Trhy v roce 2011: Jak to cítí londýnská City

Roman Chlupatý | rubrika: Rozhovor | 15. 12. 2010
Trhy v roce 2011: Jak to cítí londýnská City
Cesta ke zdraví je klikatá a plná překážek, opatrný optimismus ale vítězí. Takové jsou výsledky ankety v londýnské City na téma, jak si povedou trhy v roce 2011. Mezi tipy respektovaných ekonomů se objevil tradiční kamarád do nepohody – zlato, akcie profitující ze záplavy likvidity i očekávaného pokračujícího oživení ekonomiky, a také polský zlotý.

Raffaella Tenconi, ekonomka, Bank of America/Merrill Lynch

Co pro vás bylo v roce 2010 největším překvapením?

Myslím si, že rok 2010 byl překvapivý od začátku do konce. Z počátku byl velice volatelní, ale následovalo příjemné oživení. Nyní zažíváme druhé kolo evropské dluhové krize. Předpokládám, že příští rok bude podobně kolísavý.

Které trhy nebo regiony budou pro investory v roce 2011 zajímavé?

Věříme Polsku. Jde o trh, který v regionu poroste nejrychleji, a který přitom má jen mírné strukturální nerovnováhy. Proto se velice zajímáme jak o zlotý, tak o polské akcie.

Které další investice budou v příštím roce atraktivní?

Záleží na profilu investora. Zajímavé příležitosti se objeví na mnoha místech. Co se měn týče, nám se skutečně líbí zlotý. Forint naopak bude pod tlakem, a to kvůli pokračující nejistotě. Vzhledem k tomu, že maďarská ekonomika roste rychle – stejně jako česká – je možné, že si na konci roku 2011 jak forint, tak koruna připíší nakonec velice dobré výsledky. Pokud jde o úrokové sazby, evropskou dluhovou krizi je potřeba brát jako významný negativní faktor, který hned tak nezmizí.

Alan McQuaid, hlavní ekonom, Bloxham Stockbrokers

Co pro vás bylo v roce 2010 největším překvapením?

Nejpřekvapivější bylo, jak rychle se rozšířila a jaké hloubky dosáhla evropská dluhová krize. I když jsme věděli, že existují jisté problémy, jejich rozsah předčil všechna očekávání. Naopak nejméně překvapivá byla neschopnost, kterou evropští politici projevili při pokusech o zvládnutí krize. Nedávná minulost ukázala, že mají problém hrát podle společných not, když jde do tuhého. Současná krize to potvrzuje.

Které trhy budou pro investory v roce 2011 zajímavé?

Asie s výjimkou Japonska byla z pohledu hospodářské aktivity v posledních pěti letech pro svět klíčová. A to se zřejmě nezmění ani během příštích pěti let. V Evropě se dluhová krize podle mě v první polovině roku 2011 zhorší, což nakonec donutí Evropskou centrální banku k masivnímu kvantitativnímu uvolňování po vzoru Fedu. Ačkoli se zvýšily šance na rozpad eurozóny, politická vůle unii udržet pohromadě podle mě něčemu podobnému v příštích několika letech zabrání. I proto čekám, že rozvíjející se trhy budou pro investory zajímavé. Naopak eurozóna podle mě bude nabízet v roce 2011 podprůměrné výnosy.

Jak výrazně porostou hlavní burzovní indexy v Londýně a v Dublinu?

Myslím si, že pěti- až desetiprocentní růst bude možné považovat za solidní výsledek.

Které investice budou v příštím roce atraktivní?

Stále bych se soustředil na investice do zlata a klíčové blue chips se slušnými výnosy. Zároveň si myslím, že se povede dobře skandinávským trhům, švédská a norská měna proti euru posílí. Co se Irska týče, je třeba investovat do firem, které jsou hodně aktivní v zahraničí, ne do těch s orientací na domácí trh. CRH a Ryanair by se například mohlo dařit.

 

Zbytek článku si přečtete na serveru investicniweb.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend

14. 12. 2010 | Petr Novotný

Tibor Bokor: Ruské akcie mohou v roce 2011 nabídnout kombinaci růstu a dividend

Rusko je z pohledu zahraničních investic jedním z nejstabilnějších regionů, a přestože je jeho ekonomika stále ovlivněna cenou ropy, má obrovskou snahu investovat do odvětví nezávislých... celý článek

Investujete? Přečtěte si, kterých devět věcí byste měli jako investoři vědět

9. 12. 2010 | Andrej Rády | 3 komentáře

Investujete? Přečtěte si, kterých devět věcí byste měli jako investoři  vědět

Investování se dříve nebo později stane takřka nutností, a to i v ČR, kde jsme zatím stále proti řadě zemí značně pozadu. Pro drobné investory jsou zásadní solidní zdroje informací.... celý článek

Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu

6. 12. 2010 | Michal Šolin

Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu

Dividendy společností, jako jsou Telefónica O2 nebo Philip Morris ČR, budou tím hlavním, co bude investory lákat v roce 2011 na pražskou burzu. Potenciál pro růst vidím u Komerční banky... celý článek

Na efektivním trhu drobní investoři prohrávají

1. 12. 2010 | Tomáš Poděbrad | 3 komentáře

Na efektivním trhu drobní investoři prohrávají

Hypotéza o efektivním trhu tvrdí, že ceny akcií odrážejí všechny dostupné informace z trhu. Podle této hypotézy ale investoři nemohou porazit trh výběrem akcií. Jejich správný výběr... celý článek

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

24. 11. 2010 | Michal Šolin

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

Probíhá druhá vlna kvantitativního uvolňování v USA. Otázkou je, jak na to budou reagovat ekonomiky a trhy. Pokud se v Americe z důvodu oslabujícího dolaru sníží spotřeba, mohou si... celý článek

Partners Financial Services