Fondy: zázrak pod stromečkem

Petr Fejtek | 27. 12. 2004
Fondy: zázrak pod stromečkem
Na to, že byl týden kratší a ještě v předvánočním frmolu, je 360 miliónů velmi slušný počin. A teď se přiznejte, kdo viděl zlaté prasátko, a hlavně kam se dívalo?

Jukalo po akciích tuzemských či cizozemských, anebo se usmívalo na dluhopisy? Co bude příští rok stát za to? Anebo se vám zjevilo to přísné trojúhelníkové oko s hrozivým hlasem: markettiming od ďábla pochází… nečasujte, diverzifikujte! Anebo že bychom se spíše měli řídit podle z diskusí již dostatečně známého odborníka Antonína Boučka: jen co manažeři začnou doporučovat k nákupu, prodat?

Co praví hvězdáři?

Místo komety na nebi zazářilo euro a ve čtvrtek si připsalo další rekord vůči dolaru 1 : 1,35, protože v USA poklesl prodej nových domů o 12 %. Slabý dolar Američanům nevadí, zato naše dolarové investice sublimují jako sníh z jara.

A tak naše fondy peněžního trhu získaly 220 miliónů korun za vydatného 114miliónového přispění ISČS Sporoinvestu (profil, názory), kdy ani 83 miliónů IKS Peněžního trhu (profil, názory) není k zahození. Zakolísaly jen ČSOB Multicash, které musely vyrovnávat 20miliónový odliv právě z dolarové mutace.
Ani zajištěné fondy tentokrát nesklízely žádnou velkou úrodu, protože necelých 30 miliónů nijaký úspěch neznačí.

Že by změna nálad?

Už několik týdnů signalizuje obliba dluhopisových fondů náznaky změn trendu. Z otloukánka se najednou stává opět klasický segment, zase jen díky minulé výkonnosti. Přes 50 miliónů korun snad již přesto lze brát za signál silnějšího a možná i dlouhodobějšího obratu trendu.
Také smíšené fondy se začínají jevit poněkud jinak, než jsme byli zvyklí. I zde již nejde jen o bezednou díru institucionálních odkupů, ale o standardní segment investorského zájmu. Tentokrát ještě musel překonávat 24miliónový odkup z ŽB dynamického (OFZBTDYN), ale přesto dosáhl 20 miliónů přílivu.
Akciové fondy získaly celkem kolem 30 miliónů, ISČS Sprotrend (profil, názory) sám 20 miliónů korun. Lepší než rezatým drátem…

Kouzla nejsou žádné čáry

Jeden neobyčejný jev se však pod stromečkem objevil. Tentokrát z kuchyně HSBC pochází téměř zázračný produkt, přestože víme, že (alespoň ve financích) se zázraky nedějí. Jde však o "mňamku", na které si jen tak pochutnat nemůžeme… a ani v budoucnu jistě nebudeme moci. Ovšem zvedá laťku zajištěných fondů skutečně vysoko!
100% zajištění + 100% podíl na růstu akciových trhů – něco proti logice i pravidlům hry, řeknete. Přesto je takový fond Atlantický růstový v nabídce, byť jen v denominaci britské libry. A prozradit kouzlo můžeme hned: právě výjimečná situace na librových úrocích vše umožnila, už dnes by to nikdo nezopakoval. Participace v dolarové mutaci fondů již dosahuje jen 65 %. V obou případech jde o pětiletý vývoj S&P 500 a FTSE 100 půl na půl, závěr počítán jako celoroční průměr roku 2009. Rozhodujte se rychle, do 1. února je bez poplatku, do 7.  ledna dokonce s bonusem nějaké té desetinky procenta.
HSBC zároveň nabízí ještě dva šálky čínského čaje: Čínský bonusový fond buď "obyčejný", anebo ve variantě "plus" navázaný na index FTSE/Xinhua China 25. Jde o zajištěnou konstrukci se zamykacím ročním výnosem vázaným na volatilitu (s minimálním až 12,5% pětiletým výnosem ve variantě "plus"). Velmi úspěšný je také v září spuštěný Indický fond, jehož majetek již přesáhl 2 miliardy dolarů.
A na závěr drobnost, kterou si ale ne každý hned uvědomí: limit 5 000 euro, dolarů či liber je jen celkový pro první investici – lze jej tedy rozdělit do několika fondů a poté již "přikládat" menší částky.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že diverzifikace investic i do britských liber má smysl?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jako by se nechumelilo

20. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jako by se nechumelilo

Přestože všude vládne vánoční nálada a občas i náledí, fondům se daří, jakoby nic. Ani tradiční větší odlivy z fondů peněžního trhu statistikou nezamávaly, a tak k půl miliardě příliš... celý článek

Fondy: s akciemi do penze

13. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: s akciemi do penze

V ČSOB v pátek možná pekli cukroví, statistiku ale neposlali, takže se musíme spokojit s jen částečným pohledem na uplynulý fondtýden. Proto i pouhých 180 milionů mile překvapí.

Fondy: akciová nadílka

6. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciová nadílka

Zdá se, že dárky jsou asi už nakoupené a investoři tak opět do fondů přinesli 430 milionů korun. Rozložení je obvyklé: půl na půl do fondů peněžního trhu a zajištěných. Protože však... celý článek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

29. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

Zdá se, že začínáme nakupovat spíše dárky pod stromeček než podílové listy do rezerv. 290 miliónů za týden se skládá z 203 miliónů do fondů peněžního trhu a 88 miliónů do zajištěných... celý článek

Fondy: týden akciových hvězd

22. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden akciových hvězd

Kratší týden přivedl do fondů jen slabších 175 milionů, přitom 230 získaly fondy peněžního trhu a 55 zajištěné. 170 odplynulo z dluhopisových, ale celých 50 milionů korun přišlo do... celý článek

Partners Financial Services