Investujete? Přečtěte si, kterých devět věcí byste měli jako investoři vědět

Andrej Rády | rubrika: Jak na to | 9. 12. 2010 | 3 komentáře
Investujete? Přečtěte si, kterých devět věcí byste měli jako investoři  vědět
Investování se dříve nebo později stane takřka nutností, a to i v ČR, kde jsme zatím stále proti řadě zemí značně pozadu. Pro drobné investory jsou zásadní solidní zdroje informací. Víte, která fakta a zajímavosti stojí za to si uvědomit a je jim třeba přizpůsobit investiční rozhodnutí?

1. Žádná "Ztracená dekáda"

Ano, akciové indexy v některých vyspělých zemích za posledních deset let velkou díru do světa neudělaly. Ovšem globálně diverzifikované portfolio levných akcií a dluhopisových fondů na tom bylo o poznání lépe.

60 procent akcií, 40 procent dluhopisů– nemusí to vyhovovat každému, ale je to průměrné rozložení investic drobných investorů, jejichž hlavním zájmem je zajištění se na důchod. Roční výnos takového portfolia za posledních 10 let byl zhruba 6 procent.

Investoři, kteří vsadili pouze na akcie, ale ve stejném globálním pojetí, si ročně přišli na 8 procent. Zapomeňte zkrátka na to, že by americký index S&P 500 měl být benchmarkem světového trhu.

2. S&P 500 není žádná konstanta

Hlavní americký akciový index se navíc mění jako chobotnice. Během let 1957 až 1998 se pouze 74 společností nepřetržitě udrželo v indexu, zbytek se točil jako složení útoků v Růžičkově hokejové Slavii.

3. Skvělé firmy mohou být hroznými investicemi

Stačí krátký seznam: Lehman Brothers, WorldCom, General Motors, Conseco nebo Chrysler. Jeden den to byly skvělé firmy, a další den se řešil jejich krach. Nikdy nevíte, která společnost tento seznam zítra rozšíří

Ztracená dekáda na amerických akciích index S&P 500

Ztracená dekáda na amerických akciích index S&P 500

4. Podílový fond nemusí růst jen díky umění manažera

Hodně důležitá věc: Podílové fondylákají klienty na skvělou výkonnost v uplynulých letech, která však nemusí znamenat schopnost portfoliomanažera fondu vybírat akcie (nebo jiné nástroje) do portfolia.

Pokud by tedy dobrá výkonnost fondu byla otázkou štěstí, jen těžko lze vytipovat další úspěšný, tedy šťastný fond. Investoři, kteří se alespoň v základních souvislostech orientují na trhu, by měly zvážit, zda pro ně není vhodnější složit si vlastní portfolio z levných akcií a dluhopisových indexových fondů.

5. Konkrétní dluhopisy nejsou pro každého

S tím souvisí i další věc: Řada drobných investorůby udělala lépe, kdyby prodala své jednotlivé dluhopisy a nakoupila relativně levněji krátkodobé a střednědobé dluhopisové indexové fondy. Dosáhnou tak lepší diverzifikace, kvalitní správy dluhopisového portfolia, lepší likvidity a nižších nákladů.

6. Jednotlivé akcie jakbysmet

Jednotlivé akciemají podobný očekávaný výnos jako index, v němž jsou zahrnuty, ale pojí se s nimi dvakrát větší riziko. Proč? Akcie firmy nese navíc riziko individuálních faktorů, jako jsou například skandály spojené s firmou nebo smrt důležitého ředitele.

Investice do indexu nabízí podobné zhodnocení, ale riziko se rozmělní mezi všechny konstituenty. Přesto řada investorů vedena svými brokery hazarduje s penězi a snaží se vytipovat mezi akciemi další Apple nebo Netflix.

Zbytek článku si přečtete na serveru investicniweb.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční trhy za sebou mají dobrý týden

8. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Finanční trhy za sebou mají dobrý týden

V minulém týdnu vládl finančním trhům optimismus. Ve světě rostly akcie napříč všemi sektory a zisky hlavních akciových indexů se pohybovaly mezi 2 a 5 %. Výrazněji si polepšila i pražská... celý článek

Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu

6. 12. 2010 | Michal Šolin

Roman Koděra: Dividendy přitáhnou v roce 2011 investory zpět na burzu

Dividendy společností, jako jsou Telefónica O2 nebo Philip Morris ČR, budou tím hlavním, co bude investory lákat v roce 2011 na pražskou burzu. Potenciál pro růst vidím u Komerční banky... celý článek

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

24. 11. 2010 | Michal Šolin

Petr Zajíc: Při výběru akcií používejte selský rozum

Probíhá druhá vlna kvantitativního uvolňování v USA. Otázkou je, jak na to budou reagovat ekonomiky a trhy. Pokud se v Americe z důvodu oslabujícího dolaru sníží spotřeba, mohou si... celý článek

Vše je legální a ty máš holej zadek, aneb moderní finanční inženýring (II)

8. 11. 2010 | Ondřej Záruba | 10 komentářů

Vše je legální a ty máš holej zadek, aneb moderní finanční inženýring (II)

Spořit či investovat přes různé pojistné programy nebývá ideální. Daleko zajímavější mohou být kapitálové trhy. I zde se ovšem vyplatí přemýšlet a příliš se nespoléhat na druhé.

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

15. 10. 2010 | Jan Traxler | 5 komentářů

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

Akcie emerging markets jsou v kurzu. Zatímco americké a evropské akcie jsou v průměru na desetiletém horizontu v mínusu, emerging markets akcie vzrostly za stejné období o 10 % p.a.... celý článek

Partners Financial Services