu insolvenčního řízení, seznam dlužníků i insolvenčních správců. Prostřednictvím rejstříku se budou doručovat i soudní rozhodnutí a jiné písemnosti. Přístup do rejstříku bude mít kdokoli. Speciální přístup budou mít podle Bureše bankovní instituce. Rejstřík bude přístupný na adrese: www.justice.cz.

7)  Na plnění plánu oddlužení dohlédne insolvenční správce
Soud určí vašeho insolvenčního správce ze seznamu ministerstva spravedlnosti. Insolvenčního správce si nemůžete sami zvolit. Může jím být zpravidla jen vysokoškolsky vzdělaný bezúhonný člověk s pojištěním odpovědnosti, který zhruba do dvou let složí zkoušky pro tuto činnost. Úkolem správce bude sledovat plnění oddlužovacího plánu dlužníka.

8)  Na konci soud promine zbytek dluhu
Oddlužení končí po pěti letech, pokud jste uhradili podle plánu minimálně 30 procent svých dluhů. Soud pak rozhodne, že se vám zbytek dluhů promíjí. Jinak je na dlužníka vyhlášen konkurz. Oddlužení může ovšem skončit už v okamžiku, kdy uhradíte všechny své závazky.

9)  Nezaviněné nesplácení může vést k rozpuštění dluhu
Pokud se jako dlužník budete poctivě snažit splnit plán oddlužení, ale ne vlastní vinou nebudete schopen během pěti let splatit požadovaných 30 procent, můžete být soudem osvobozeni. V takovém případě soud rozhodne o rozpuštění dluhu.
"Podmínkou v takovém případě ale bude, aby věřitelé získali více než by dostali při vypořádání konkurzem," uvedl na speciálním semináři v Poslanecké sněmovně Bohumil Havel, jeden z tvůrců insolvenčního zákona.

10)  Sledujte insolvenční rejstřík
Veškeré informace ke každému, tedy i k vašemu, insolvenčnímu řízení budou veřejně k dispozici na internetu v takzvaném insolvenčním rejstříku: http://isir.justice.cz  nebo http://www.insolvencni-zákon.cz. Lidé, kteří vyhlásili osobní bankrot, musí pravidelně tyto stránky sledovat, protože budou sloužit de facto i jako jejich "pošťák". Prostřednictvím tohoto rejstříku se bude doručovat většina soudních rozhodnutí a jiných písemností. Neměli by se proto spoléhat jen na to, že vše důležité přijde poštou v obálce s pruhem.


Až se úspěšně po pěti letech s dluhy vypořádáte, mějte se pak s dalšími úvěry na pozoru. Vaše jméno sice nebude již v insolvenčním rejstříku dlužníků, mohli byste ale mít v budoucnosti problém vyhlásit další bankrot. "U opakovaně předlužených osob bude záležet na soudu, zda dlužníkovi povolí opakované oddlužení. Soud v takovém případě má možnost návrh na oddlužení zamítnout," říká Jakub Stadler, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+179
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2008 19:27, nicamisa

nelibi se mi,ze vetsina obcanu si bere pujcky,ktere nemuze splatita doplaceji na to ostatni,kteri pujcky plati radne a nemaji zadne ulevy.Je fakt,ze nekteri si zaslouzi dostavat jenom to zivotni minimum,ale urcite bych jim neodpustila cast dluhu.Jenom tam,kde se do takove situace dostaly ne svou vinou

+69
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2007 22:23, Občan X

To je neuvěřitelné. Lůza si zase bude moci napůjčovat a prožírat spoustu peněz a pak z dluhů bez větších problémů vyklouzne. Co to je za nesmysl?

-61
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

30. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 36 komentářů

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

Lidem, kteří mají problém se splácením dluhů, se otevírá možnost, jak se s půjčkami jednou provždy vypořádat. Mohou na sebe nechat soudem vyhlásit osobní bankrot.

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

31. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 5 komentářů

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

Přerostly vám půjčky přes hlavu? Bojíte se exekutora? Řešením může být osobní bankrot, který od července příštího roku umožní dlouho očekávaný insolvenční zákon. Jakým způsobem? Za... celý článek

Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.

10. 11. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Dluhů až po uši? Pět let na životním minimu.

Nesplácíte dluhy? Pak si budete muset po dobu 5 let vystačit s životním minimem a zbytek vašich příjmů půjde na úhradu závazků. Nový zákon o úpadku řeší nejen osobní, ale i firemní... celý článek

Partners Financial Services