Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

Vlad Ender | rubrika: Co se děje | 22. 6. 2015 | 6 komentářů
Ropa. Nahoru, dolů, nikam – ať už se cena ropy chová jakkoli, ovlivňuje naše investice – a život – asi víc než cena libovolné jiné komodity. Proto také o ropě i její ceně hodně lidí píše, i když jen málo z nich jí opravdu rozumí.
Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

Mluvívá se o ropě, ale ve skutečnosti není žádná „jedna ropa“. Když někdo říká „ropa“, myslí většinou buď WTI (což znamená West Texas Intermediate), nebo Brent. To jsou dva nejznámější standardy (mezi další patří třeba standard Dubai nebo Tapis – malajská ropa), ani jeden z nich ale není surová ropa, jaká teče z vrtné věže. Kdysi dávno byl sice Brent opravdu ropou z pole Brent, dnes je to referenční mix patnácti druhů ropy ze Severního moře. Každé ropné pole má totiž specifické vlastnosti (dvě základní jsou hustota a obsah síry), které určují, jak snadné je ropu zpracovat na další deriváty. Standardy jako WTI a Brent umožňují ropu z nějakého pole srovnávat a poslat do té správné rafinérie – ropu s vysokým obsahem síry z Perského zálivu nemůžete zpracovat stejně jako Brent a Brent nemůžete zpracovat stejně jako WTI.

Ceny ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Břidlice: Nová karta ve hře

V první řadě tedy ovlivňuje cenu ropy to, kde a jak ji můžete zpracovat. V další řadě má na cenu ropy zásadní vliv politika. Nejenom ta velká, geopolitika, ale také malá, domácí. Například Spojené státy mají už delší dobu zákon, který zakazuje vývoz ropy (což je jeden z důvodů, proč se jako standard používá častěji evropský Brent než americký WTI). Před několika lety to nikomu nevadilo, Spojené státy byly dovozcem, ne vývozcem ropy. Když se ale v Americe rozmohla těžba z břidlic, situace se začala pomalu měnit. Spojené státy pořád zůstávaji největším spotřebitelem ropy, ale velkou část spotřeby pokryje domácí těžba. Dokonce se začalo mluvit o energetické soběstačnosti a dopadu nové situace na podporu politických systémů na Blízkém východě.

Nejdříve Spojené státy a potom celý svět zachvátila horečka pro těžbu ropy (a plynu) z břidlic.

Ostatně pád ceny ropy, který začal loni v létě, se spojuje s nadprodukcí ropy, spojenou právě s težbou s břidlic.

Těžba z břidlic je ale podstatně technologicky, a tudíž i nákladově náročnější než těžba ropy v píscích Saúdské Arábie (kde opravdu stačilo kopnout a tekla ropa). Současná cena ropy je těmto nákladům víceméně rovna, možná je dokonce pod nimi. V zásadě by teď měly firmy, které ropu z břidlic dobývají, zavírat krám a věšet na dveře zámek. Do doby, než se cena zvedne a jim se těžba bude zase vyplácet.

Teoreticky ovšem. Praxe je trochu jiná, krám se nezavírá, zámek nezapadl, těží se dál.

Břidlice: Prorostlá dluhy

Vraťme se k břidlicovému boomu. V podstatě všichni se shodnou na tom, že výrazně přispěl k pádu ceny ropy. Ten ostatně pro docela dost lidí nebyl moc překvapivý (i když jako obvykle, předvídat, kdy přesně nastane, byl problém, na druhou stranu shortovat ropu při relativně stabilní ceně kolem sta dolarů za barel nebylo až tak moc riskantní).

Teď ale většina analytiků předpokládá, že cena ropy už spíš poroste, než aby klesala. Důvodem pro to jsou náklady „břidlicových těžařů“. Odhadují se na 50 až 60 dolarů za barel – to je přibližně cena, za kterou se teď ropa prodává. Někteří analytici ale náklady na těžbu břidlicové ropy odhadují ještě vyšší, kolem 80 až 90 dolarů za barel. Celkem správně si totiž uvědomují, že jen zhruba polovina toho, co se z břidlic vytěží, je ropa, zbytek jsou zemní plyn a koncentráty (obojí podstatně levnější než ropa). Řekněme ale pracovně, že bod, kde se rozhoduje o ziskovosti nebo ztrátovosti těžby z břidlic je 60 dolarů.

Analytici, kteří předpovídají růst cen, ovšem ignorují fakt, že těžba ropy z břidlic je jedno z nejzadluženějších průmyslových odvětví USA. Velkou část „odpadních (junk)“ dluhopisů posledních několika let vydaly právě firmy, podnikající v tomto oboru; a odhaduje se, že přes 75 procent investic v oboru se financovalo právě „vysokovýnosovými“ dluhopisy.

Anketa

Myslíte, že se brzy promítne změna ceny ropy do cen na beznínkách?

Břidlice: Vydělat aspoň na splátky

Co to má společného s cenou ropy? Když za 60 dolarů vytěžíte barel a za šedesát dolarů ho prodáte, jste na nule: nemáte na splácení dluhů a na nové vrty. A nové vrty potřebujete, zatímco klasické ložisko ropy těžíte desetiletí nebo aspoň roky, produkce břidlicového je nejpodstatnější v prvních měsících, pak strmě klesá. Pokud se podíváte na odvětví jako celek, David Einhorn z Greenlight Capital odhaduje, že jen za poslední rok těžaři spotřebovali o 80 miliard dolarů víc, než jim přinesly prodeje.

Cashflow je velice důležitý. Proto těžíte, i když se vám vrt finančně nevyplatí. Pokud ho zavřete, odstraníte část nákladů souvisejících s provozem – ale držitelé dluhopisů nezmizí, chtějí své kupony – a vy jste v bankrotu. Pokud těžíte dál, máte šanci, že to nějak přežijete, když se dočkáte vyšší ceny ropy. Ovšem dočkáte se jí těžko, pokud těží všichni a dál zaplavují trh ropou.

Podívate-li se na produkci amerických břidlicových polí (Bakken, Permian nebo Eagle Ford jsou z hlediska těžby ropy ta hlavní), moc se nepropadla i když byla ropa za 40 dolarů barel. Těžba ropy dokonce od léta 2014 do ledna 2015 stoupala, ačkoli cena ropy padala jako kámen. Samozřejmě, produkce byla zahedgeovaná, ale ne u všech, ne všude, ne všechna. Těžilo se ostošest hlavně proto, že těžaři potřebovali peníze na splácení dluhů.

Až to praskne

Proto očekávám, že ropa do konce roku spíše spadne, než poroste. Její cenu teď podržel OPEC závazkem netěžit víc než 30 milionů barelů denně, ale závazky OPEC jsou většinou jen cár papíru, členské země se jimi řídí jen málokdy. Obvykle byla Saúdská Arábie ochotna modulovat produkci, ale teď to tak nevypadá, naopak, agresivně se snaží udržet i zvýšit podíl na trhu. Což samozřejmě znamená produkci nesnižovat, možná dokonce zvyšovat.

Předpokládám sice, že cena ropy bude za několik let podstatně vyšši než teď (i když možná poklesne spotřeba), ale nemyslím si, že to přijde dřív, než praskne bublina s dluhopisovým odpadem břidlicových těžařů a než si obor projde sérií bankrotů a konsolidací.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 6. 2015 9:28

V pravěku si lidé vysvětlovali věci bohy, dnes si bohy nahrazují různými konspiračními teoriemi. Základ je ale stále stejný...

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 6. 2015 15:26, Mirek

Nevím, jak je to s těmi bohy, ale konspirační teorie mají většinou reálný základ.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

4. 1. 2016 | Pavel Jégl | 25 komentářů

Za kolik koupíme benzin a naftu, až bude ropa za dvacku?

Ceny ropy sletěly za rok a půl o dvě třetiny. Kdyby takhle zlevňovaly benzin a nafta…

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

20. 7. 2015 | Jan Traxler | 2 komentáře

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

Koncem roku by měly být zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu. Ekonomické důsledky? Ropa zůstane levná. A evropským firmám se otevřou nové příležitosti.

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

9. 2. 2015 | Jan Traxler

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

Cena ropy a železné rudy spadla v uplynulém roce na polovinu. V průměru zlevnily komodity na burze o 19 procent. Stoupla pouze cena kávy a hovězího. Výhled na rok 2015 je plný otazníků. celý článek

Očima expertů: Co letos čeká Rusko? A jak to ovlivní nás?

16. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Co letos čeká Rusko? A jak to ovlivní nás?

Co čeká ruskou ekonomiku a co to bude znamenat pro tu naši? Co si o situaci Ruska a o jeho napjatém vztahu se Západem myslí prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, politolog Petr... celý článek

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

15. 12. 2014 | Jan Traxler | 11 komentářů

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

Cena ropy spadla od léta o 40 procent. Podle mého názoru se hned tak nezvedne. Co nižší cena ropy přinese? A jak upravit investiční portfolia?

Partners Financial Services