Mazané zhodnocení aneb když 100 % není 100 %

Mazané zhodnocení aneb když 100 % není 100 %
Finanční instituce lákají na mnohé sliby. Nevěřte ale všemu, například ani slib 100% participace na výnosu indexu nemusí být 100%. I zde totiž existují možnosti, jak vyplatit méně. Podívejme se na ně.

Některé zajištěné fondy mají složitější konstrukci výpočtu výnosů. Často se odvozují od akciového indexu a slíbený výnos může být např. 65 % z indexu S&P 500 (profil, názory) v horizontu 5 let. Za to, že nemáme plnou participaci, získáváme jistotu, že nám bude vyplacena alespoň investovaná částka.
Vzdali jsme se části výnosů, za to dostáváme jistotu. (Kdybychom investovali přímo do indexu, nebudeme mít po 5 letech záruku vrácených peněz, ale budeme mít 100% participaci.)
Někdy dostaneme nabídku 100% participace na indexu. Tato nabídka je v letáku, ale když čteme pozorně další dokumenty, můžeme narazit na to, že to není tak úplně pravda. Pod výnosem indexu za 5 let si většinou představujeme, že výnos bude spočítán z dnešní hodnoty indexu a z hodnoty za 5 let. Prostě stejně, jako bychom dneska nakoupili a za 5 let prodali. Konstrukce výnosu je někdy ale podstatně složitější. Podívejme se na ni blíže.

Co znamená průměrování indexu v posledním roce?

Některé fondy nabízejí následující zhodnocení: výnos za 5 let bude určen jako průměr hodnot indexu v posledním roce.
To znamená, že poslední rok nebude počítán "klasickým" způsobem (neboli tak, že se vezme hodnota na konci a ta se podělí hodnotou na začátku). Vezme se průměr hodnot indexu, třeba každé pondělí, tedy každý týden. Teprve tuto průměrnou hodnotu podělíme počáteční hodnotou a dostaneme výnos. Je jasné, že takto vypočtený výnos bude jiný.

Jaké výnosy je možno očekávat?

Samozřejmě nižší.´Akciové trhy rostou, zpravidla, v průměru a dlouhodobě.

V grafu ukazuje vývoj indexu během jednoho kalendářního roku. Ukažme si na něm obě možnosti výpočtu:

  1. "klasická výnosnost": konečná hodnota indexu je 164, počáteční hodnota 145,3. Roční výnos by měl být 164/145,3 – 1. Tedy 12,9 %;
  2. "průměrovaná výnosnost": vezme se hodnota každý týden a spočítá se průměr za celý rok (je jasné, že průměrná hodnota v tomto konkrétním případě je nižší než konečná hodnota indexu.) Z této zprůměrované hodnoty se vypočítá výnos. Ten by pro tento rok vyšel 10,5 %.

Je třeba říci, že tato čísla platí pouze pro tento konkrétní rok. V jiném roce dostaneme hodnoty jiné.

Výnosy v jiných letech

Abychom dostali lepší představu o tom, jak se chovají výnosy akciového trhu, vzali jsme si historii akciového indexu S&P500 za posledních 22 let. Výsledky jsou v následujícím grafu:

V grafu jsou pro každý rok zobrazeny oba výnosy: "klasický" (osa x) a výnos dosažený průměrováním (osa y).
Dále je v grafu zobrazena úhlopříčka. Když výnosy leží přesně na ní, znamená to, že výnos v daném roce byl stejný v případě průměrovaného i klasického. Roky, které leží pod úhlopříčkou, mají lepší zhodnocení počítané klasicky než počítané průměrovaně. Např. nejvýnosnější rok měl zhodnocení počítané klasicky 34 % (bod nejvíce vpravo) a zhodnocení počítané průměrovaně jenom necelých 20 %.
Ve většině let byl klasický výnos vyšší než výnos počítaný průměrovaně. Celkové skóre je 16:6 pro klasické výnosy.

Nižší riziko

Oněch 6 let, kdy vyhrál průměrovaný výnos jsou roky 1987, 1990, 1994, 2000, 2001 a 2002. Tedy roky, kdy akciové trhy poklesly.
Opět se potvrzuje investiční pravidlo, že nižší riziko s sebou nese nižší výnosy. Díky grafu dokážeme určit, jak velkého výnosu se vzdáváme ve prospěch snížení rizika.
Jenom pro úplnost dodejme, že průměrné zhodnocení "klasické" bylo 11,3 % a "průměrované" 6,4 %.
Při použití zajištění bychom se museli spokojit s nižším výnosem v 16 z 22 let, jenom 6krát bychom na tom byli lépe. Toto je cena za zajištění.

Co si myslíte o investici do takto konstruovaných fondů? Investovali jste do některého? Jaké fondy vás lákají?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2005 9:43, Jirka

S tím, že pojišťovny a banky na nás vydělají je bohužel nutno počítat. Kdyby to tak nebylo, stáli bychom dříve či později všichni přede dveřmi své pojišťovny resp. banky, stejně jako klienti mnoha kampeliček a zkrachovalých bank v nedávné minulosti. Pokud to ovšem přeženou s tou cenou za nižší riziko, měli bychom jim to dát najevo. To naštěstí můžeme stejně, jako můžeme odmítnout, aby nás před rizikem chránily. Kéž by šlo vzdát se státní ochrany před riziky a neplatit za jejich zajištění, jako je to možné u bank a pojišťoven.

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2005 14:58, Petulda

Je pravda, že na trhu jsou i horší. Tento produkt má dvě "odrudy" Jedna je v USD, druhá v GBP. Ta v USD má participaci jenom 65 %, takže nic moc. 100 % se vztahuje na nabídku v GBP. Takže záleží na měně.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec ičařů v ČR, nebo mnoho povyku pro nic?

26. 1. 2005 | Petr Šafránek

Konec ičařů v ČR, nebo mnoho povyku pro nic?

Ustanovení nového zákona o zaměstnanosti, které má zabránit tzv. zaměstnávání lidí na živnostenský list, vyvolalo v poslední době velké diskuse. Problém s ním mají mít zejména distributoři... celý článek

Konec ropné civilizace?

25. 1. 2005 | Michal Mišun

Konec ropné civilizace?

Lidstvo již pravděpodobně spotřebovalo polovinu ropných zásob. To znamená pouze jedno: produkce ropy bude postupně klesat tak, jak budou jednotlivá naleziště vytěžena. Jasný je i trend... celý článek

Jak zhodnotit víno, obrazy či známky?

21. 1. 2005 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jak zhodnotit víno, obrazy či známky?

Chcete investovat a tradiční finanční produkty jsou pro vás nudné? Pěkný peníz, který navíc nepodléhá dani z příjmu, do vaší kapsy může nalít třeba víno. Několik návštěv galerií či... celý článek

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

19. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

Zatímco americké a západoevropské akciové trhy loni horko těžko potvrdily růstový trend, zcela jinak tomu bylo ve středoevropském regionu. Ten se totiž dočkal razantního růstu a dosáhl... celý článek

Partners Financial Services