Fondy: a zase znovu

Fondy: a zase znovu
Rok 2005 je teprve v plenkách, takže na nějakou tu dětskou nemoc se musíme připravit. Jednu již stačila přinést statistika UNIS: neobsahuje žádná data. Prolistujme tedy alespoň zahraniční fondy.

Předělaná domovská stránka UNIS toho opravdu moc nenabízí, ze statistik jsem našel jedinou a to dosti podivnou. Není v ní uveden například rok 2004, ale zato 1-1/2005 s výsledkem 5,2… Čeho asi, že by miliard? To jistě ne, tak snad v miliónech: tedy že by peněžní trh 0 a smíšené fondy 3,8?

Některé investičky si snad mohly prodloužit prázdniny technickou přestávkou (přecházely na nové účetnictví)… Při kliknutí na "zahraniční" se ale objevilo dokonce jen 0,9 – tedy celkem něco přes šest miliónů týdně – to by nestačilo ani na toner do tiskáren. Něco tady nehraje. Nadějný odkaz na "starý web" mě sice vrátil do starých dobrých časů, ale také jen se starými silvestrovskými čísly. Nu, uvidíme příště, stránky jsou prý stále ve vývoji.

Jak dopadlo zahraničí

Prolistujme tedy alespoň zahraniční fondy: ČSOB-KBC 145 miliónů + ING IM skoro 130 miliónů, což je na začátek roku velmi dobrý počin. Za mírné potvrzení naší věštby můžeme považovat to, že bezmála polovina čistých prodejů zamířila do dluhopisových fondů, tomu ovšem dopomohl výjimečnými 82 milióny korun sám ING Český fond obligací (profil, názory, koupit). Zajištěné nic moc, smíšené nic moc, peněžní trh nic moc (nevíme ovšem o ISČS Sporoinvestu), v akciových získal loňský vítěz s 50% výkonností ING Český akciový (profil, názory, koupit) zasloužených 30 miliónů a ING (L) Invest World (profil, názory, koupit) přihodil 9 miliónů.

Burzy z řetězu utržené

Přestože si můžeme libovat, jak naše akcie úžasně letěly, takové egyptské si připsaly dokonce 105 % a kolumbijské 86 %. Tam ani na dovolenou, řeknete? Ale i takový rakouský ATS za rok vyrostl o 57 %, v České spořitelně běžně k mání fond ESPA Stock Vienna (profil, názory) vydělal 63 % (aspoň, že v korunách o něco méně, jen 53 %).
Nový rok ve světě začal v depresí nikoli po asijské tragedii, ani po silvestrovské veselici, ale po četbě Béžové knihy (Fed má zálusk na vyšší sazby). Evropa zase asi přemýšlí, zda své sazby nedá do ústavy, možná by se tam hodily i indexy… burzu přece vymyslela ona (to ale snad neberte vážně).
To náš PX 50 nehledí vpravo vlevo a stříhá další maxima.Ve středu si lízl dokonce 1 080 bodů, pak přišla konečně korekce, ale pátek z ní opět velkou část "odpracoval". Vykročení pod heslem: Nemožné ihned, zázraky do tří dnů.
Podaří se letos "odlákat" do fondů alespoň část z téměř 300 miliard korun našich domácností na termínovaných (byť většinou jen krátkodobých – čtvrt bilionu do tří měsíců) vkladech v bankách a z dalších 310 miliard na běžných účtech? K tomu máme ještě i 300 miliard na stavebním spoření, ale ty tam klidně můžeme nechat. A podaří se alespoň pozměnit jejich strukturu?

Zatím vypadá, že těch asi 164 miliard je rozloženo takto:

  • Peněžního trhu 51,2 %,
  • Dluhopisové 20,5 %,
  • Smíšené 14,1 %,
  • Akciové + FF 8,6 %,
  • Zajištěné 5,6 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak se letos bude dařit fondům v našich luzích a hájích?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: inventura

3. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: inventura

K přesným ročním statistikám fondů se dostaneme časem, jedno je však jasné: v oblibě loni bodoval peněžní trh zejména díky ISČS Sporoinvestu, který narostl o 12 miliard korun a zajištěné... celý článek

Fondy: zázrak pod stromečkem

27. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zázrak pod stromečkem

Na to, že byl týden kratší a ještě v předvánočním frmolu, je 360 miliónů velmi slušný počin. A teď se přiznejte, kdo viděl zlaté prasátko, a hlavně kam se dívalo?

Fondy: jako by se nechumelilo

20. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jako by se nechumelilo

Přestože všude vládne vánoční nálada a občas i náledí, fondům se daří, jakoby nic. Ani tradiční větší odlivy z fondů peněžního trhu statistikou nezamávaly, a tak k půl miliardě příliš... celý článek

Fondy: s akciemi do penze

13. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: s akciemi do penze

V ČSOB v pátek možná pekli cukroví, statistiku ale neposlali, takže se musíme spokojit s jen částečným pohledem na uplynulý fondtýden. Proto i pouhých 180 milionů mile překvapí.

Fondy: akciová nadílka

6. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciová nadílka

Zdá se, že dárky jsou asi už nakoupené a investoři tak opět do fondů přinesli 430 milionů korun. Rozložení je obvyklé: půl na půl do fondů peněžního trhu a zajištěných. Protože však... celý článek

Partners Financial Services