Fondy: minulé výnosy akciových táhnou

Fondy: minulé výnosy akciových táhnou
Statistiky byly opět neúplné, lednový efekt se nerýsuje, ale novinek je dost. Peněžní fondy sice stále v oblibě s přehledem vítězí, ale i akciové vystrkují růžky.

Tentokrát nepřišel přehled prodejů ČSOB-KBC, měli zřejmě plné ruce práce s novými fondy, ale i bez jejich předpokládané čtvrtmiliardy si můžeme týdenní obrázek udělat. Ani UNIS ještě "nechodí" přehledná statistika, ovšem favorité jsou nám také již dostatečně známí.
ISČS Sporoinvestu (profil, názory) s 280 milióny opět zdatně sekunduje 165 miliónů IKS Peněžního trhu (profil, názory), takže do půl miliardy příliš nechybí. Že to nejsou žádné investice? Nejsou, ale další tisíce lidí snad alespoň ztrácí panickou hrůzu před Kainovým znamením slova "fond".

Konečně se najdou i odvážnější

Druhá skupina lidí se již odvažuje do dluhopisových fondů, kde s přehledem vládne ISČS Sporobond (profil, názory), který sám získal skoro 60 miliónů korun, další nepřeskočily laťku dvou cifer. Tito investoři budou téměř dozajista zklamáni, ale předplácejí si zde "školné" – nevěřte minulým výnosům! Loňský podzim byl ostatně praktickým školením i pro mnohé profesionály: nečasujte trh!
A co říci k růstu obliby alespoň některých smíšených fondů a našich akciových hvězd? Potlesk, dokonce snad ovace ve stoje, ale kdo čeká opětovných 40 až 50% výnos, bude prašeredně zklamán. Ovšem, jak známo, mezi slepými jednooký králem a protože "konvergenční téma" ještě zdaleka není vyčerpané, jsem přesvědčen, že i letos zvítězí a náš odvážlivec si bude nakonec asi čtvrtinový výnos pochvalovat.
Tož za týden: IKS Balancovaný (profil, názory) 48 miliónů, ČSOB Středoevropský (profil, názory) 17 miliónů, ING Český akciový (profil, názory, koupit) 61 miliónů a ISČS Sporotrend (profil, názory) 66 miliónů.

Liška v zimě nespí

Vždy dobře promyšlenou strategii skupiny ČSOB-KBC tentokrát uplatnili spoluprací s ČMSS (profil, názory, koupit), tedy stavební spořitelnou se dvěma miliony klientů. Jim nyní nabízí silná síť 1 800 poradců nejen úvěry a penzijní připojištění, ale i sadu "na míru" ušitých fondů: peněžák, dva zajištěné (na 4 a na 6 let) i smíšený. Již 1 100 z těchto poradců má registraci investičních zprostředkovatelů na KCP (celkem se tam jejich počet již blíží šesti tisícům), a protože se svými klienty pravidelně komunikují, jistě tato strategie oslaví přímo "misionářské" úspěchy. Podle Jana Barty, který stál samozřejmě u zrodu liščí spolupráce, budou i tyto exkluzivní fondy vykazovány ve statistice, takže vývoj budeme moci sledovat. Že jde o velmi konzervativní produkty, je zcela pochopitelné, protože půjde zhusta o víc než průkopnickou činnost.
Jinak ani snad nemusíme zdůrazňovat, že ČSOB-KBC spouští další sérii zajištěných fondů ve své vlastní síti (minulé Reverzní Click 3 a Světový Click+ 15 získaly 350 miliónů korun): ČSOB Světový Click+ 16 (splatnost 4 roky a 5 měsíců s celkovým výnosem od 4 % do 24 %) a ČSOB Světový Click+ USD 4, další novinkou je také třetí tranše programu ČSOB Maximal Invest (kombinace zajištěného fondu a životního pojištění na 6,5 roku s celkovým výnosem od 13 % do 31,2 %).
Také Česká spořitelna (profil, názory) rozšiřuje nabídku svých Prémiových vkladů o již avizovanou tříměsíční variantu s vazbou prémie na směnný kurz koruny vůči americkému dolaru podle rozpětí, v němž se musí budoucí aktuální kurz pohybovat. Zajištěné roční úročení je 0,3 %, s prémiovou sazbou lze získat maximální roční výnos kolem 3,8 %.
Ovšem protože tyto všemožné strukturované a hybridní produkty nejsou žádné fondy, jen namátkou se dozvídáme o jejich oblibě. Podle ČS např. do prémiového vkladu lidé již vložili 600 miliónů korun.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Pozměníte letos svou investiční strategii?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: snad již poslední velký odkup

17. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: snad již poslední velký odkup

Fondbyznys roku 2005 se rozeběhl, ale institucionální odkupy opět statistiku snížily o víc než miliardu korun. Přesto se, i díky technické přestávce v 1. týdnu, podařilo tyto odkupy... celý článek

Fondy: a zase znovu

10. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: a zase znovu

Rok 2005 je teprve v plenkách, takže na nějakou tu dětskou nemoc se musíme připravit. Jednu již stačila přinést statistika UNIS: neobsahuje žádná data. Prolistujme tedy alespoň zahraniční... celý článek

Fondy: inventura

3. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: inventura

K přesným ročním statistikám fondů se dostaneme časem, jedno je však jasné: v oblibě loni bodoval peněžní trh zejména díky ISČS Sporoinvestu, který narostl o 12 miliard korun a zajištěné... celý článek

Fondy: zázrak pod stromečkem

27. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zázrak pod stromečkem

Na to, že byl týden kratší a ještě v předvánočním frmolu, je 360 miliónů velmi slušný počin. A teď se přiznejte, kdo viděl zlaté prasátko, a hlavně kam se dívalo?

Fondy: jako by se nechumelilo

20. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jako by se nechumelilo

Přestože všude vládne vánoční nálada a občas i náledí, fondům se daří, jakoby nic. Ani tradiční větší odlivy z fondů peněžního trhu statistikou nezamávaly, a tak k půl miliardě příliš... celý článek

Partners Financial Services