Kuponová privatizace: Pět rad, abyste už nepřišli o žádné peníze

Martin Garnac | rubrika: Seriál | 3. 12. 2014 | 2 komentáře
Zjistili jsme pro vás, že v akciích z kuponové privatizace mají drobní akcionáři stále miliardy korun. Dali jsme vám vědět, co všechno se s vašimi akciemi mohlo stát, a poradili, jak získat za svoje akcie získat peníze. Pár věcí byste měli udělat v každém případě.
Kuponová privatizace: Pět rad, abyste už nepřišli o žádné peníze

Pojďme si je na závěr našeho seriálu naposledy shrnout:

1. Najděte akcie na účtu ve Středisku cenných papírů

To, že někdejší Středisko cenných papírů už neexistuje, neznamená, že neexistuje účet, který jste tam měli. Možná pořád existuje a možná na něm najdete poklad. Existenci či neexistenci majetkového účtu jednoduše a zdarma ověříte na stránkách Centrálního depozitáře cenných papírů, který Středisko cenných papírů nahradil.

Pokud existuje účet, máte také jistotu, že na něm něco je. Může to být bezcenný brak, může to mít slušnou hodnotu. Jestli si ovšem necháte udělat z majetkového účtu výpis nebo si ho dokonce necháte spravovat nějakým obchodníkem s cennými papíry už je na vás. 

2. Vyměňte si listinné akcie na majitele za akcie na jméno

V našem seriálu to zaznělo docela jasně, ale přece jen ještě jednou – pokud máte u sebe listinu s nápisem akcie na majitele, reálně a vážně hrozí, že vám utečou peníze. Všechny listinné akcie na majitele, které existovaly k 1. lednu 2014, se k témuž datu změnily na akcie na jméno. Jako držitel si je musíte vyměnit za akcie na jméno a nechat se zapsat do seznamu akcionářů. Minimálně můžete přijít o dividendy, ale mohlo to dopadnout i hůř.

3. Ověřte si, jestli byly vaše akcie vydraženy nebo vytěsněny

Ta horší varianta je, že vaše akcie už byla dříve převzata hlavním akcionářem při vytěsnění akcionářů a vy jste si včas nevyzvedli protiplnění – dnes už na něj také nemusíte mít nárok. Poněkud obdobně je to i v případě, že vaše akcie skončily v dražbě. Připravili jsme pro vás podrobný manuál, jak zjistit, jestli vaše akcie byly vydraženy nebo vytěsněny a jak si o peníze požádat.

4. Ke správě akcií přistupujte aktivně

Pasivita akcionáře je nejčastější příčinou finančních ztrát. Vždy mějte přehled o tom, co ve svém portfoliu máte a čas od času si prověřte, jestli ve vaší – ano, jako akcionář jste spolumajitel – společnosti nenastala nějaké změna. Nepodívat se alespoň na internetové stránky akciové společnosti nebo je vůbec neznat je na červenou kartu.

5. Před prodejem akcií si zjistěte jak na to

Někdo chce znovuobjevené akcie prodat hned, někdo je chce držet, ale asi nikdo navěky. Prodat akcie obchodované na burze prostřednictvím obchodníka s cennými papíry není nic složitého. Ale prodat akcie, které se na burze neobchodují, tu už je potřeba vědět jak na to. Musíte si sami najít solventní protistranu a obchod úspěšně zrealizovat. Směle do toho!

Tip pro čtenáře Peníze.cz

Stránky in-server.cz jsou zaměřené na české akcie neobchodované na burzách. Obsahují databázi všech akciových společností a investičních fondů, které se účastnily kuponové privatizace. Jsou určeny nejen drobných akcionářům, ale i investorům a emitentům akcií.

Seriál o akciích z kuponové privatizace měl za cíl přesvědčit její někdejší účastníky, aby se znovu na své akcie podívali, i když jsou třeba přesvědčení, že už nic nevlastní. 

Orientovat se (a navíc po tolika letech) v této problematice není jednoduché – my na Peníze.cz doufáme, že vám seriál s orientací pomohl. Pokud si chcete nechat svoje portfolio prověřit, máme pro vás tip – vyzkoušejte web partnera seriálu IN-SERVER.CZ, tam už najdete víc podrobností.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuponová privatizace: Drobní akcionáři, byli jste vytěsněni! Všimli jste si?

25. 11. 2014 | Martin Garnac | 2 komentáře

Kuponová privatizace: Drobní akcionáři, byli jste vytěsněni! Všimli jste si?

A peníze jste si od hlavního akcionáře, který vás vyšachoval, vzali? V balíku peněz, patřícím drobným akcionářům, jsou k rozdělení pořád ještě miliardy korun. Řekněte si o svůj díl,... celý článek

Kuponová privatizace: Jak úspěšně akcie vyměnit za peníze

5. 11. 2014 | Martin Garnac

Kuponová privatizace: Jak úspěšně akcie vyměnit za peníze

Cenu za své akcie jste si s kupujícím dohodli. Řeklo by se „dáte mi peníze a já vám dám akcie“, ale vypořádání obchodu tak jednoduché není. Na druhou stranu není to nic, co byste nezvládli.... celý článek

Kuponová privatizace: Akcie na majitele už neplatí, vyměňte si je!

16. 10. 2014 | Martin Garnac | 10 komentářů

Kuponová privatizace: Akcie na majitele už neplatí, vyměňte si je!

Pokud jste vypátrali v šuplíku listinnou akcii a není na ni napsáno jméno akcionáře, vězte, že to není v pořádku a měli byste s tím něco dělat. Ještě to jde.

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

1. 10. 2014 | Martin Garnac | 25 komentářů

Kuponová privatizace: Pátrání po vašich akciích začíná

I kdyby se vám už nechtělo dělat archeologický průzkum po památkách z kuponové privatizace, zjistěte alespoň, během pár sekund a zdarma, jestli existuje váš původní účet ze Střediska... celý článek

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

25. 9. 2014 | Martin Garnac | 2 komentáře

Kuponová privatizace: Sto miliard! Drobní akcionáři mají v akciích víc než drobné

Mohlo by se zdát, že drobným akcionářům už z kuponové privatizace nezbyly než – drobné. Jenže když jsme spočítali, jaká je hodnota majetku aktuálně na drobné akcionáře připadající,... celý článek

Partners Financial Services