Michal Kašpárek: Městské radosti. Za pětku až pětistovku

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 4. 3. 2011 | 4 komentáře
Michal Kašpárek: Městské radosti. Za pětku až pětistovku
Obyvatelé a návštěvníci měst nenápadně přicházejí o možnost užívat si parků a náměstí tak svévolně jako dosud. Disciplína musí bejt, kluci a holky pitomý.

Berlínský umělec Fabian Brunsing navrhl pozoruhodnou lavičku, jejíž sedátko je vybaveno zasouvacími kovovými hroty. Chcete vsedě počkat na tramvaj, přečíst si noviny nebo se jen tak koukat po lidech? Vhoďte půl eura, bodáky zajedou a vaše vašnost se může uvelebit. Na rozdíl od důchodců, bezdomovců a dalších „sociálně slabých“, kteří půl eura nazbyt nemají, díky čemuž už dál nebudou na lavičkách v parku otravovat pachem svého pižma nás, slušné a hezké lidi.

Brunsing svůj vynález samozřejmě myslel ironicky a já svůj komentář taky. Podle magazínu Boing Boing se však nápadem inspirovali úředníci v provincii Šan-tung a takovýmito lavičkami chtějí vybavit park Jen-tchaj. Nepodařilo se mi tu zprávu nikde ověřit – weby očividně opisují jeden od druhého – přinejmenším je to ale dobře vymyšleno.

Anketa

Jste pro přísné vyhlášky omezující chování lidí na veřejnosti?

Kde chybí argumenty, přidá se na pravomocích

Problém komercializace veřejného prostoru se zdaleka netýká jen berlínských galerií a čínských parků, ale i něčeho ryze českého: piva. Kvůli průtrži místních vyhlášek totiž ubývá měst, kde můžete blížící se jaro přivítat plechovkou upíjenou třeba zrovna na lavičce v parku.

Mylně se o těch vyhláškách píše jako o „zákazech pití alkoholu na veřejných prostranstvích“. Pod širou oblohou si totiž můžete dál kapat do strojku, kolik chcete. Jde to ale jen na pozemcích, které radnice pronajímá hostinským – zkrátka na zahrádkách. Shodou okolností vás rozdíl mezi plecháčem a točeným přijde na toho půl eura co posezení na zpoplatněné lavičce.

Nechci v tom hledat velké spiknutí, to bych asi příště dostal na mé milé Solniční ulici namísto nefiltrované jedenáctky pivním tácem po kebuli. Ale nelíbí se mi to. Doteď jsem totiž nepřišel na to, koho pitím piva na lavičce krátím na jeho právech.

Když jsem kvůli nedávno schválené brněnské protilahváčové vyhlášce psal mluvčí městské policie, vlídně se mi pokusila vyvrátit moji obavu, že je novinka namířená i proti „slušným lidem“, kteří si v parku roztáhnou deku a z piknikového koše jak Karkulka vyloví bábovku a lahev vína. Jen proti alkoholikům, kteří obtěžují okolí.

Bohužel se ale ve vyhlášce samotné o kulturních a nekulturních způsobech, jak si dopřát sklenku, nic nepíše. Domluva nebo až tisícikorunová pokuta čekají jak na gentlemana zapíjejícího v trávě se svou milou zásnuby lahví Dom Pérignonu, tak na toho, kdo si po dvou krabicích Červené růže ublinkne u vchodu do kostela.

Toho by mimochodem šlo zabásnout i na základě starších vyhlášek a zákonů o veřejném pořádku. Jen by to chtělo od měšťáků trochu argumentačního důvtipu. A přesně v tomhle je skryta snad ještě větší ohyzdnost podobných vyhlášek a vynálezů než to, že si za některé městské radovánky musíte připlatit. Radnice nejen že si zlepšují ekonomickou bilanci; snaží se vás vychovat a kvůli nemohoucnosti strážců pořádku rovnou potrestat nejjednodušším způsobem, tedy dopředu.

Právo na řízek v chlebu neexistuje

„Disciplína, vy kluci pitomí, musí bejt, jinak byste lezli jako vopice po stromech, ale vojna z vás udělá lidi, vy blbouni pitomí,“ rozohňoval se ve Švejkovi obrlajtnant Makovec. K čemu ale vojnu, když máme místní samosprávy? Střezte se dne, kdy po protilahváčových vyhláškách vaše radnice napodobí své vzory z „vyspělého světa“:

  • Newyorský starosta Michael Bloomberg před týdnem podepsal zákaz kouření v parcích, na plážích a na některých ulicích a náměstích – včetně Times Square. I kdyby od vás byl nejbližší nekuřák sto metrů a způsobně byste uklidili nedopalek, stejně vás newyorští strážníci preventivně postaví do latě. ( WNYC)
  • Na benátském náměstí svatého Marka se čtvrtým rokem střídá ve službě šestice žen přezdívaných „Strážkyně náměstí“. Radnice je platí za dohled nad dodržováním dekoru – zajišťují například, že si žádný nevychovanec nesedne na obrubník a neposvačí tam řízek v chlebu. Od doplňování kalorií tu jsou přece kavárny, mimochodem dvakrát dražší než v nejbohatším italském městě Miláně. ( Reuters)
  • V řadě zemí je zakázáno otálení, klackování, okounění a nicnedělání na řadě veřejných míst – dlužno dodat, že nejde o projev moderních „opatrovnických“ trendů samospráv, ale o tradici sahající do patnáctého století. ( Wikipedie)

Až tedy jarní slunko prohřeje vaši ulici a vyláká vás posedět na lavičku před vchodem, užijte si to. Není totiž samozřejmost, že do té lavičky nemusíte napřed narvat desetikorunu. Ústava ani žádná mezinárodní úmluva vám nezaručují právo na to zakousnout si takhle na ulici řízek v chlebu. A jednou si může ne obrlajtnant, ale obecní zastupitel Makovec říct, proč by měli lidé bezplatně a bezcílně vysedávat na lavičkách, když je může s pomocí vyhlášky nahnat třeba do městského kina. Disciplína musí bejt, kluci pitomí!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

19. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

„Když všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady,“ ozývá se nikoliv už ze strhaných hrdel českého proletariátu, ale z distingovaných úst americké střední... celý článek

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

11. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

Weby, na kterých lidé nabízejí své služby za pár drobných, vypadají chvíli po svém vzniku komicky, až bizarně. Bacha ale na ně: může jít o jeden z nejvýraznějších trendů nové dekády. celý článek

Platím, abych mohl krást

4. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

Platím, abych mohl krást

Rok 2010 byl rokem, kdy řada českých domácností začala vedle vodného a stočného platit i “pirátné” - dobrovolný poplatek za používání webů, kde lze počítač nakrmit kradenou hudbou a... celý článek

Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky

28. 1. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky

Placení DPH i z docela malých zásilek ze zámoří má pomoci evropským obchodníkům i rozpočtům. To se podaří jen stěží – s opruzem na poště ale můžete počítat jistojistě.

Partners Financial Services