Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 1. 12. 2010 | 3 komentáře
Světové trhy: problémy hlásí i Maďarsko
Investorům se nelíbí razantní zásahy maďarské vlády, která se snaží srazit deficit státních financí. Akcie na budapešťské burze nekompromisně klesají a zemi hrozí snížení ratingu.

Finanční trhy zasáhla minulý týden bouře, kterou rozpoutala situace v Irsku. Začněme stručným shrnutím. Irsko před týdnem požádalo EU oficiálně o finanční pomoc a zástupci Evropské komise, ECB a MMF jednají o podrobnostech úvěru. Finanční trhy mezitím poskakují nahoru a dolů podle toho, jak nadějně zrovna dohoda vypadá. A vzhledem k tomu, že i když bude dohody dosaženo, bude to jen potvrzením, že je Irsko na dně, skáčou častěji dolů.

Nervozita stoupá. Riziková prémie, kterou investoři požadují za držení irského dluhu oproti německému, vzrostla v pátek na nové maximum 694 bazických bodů. Ratingová agentura Standard and Poor´s snížila rating banky Anglo Irish Bank hned o 6 stupňů.

A tu se zrodil nápad: co kdyby irským bankám pomohli jejich věřitelé? Zástupci uvedených institucí se údajně shodli, že určitý podíl na nákladech záchrany bank by měli nést vlastníci podřízených i nadřízených dluhopisů irských bank. Nyní prý zkoumají, jak přinutit věřitele zaplatit část nákladů. Na první pohled to nevypadá jako špatný nápad. Investoři nakoupili dluhopisy dobrovolně, jednalo se holt o rizikovou investici a na někoho už to břímě spadnout musí. Jenže pro finanční trhy by takové rozhodnutí mělo dalekosáhlé důsledky. Jednalo by se o změnu pravidel během hry.

Pokud budou věřitelé donuceni podílet se na záchraně irských bank, a my doufáme, že nebudou, dojde k velmi prudkému propadu cen dluhopisů i akcií bank v celé Evropě. Nejvíce přirozeně ve státech, u kterých je potřeba budoucí pomoci pravděpodobná (Portugalsko, Španělsko). Přijetí návrhu by navíc mělo další následky. Znamenalo by nabourání klasického vztahu mezi výnosy a podstupovanými riziky akciového investora a držitele dluhopisů. To znamená, že banky by byly nuceny i změnit systém svého financování. Jelikož ochota nakupovat bankovní dluhopisy by byla minimální a podmíněná vysokým výnosem, banky by nejspíš řešily situaci příklonem k akciovému financování. Což znamená mimo jiné rozmělnění vlastnictví a rozhodování. A to současně znamená mnohem menší kontrolu ze strany vlastníku a tudíž rizikovější chování managementu – a rizikovější bankovnictví pro klienty.

Světové akciové trhy

Akcie v minulém týdnu zaznamenaly náramně zajímavý vývoj. Většina akcií klesala. Panevropský index DJ STOXX 600 končí týden hned o 2 % níž, než kde ho začal – u hladiny 263 bodů. Maďarský index si odepsal dokonce víc jak 3 %. I na akciových trzích tak můžeme vidět vliv obav o předlužení evropských států. Právě Maďarsko a jeho problémy se znovu dostaly do popředí a po nedávné změně důchodového systému se investoři v obavách, že už nic není jisté, z Maďarska rychle pakovali. Naopak Německo zůstává relativně bezpečným ostrovem v Evropě a jeho akciový index DAX 30 si minulý týden připsal přes 2 %.

Pražská burza

Index PX v minulém týdnu klesl o nepatrných 0,4 %. Špatná nálada na světových akciových trzích tradičně nejvíce ublížila finančním titulům, malým emisím jako Fortuna a společnosti CME. Dařilo se naopak společnosti Pegas, která zveřejnila dobré hospodářské výsledky.

SPAD

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens vykázal za třetí kvartál meziroční vzestup jádrového zisku (EBITDA - zisk před započtením úroků, daní a odpisů) o 9,6 %. To je skvělá zpráva, neboť se čekal mírnější nárůst. A nebýt prudce rostoucích nákladů, dopadly by hospodářské výsledky ještě lépe. Celkové konsolidované výnosy totiž zaznamenaly pětatřicetiprocentní nárůst na 40,5 mil. EUR. Jenže provozní náklady bez celkový výsledek trošku pokazily svým růstem o 44,3 %. Hlavním důvodem tohoto zvýšení byl růst cenových indexů polymerů (vstupních surovin). I tak je ale co slavit. Ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně vzrostl o 36,6 % na 8,2 mil. EUR.

Vedení společnosti potvrdilo svůj celoroční výhled na pokles EBITDA o maximálně 10 %. Ani my nečekáme větší celoroční pokles. Výsledky v posledním čtvrtletí budou totiž dobré. Společnost bude těžit z klesajících cen polymerů. Díky zpoždění v mechanismu přenesení vstupních cen do cen odbytových se tím pádem smaže rozdíl ve změně nákladů a výnosů.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

24. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy: v hlavní roli Irsko a Čína

S finančními trhy v minulém týdnu nejvíce hýbalo zvýšení povinných minimálních rezerv v Číně a záchrana irských bank. Akciím na pražské burze se opět příliš nevedlo.

Světové trhy znervózňuje situace Irska

18. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy znervózňuje situace Irska

Minulý týden dění na finančních trzích ovlivňovaly jak nové statistiky, tak i obnovená diskuze ohledně zadlužení evropských států. To se dotklo i pražské burzy, kde si index PX odepsal... celý článek

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

10. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Americká centrální banka potěšila finanční trhy

Americká centrální banka (Fed) oznámila, že podpoří finanční trhy nákupem státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Drtivou většinu investorů to povzbudilo k nebývalé aktivitě.

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

3. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie na dobré hospodářské výsledky minulý týden nereagovaly

Ani dobré výsledky světových ekonomik nepřiměly akcie k výraznějšímu růstu. Finanční trhy totiž vyčkávaly na blížící se zasedání Americké centrální banky (Fed).

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

27. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Světové trhy bedlivě sledují Čínu

Vývoj čínského hospodářství je stále rozhodujícím faktorem, na který reagují ostatní světové ekonomiky. Čína tak i nadále určuje poměrně optimistickou náladu na trzích. Na pražské burze... celý článek

Partners Financial Services