Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 15. 12. 2014 | 11 komentářů
Cena ropy spadla od léta o 40 procent. Podle mého názoru se hned tak nezvedne. Co nižší cena ropy přinese? A jak upravit investiční portfolia?
Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

Poslední týdny čtu o ropě hodně článků. Jen málokdo před půl rokem čekal, že by cena ropy mohla spadnout pod 60 dolarů za barel. Dnes už se objevují názory, že by ropa mohla vydržet takto levná několik let. Většina analytiků ale zatím zastává názor, že cena ropy už spadla příliš hluboko – tak hluboko, že v mnohých nalezištích se nevyplatí těžit. Logicky očekávají, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a nadnárodní těžební společnosti budou omezovat těžbu, aby ropa byla znovu vzácnější, a tedy dražší.

Vývoj ceny ropy WTI

Zdroj: peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Cena ropy hned tak neporoste

Já se obávám, že to s ropou bude komplikovanější. Přitom ani neberu v potaz různé konspirační teorie, že jde o řízený tah americké vlády, která se tak snaží zasadit další úder ruské ekonomice. Ale ať už je v pozadí tohoto obráceného ropného šoku cokoliv, určitě se vzniklé situace bude snažit každý využít po svém. Základní tržní logika říká, že nabídka momentálně převažuje nad poptávkou, což tlačí cenu dolů. A OPEC na to zatím nijak nereaguje. Stejně tak dlouho potrvá, než firmy omezí těžbu z amerických břidlicových ložisek. Arabské země a USA patří k těžařům s nejnižšími náklady na těžbu, takže lze očekávat, že se budou snažit spíš vyšachovat jiné hráče, než aby sami omezovali těžbu.

Proto se obávám, že cena ropy může krátkodobě klesnout ještě níž, ale především: že řadu let setrvá na nižší úrovni. Asi se ještě dočkáme ropy nad sto dolarů za barel, ale ne za půl roku, ne za rok a dost možná ani za pět let. To by mělo samozřejmě dost zásadní vliv na ekonomický a geopolitický vývoj ve světě.

Mimochodem, když před rokem a půl spadla cena zlata o 30 procent, také byl většinový názor (i můj), že se cena zlata brzy vrátí zpět, protože klesla pod hranici rentability těžby v mnoha nových dolech. A ejhle, už rok a půl se cena zlata pohybuje kolem 1200 dolarů za unci a dokonce stále s mírně klesající tendencí.

Vývoje ceny zlata

Zdroj: peníze.cz

Anketa

Pozorujete už zlevnění pohonných hmot?

Co přinese levnější ropa

Pro nás běžné smrtelníky je levnější ropa dobrou zprávou, alespoň trochu zlevní benzin. Během jednoho až dvou měsíců by cena pohonných hmot na čerpacích stanicích měla klesnout zhruba ke 30 korunám za litr, některé benzinky půjdou s cenou ještě níž. Levnější paliva samozřejmě budou znamenat nižší náklady na dopravu, což se pak v dlouhodobějším horizontu promítne i do cen potravin a dalšího spotřebního zboží. (Pozor ale, u většiny produktů jsou náklady na dopravu jen nepatrnou částí celkové ceny, takže nejde plošně říct, že všechno zlevní. Kupříkladu posilující dolar může naopak prodražit cenu elektroniky.)

Z makroekonomického hlediska přinese levnější ropa nižší inflaci, a to v globálním rozsahu. Země dovážející ropu se mohou těšit na vyšší růst HDP, země vyvážející ropu naopak čeká ekonomické ochlazení nebo recese. Na to samozřejmě už teď reagují finanční trhy. Prudce klesající cena ropy je hlavním důvodem, proč nyní padá ruský akciový trh a hodnota ruského rublu. V menším měřítku postihne negativně nižší cena ropy také ekonomiku Norska, Saúdské Arábie, Libye, Kuvajtu, Kataru, Íránu, Iráku, Venezuely, Nigérie, Angoly a celé řady dalších exportérů ropy. Naopak pozitivní vliv bude mít nižší cena ropy v prvé řadě na Japonsko nebo Indii, ale ve své podstatě pak na všechny importéry ropy.

Těžko odhadovat, jaký vliv bude mít nižší cena ropy na americkou ekonomiku. V posledních letech byla těžby ropy a plynu hlavním tahounem růstu HDP americké ekonomiky. Na druhou stranu nižší ceny pohonných hmot by měly nakopnout spotřebu domácností, což by mělo nahradit výpadek růstu v energetickém sektoru. Dá se říct, že těžba ropy nastartovala americkou ekonomiku a jejím důsledkem je pokles ceny, který by měl dále podpořit růst americké ekonomiky. Ale to ukáže až čas.

Také můžeme zatím jen odhadovat, jak silný efekt bude mít nižší cena ropy na inflaci. Inflační cíle centrálních bank pravděpodobně nebudou naplněny. Což znamená dost velký problém pro předlužené ekonomiky, zejména pro celou Evropu. (Řečnická otázka: Pokud dluhy nepožere inflace, kdo je bude splácet?) A tak se dá očekávat, že Evropská centrální banka bude ještě více pod tlakem, aby spustila masivní kvantitativní uvolňování po vzoru Japonska. Úrokové sazby budou pravděpodobně ještě hodně let na nule. A kurz eura by měl nadále oslabovat k americkému dolaru.

Fond SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production

Jak upravit investiční portfolia

Pokud jde o investice, rozhodně není dnes dobrá doba na akcie těžařů ropy. Jejich cena poslední tři měsíce prudce padá. Indexový fond SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ztratil za půl roku téměř polovinu své hodnoty. Na internetu čtu poslední dobou samé články o tom, jaká je to skvělá investiční příležitost, nakoupit dnes akcie těžařů ropy „se slevou“. Ano, pokud cena ropy za pár měsíců stoupne zpět nad sto dolarů za barel, můžete skvěle vydělat nákupem akcií těžařů. Ale pokud naopak zůstane cena ropy takto nízko dalších pět let, budou ceny akcií těžařů ještě hodně padat dolů. A i kdyby už dál nepadaly, než začnou růst, tak to několik let potrvá.

Cena akcií American Airlines

Na druhou stranu levná ropa s sebou skutečně přináší i růstové investiční příležitosti. Klíčová otázka je, komu pomůže nižší cena ropy k vyšším ziskům? Všem firmám, u kterých pohonné hmoty tvoří významnou položku v nákladech. Což je jednoduše řečeno většina dopravců, od silniční dopravy až po letecké společnosti. Pro ilustraci se můžeme podívat na graf vývoje ceny akcií letecké společnosti American Airlines. Od poloviny října stoupla jejich hodnota o 60 procent.

Tím neříkám, nakupte akcie American Airlines. Zrovna tato společnost je silně zadlužená a má velmi nízkou ziskovou marži, což z ní dělá rizikovou investici. Ale nižší cena ropy bude mít na ziskovost American Airlines a mnoha jiných dopravců výrazně pozitivní vliv. Proto akcie dopravců poslední měsíce výrazně posilují. Při troše snahy určitě najdete v tomto sektoru nějakou zajímavou investiční příležitost.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2014 18:02, Pavel

Jsou to hnusní kapitalisti Martine. Šikanují je drze vlastní těžbou.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2014 18:39, Lubanek

A CO ZEMNÍ PLYN, TEN BY MĚL JÍT TAKÉ S CENOU DOLŮ , KDYŽ ROPA ŠLA O 40% !! TĚŽÍ SE ZÁROVEN S ROPOU, NE? TAK PROČ SE VŠUDE UVÁDÍ ZDRAŽENÍ PLYNU OD NOVÉHO ROKU , TO NEMÁ LOGIKU, NEBUDEME PLATIT ZA KUBÍK PLYNU 16 KORUN, KDYŽ V AMERICE SE PRODÁVÁ ZA 4 KORUNY A KDE JE KUPNÍ SÍLA DOLARU ? AKORÁT NÁS DISTRIBUTOŘI A TRANSGAS BUDOU NEUSTÁLE OKRÁDAT, VŽDYT PRODÁVAJÍ PLYN EU ZA 8 KČ ZA KUBÍK. TOMUSÍ BÝT NA VŠECH ENERGIÍCH TAK VELKÉ MARŽE? VODA- VEOLIA - FRANCIE RWE PLYN - NĚMECKO A ČEZ STÁT A BÝVALÍ MANAGEŘI ČEZ A NĚMCI MAJÍ NA VŠEM STOVKY MILIARD ROČNÍ ZISKY, A VY ZÁKAZNÍCI PLATTE ZA PŘEDRAŽENOU ENERGII A DÁVEJTE EXEKUCE LIDEM , KTEŘÍ TO NEZVLÁDNOU PLATIT, ANIŽ JIM UMOŽNÍTE SPLÁTKOVÝ KALENDÁŘ, DOPLATKY CHCETE HNED NA DŘEVO HOTOVĚ NAJEDNOU, JINDE VE SVĚTĚ SE NEMAJETNÝM NEODPOJUJÍ ENERGIE, TADY TŘIKRÁT NEZAPLATÍŠ A HNED TĚ ODPOJÍ, BOJÍ SE , ABY NÁHODOU NEZKRACHOVALI. ALE TO JE CHYBA STÁTU,ŽE SE ENERGETIKY ZBAVIL A NECHAL LIDI NAPOSPAS CIZINĚ A MAFIÁNŮM.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

4. 1. 2016 | Pavel Jégl | 25 komentářů

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

Ceny ropy sletěly za rok a půl o dvě třetiny. Kdyby takhle zlevňovaly benzin a nafta…

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

20. 7. 2015 | Jan Traxler | 2 komentáře

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

Koncem roku by měly být zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu. Ekonomické důsledky? Ropa zůstane levná. A evropským firmám se otevřou nové příležitosti.

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

22. 6. 2015 | Vlad Ender | 6 komentářů

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

Ropa. Nahoru, dolů, nikam – ať už se cena ropy chová jakkoli, ovlivňuje naše investice – a život – asi víc než cena libovolné jiné komodity. Proto také o ropě i její ceně hodně lidí... celý článek

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

9. 2. 2015 | Jan Traxler

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

Cena ropy a železné rudy spadla v uplynulém roce na polovinu. V průměru zlevnily komodity na burze o 19 procent. Stoupla pouze cena kávy a hovězího. Výhled na rok 2015 je plný otazníků. celý článek

Očima expertů: Co letos čeká Rusko? A jak to ovlivní nás?

16. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Co letos čeká Rusko? A jak to ovlivní nás?

Co čeká ruskou ekonomiku a co to bude znamenat pro tu naši? Co si o situaci Ruska a o jeho napjatém vztahu se Západem myslí prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, politolog Petr... celý článek

Partners Financial Services