Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 19. 2. 2011 | 12 komentářů
„Když všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady,“ ozývá se nikoliv už ze strhaných hrdel českého proletariátu, ale z distingovaných úst americké střední třídy. A konečně s dobrými argumenty.
Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

Na podzim jsem se rozhodl žít si jako velký pán a koupil jsem do bytu šatní skříň. Příbuzné to vysvobodilo z dumání nad tím, jakou drobností mě potěšit k svátku: dostal jsem sadu šroubováků. Měl jsem z nich radost – rozuměly si s každým šroubem a skříň za tři hodiny stála.

Byly to ale zároveň jediné tři hodiny, kdy šroubováky opustily polici s věcmi, které se mi hodí tak jednou do roka. Dál je tam spacák a karimatka, obří taška na cesty k moři a taky spousta dalšího nářadí. Všechno je to příliš potřebné na to, abych to odnesl do bazaru nebo někomu dal. Jenže také docela drahé a prostorné, tak mi občas vrtá hlavou, jestli si to v té polici dál držet jako sysel za škraněmi. A jestli ne, tak co tedy s tím.

Pusťte kozu na řezání dříví do světa

Podobné pochyby vedly ke vzniku hnutí, které se ve Spojených státech a Velké Británii označuje jako collaborative consumption – tedy spoluspotřebitelství. Jakkoliv to v člověku vyvolává vzpomínky na budovatelský slovník, myšlenka je to ryze americká: proč platit plnou cenu za něco, co potřebuji jednou za čas? A ještě o to zbytek roku zakopávat?

Přece si nekoupíte letadlo jen proto, že jednou za rok potřebujete letět na dovolenou. (Ačkoliv si dovedu představit televizní reklamu, která tvrdí, že byste si to letadlo koupit měli. Vlastně i článek hypotetického kolegy novináře, kterého prodejce letadel přepraví k moři a zpátky a on pak celý divý napíše článek Ušetřete za dálniční známky, leťte na Jadran vlastním letadlem.)

Přestože by to tak mohlo vypadat, spoluspotřebitelství nejsou jen sousedské výpůjčky, ale rovnou změna přístupu střední třídy k nakupování, vlastnění a využívání věcí. Američanům a Britům pomáhá podělit se řada webových služeb, kterým se v časech krize obzvlášť daří:

Share Some Sugar („Podělte se o trochu cukru“) řeší můj problém s nářadím – můžete tu najít lidi z okolí, kteří se chtějí o něco podělit nebo kterým by se naopak hodila některá z věcí ležících ve vašich policích. Poslední tři přidané kousky jsou koza na řezání dřeva, pekáč na pečení koláčků a mixér. Tedy ty krámy, na které pravděpodobně věky nesáhnete, a jakmile je vyhodíte, najednou vám chybí.

Na Swap.com vyměňte věci, které už nepotřebujete, za cokoliv, co vám padne do oka. eBay bez peněz.

Na LandShare nabídněte svůj kousek hlíny k obdělávání a zahrádkáři bez zahrady vám budou trhat ruce.

Web ParkAtMyHouse.com je „největší parkovací komunitou“ – majitelé volných garáží, dvorů a betonových plácků se tu potkávají s lidmi zoufale objíždějícími svou čtvrt a hledajícími volný flek.

Zhruba tři desítky dalších služeb usnadňujících spoluspotřebitelství najdete v rozcestníku na webu CollaborativeConsumption.com. Na některých se lidé srdečně dělí jak v československém filmu z padesátých let, na jiných si přece jen musíte nachystat kreditku – třeba když chcete využívat cizí parkovací stání. Pořád je to ale levnější a jednodušší než kupovat garáž. Nebo platit odtahovku.

Anketa

Líbí se vám idea spoluspotřebitelství?

Smrt českých kůlen?

V Česku spojenecké spotřebitelství existuje taky, není to ale masovka. V Brně například sdílí šestadvacet členů družstva Autonapůl sedm vozů a jeden přívěs. Popularitu si vydobývá webová služba Jízdomat, na které můžete do svého auta nabrat před cestou spolucestující, kteří vám pomůžou s platbou za benzín i se zábavou.

Mimo auta je ale pusto. Ano, funguje tu sousedská výpomoc, což je příjemné, když vám dojde cukr nebo někam potřebujete strčit věci z rozbitého mrazáku. Spoluspotřebitelství ale nemůže být sexy v zemi, kde byla padesát let nouze o zcela obyčejné věci, a posledních dvacet se kvůli tomu ze zcela obyčejného zboží stává statusová záležitost. Nemluvě o apriorním odporu k sousloví „kolektivní vlastnictví“. I když vás do něj v tomto případě nežene KSČ, ale rozumný vztah k vlastní peněžence.

Nejsme zkrátka zvyklí o nářadí, nádobí a technice přemýšlet jako o speciální jednotce NATO, která se může během deseti minut přemístit mezi dvěma libovolnými byty činžáku nebo dvěma domky v satelitní čtvrti. Naše věci jsou kvůli zažitým letům nedostatku našimi Blanickými rytíři. Tiše čekají v policích, obývákových stěnách a úložných prostorách sedaček, na půdách, ve sklepích, dílnách, kumbálech, šopách a přístavcích. A zlověstně tam duní.

Tak abychom to skončili optimisticky – pokud bydlíte mezi centrem Brna a Královým Polem a potřebujete na půl dne šroubováky normy DIN 7437/7438, hřebíky stavební 1,4/32 anebo čistič potrubí Krtek, napište mi do diskuse. Je toho tu dost pro všechny. Jednou se za to, jako filmový Kmotr, ozvu o laskavost...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2011 2:56, TVK

Tak nevím, právě v Česku je spolusdílení velmi rozšířené. V širší rodině nebo okolí každý ví, kdo má k dispozici vozík, míchačku, dobrou cirkulu nebo příklepovku apod.
Řešit sadu šroubováků za pár kaček asi nemá smysl, přes net už vůbec ne. Nebo ve chvíli, kdy v baráku nebo na autech zjistím problém, budu chodit po sousedech, kde se zrovna "mé" nářadí nachází?
A tom, jak by dopadly dražší položky ve společném vlastnictví, má naše společnost velmi bohaté zkušenosti. Já si raději koupím sekačku sám, než bych ji půjčoval x sousedům s tím, že se mi vrátí "já nic, to už tak bylo".

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 2. 2011 5:21, jmhad

v zemi, kde byla padesát let nouze o zcela obyčejné věci - říká pan Kašpárek.Já jsem žil asi někde jinde,nebo jsem to nějak nepostřehl a nebo jsem zabedněnec neamerického stylu života a neměl jsem takové nároky na věci.Ale měl jsem něco jiného.A jak již dnes říkají lidé mimo Prahu "dobře už bylo",pane Kašpárek.To by jste se třeba dozvěděl,kdyby jste jim půjčil svůj notebook.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slevomanie si vyžádala první oběti

14. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Slevomanie si vyžádala první oběti

Hitem internetového nakupování se staly servery, které nám každý den servírují jednu neodolatelnou slevu za druhou. Ale buďte obezřetní. Některé servery podvádějí. Provozovatele portálu... celý článek

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

11. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

Weby, na kterých lidé nabízejí své služby za pár drobných, vypadají chvíli po svém vzniku komicky, až bizarně. Bacha ale na ně: může jít o jeden z nejvýraznějších trendů nové dekády. celý článek

Platím, abych mohl krást

4. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

Platím, abych mohl krást

Rok 2010 byl rokem, kdy řada českých domácností začala vedle vodného a stočného platit i “pirátné” - dobrovolný poplatek za používání webů, kde lze počítač nakrmit kradenou hudbou a... celý článek

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

12. 4. 2010 | František Mašek

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

Řadu věcí koupíte levněji v zahraničí. Od loňska máte i při těchto nákupech přes internet stejná práva, jako byste nakupovali v Česku. Pokud se při reklamaci dostanete do potíží, pomůže... celý článek

Převálcuje Google internetový prohlížeč od Microsoftu?

4. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Převálcuje Google internetový prohlížeč od Microsoftu?

Google se pustil s novinkou Google Chrome na pole internetových prohlížečů, kterému kraluje Microsoft. Převálcuje Google konkurenční a dosud dominantní Explorer od Microsoftu? Napište,... celý článek

Partners Financial Services