Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 23. 12. 2010 | 6 komentářů
Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?
Šokující prognózy dánské Saxo Bank na příští rok nenabízejí politické předpovědi. Je to proto, že ty předchozí často nevyšly? Investory ale jistě zajímá, že cena troyské unce zlata má prý vyšplhat na 1800 dolarů a americký akciový index S&P 500 na historické maximum.

Firma Apple koupí Facebook, cena ropyprudce poroste, ale pak spadne o třetinu dolů, troyská unce zlata se bude kvůli  měnovým válkám prodávat za 1800 dolarů, americký akciový index S&P 500stoupne na historické maximum. To jsou jen některé ze „šokujících předpovědí“, které na další rok, tedy 2011, tradičně vydává touto dobou dánská Saxo Bank (SB).

Banka se tentokrát „drží svého kopyta“, zůstává tedy na ekonomickém kolbišti a nepouští se do dalších, například politických prognóz. O některých "černých labutích", jak se nečekaným událostem díky knize Nassima Taleba říká, ovšem spekuluje i veřejnost. Jde o zmiňovanou spekulaci, podle které společnost Apple po neúspěchu jednání o partnerství koupí rovnou celý Facebook.

Další předpověď SB říká, že Kongres v USA zablokuje třetí vlnu kvantitativního uvolňování, jejímž cílem je znovu nalít další peníze do americké ekonomiky. Americký dolarový index, který měří hodnotu dolaru výši koši šesti předních měn(euru, jenu, libře, kanadskému dolaru, švédské koruně a švýcarskému franku) přinese výrazné posílení americké měny. Zmíněný index dosáhne koncem třetího čtvrtletí příštího roku 125 %. Výnosy 30letých amerických státních dluhopisů naproti tomu klesnou na tři procenta.

SB také předvídá silný růst britské ekonomiky a naopak oslabování růstu v Austrálii vzhledem ke zpomalení čínské ekonomiky kvůli rostoucí inflaci, neboť do Číny naši protinožci hodně vyvážejí. Výsledkem má být pokles kurzu australského dolaru vůči britské libře o 25 procent.

Podobná předpověď zajímá spíše fajnšmekry, s měnami zatím čeští i nvestořipříliš neobchodují. Daleko větší pozornost ale jistě vyvolá předpověď prudkého růstu ceny ropy až na 100 dolarů za barel kvůli euforii z růstu americké ekonomiky. Cena barelu ropy má poté ovšem podle SB oslabit o třetinu.  

Zemní plyn po dvou letech dvouciferných ztrát v příštím roce zdražit o polovinu, cena troyské unce zlata se - na pozadí měnových válek -vyšplhá až na 1 800 dolarů. Povede se i americkým akciím. Akciový index S&P 500 se má prý dostat na historické maximum 1 600 bodů. Banka zdůvodňuje tento růst dalšími masivním přílivem peněz do ekonomiky USA a tím, že investoři pokládají za jedinou účinnou strategii nákupy akciípři poklesech jejich ceny. Když roste hodnota jejich akciových portfolií, začínají američtí spotřebitelé utrácet. Firmy v USA se podle předpovědi nenechají zmást euforií a budou pokračovat v oddlužování, což povede ke skutečnému oživení ekonomiky. Indikátor S&P 500 proto posílí na zmíněných 1 600 bodů.

Další ekonomická bublina, která se začíná nafukovat na začátku roku, podle předpovědi znovu vyšroubuje cenu ropy nad 100 dolarů za barel. Zatímco průměrný americký investor na tamějším akciovém trhu bude nakupovat jen při poklesech, investoři na ruském akciovém trhu si uvědomí, že jsou tamější akcie levné (poměr ceny akcií k zisku na akcii činí u firem z indexu RTS 8,6 a poměr k účetní ceně 1,26) a budou na to reagovat. Index RTS tak prý příští rok téměř zdvojnásobí hodnotu na 2500 bodů.

Odhadovat nečekané události, neboli "černé labutě", je problematické. V případě vzniku zmíněných šokujících prognóz platí zřejmě především logika ve smyslu: vyjde-li to, budu slavný, a pokud nikoliv, na mou špatnou předpověď se zapomene.

Některé z loňských šokujících předpovědí Saxo Bank přitom dopadly přesně naopak. Platí to zejména o zlatě. Troyská unce tohoto drahého kovu měla být koncem letošního roku za 870 dolarů, její aktuální cena se však pohybuje kolem 1 390 dolarů. Také cena cukrusleduje opačný trend, než uváděla předpověď SB. Místo poklesu o třetinu vystoupala na 30leté maximum. Mimo terč zůstává zatím rovněž prognóza, podle které povede velká nespokojenost Američanů ke vzniku třetí politické strany. Stále však nelze vyloučit, že se v ni hnutí Tea Party nakonec přemění. Jak dopadne hodnocení šokujících předpovědí banky na rok 2011 koncem příštího prosince?

 

Jak se díváte na zmíněné šokující předpovědi pro příští rok? Souhlasíte s nimi, nebo máte jiný názor? Případně byste k nim přidali některou další prognózu? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2010 11:05, jaroslav fišer

To, že se mediálně prosazují bankovní a bursovní makléři považuji za nehorázné. Jejich náhled na světové trendy, zejména v hospodářství, jsou dělány prizmatem jejich zájmu. Doopravdičtí ekonomové a hospodářští pracovníci si nemohou dovolit takový luxus a jejich hodnocení bývá značně skeptičtější.Zlaato šplhá nahoru protože dolar padá! Samozřejmě tím stimuluje poptávku po zlatě.
Komodity, jako např cukr ap. jsou už velice závislé ma hospodářství a proto mívají i opačné trendy.
Holt peníze se utrhly od ekonomiky a žijí si svým vlastním životem.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Mírný pokrok v mezích zákona ČR příliš nesvědčí

7. 12. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Mírný pokrok v mezích zákona ČR příliš nesvědčí

Prognóza poradenské firmy Roland Berger vyznívá pro Česko poměrně příznivě. Podobně jako ekonomiky jiných středo- a východoevropských zemí může ta česká růst o dvě procenta ročně rychleji,... celý článek

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

26. 11. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

Svět, a hlavně malé země, jako Česká republika, čelí po finanční krizi a globální recesi řadě výzev. Česko však na ně není podle účastníků 1. ekonomické konference Rádia Česko příliš... celý článek

Jaký bude svět, Evropa a ČR v roce 2030?

15. 11. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jaký bude svět, Evropa a ČR v roce 2030?

Varovné prognózy vznikají proto, aby se nesplnily. Jaký osud budou mít scénáře vývoje světa, Evropy a ČR do roku 2030, prezentované Střediskem bezpečnostní politiky při Univerzitě Karlově?... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Partners Financial Services