Jak Češi přišli o miliony kvůli pádu Lehman Brothers

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 2. 10. 2009 | 3 komentáře
Jak Češi přišli o miliony kvůli pádu Lehman Brothers
Koupili si za miliony dluhopisy, které nemohly prodělat. Přesto nejspíš přišli o celou investici. Tuto drahou lekci z investování na kapitálových trzích dostaly desítky Čechů, kteří investovali do dluhopisů vydaných a garantovaných investiční bankou Lehman Brothers.

Se Citibankbyla paní Xenie (pozn. redakce zná celé jméno) vždy spokojená. V dluhopisech či podílových fondechtočila kolem půl milionu korun. „Dluhopisy, které vydávala Citibank, byly vždy velmi slušné. Vynášely i šest procent ročně,“ říká Xenie. V létě 2007 chtěla opět investovat, tentokrát 200 tisíc korun. Obrátila se na svou osobní bankéřku, která jí doporučila strukturované dluhopisy vydané americkou investiční bankou Lehman Brothers. Konstrukce dluhopisu zaručovala minimálně návratnost vložené částky. „Bankéřka mi to prezentovala jako jistou investici. Protože už mi v minulosti několikrát dobře poradila, neměla jsem důvod jí nevěřit,“ dodává Xenie.

O případných rizicích se spolu příliš nebavily. V té době v podstatě nebylo o čem. „Smlouvu jsem si přečetla. Věděla jsem i o riziku krachu vydavatele dluhopisu. Ale když jsem viděla, že Lehman Brothers Holding, která garantovala vyplacení jistiny, má rating A+/A1, považovala jsem ji za důvěryhodnou instituci,“ vypráví Xenie.

Podobně uvěřily v solventnost Lehman Brothers desítky Čechů. Přes Citibank a v roce 2006 i prostřednictvím investiční společnosti Pioneer nakoupili strukturované dluhopisy vydané nizozemskou společností Lehman Brothers Treasury (LBT) a garantované mateřskou bankou Lehman Brothers Holding. Z účetních výkazů, které získal po krachu Lehman Brothers nizozemský konkurzní správce, vyplývá, že na konci roku 2007 evidovala LBT dluhopisy vydané v korunách a se splatností po roce 2008 v celkové hodnotě přes 44 milionů dolarů.

Po krachu Lehman Brotherspaní Xenie zabrousila na internetový výpis svého investičního účtu. U dluhopisu vydaného LBT svítila najednou místo 200 tisíc nula. „Chápala jsem, že nula je tam proto, že se s těmi dluhopisy přestalo obchodovat, takže tržní hodnotu nelze určit, ale pořád jsem věřila, že těch investovaných a garantovaných 200 tisíc dostanu zpátky,“ říká Xenie. Snažila se proto kontaktovat pražskou pobočku Citibank. „Tam mi nejdřív nechtěli nic říct. Pak už mi nezvedali ani telefony,“ dodává.

Co jsou strukturované dluhopisy

Strukturované dluhopisy jsou nástroje, které kombinují dluhopisy a určité deriváty. Dluhopisová složka slouží k ochraně investované částky. Výnos z této složky se investuje do derivátů na akciové indexy, akcie či komodity, které by měly při příznivém vývoji trhů přinést slíbené zhodnocení investice.

Zanedlouho jí přišly ze Citibank první dopisy, ve kterých se bankasnažila klientům celou situaci vysvětlit. Tvrdila, že dění kolem krachu Lehman Brothers sleduje, nechává si zpracovávat právní analýzy a klienty bude dál informovat. V jednom z dopisů rovněž uvedla obecné možnosti, které majitelé dluhopisů mají. Aby však banka zabránila případným žalobám nespokojených klientů, vždy dodala, že nejde o radu, co klienti mají dělat, ale jen o výčet možností. Konečné rozhodnutí je prý výhradně na nich. „Připadalo mi, že si chtějí splnit jen svou povinnost, ale ve skutečnosti nám pomoci nechtějí,“ říká zklamaně Xenie.

Citibank tvrdí, že klientům od začátku pomáhá tím, že je pro ně zdrojem spolehlivých a užitečných informací o procesu konkurzního řízení. „Naše klienty informujeme o procesu pro uplatňování nároku v konkurzním řízení v souladu s tím, jak se toto řízení vyvíjí,“ tvrdí Pavel Vlček, mluví české Citibank.

Částečný obrat přišel letos v létě. Americký konkurzní správce, který řeší bankrot mateřské společnosti Lehman Brothers Holding, vyhlásil datum, do něhož musí všichni věřitelé, včetně majitelů strukturovaných dluhopisů přihlásit své pohledávky. Tato lhůta skončí letos 2. listopadu. Za klienty by pohledávky měly přihlašovat banky a investiční zprostředkovatelé, kteří jim dluhopisy prodali, upozorňuje v poslední konkurzní zprávě Rutger J. Schimmelpenninck, konkurzní správce nizozemské Lehman Brothers Treasury.

Kdo byla Lehman Brothers

Banku Lehman Brothers založili v roce 1850 tři židovští přistěhovalci z Německa, Henry, Emanuel a Myer Lehmanové, pod názvem Alabama Cotton Treader. Před vyhlášením bankrotu byla čtvrtou největší investiční bankou a obchodníkem s cennými papíry v USA. Zaměsnávala téměř 26 tisíc lidí v 61 pobočkách po celém světě. Ještě v roce 2007 se banka umístila na prvním místě žebříčku Nejobdivovanějších investičních firem, který sestavuje časopis Fortune.

Česká Citibank tuto možnost svým klientům nabídla v zatím posledním dopise. Mohli se do 30. září vyjádřit, zda souhlasí s tím, že banka jejich pohledávky v americkém konkurzu přihlásí. Pokud někdo bance své stanovisko neposlal, bere to Citibank jako souhlas a bude ho v konkurzu zastupovat. Jakou mají klienti šanci na výplatu alespoň části investovaných peněz, Citibank nechce komentovat. Podle expertů oslovených serverem Peníze.cz je ovšem malá. Garance dluhopisů se podle nich uspokojují v konkurzech až jako poslední, pokud v té době ještě zbude nějaký majetek. „Zhruba před půlrokem jsem se o tom bavila s osobním bankéřem v Citibank a ten tvrdil, že tu investici mám odepsat,“ dodává Xenie.

Na odpis pravděpodobně nejsou pouze investice českých držitelů dluhopisů Lehman Brothers. Po celé Evropě mají stovky, možná tisíce investorů tyto dluhopisy v celkové nominální hodnotě téměř 25 miliard dolarů, vyplývá z konkurzní zprávy Lehman Brothers Treasury. Skoro tisícovka z nich se ovšem se ztrátou nehodlá smířit. Prostřednictvím belgické právní firmy Deminor už zažalovaly belgické pobočky Citibank a Deutsche Bank, že je při prodeji dluhopisů uvedly v omyl. „Nabízely jim dluhopisy jako alternativu k termínovaným vkladům. To v nich mohlo vyvolat dojem, že garance u dluhopisů je totéž jako garance vkladů v bance. Některé banky navíc nedoporučily klientům, aby rozložili investice do více nástrojů. Místo toho jim veškeré volné peníze nasměrovaly do těchto strukturovaných dluhopisů. To je porušení evropské směrnice MIFID,“ vysvětlil serveru Peníze.cz Edouard Fremault, právník firmy Deminor, který má kauzu na starosti.

Cílem žalob je dostat zpět alespoň část vložených peněz. „Mohlo by jít o kompenzaci, kterou v mimosoudní dohodě přislíbí žalované banky. Tak jako to třeba učinila italská pojišťovna Mediolanum, která ze svého vrátila klientům peníze investované do dluhopisů Lehman Brothers,“ říká Fremault. Italskou pojišťovnu stálo toto gesto 120 milionů eur.

Česká Citibank si je jistá, že při prodeji dluhopisů klienty v omyl neuváděla. Všechna rizika byla v dokumentech důsledně popsaná. „Citibank je v tomto ohledu velmi opatrná. Úzkostlivě si hlídá i správný prodej produktů osobními bankéři,“ tvrdí bývalí pracovníci banky, kteří její systém prodeje investičních produktů dobře znají.

Ve výsledku se tak pro investory dá mluvit o obrovské smůle. Zkrachovala banka, která měla stejný rating jako Česká republika. To nečekal nikdo. Pro další investování však získali postižení klienti cennou zkušenost. Už ví, co znamená riziko krachu vydavatele cenného papíru. „Nikdy jsem nenechávala peníze ležet na účtu. Vybírala jsem si konzervativní investice, neinvestovala jsem do akciía stejně jsem o peníze přišla. Teď budu mnohem ostražitější,“ dodává paní Xenie. Pro ni i pro ostatní investory do dluhopisů Lehman Brothers to ale byla pořádně drahá lekce.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Báča: Refinancování hypoték je v krizi jedním z nejbezpečnějších způsobů půjčování peněz

24. 9. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 11 komentářů

Báča: Refinancování hypoték je v krizi jedním z nejbezpečnějších způsobů půjčování peněz

Po pádu Lehman Brothers si přestaly důvěřovat i české banky. Podílel se na tom také tlak a situace jejich zahraničních matek. Více to bylo patrné u těch bank, které mají matku jen s... celý článek

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

18. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

Pád Lehman Brothers a následné události z podzimu 2008 byly pro ekonomiku podobné jako pro bezpečnost útoky z 11. září 2001. Svět se změnil a my vám přinášíme deset změn, které budou... celý článek

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

15. 9. 2009 | Jan Stuchlík

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila... celý článek

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

14. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

Před rokem, v neděli 14. září odpoledne, zkrachovala jednání o záchraně investiční banky Lehman Brothers. Tento největší bankrot v dějinách Spojených států pak na dlouhé měsíce uvrhl... celý článek

Partners Financial Services