Americká centrální banka potěšila finanční trhy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 10. 11. 2010
Americká centrální banka potěšila finanční trhy
Americká centrální banka (Fed) oznámila, že podpoří finanční trhy nákupem státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Drtivou většinu investorů to povzbudilo k nebývalé aktivitě.

Minulý týden se všechno točilo kolem Americké centrální banky (Fed). Ta oznámila, že podpoří ekonomiku nákupem státních dluhopisů. S tím se počítalo. Klíčový byl objem poskytnuté podpory. Finanční trh počítal s částkou 500 miliard dolarů. Fed se rozhodl, že finanční trhy potěší a pro jistotu přihodí 100 miliard navíc. Do června příštího roku tak Fed nakoupí státní dluhopisy za 600 miliard dolarů. Finanční trhy po celém světě se zaradovaly. Do ekonomiky se pumpuje likvidita, budou peníze na nákup akcií a všemožné projekty. Rozhodnutí Fedu postrčilo akcie vzhůru a oslabilo dolar.

Světové akciové trhy

Minulý týden investoři sledovali výhradně americkou centrální banku a uvolnění měnové politiky bylo pro akcie výbornou zprávou. Investoři úplně zapomněli, že ceny akcií jsou už teď trochu přepálené, a nakupovali ostošest. Pohyb hlavních akciových indexů v týdenním porovnání dosáhl 1 % až téměř 6 %. Panevropský index DJ STOXX 600 si připsal 2 % na 271 bodů.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX připsal 0,6 %. Tím zaostal nad ostatními sledovanými akciovými indexy. Největší ztrátu sice zaznamenaly akcie developerské společnosti ECM, ale díky mizivé váze si toho index PX ani nevšiml. To, co index PX skutečně tížilo, byly akcie ČEZ. Ty si odepsaly 2 % v souvislosti se zprávou o údajném plánovaném nákupu solárních elektráren, který však ČEZ vehementně popírá. Na pražské burze však přeci jen převládl růst. Zasloužila se o něj hlavně Komerční banka, která si připsala 4 % po dobrých hospodářských výsledcích.

SPAD

Hospodářské výsledky Komerční banky potěšily. Za tři čtvrtletí letošního roku banka vykázala čistý zisk 9,96 miliardy Kč, což je meziročně o 18,1 % více. Během třetího kvartálu vzrostl zisk oproti předchozímu čtvrtletí o 6,4 % na 3,481 miliardy Kč. Výsledky překonaly tržní očekávání skoro na všech frontách. Za vyšším ziskem stojí hlavně nižší náklady. Kontrola provozních nákladů (zahrnující i propouštění) vedla k jejich snížení o 4,5 % na 9,487 miliardy Kč.

Na příjmové straně banka těžila z oživení úvěrového trhu. Objem úvěrů klientům narostl meziročně o 1,7 % na 389 miliard Kč. Vzrostl i objem vkladů, a sice o 2 % na 535,3 miliardy Kč. Jenže Komerční banka z těchto nárůstu nemohla vytěžit maximum. Část tržeb totiž ukrojilo zvýšení zákonného příspěvku do Fondu pojištění vkladů. Čisté úrokové výnosy, hlavní zdroj příjmů banky, proto meziročně vzrostly „jen” 0,9 % na 15,98 miliardy Kč.

Klíčovým údajem je snížení tvorby rezerv a opravných položek o 38,4 % na 2,401 miliardy Kč. Jinými slovy, náklady na tzv. špatné úvěry klesají a banka nemá problémy s neplatiči.

Komerční banka potvrdila, že je velmi stabilní společností v rámci pražské burzy. Tomu odpovídá i chování ceny akcie. Byť se jedná o finanční titul, akcie Komerční banky patří k těm méně volatilním na pražské burze. Tím se investoři odvděčují za aktivity, které jsou v porovnání s aktivitami jiných bank velmi konzervativní.

 

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

3. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

Ani dobré výsledky světových ekonomik nepřiměly akcie k výraznějšímu růstu. Finanční trhy totiž vyčkávaly na blížící se zasedání Americké centrální banky (Fed).

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

Vývoj čínského hospodářství je stále rozhodujícím faktorem, na který reagují ostatní světové ekonomiky. Čína tak i nadále určuje poměrně optimistickou náladu na trzích. Na pražské burze... celý článek

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

20. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

Na konci minulého týdne vládla na světových trzích optimistická nálada. Naopak pražská burza značně oslabila. Zasloužily se o to především akcie energetického koncernu ČEZ, které si... celý článek

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

13. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

Minulý týden byl na finančních trzích poněkud hektický. Negativní zprávy o situaci některých evropských ekonomik a chmurné statistiky z amerického trhu práce měly ale opačný efekt,... celý článek

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

6. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

Statistiky na finančních trzích jsou stále smíšené, a to především kvůli zvýšené nezaměstnanosti v eurozóně. Úspěchy čínského hospodářství však přinášejí naděje a slušné vyhlídky i... celý článek

Partners Financial Services