Soutěž Peníze.cz: čtenáři tipovali s bravurou burzovních hráčů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Soutěž | 11. 4. 2011
Soutěž Peníze.cz: čtenáři tipovali s bravurou burzovních hráčů
Druhé pokračování tipovací soutěže ekonomického serveru Penize.cz zná své výherce. Tři nejlepší soutěžící se mohou těšit na knihu Finance po krizi od ekonoma Pavla Kohouta.

Soutěžním úkolem bylo co nejpřesněji trefit, jaký bude 1. dubna 2011 otevírací kurz benzínu na největší světové burze s komoditami New York Mercantile Exchange (NYMEX). Soutěž probíhala od 14. do 25. března a počet soutěžních tipů byl stejně jako minule potěšující. O tři výtisky knihy Finance po krizi se tak strhl neúprosný boj, který rozhodovaly pouhé centy. Odhadovala se totiž cena galonu benzínu v amerických dolarech a nutno dodat, že se tentokrát soutěžící vážně vyznamenali. Vítěz soutěže se od skutečného kurzu benzínu lišil jen o 0,008 dolaru. Rozdíl mezi třetím a čtvrtým v pořadí pak byl pouhých 0,017 dolaru.

Zajímavá byla také doba, ve kterou vítězové zaslali své tipy. Dva z vítězné trojice nám svůj mail poslali hned v prvních dvou dnech konání soutěže, zatímco třetí z vítězné party si počkal až na samý závěr a svůj vítězný tip nám zaslal jen pár hodin před skončením soutěže.

Jak se cena benzínu vyvíjela během soutěže

O co se soutěžilo

Pavel Kohout: Finance po krizi

Finanční krize a následná recese jsou události, které pohnuly světem. Ačkoli nejsou u konce, lze již analyzovat vývoj, který k nim vedl. Kniha se v první části zabývá kořeny finanční krize, mechanismy a motivy jejího vzniku. Ve druhé části ji analyzuje z teoretického hlediska a z hlediska hospodářské politiky. V poslední části se zabývá dopady krize na chování investic a investorů. Autor shrnuje, co z krize vyplývá pro investiční chování, které teorie a modely se osvědčily a které nikoli. Publikace je psána srozumitelně, nevyžaduje po čtenáři speciální znalosti nad rámec ekonomických rubrik denního tisku či populárních časopisů ekonomického zaměření.

Zdroj: nakladatelství Grada

Většina soutěžících se domnívala, že cena benzínu půjde ve druhé polovině března nahoru. Naznačovaly to i odhady finančních expertů, kteří se nechávali slyšet, že trend je jasně daný a pokles kurzu benzínu na světových burzách nepřichází v úvahu. O to překvapivější bylo, že se křivka udávající cenu benzínu na burze NYMEX hned druhý den soutěže vydala směrem dolů a následujících pět dnů jí trvalo, než se opět vrátila na svou původní hodnotu.

Další vývoj však již dával za pravdu odborníkům i našim soutěžícím, takže benzín začal na světových burzách posilovat. 1. dubna 2011 se pak na burze New York Mercantile Exchange zastavil na hodnotě 3,110 dolaru za galon. Vzestupnou tendenci benzín prokazuje i po skončení naší soutěže, protože celý první dubnový týden nadále rostl.

Nejpřesnější tipy

Mnoho soutěžících prokázalo, že by se se svým úsudkem mohli prosadit na opravdové burze. Podobně jako v prvním kole naší soutěže, kdy se tipoval kurz eura, byla většina tipů velmi blízko skutečnému kurzu. Vyhrát však mohli jen tři nejúspěšnější, kterým samozřejmě gratulujeme! Ostatní však rozhodně nemusí smutnit, brzy se totiž dočkají další soutěže, ve které se bude opět hrát o zajímavé ceny.

Výherci soutěžeCena benzínu k 1. 4. (USD/galon)
1. Kalamancharo3,118
2. Michal K.3,138
3. Pavel G.3,142
Cena benzínu na burze NYMEX3,110

TIP redakce! Vychytávka pro váš web

Pro ty, kteří nechtějí své čtenáře nechat hádat

Máte web, který tak trochu voní po oleji a benzínu? Který se zabývá motrokami, auťáky, autodopravou, nebo třeba i cestováním? Jistě víte, že cena benzínu na newyorské burze je jedna věc, za kolik se dneska bude tankovat u českých benzínek, je věc druhá. Na Peníze.cz najdete denně i tuzemské ceny pohonných hmot, tedy bezninu a nafty. A máme pro vás prima nabídku:

Vždy aktuální ceny benzínu a nafty, ať už v celém Česku, nebo jen vybraném regionu, můžou od zítřka být také součástí vašeho webu, tým Peníze.cz pro vás nachystal jednoduchý doplněk čili widget. Stačí na vaše stránky vložit jednoduchý html kód.

Kód ke stažení zde

Další widgety od Peníze.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak investovat do komodit

31. 3. 2011 | Petr Novotný, Tomáš Prouza | 6 komentářů

Jak investovat do komodit

Lidé mají k investicím do komodit buďto nadšený, nebo naopak velmi rezervovaný přístup. Přitom by měly být automatickou součástí každého portfolia.

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

31. 3. 2011 | Petr Novotný | 6 komentářů

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil.... celý článek

Kolik bude stát ropa? A proč na tom vydělá stát!

3. 3. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Kolik bude stát ropa? A proč na tom vydělá stát!

Nepokoje v arabských zemích, hlavně v Libyi vyhnaly opět ceny ropy velmi vysoko. To má přirozeně vliv na ceny benzínu a dalších pohonných hmot. V ČR reagují hlavně na růst či pokles... celý článek

Čeští motoristé více zvažují, kde se nejvýhodněji tankuje

12. 5. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Čeští motoristé více zvažují, kde se nejvýhodněji tankuje

Čeští vlastníci aut utratí za benzín či naftu pro soukromé účely v průměru asi 1700 korun za měsíc. Ročně tato částka přesahuje dvacet tisíc korun. S tím, jak průměrná útrata za pohonné... celý článek

Spočítejte si: Je výhodnější auto na benzín, nebo na naftu?

6. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 21 komentářů

Spočítejte si: Je výhodnější auto na benzín, nebo na naftu?

Nafta je opět levnější než benzín. Diselové motory mají znatelně nižší spotřebu než benzínové. To by hovořilo pro koupi auta na naftu. Jenže auto s dieselovým motorem je výrazně dražší... celý článek

Partners Financial Services