Fondy: velmi pěkný týden

Fondy: velmi pěkný týden
850 miliónů jistě není špatný výsledek. UNIS si nepochybně potřebuje šplhnout před vysvědčením za minulý rok, které zveřejní v úterý, takže nabrala 600 miliónů, zatímco na AKAT zbyla jen čtvrtmiliarda.

Při bližším pohledu na statistiku ale opět vidíme, že plnou půlmiliardu spolkly peněžní fondy. 156 miliónů ISČS Sporoinvestu (profil, názory) tentokrát o celé kolo předběhl IKS Peněžního trhu (profil, názory), kterému se povedlo získat 272 miliónů. 80 miliónů přikulují ČSOB Multi Cash hlavně ve slovenských korunách, zatímco z ING Českého peněžního trhu (profil, názory, koupit) 19 miliónů odešlo.

Až dojemná diverzifikace

Zajištěné fondy KBC-ČSOB získaly 50 miliónů, nevíme ovšem, kolik přidají třeba ESPA ČS zajištěný 3, anebo kolik potenciálních peněz naopak uteklo ke gamblerským prémiovým vějičkám.
120 miliónů do dluhopisových fondů je již solidní výsledek. Za vlajkovým křižníkem ISČS Sporobond (profil, názory) s 50 milióny pluje doprovod "dvacítek" – KBC Czechrenta (profil, názory) se Slovakrentou, a konvoj uzavírají jednociferné: ISČS Trendbond (profil, názory), ING Český fond obligací (profil, názory, koupit) či Eurorenta.
Ani smíšené fondy s 80 milióny tentokrát nedopadly zkrátka. Z mizerné nabídky v Komerční bance zaslouženě těží IKS Balancovaný (profil, názory), který získal přízně za 35 miliónů, jen o málo méně pak přišlo (možná z poštovní sítě) do Konzervativního profilového FFmixu KBC-ČSOB. Zasloužený zájem vyjádřený tentokrát 18 milióny roste i o ČSOB Středoevropský (profil, názory).

Nikým nečekaný dárek dostali investoři do dluhopisových a smíšených fondů i od ČNB: výnosy dluhopisů půjdou dolů a ceny tím pádem nahoru. Dluhopisové fondy si za minulý týden připsaly i přes 0,5 %.

Koláč mít a zároveň ho i jíst

A pak že to nejde! Investoři do tuzemských akcií nemusí (aspoň občas, i když to trvá už přes dva roky) věřit ani klasickým příslovím. A o jaký koláč se jedná? O ten konvergenční přece! A prý jsme z něj snědli teprve jen rozinky. Takže naše akcie mohly opět udělat dlouhý nos na světové trhy a pustit se i na kluziště lednového efektu: od konce minulého roku PX 50 odpracoval už skoro 7 % a doufejme, že to dneškem nepokazí a alespoň udrží dobytou pěknou kótu 1 100 bodů.
Sláva našich akcií snad již pomalu hvězd se dotýká, takže ISČS Sporotrend (profil, názory) po zásluze získal 75 miliónů a ING Český akciový (profil, názory, koupit) 46 miliónů korun.
Musíme ovšem zřejmě započíst i částečný přesun, např. 18 miliónů ze smutného Eurotrendu (profil, názory), 7 miliónů z nepříliš veselejšího IKS Světových indexů (profil, názory) či něco málo od Pioneerů.
Zato pozornosti snad neuniká globální diverzifikace, přestože IKS FF (profil, názory) 6 miliónů ztratil, např. Globaltrend FF (profil, názory) 10 miliónů korun získal. Nicméně 100 miliónů do akcií – slušný pokrok v naší bázlivé kotlině.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Pozměníte letos svou investiční strategii?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2005 22:36, Honzajs

To si povíme za 5-10 let. Aby ses nedivil :) Čína prudve roste a vo nejvíce potřebuje pro vybudování průmyslu: komodity. Vždyť už teď je na špici ve spotřebě ropy, uhlí, železa...

Proto bych do číny neinvestoval přes čínské firmy, ale firmy, které jí budou DODÁVAT pro ní důležité suroviny.


A co když nekoupí dřevo na stopení v kamnech, ale akcie firmy, která pěstuje stromy a prodává dřevo...

Zrovna nu nafty těch 200% klidně za 10 let udělám. Například mám 2 roky Suncor (SU) - naftařská firma z Kanady. Za ty 2 roky akcie v USD vyrostla +100%, za poslední 4 roky pak šla akcie z 10 USD na dnešních cca 33 USD. CO TY NA TO?

NEM - jeden z největších producentů zlata - za poslední 2 roky taky +100%. A taky by se dalo pokračovat... nebo se podívej na BGO, NDM.V, WGR, cenu ropy, zalat, stříbra. dřeva...

Podle jakých pravidel vybíráš akcie, které udělají 100% ročně a vyplácejí 3% dividendy? Dá se tu vydlat, ale je to VELMI VELMI selektivní a rizikový stock picking.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 2. 2005 10:30

Kde se dá koupit certifikát na PX50? Díky

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: minulé výnosy akciových táhnou

24. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: minulé výnosy akciových táhnou

Statistiky byly opět neúplné, lednový efekt se nerýsuje, ale novinek je dost. Peněžní fondy sice stále v oblibě s přehledem vítězí, ale i akciové vystrkují růžky.

Fondy: snad již poslední velký odkup

17. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: snad již poslední velký odkup

Fondbyznys roku 2005 se rozeběhl, ale institucionální odkupy opět statistiku snížily o víc než miliardu korun. Přesto se, i díky technické přestávce v 1. týdnu, podařilo tyto odkupy... celý článek

Fondy: a zase znovu

10. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: a zase znovu

Rok 2005 je teprve v plenkách, takže na nějakou tu dětskou nemoc se musíme připravit. Jednu již stačila přinést statistika UNIS: neobsahuje žádná data. Prolistujme tedy alespoň zahraniční... celý článek

Fondy: inventura

3. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: inventura

K přesným ročním statistikám fondů se dostaneme časem, jedno je však jasné: v oblibě loni bodoval peněžní trh zejména díky ISČS Sporoinvestu, který narostl o 12 miliard korun a zajištěné... celý článek

Fondy: zázrak pod stromečkem

27. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zázrak pod stromečkem

Na to, že byl týden kratší a ještě v předvánočním frmolu, je 360 miliónů velmi slušný počin. A teď se přiznejte, kdo viděl zlaté prasátko, a hlavně kam se dívalo?

Partners Financial Services