I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

Lukáš Hoder | rubrika: Co se děje | 9. 4. 2011
I vaše finance ohrožuje kyberzločin!
Internet používají asi dvě miliardy lidí. Stala se z něj džungle. Vznikl černý trh s produkty pro počítačové zloděje nebo s čísly kradených kreditních karet. Počty útoků „zlodějných“ programů rostou do desetitisíců, postihují miliony uživatelů. Ti o tom většinou ani nevědí. Jak v džungli přežít?

V Česku se s „bezpečnostními incidenty“ potýká průměrně každá druhá firma, hlavním rizikem jsou zaměstnanci. Ti často nevědomky internetovým zlodějům otevřou dveře do jinak zabezpečených databází nebo firemích sítí. Na druhou stranu bezpečnostní opatření mnohých institucí v ČR stále pokulhávají. Podle sdružení CZ.NIC není 85 % v ČR registrovaných domén zabezpečeno proti zfalšování. Bezpečnou doménu má jen desetina banka z dvaceti největších tuzemských webů ji nemá žádný. A co hrozí běžnému uživateli internetu?

Hlavní rizika

Bezpečnost na internetu se za posledních deset let proměnila? Podle zprávy společnosti McAfee jsou podstatné tři aspekty. Za prvé, došlo k obrovskému nárůstu uživatelů internetu. Z 361 miliónů v roce 2000 na dvě miliardy v roce 2010. Za druhé, internet je složitější. Rozšířily se e-obchody, internetové bankovnictví a placené služeby, tedy lákavé cíle pro kyberzločince. A za třetí, v druhé polovině minulé dekády se začaly prosazovat sociální sítě. Spousta osobních informací se stala potenciálním cílem zneužití. Novým zranitelným místem jsou také chytré mobilní telefony. Jaká jsou hlavní pravidla prevence proti kyberzločinu?

Pravidlo jedna

Rhybáři lidí

Každý den zaznamenává společnost Kaspersky Lab více než 17 000 nových internetových hrozeb. Proto představila několik rad, jak se vyhnout krádeži osobních dat, takzvanému phishingu nebo – jak se někdy česky říká – rhybaření. Tady jsou:

  • Facebook a další podobné stránky si uložte do oblíbených položek (záložek) webového prohlížeče nebo zadávejte URL přímo do adresního řádku prohlížeče.
  • Neklikejte na odkazy v e-mailových zprávách. Pozor na zprávy z Facebooku, Twitteru a LinkedIn. Příklady zde.
  • Důvěrná data zadávejte pouze na důvěryhodných a známých stránkách.
  • Sledujte, zda určitá zpráva nenese znaky rhybaření. To může například znamenat, že není adresována přímo vám, že nejste jediným příjemcem, že zpráva obsahuje pravopisné, gramatické nebo syntaktické chyby nebo jinak nesprávné používání jazyka.
  • Buďte na pozoru před nevyžádanými e-maily nebo zprávami ze sociálních sití či v rámci instant messagingu.
  • Zálohujte si data.

Co je „rhybaření“

Rhybaření (volný „překlad“ anglického phishing, základem je slovo fishing – tedy rybaření) je druh počítačové kriminality, která využívá nikoli slabin počítačových technologií, ale slabin samotného člověka. Útočník vám zašle e-mail, ve kterém se podvodně vydává za zástupce známé firmy a snaží se získat data související s vašimi financemi. Často jde o hesla pro internetbanking nebo údaje o vaší kreditní kartě.

Je dobré prověřit funkčnost svého antivirového programu. Software společnosti McAfee každý den zjistí až 60 tisíc nových kousků malwaru  (např. viry). Základní zásady pro vylepšení bezpečnosti internetových prohlížečů, WiFi připojení nebo Skypu najdete například na webu Lupa.cz. Další na stránkách Kaspersky Lab; debatu o počítačové kriminalitě si můžete poslechnout na webu Českého rozhlasu.

Pravidlo dvě

Riziko, že budete vystaveni kybernetickému útoku, se například za rok 2009 zvýšilo o 60 procent. Podle studie společnosti CISCO je hlavní slabinou bezpečnosti na internetu důvěra lidí v sociální sítě (Facebook, Twitter, LinkedIn). Jejich používání v soukromém i pracovním životě rapidně roste. Společnost GiTy vidí hlavní riziko pro bezpečnost českých firem ze 78 % v jejich vlastních zaměstnancích. Jsou omylní a důvěřiví.

Pravidlo tři

Pozor na spam a chytré mobily. Spam představuje až 90 % veškeré e-mailové komunikace na síti. Podle zprávy společnosti Symantec podvodníci často přizpůsobují předměty falešných e-mailů aktuálním událostem a hlavním zprávám (například mistrovství světa ve fotbale).

Jaká rizika hrozí chytrým mobilům? Nejdiskutovanějšími jsou mobilní viry, které jsou však stále poměrně vyjímečné. Do budoucna by mohly být problémy s propojením smartphonů a internetu. Už dnes je často těžké sledovat datový provoz, který neustále připojený mobil na cestách provádí.

Pět smrtelných hříchů na internetu

Zločinci nejraději využívají lidské slabosti – proti těm však můžeme sami aktivně bojovat.

  • Pokušení. Neznámý krasavec či kráska vás na Facebooku žádá o „přátelství“. Co uděláte?
  • Chamtivost. Nabídka iPadu zdarma. Co uděláte?
  • Naivita. Vyhráli jste sto tisíc korun. Kliknete?
  • Důvěřivost. Věříte neznámým, ale i zavedeným firmám? Objevily se například falešné faktury za službu Apple iTunes.
  • Soucit. Existují případy „uloupeného“ profilu na Facebooku a žádosti „kamaráda“ o zaslání peněz. Pozor!

Lidský faktor

V lednu 2011 proběhla ve vídeňském centru OSN konference o bezpečnosti internetu. Jednotlivé země světa se přijely pochlubit svým bojem proti kybernetickému zločinu a snažily se shodnout na dalším postupu. Například šéf kyberpolicie EU navrhl zavést na internetu obdobu policejních pochůzkářů, kteří by hlídkovali a zajišťovali bezpečí. Zástupce Nigérie opakovaně připomněl tzv. nigerijské dopisy, jejichž obětí se stalo i mnoho Čechů. Padala řada návrhů, včetně tvrdého omezení volnosti na internetu.

Nigerijské dopisy se objevovaly již v 90. letech, ale rozmachu dosáhly až s nástupem internetu. Jedná se o různé druhy podvodů zahrnující převody peněz, charitativní dary, falešné vládní smlouvy, dohody o koupi levné ropy, směnky z černého trhu a falešné podnikatelské tendry. Odesílatel většinou pochází z afrických zemí, populární byly Nigérie, Jihoafrická republika či Zimbabwe. Nachytat se nechaly stovky Čechů.

Anketa

Cítíte se na internetu bezpečně?

Otevřenost a svoboda internetu však mají řadu výhod a nemusí se jednat jen o vzletné fráze o svobodě slova. Otevřenost je základní podmínkou technologického pokroku a díky webu tak můžeme obrazně řečeno „držet palec na pulzu doby“. Svoboda má ovšem i negativa v podobě zločinu a podvodů všeho druhu.

Na problémy se však můžeme připravit: přežití v džungli tak do velké míry závisí na naší schopnosti dávat si pozor. Ostatně, jak řekl Albert Einstein: „Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. Ačkoliv tím prvním si nejsem zcela jist.“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo zázračného léku si přes internet můžete koupit smrt

29. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Místo zázračného léku si přes internet můžete koupit smrt

Chcete být štíhlá jako Twiggy? Mít svaly jako Schwarzenegger? Být sexuální bůh? „Stačí jediné kliknutí na internetu a vaše nejtajnější sny se stanou skutečností...“ Zázraky na počkání... celý článek

Za ukradený přístup k bankovnímu účtu se platí až tisíc dolarů

2. 4. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Za ukradený přístup k bankovnímu účtu se platí až tisíc dolarů

Nápor podvodných emailů bankovním klientům polevil. Na internetu se však prohání mnohem nebezpečnější viry a připravují se rafinovanější útoky, které mohou uživatele připravit o dost... celý článek

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

27. 2. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Podvodníci zase lákají hesla od uživatelů internetbankingu

Klienti České spořitelny se opět stali terčem útoku podvodníků, kteří se z nich snaží prostřednictvím e-mailu dostat přístupová jmena a hesla k internetovému bankovnictví. Podobným... celý článek

Partners Financial Services