Finanční kouzelníci: Slibují vysoký výnos bez rizik

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 5. 2015 | 5 komentářů
Sedmiprocentního ročního výnosu lze sice dosáhnout, ale nelze seriózně garantovat ani samotnou návratnost vkladu.
Finanční kouzelníci: Slibují vysoký výnos bez rizik

Nejsme jako banky, máme pro vás obchod snů – garantovaný sedmiprocentní výnos. Stačí, když nám dáte alespoň sto tisíc korun na dva roky. Přesně takovou nabídku můžete nyní po telefonu dostat od obchodního zástupce projektu Invema.cz. Pokud vás osloví, zpozorněte.

Za projektem stojí loni založená teplická společnost Sainz Group s pětadvacetiletou jednatelkou a základním kapitálem (tedy polštářem pro případný krach) ve výši 200 tisíc korun.

Firma láká na kolektivní investice do nemovitostí, přestože nemá potřebnou licenci od České národní banky. „O společnosti Sainz Group jsme dosud nevěděli, její činnost však prošetříme,“ potvrzuje Kateřina Bartůšková z tiskového oddělení ČNB.

Nešetřete!

Rádi byste si něco uspořili? Nespořte, investujte!

Jsme transparentní, ale…

„Vysoké úroky můžeme klientům garantovat díky tomu, že jsme nízkonákladová společnost, která peníze klientů s jejich vědomím investuje do nemovitostí. Naše know-how spočívá ve vysoké kvalitě vyhledávání takovýchto investic. Jsme naprosto transparentní ke klientům – vědí, kam se jejich peníze investují,“ říká generální ředitel projektu Invema.cz Pavel Andrt.

Do kterých nemovitostí tedy firma zatím investovala a o kolik peněz celkově šlo? „Informace týkající se nemovitostí je naším obchodním tajemstvím,“ odpovídá Andrt už bez důrazu na transparentnost.

Na svém webu společnost obecně uvádí, že investice mohou mířit třeba na bytový dům, nemocnici v Africe nebo na nový projekt českého podnikatele. „Neposíláte své peníze do nepřehledných investičních fondů, ani z nich neprofituje pojišťovna,“ láká firma.

„Tvrdit, že jsou lepší než nepřehledné fondy, to je skutečně vrchol drzosti. Běžné investiční fondy jsou vysoce regulované a transparentní, což se o této nabídce rozhodně říci nedá,“ říká k tomu Aleš Tůma, analytik poradenské společnosti Partners, který se zaměřuje na investice do podílových fondů.

„Každá garance je jen tak dobrá, jak finančně silný je ten, kdo ji poskytuje. To by měli mít na paměti všichni, kdo chtějí vysoké výnosy bez rizika. Zvlášť v případě firmy založené před rokem, u níž zatím není dostupná ani jedna účetní závěrka,“ dodává Tůma.

Nelze garantovat

Obecně přitom platí, že dosáhnout sedmiprocentního ročního výnosu dnes možné je. „Z webové prezentace není zřejmé, o jaký druh produktu se jedná, ani jaké jsou podmínky jeho poskytnutí. Obecně samozřejmě platí, že vyšší výnos odpovídá vyšší míře rizika,“ říká Bartůšková z ČNB.

„Dosáhnout sedmiprocentního zhodnocení při investicích do komerčních nemovitostí možné je, zejména díky současným nízkým úrokovým sazbám úvěrů při využití pákového efektu. V žádném případě ale seriózní poskytovatel takovéto investice nemůže garantovat návratnost vkladu a zhodnocení,“ zdůrazňuje Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz.

Takováto „garance“ je podle něj účinná pouze do doby, než daný subjekt vstoupí do insolvence a zkrachuje. Zejména u menších společností je toto kreditní riziko značné.

Andrt nicméně trvá na tom, že nabídka jeho společnosti je poctivá a možná i revoluční. „Naším cílem je rozbít nedůvěru klientů vůči kolektivnímu investování přes drobné společnosti, bojovat proti nepoctivému finančnímu poradenství i nízkým úrokovým sazbám pro klienty, které jsou podle nás způsobeny obrovskou nenasytností velkých bank,“ říká.

Zneužívají jména bank

Firma na svém webu hned několikrát vytváří falešný dojem důvěryhodnosti. Například uvádí, že jejími obchodními partnery jsou Air Bank, Česká spořitelna, Equa bank, GE Money Bank a Raiffeisenbank. Banky ale jakoukoli spolupráci odmítají.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

27. 4. 2015 | Aleš Tůma | 112 komentářů

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

V roce 2011 jsme psali o podivné nabídce fondů slibujících vysoké zisky z čínských realit. Sice to nějakou dobu trvalo, ale na naše varování došlo. A mnohem víc.

Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

22. 4. 2015 | Vladimír Zuzák | 14 komentářů

Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

Nemovitosti přinášejí zisky a hodnoty, které se nedají nacpat do kalkulaček, přesto ovlivňují konečná rozhodnutí investorů. Čeho si váží úspěšní majitelé investičních bytů a čím se... celý článek

Světový den fondů – proti investiční xenofobii!

17. 4. 2015 | Aleš Tůma

Světový den fondů – proti investiční xenofobii!

19. dubna si Česko podruhé připomíná Světový den investičních fondů. Než vyrazíte do průvodu rentiérů s lampiony, přečtěte si jeden paradoxní poznatek.

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

8. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 5925 komentářů

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

Paní Ivana si od firmy v roce 2006 chtěla nechat postavit dům. Na jejím pozemku se ani nekoplo do země. Jednateli Ekonomických staveb přesto musela zaplatit téměř šest set tisíc. Na... celý článek

Kdopak to volá? Falešné asociace a triky nepoctivých pojišťováků

5. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Kdopak to volá? Falešné asociace a triky nepoctivých pojišťováků

„Haló? Tady Novák z Asociace pojišťoven. Musíme vám zkontrolovat smlouvu…“ „Dobrý den, Mráček z Centra pojišťoven. Víte, že máte nárok na slevu? Kdy se sejdeme?“ Nepoctiví pojišťováci... celý článek

Partners Financial Services