Kolik bude stát ropa? A proč na tom vydělá stát!

František Mašek | rubrika: Co se děje | 3. 3. 2011 | 4 komentáře
Kolik bude stát ropa? A proč na tom vydělá stát!
Nepokoje v arabských zemích, hlavně v Libyi vyhnaly opět ceny ropy velmi vysoko. To má přirozeně vliv na ceny benzínu a dalších pohonných hmot. V ČR reagují hlavně na růst či pokles cen ropy typu Brent, a to obvykle s týdenním zpožděním. Na své si přitom přijde i stát – DPH a spotřební daň tvoří kolem 55 % ceny benzínu.

Když stoupá cena ropy, zvyšuje se i cena benzínu. V minulém týdnu v průměru vzrostla podle statistik České společnosti pro platební karty (CCS) asi o třicet haléřů. Tento růst ale může podle expertů dál pokračovat. Odhadnout, zda bude ropa kvůli situaci v Libyi, případně dalších arabských zemích, skutečně ještě dražší a o kolik, nebo naopak zlevní, je však obtížné.

Cena černého zlata se přitom promítá do zdražení nebo zlevnění benzínu či motorové nafty zhruba s týdenním zpožděním, upozorňuje analytik Petr Čermák z firmy Colosseum. Může se tak stát, že benzín či nafta podraží v době, kdy již cena ropy směruje dolů, nebo naopak zlevní, když začne ropa zdražovat.

Ceny benzínu v ČR přitom tvoří podle Čermáka zhruba z 55 % daň z přidané hodnoty a spotřební daň, přibližně z 36 % cena z rafinérií ropy, kolem devíti procent pak připadá na distribuční marže. Poněkud jiné je to u motorové nafty. Tam se daň podílí na ceně asi polovinou, cena rafinérií 42 % a zbývajících 8 procent si vybírá její distributor.

Na ceně ropy a benzínu tedy v Česku vydělává i stát. Podobné je to ovšem i jinde. Podle údajů Světové banky z listopadu 2007 bylo nejvyšší zdanění benzínu v Nizozemí, Velké Británii a Turecku, kde spotřebitel zaplatil při koupi galonu benzínu (přes 3,75 litru) na daních až 70 %. Najdou se ale i země, kde jsou daně nulové, nebo stát dokonce cenu benzínu dotuje.

Složení ceny benzínu a nafty

Kolik stojí benzín ve světě a jak z tohoto srovnání vycházíme my, najdete v následující tabulce, převzaté od německé Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Rozhoduje cena na burze v Rotterdamu

O pohybu cen pohonných hmot na českých benzínkách rozhodují hlavně ceny ropy, benzínu či motorové nafty na burze Rotterdamu, což platí ostatně pro celou Evropu. S ropou se ovšem obchoduje v dolarech. Pro české motoristy tedy hraje důležitou roli i vývoj kurzu koruny k této měně. A také, jak dodává Čermák, úpravy distribučních marží.

Evropané odebírají hlavně ropu typu Brent, podle Čermáka spíše proto, že na její změny reagují ceny benzínu a nafty na zmiňované rotterdamské burze. Cena této severomořské ropy se běžně pohybuje v podobné relaci, jako texaské lehké ropy WTI. V poslední době se však objevuje velká anomálie – Brent, který je  méně kvalitní než WTI, je výrazně dražší.

Má smysl se předzásobit?

Odhadnout, jak se bude vyvíjet cena ropy a následně benzínu nebo dalších pohonných hmot, je bez křišťálové koule velmi obtížné. Aktuálně se cena barelu ropy typu Brent pohybuje kolem 116 dolarů. Pokud by zůstaly daně, distribuční marže a kurz koruny k dolaru stejné (prodával by se tedy za 17,82 koruny) a cena barelu ropy by klesla na 100 dolarů, znamenalo by to podle Čermákova hrubého odhadu zlevnění litru benzínu asi o 70 haléřů až 1,20 koruny.

Pokud by ale cena barelu ropy vzrostla na 120 dolarů, litr benzín bude dražší přibližně o devadesát haléřů až korunu čtyřicet. Kdyby dál stoupala až na 150 dolarů, znamenalo by to připravit se na zdražení litru benzínu o čtyři koruny až čtyři koruny padesát. Jde ovšem, jak již bylo řečeno o hrubé odhady, založené na řadě, jak říkají matematici, proměnných.

Anketa

Kolik by podle vás měl stát litr benzínu?

Kdyby naopak v budoucnu stál barel ropy typu Brent 90 jen dolarů, mohla by cena benzínu na českých pumpách klesnout o 1,3-1,8 koruny za litr. Pokud by byla ještě o dalších deset dolarů levnější, tedy za 80 dolarů, nakoupili by podle Čermákova odhadu motoristé v ČR litr benzínu o 2,7-3,2 koruny levněji než nyní. 

Když se v Česku začátkem 90. let očekávalo všeobecné zdražení cen, pořídili si údajně obyvatelé některých bytů na pražských panelových sídlištích zásobu v podobě plné vany benzínu. Těžko říci, zda je to skutečně pravda, nebo mýtus. Štěstí jen, že na těch sídlištích nikdo neškrtl sirkou.

Podobné předzásobení je ale, kvůli již zmiňovanému týdennímu zpoždění za cenami ropy, problematické. 

Jak může cena ropy Brent ovlivnit cenu benzínu, prodávaného v České republice?
Cena barelu ropyCena benzínu
80 dolarůzlevnění o 2,7-3,2 koruny za litr
90 dolarůzlevnění o 1,3-1,8 koruny za litr
100 dolarůzlevnění o 0,7-1,2 koruny za litr
120 dolarůvzroste o 0,9-1,4 koruny za litr
150 dolarůvzroste o 4-4,5 koruny za litr
Poznámka, jde o velmi hrubý odhad při ceně ropy kolem 115-116 dolarů za barel, kurzu 17,82 Kč za dolar, stejných daních a distribučních maržích
Pramen: Colosseum

Ceny benzínu a nafty - doplněk pro váš web

Provozujete webové stránky? Blogujete? Chodí k vám lidé, protože něco hledají? Nyní jim můžete nabídnout víc. Peníze.cz pro vás připravili unikátní widget s pravidelně aktualizovanými cenami pohonných hmot. O jeho správu se nemusíte starat, vše zvládneme sami. Stačí, když si vyberete, zda vám stačí sdílet ceny benzínu a nafty v celé České republice, nebo byste raději informace lokalizovali pro konkrétní kraj či kraje, a připravený HTML kód vložíte na váš web. Jednoduché, funkční a hlavně bezstarostné.
Kód ke stažení je k dispozici zde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

20. 1. 2011 | Jan Traxler | 2 komentáře

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

Rostoucí ceny komodit lákají. Stále více lidí je pokládá za zajímavou investici, která by měla ochránit jejich jmění před očekávanou inflací. Přichází však pozdě. Znovu opakuji, naskakovat... celý článek

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

10. 1. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos... celý článek

Jaké investice preferovat v příštím roce

28. 12. 2010 | Jan Traxler | 15 komentářů

Jaké investice preferovat v příštím roce

Dva roky zpátky jsem říkal: „Dávejte si pod stromeček akcie.“ Globální akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity... celý článek

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

23. 12. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

Šokující prognózy dánské Saxo Bank na příští rok nenabízejí politické předpovědi. Je to proto, že ty předchozí často nevyšly? Investory ale jistě zajímá, že cena troyské unce zlata... celý článek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Partners Financial Services