Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 15. 8. 2008 | 23 komentářů
Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů
Čtvrtina lidí v Česku nešetří. Pětina utrácí, dokud to jde, a neplánuje rodinné výdaje. Toto chování se nemění již přes deset let. Se splácením jsou v Česku potíže u jednoho až dvou procent půjček v celkovém objemu přes 13,5 miliardy korun.

Dluhy domácností rostou. Není divu, čtvrtina lidí přiznává, že doma nešetří, necelá pětina výdaje neplánuje a prakticky stejný podíl domácností utrácí, dokud to jde. Vyplývá to z opakovaných průzkumů agentury STEM. V porovnání s šetřeními z poloviny 90. let se chování Čechů nezměnilo. „Dvě třetiny Čechů považují život na dluh, tedy s úvěrem a půjčkami, za normální,“ uvádí STEM.

Příliš se nemění také to, jak rodiny vnímají vlastní finanční situaci. Od výplaty k výplatě, kdy mnohdy nezbývá v závěru měsíce ani na nákup jídla, žije podle průzkumů STEM i Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) každá sedmá domácnost (15 procent). Více než polovina domácností tvrdí, že s rodinným rozpočtem sice každý měsíc vyjde dobře, ale nemůže ušetřit na nákladnější věci. Necelá třetina českých rodin si může dovolit i dražší nákupy, případně se nemusí omezovat.

V nebankovním sektoru si nyní lidé půjčují na spotřebu o pětinu více peněz, než tomu bylo v pololetí loňského roku a průměrná výše spotřebitelského úvěru v červenci 2008 činila zhruba 128 tisíc korun. Potvrzují to údaje Nebankovního registru.

Desatero pro nakupování na splátky

  1. Kupujte si to, co skutečně potřebujete. Půjčujte si například na ochranu a péči o zdraví nebo na zboží a služby, které budete užívat i po zaplacení poslední splátky.
  2. Kupujte zboží za cenu, která je pro vás přijatelná. Vyplatí se porovnat nabídku zboží a služeb na trhu. Nezapomeňte, že značka často tvoří polovinu ceny.
  3. Vyvarujte se lákavých anonymních nabídek. Půjčujte si raději od seriózních zavedených poskytovatelů úvěrů.

Přečtěte si celé desatero.

„Společnost Cetelem poskytla svým klientům v 1. pololetí 2008 spotřebitelské úvěry za 5,96 miliardy korun. Oproti loňskému roku se jedná se o více než 14procentní nárůst. Splátkový prodej se meziročně zvýšil o 15 procent,“ říká Václav Horák, generální ředitel společnosti Cetelem.

Home Credit financoval svým klientům v prvních šesti měsících roku 2008 nákupy v hodnotě 4,8 miliardy korun, což představuje 40procentní meziroční nárůst. Značně posílily nákupy na kreditní karty, kdy se objem peněz vyčerpaných tímto způsobem zvýšil o 117 procent. Posílil ale také splátkový prodej, na splátky od Home Credit se v průměru nakupuje za 12 500 korun, což je o tisícikorunu více než v loňském pololetí.

„Splátkovému prodeji tradičně dominuje černá technika jako televizory nebo DVD rekordéry a také bílé zboží – lednice, pračky a myčky nádobí, které spolu tvoří až 50 procent objemu všech úvěrů poskytnutých jako splátkový prodej. Na splátky se nakupuje stále víc také výpočetní technika a nábytek,“ přibližuje Olga Mužíková, tisková mluvčí Home Credit.

Jaké množství lidí přecenilo svou finanční situaci a mají problémy se splácením, nebankovní poskytovatelé úvěrů nesdělují, údaje patří k obchodnímu tajemství. „Ve srovnání s minulostí je povědomí klientů o nutnosti dostát svým závazkům větší. Zodpovědnější přístup klientů je ovlivněn i zlepšením vymahatelnosti nesplácených dluhů,“ poznamenává mluvčí Home Credit.

Od nebankovních poskytovatelů měli lidé na konci července půjčeno celkově 228,5 miliardy korun, tedy o 23 procent více než loni. Podle Nebankovního registru měli lidé potíže se splátkami úvěrů za 4,57 miliardy korun, což jsou dvě procenta z celkového objemu úvěrů. V Bankovním registru bylo evidováno ke konci července úvěrů za více než 900 miliard a po splatnosti bylo jedno procento z nich. Celkem jsou tak problémy u poskytnutých úvěrů v hodnotě 13,57 miliardy korun.

„Lidem doporučujeme, aby si při rozhodování o úvěru vždy porovnali čisté příjmy s pravidelnými výdaji jejich rodinného rozpočtu. A to nejen nyní, ale po celou dobu trvání úvěru. Rizika, jako je ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc, je vhodné krýt pojistkou schopnosti splácet,“ doporučuje Olga Mužíková z Home Credit.

Před uzavřením úvěrové smlouvy je potřeba pečlivě pročíst všechny smluvní podmínky a dobře si spočítat celkovou cenu úvěru, tedy kolik se za úvěr skutečně zaplatí. „RPSN je sice důležitá hodnota, ale cenu úvěru určuje do značné míry i jeho délka – je obvyklé, že například u úvěru na jeden rok s vyšším RPSN zaplatí klient v konečném součtu mnohem méně než u stejně vysokého úvěru na dobu pěti let, který má RPSN poloviční,“ upozorňuje mluvčí Home Credit.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 8. 2008 10:23, Hráč

Vy zřejmě patříte k finančně intligentním lidem , ale drtivá většina čs.národa je finančně negramotná,takže příspěvek je o nich! Navíc si půjčují i u nebankovního sektoru za katastrofálních podmínek, na které by při troše finanční inteligence získané už ve školách nikdy nepřistoupili. A o tom příspěvek je, není určen pro polemiku s lidmi už finančně vzdělanými jako jste Vy-viz řada předchozích příspěvků. Zabývám se finanční gramotností-respektivě jejím zaváděním do škol a polemiku o tom, na co banky v některých případech půjčují či nepůjčují, ponechám už sofiskovanějším lidem. Smutné je, že velkou část veřejnosti výuka finanční gramotnost už od malička (rodina,základní a střední škola) bohužel nijak nezajímá. přitom s penězi zachází všichni denně-otázka jak?

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 8. 2008 16:30, bredy.jinak.cz

Kdesi na webu lze najít docela pěkný článek o ekonomice a penězích, tvorbě peněz, co je inflace a co je deflace.

DOPORUČUJU PŘEČÍST!!!!!!!!! Než začnete zase něco blábolit!

http://www.euroekonom.cz/ekonomie.php

Krátce. Pokud by nebyly CB a nebyla by umělá inflace, byla by deflace, protože s technologií roste produktivita práce. A sám uznejte, že za vyšší produktivitu budete chtít víc peněz. Ale máte-li fixovanou hodnotu peněz, pak víc peněz nedostanete, jen relativně vůči tomu staré technologie budou levnější a levnější. Jenže si to vemte, dělníkům pracujících se starou technologií budete snižovat platy...?

Dalším důvodem proč je deflace špatná je že stahuje peníze z oběhu. Lidé si prostě schovají peníze do madrace na horší časy. Najednou je peněz nedostatek, a nedostatek peněz dusí výkonost ekonomiky. Nikdo neinvestuje, všichni šetří. Jenže peněz je omezený množství, takže si nikdo nic nenašetří.

A tak centrální banky udržují mírnou inflaci. Jednak to plní roli té vámi požadované časové platnosti peněz, ano peníze ztrácí hodnotu. Nutí Vás peníze investovat, nikoliv držet. Tak peníze pracují jinde, tam kde jsou potřeba. Za půjčení přebytečných peněz samozřejmě chcete nějakou odměnu a to je ten úrok. Naopak peníze také nakupujte, pokud je nemáte za úrok, který vám napaří banka. Je to obchod. zdá se Vám úrok moc vysoký... běžte jinam...

Peníze se jsou virtuální, ale netisknou se bezhlavě. Na tisk bankovek a tvorbu peněz jsou předem daní a jasná pravidla, víc osvětlí výše uvedený seriál.

Takže úroky jsou nutné, umožňuje to obchodovat s penězi. Bez úročení by ekonomice chyběl motor.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

16. 7. 2008 | Eva Sovová | 30 komentářů

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetitisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce... celý článek

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Partners Financial Services