Fondy: inventura

Fondy: inventura
K přesným ročním statistikám fondů se dostaneme časem, jedno je však jasné: v oblibě loni bodoval peněžní trh zejména díky ISČS Sporoinvestu, který narostl o 12 miliard korun a zajištěné fondy díky dvouhlavňovému kulometu (tedy přesněji fondometu) tandemu ČSOB-KBC.

Ani poslední týden minulého roku nezaostal, dokonce více než 600 milióny korun přeskočil normu, opět díky čtvrt miliardě ISČS Sporoinvestu (profil, názory), kterému tentokrát pomohly téměř 200 milióny rodina ČSOB Multi Cash (z toho 130 v CZK a 40 v SKK) a 150 miliony korun i IKS Peněžního trhu (profil, názory).
Ostatní fondy bez překvapení, jen ty dluhopisové opět stáhl pod vodu IKS Dluhopisový (profil, názory) odkupem 86 miliónů korun tentokrát za asistence ISČS Trendbondu (profil, názory), z něhož odplulo 41 miliónů korun (jeho téměř 11 % roční výnos evidentně část investorů raději realizuje, než by dále riskovala). Lídr segmentu ISČS Sporobond (profil, názory) zase svým více než 6% ročním výnosem opět láká (tentokrát 38 miliónů korun).
Jinak jen drobty, snad za zmínku stojí pouhých 15 miliónů do zajištěných fondů, což je dokonce méně než do akciových: 23 miliónů, přitom sám ISČS Sporotrend (profil, názory) 15 miliónů korun.

Co bylo

Celkový fondbyznys loni narostl jen o cca 15 miliard korun (necelé 4 mld. UNIS, až 12 mld. AKAT), ale došlo konečně k dokončení odkupů institucionálních klientů ve výši cca 10 mld. Kč, takže celkový příliv kolem 25 miliard korun nebyl zase tak špatný.
O českých akciích roku 2004 budeme vyprávět vnoučatům – a zcela jistě něco takového už (aspoň my postarší) nezažijeme. Loňských 56,6 % indexu PX 50 po předloňských 39,5 % dává pro dvouletý horizont 50 % p.a. (pro dolarového investora skoro 70 %) – to je zkrátka "boží"!
Výkonnost fondů zaměřených na středoevropský region je také vynikající: 50 % ING akciového vytěžilo vyšší podíl na tuzemských akciích, po 40 % Sporotrendu a Conseq akciového zní ovšem taky hezky.
Překvapením roku byly dluhopisy a tím i dluhopisové fondy. Druhé pololetí smazalo předem již zakalkulovaný růst sazeb, který se nekonal, a vystřelily tak jejich ceny. Historie roku 1994 se nezopakovala a kdo v dluhopisech vydržel (nebo se do nich vrátil), nemusí litovat.
Za odpuštění se přimlouvám i pro smíšené fondy – umožňují snadnou cestu diverzifikace a u nás se o nich jakoby nemluví: Vezměme ale IKS Balancovaný s téměř 30 %, ostatně ani 11 % ČSOB Křišťálového není k zahození – investor ale musí vědět, do čeho míchají.

A co bude

Naše burza zamávala do nového roku rekordem, nebylo by ale divu, kdyby na jaro naordinovala dietu. Akciová spižírna však rozhodně ještě prázdná není.
Zásadní problém již roku 2004, ale i 2005 vidím v měnovém riziku: euro roste "uměle" (evropská ekonomika je chudinka, pohrobek socialismu – sny "dohnat a předehnat" tzv. Lisabonské strategie patří také do socialistické rakve). K euru se sice asi připojíme, ale není žádných 30 Kč (podle parity kupní síly tak nějak 12, nejvýš 15 korun) – investicí do eura tedy ztratíme.
Dolar bude dále klesat (Američanům to vyhovuje) asi na 1,5 dolaru za euro, možná až na 1,8 za euro. Kdo ztratil polovinu hodnoty své dolarové investice za poslední tři roky, ví, o čem je řeč – do dolaru tedy také ne. Hrozí ještě další 40% ztráta.
Východisko? Zůstat převážen v korunách – naše akcie mají ještě slušný potenciál, přestože už nebudou zlatý důl, dluhopisy jsou v pořádku.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Máte nějaký "dobrý tip" na invetice pro tento rok?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2005 11:59, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Já jsem zajištěným fondům dosud nepřišel na chuť, mám v hlavě takový čas od času varovně blikající majáček mj. od doby éry tzv. fondů fondů: od té doby vím, že za vše se obvykle nějak platí, i za tu tzv. jistotu a že reklamy jsou reklamy a neříkají vše. Raději mám proto syrovou upřímnost a jednoznačnost, a to i v konstrukcích fondů. Ano, ISČS resp. sama ČS je u mne po prožitých zkušenostech neoblíbená, ale uznávám třeba takový ISČS Sporoinvest ve své kategorii: i tam však investor měl tehdy mít, v době kdy jsem tam investoval, na paměti, že to nebyl ryzí fond peněžního trhu a vyšší výkonnost fondu byla zajištěna rizikovějšími operacemi. Ty obvykle vyšly, ale někdy také ne. Zajímavé ale bylo, že se s touto strategií správce fondu nijak moc na počkání nechlubil a to pokládám za vážný a neetický prohřešek.
Jinak, také nechci dělat reklamu, spíše z nerozhodnosti mám něco tzv. zainvestováno v ČSOB Akciový mix, tam to kurzové riziko má(!) být ošetřeno. V porovnání s obdobnými a pravděpodobně nezajištěnými akciovými fondy ISČS, které investují také do zahraničních akcií, si mohu zatím pískat. Ale tím se nechci chlubit, vím, že třeba už zítra to může být úplně jinak. Byl to ale pro mne tehdy při výběru snad jediný fond od alespoň trochu renomovaného místního správce, který umožnil investovat do českých a zahraničních akcií a mít ošetřeno právě i kurzové riziko, což ale jistě není zadarmo. Když jsem se díval do portfolia fondu, tak se mi celkem líbilo.

A k té IKS KB, něco tam mám ještě z kuponové privatizace. Přístup Francouze je pro mne jedno velké zklamání, čekal jsem, že dávno nabídne "svý" fondy, třeba po obdobném způsobu jako ČSOB. Naprostý nezájem, zrovna tak obsahová, přínosná informační hodnota náplně webu IKS už dávno není to co bývalo a samotný web KB mi připadá ve své nabídce a formě odfláknutě, jako by to snad těm našim "opičákům" zde mělo stačit. Jak někde v kolonii. Ze zájmu jsem se asi před měsícem a půl díval na web jedný rumunský banky, co Francouz taky ovládl, a úplně to samý!

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 1. 2005 11:32, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

...a proč se neoptáte rovnou u příslušného správce? Že ho nemůžete najít nebo kontaktovat? No tak to Vám vůbec nezávidím :-((

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zázrak pod stromečkem

27. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zázrak pod stromečkem

Na to, že byl týden kratší a ještě v předvánočním frmolu, je 360 miliónů velmi slušný počin. A teď se přiznejte, kdo viděl zlaté prasátko, a hlavně kam se dívalo?

Fondy: jako by se nechumelilo

20. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jako by se nechumelilo

Přestože všude vládne vánoční nálada a občas i náledí, fondům se daří, jakoby nic. Ani tradiční větší odlivy z fondů peněžního trhu statistikou nezamávaly, a tak k půl miliardě příliš... celý článek

Fondy: s akciemi do penze

13. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: s akciemi do penze

V ČSOB v pátek možná pekli cukroví, statistiku ale neposlali, takže se musíme spokojit s jen částečným pohledem na uplynulý fondtýden. Proto i pouhých 180 milionů mile překvapí.

Fondy: akciová nadílka

6. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciová nadílka

Zdá se, že dárky jsou asi už nakoupené a investoři tak opět do fondů přinesli 430 milionů korun. Rozložení je obvyklé: půl na půl do fondů peněžního trhu a zajištěných. Protože však... celý článek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

29. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

Zdá se, že začínáme nakupovat spíše dárky pod stromeček než podílové listy do rezerv. 290 miliónů za týden se skládá z 203 miliónů do fondů peněžního trhu a 88 miliónů do zajištěných... celý článek

Partners Financial Services