Půda: Investice hlavně pro trpělivé

František Mašek | rubrika: Jak na to | 21. 1. 2011 | 10 komentářů
Půda: Investice hlavně pro trpělivé
Zatímco vývoj cen nemovitostí, hlavně rezidenčních, zůstává nejistý, o zemědělské půdě se říká, že je levná. Od května si ji v ČR budou moci volně kupovat občané z jiných zemí EU. Očekávat, že cena půdy automaticky prudce vzroste, je nejisté, přesto může jít o dobrou investici. Pro poučené a trpělivé.

Mít tak chaloupku u lesa a pěkný kus pole! Nebo dokonce vlastní statek! Pro někoho je to jen obvyklý povzdech při sledování zpráv, komentujících politické dění v naší drahé vlasti, pro jiné nedostižný sen. Koupit si vlastní (zemědělskou) půdu třeba jako investici není tak snadné, jak to možná na první pohled vypadá, ale ani vize z říše snů. Vždyť v Česku je zemědělská půda mnohem levnější než v západní Evropě. Neznamená to ale, že až ji budou moci od května volně kupovat cizinci z jiných zemí EU, její cena musí automaticky skokově vzrůst.

V Německu je v průměru hektar půdy skoro čtyřikrát dražší, v Rakousku dokonce téměř desetkrát. Odrazí se to tedy od května v cenách zemědělské půdy v Česku? Nikdo neví. „Růst cen zemědělské půdy je pouze hypotézou. Pokud by zahraniční kapitál začal nakupovat pozemky, zcela jistě může v daném regionu dojít ke zvýšení ceny jak vlastního nákupu, tak i nájmu,“ sdělil serveru Peníze.cz tajemník Agrární komory ČR Martin Fantyš.

Pokud si nicméně někdo chce koupit zemědělskou, nebo jinou půdu kvůli hospodaření, nebo jako investici, jak má postupovat? S půdou sice v Česku obchodují některé realitní kanceláře, moc jich však není a nabídka půdy je na rozdíl od domů či bytů velmi omezená. „Výnosy jsou nízké, trh trochu mrtvý, o půdu se zajímají spíše developeři,“ uvedl Vít Vařeka, šéf investiční společnosti Amista, který spravuje fondy pro kvalifikované investory. Smysl má podle jeho slov minimálně milionová investice - pro trpělivé.

Vedle fondů pro kvalifikované investory lze využít rozsáhlou nabídku na serveru www.farmy.cz , lze si ale také koupit pozemky, které nabízí Pozemkový fond ( www.pfcr.cz). 

Cenu půdy, kterou fond nabízí, určují soudní znalci podle její bonity. Při prodejích mají přednost restituenti, samostatně hospodařící rolníci či firmy, zaměřené na zemědělství. Až pak přijde řada na ostatní zájemce. Tato půda tak může být poněkud přebraná. Probojovat se navíc až k nabídkám na serveru fondu je komplikovanější, než dříve.

Přesto si lze – za pomoci odborníků, pokud se na to necítíte sami – zkusit vybrat. Prodejní cena se určuje na základě výsledků dražby, která ale může mít také jediného účastníka. Zájemce musí předem složit pětiprocentní kauci, nejméně však 5000 korun. Asi do dvou měsíců dostane kupní smlouvu, Pozemkový fond sám zařizuje zápis do katastru nemovitostí. Obvykle mu to trvá několik týdnů.

Pro laika není snadné orientovat se pouze podle katastru nemovitostí, proto se vyplatí vše si ověřit, aby se vám například nestalo, že jste si místo kvalitní orné půdy koupili remízek. Jako u jiných  nemovitostí také zde hraje kromě kvality půdy významnou roli lokalita. Důležité je mít půdu v okrajových částech, zcelenou, nikoliv kousky a možnost snadno se k ní dostat.

Porovnání ceny půdy a pronájmu ve vybraných zemích

ZeměČeská republikaSlovenskoPolskoŠvédskoNěmeckoRakouskoNizozemí
Cena za hektar 2 3751 2102 700 4 1809 00020 00040 916
Poznámka: Jde o průměrné ceny v eurech, v jednotlivých zemích se silně liší podle regonů a kvality půdy. Pronájem půdy v ČR stojí 47 eur/hektar, na Sloensku 20 eur, v Polsku asi 40 eur, ve starých členských zemích EU se pohybují od 90 eur na hektar ve Švédsku po 500 eur v Dánsku a v Řecku
Pramen: Agrární komora ČR, Evropský statistický úřad (Eurostat), údaje jsou z let 2008 a 2009

Na nákup lze využít třicetiletý bezúročný úvěr

Při koupi pozemku od Pozemkového fondu je možné využít třicetiletý bezúročný úvěr. Půda se často prodává i s tím, že ji má někdo pronajatou. V ČR je to kvůli kolektivizaci případ 80 % orné půdy, na západ od nás má naopak asi 80 % půdy svého vlastníka. Ti, kdo mají půdu „propachtovánu“ často přitom ani nevědí, že si ji mohou sami koupit, třeba na zmíněný úvěr u Pozemkového fondu, což by pro ně někdy bylo výhodnější, než být v pronájmu. 

Díky tomuto úvěru je někdy možné koupit například kolem  35 hektarů za sto tisíc ročně, nebo 150 tisíc včetně nákladů, a další roky splácet asi 100 tisíc korun. Na půdě můžete sami hospodařit a využívat pak různé dotace, nebo ji pronajímat a vydělávat na pronájmu.

Pozemkový fond má na prodanou půdu předkupní právo. Když ji chce někdo prodávat dál, měl by ji tedy nejprve nabídnout fondu a ten ji teoreticky může odkoupit zpět za prodejní cenu. Jak ale upozorňuje šéf uzavřeného investičního fondu Arca Capital CEE Pavel Makovec, toto právo existuje pro případy, kdy by stát potřeboval vykoupit nějakou půdu třeba kvůli stavbě dálnice. A vy nemusíte souhlasit s cenou odkupu. Fond vám může zmařit případný prodej, když nesouhlasí s kupujícím, v praxi se to ale prakticky nestalo. Navíc je tato podmínka podle Makovce špatně formulovaná a neúčinná. Pozemkový fond má přednostně prodávat půdu a nikoliv odkupovat a nemá proto na odkupy peníze. Takže by s prodejem půdy získané od fondu - za vyšší cenu - neměl být žádný problém.

 

Sedm až patnáct korun za metr čtvereční?

Jaká je ale cena půdy? „Podrobná cenová mapa ČR neexistuje, průměrné ceny půdy v ČR a v jiných zemích jsou zavádějící, i proto, že v jednotlivých částech těchto států existují rozdíly,“ uvedl jednatel serveru Farmy.cz Jaroslav Urban.

Na tomto serveru najdete seznam katastrálních území s průměrnými základními cenami zemědělských pozemků. Podle Urbana jde ale jen o „úřední ceny“ pro tato území, používaná hlavně k výpočtu daně z nemovitosti. Je z nich možné odvodit, zda jde o horší či lepší půdu, ale nikoliv tržní cenu. Tu ovlivňují kromě bonity faktory jako lokalita, celková výměra, celistvost, nájemní smlouvy aj.

Tržní cena orné půdy se v Česku nejčastěji pohybuje v rozmezí 7-15 korun za metr čtvereční. Někdy nedosahuje ceny „úřední“, jindy ji násobně překračuje.

U výše pronájmů hrají roli podobné faktory jako u ceny orné půdy, tedy bonita, velikost pozemku, jeho celistvost, přístup k pozemkům, délka pronájmu ale i konkurence hospodařících subjektů v lokalitě. Tržní ceny prodeje i pronájmu tak lze dosáhnout jen nabídkou pozemků na širším trhu. Jednoznačně to platí u prodeje pozemků, ale i u pronájmu větších výměr.

Urban nečeká, že uvolnění nákupu půdy v ČR pro cizince výrazněji ovlivní její cenu. Jak dodává: „cizinci tu investují dlouhodobě s minimálním omezením. Určitý vliv to může mít spíše v příhraničních oblastech.“

Půda není nekorelovaná s jinými typy investic. V USA vychází její cena z míry inflace. To by v případě ČR znamenalo roční výnos kolem dvou procent. Hovoří se o ní jako o doplňkové investici. Dobře ji nakoupit, což platí i o jiných třídách aktiv, třeba akciích, komoditáchči měnách, není ale jen tak. Na druhé straně mohou hrát přece jen určitou roli vize, že naše ceny půdy budou postupně dohánět ceny v západních zemích. Přímá úměra nemusí být ani mezi rostoucím dovozem potravin z rozvíjejících se zemí, českých  zemědělských produktůa půdy. Přesto lze řadit půdu, hlavně pro dlouhodobé a trpělivé investory, mezi investice, jimž se vyplatí věnovat pozornost.

Co si o podobné investici myslíte vy? Uvažovali jste či uvažujete o koupi půdy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 1. 2011 9:14, Pavel

cituji: Jak uvedl, hektar půdy stojí podle kvality jeden až dva tisíce korun.

KDE PROSIM VAS? Prostym vypoctem zjistite, ze metr ctverecni by tak stal 2000 Kc/ 10 000 m2 = 20 haleru ...

Bezna cena orne pudy se pohybuje minimalne na 10 Kc/m2 ...

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 3. 2011 15:01, pavla

Dobry den.mam k vam prozbu muj pritel pronajima uz nekolik let pole.Je to deditstvi a pole vlastni cela rodina zhruba 150hektaru.jeho cast by mela byt nejakych 20-30hektaru a dostava rocne 300kc.Coz je dosti smesne.protoze se hektar pronajimal za 1000kc a nevim jak je tomu ted.Ucetnitsvi dela teta a nevim zda nema prehled jako mi o cene a nebo pred nami taji a pronajima si za vyzsi castku jeji podil a manzela.proto bych se chtela informovat a pozadat vas o pomoc jak a o kolik zvednout najemne a zda se da penez domahat pokud nas taha teta za nos.Dekuji predem nesporova

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozdě podané přiznání daně z nemovitosti je za 500 korun

17. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Pozdě podané přiznání daně z nemovitosti je za 500 korun

Za dva týdny skončí leden, což je pro mnohé Čechy termín, do kdy musí podat přiznání k dani z nemovitosti. Víte, kdo je musí podat a čemu je třeba věnovat pozornost? Pozor hlavně na... celý článek

Les, investice spíše srdcová II

13. 1. 2011 | Václav Valášek | 17 komentářů

Les, investice spíše srdcová II

Pokud bych les zdědil, věděl bych co s ním. Při rozhodování, zda ho koupit, ale nutně musím zvažovat, zda se mi to vyplatí. Nebo nemusím? Les může generovat nekonečné příjmy pro všechny... celý článek

Les, investice spíše srdcová I

12. 1. 2011 | Václav Valášek | 11 komentářů

Les, investice spíše srdcová I

Hodnota peněz je nejistá, jak se jich tedy šikovně zbavit? Jistě, zlato je krásné, ale taky je teď po něm setsakramentská poptávka. Pokud už jste zajištěni na důchod, kupte vnoučatům... celý článek

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

29. 7. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

Od května příštího roku by měli mít možnost kupovat v Česku zemědělskou půdu cizinci z jiných zemí EU. Agrární komora usiluje o to, aby se tento termín posunul. I kdyby odklad prosadila,... celý článek

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Partners Financial Services