Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc
I důchodci musí platit dluhy. Pokud to nedokážou, správa sociálního zabezpečení jim je bude strhávat z důchodu. Z penze tak snadno zbude jen nezabavitelná částka 5 326 korun na měsíc. S tou by však dokázal vyžít jen umělec v hladovění. Nezbývá než – půjčit si. Počet exekucí na penze se za pět let zdvojnásobil...

Počet důchodců, kteří čelí exekuci a jimž Česká správa sociálního zabezpečení na základě oznámení exekutora strhává část penze na úhradu dluhů, neustále roste. V roce 2000 bylo takových osob 15 665, o pět let později 24 973, vloni už 51 184. Pokud bude růst pokračovat tímto tempem, v roce 2015 tu máme přes sto tisíc důchodců zasažených exekucí.

Stále více důchodců proto také žádá o osobní bankrot. Jak už však Peníze.cz psaly v článku  Život v osobním bankrotu: těžce vykoupená úleva pro dlužníky, není to vůbec jednoduché.

Jak se ale důchodcům takový dluh vlastně „přihodí“?

Podvodníci, prodejní zájezdy i rodina

Starší lidé bývají terčem nejrůznějších podvodníků. Právník Sdružení obrany spotřebitelů Praha a Středočeský kraj Miroslav Huml vzpomíná třeba na případ břeclavské důchodkyně, která podepsala smlouvu o půjčce: „věřitel“ jí slíbil, že peníze dostane do tří dnů. Nepřišly. Takzvaný věřitel navíc smlouvu antedatoval a brzy na jejím základě soudně vymáhal vrácení „dluhu“. Úspěšně. Stařence nezbývá než splácet z již tak chudičkého důchodu dluh, který de facto nikdy nevzniknul.

Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Pavel Gejdoš doplňuje, že důchodci, jejichž závazky se hradí z penzí, se nejčastěji zadluží na prodejních zájezdech, při nákupu dovolené, půjčkách pro děti či zárukách za jejich půjčky.

Jak to chodí na prodejních zájezdech a předváděcích akcích, popsala Petra Dlouhá ve svém článku Podvody na předváděcích akcích. Nekupujte šmejd za desetitisíce!

Nezapomínejte: selský rozum

Anketa

Jak blízko vás udeřila exekuce?

Přitom proti vzniku dluhů stačí obvykle mít špetičku selského rozumu a trošku ho používat. Pro důchodce je totiž, jak upozorňuje Miroslav Huml, největším problémem přijímání nechtěných úvěrů, které jsou jim až vnucovány na předváděcích akcích. Málokdy si berou půjčky v hotovosti, jejich závazky jsou většinou spojeny s nějakou službou nebo zbožím – celá transakce se odehrává vlastně jen na papíře. Nejen starší lidé přitom mají problém správně počítat s „virtuálními penězi“ a vyhodnotit, k čemu je zavazuje ten který bod smlouvy. Příkladem mohou být nepromyšlené závazky vůči mobilním operátorům.

Základní obrana je jednoduchá: naučit se říkat ne a trvat na něm. Nikdy nepodepisovat nic, čemu nerozumíte. Vyžádat si dokumentaci a smlouvy domů, prostudovat si ji, poradit se. Nevěřit na zázraky. Nevěřit na jedinečné šance, a pokud na vás někdo naléhá, že se musíte rozhodnout právě teď, rozhodnout se říkat ne. A trvat na něm.

Jste na dně? Oddlužovací společnost vám ukáže, že to jde ještě hlouběji

Nejhorší je, že lidé v nouzi se většinou neobrátí na občanskou poradnu, na Sdružení obrany spotřebitelů nebo Poradnu při finanční tísni, tedy dobré adresy, kde se jim skutečně někdo bude snažit pomoci. Raději hledají spásu u takzvaných oddlužovacích společností, které je nezřídka strhnou ještě hlouběji.

Za příklad takové firmy dává Miroslav Huml společnost Asteria. Slibovala dlužníkům, že se jim za deset tisíc korun pokusí pomoci s řešením problémů. To se pak obvykle nepovedlo a dluh postižených vzrostl o dalších deset tisíc. Není divu. Firma přece slibovala, že se situaci pokusí vyřešit, ne, že ji skutečně vyřeší, dodává Huml.

O oddlužovacích společnostech jsme v nedávné době psali dvakrát:

S nezabavitelnou částkou nejspíš nevystačíte

Nezabavitelné minimum

Základní částka, která nesmí být sražena z měsíční mzdy (důchodu) se podle nařízení vlády o nezabavitelných částkách rovná úhrnu dvou třetin součtu částky životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu podle zvláštního předpisu na dlužníka a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu, které je povinen poskytovat výživné. Částka normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu se stanoví pro byt, užívaný na základě nájemní smlouvy, např. v obci od 50 tisíc do 99 999 obyvatel činí 4 863 Kč).

Nezabavitelné minimum letos činí 5 326 korun a 1 331,50 korun na každou další vyživovanou osobu, včetně manželky a vlastního dítěte, pokud se exekuce neděje právě kvůli výživnému na něj.

 

Případy důchodců, kteří nejsou s to splácet své dluhy, pak končí u České správy sociálního zabezpečení. Ta je podle svého mluvčího Gejdoše podle zákona nucena „provést srážky z důchodů v případech, u nichž byl nařízen výkon rozhodnutí soudem, ve správním řízení, exekučním příkazem, soudním exekutorem, v konkurzním nebo insolvenčním řízení“. Jakkoli to zní šroubovaně, nejde o nic jiného, že sociálka, jsouc vyzvána oprávněnou institucí, například exekutorem, nemůže činit jinak než strhávat dlužné peníze z důchodů.

Nejprve správa sociálního zabezpečení zjistí tzv. nezabavitelnou částku. Tedy výši sumy, na kterou už nesmí sáhnout. Ta je závislá na příjmech dané osoby, pro letošní rok však musí činit minimálně – bez ohledu na výši důchodu – 5 326 korun a 1 331,50 korun na každou další vyživovanou osobu, včetně manželky a vlastního dítěte. Pak ČSSZ stanoví výši srážek, vše účetně zpracuje, zkontroluje a zaeviduje. Srážky se týkají se nejen starobního, ale i invalidního, vdovského a sirotčího důchodu, pravidla pro jejich výpočet určuje občanský soudní řád (zákon číslo 99/1963).

Kolik činí nezabavitelná částka ve vašem případě, jinými slovy, co by vám nemohl vzít ani exekutor, si můžete vypočítat na naší kalkulačce.

Když tedy exekutor, soud, finanční úřad či jiná instituce požádají o exekuci na něčí důchod, Správa sociálního zabezpečení ji zajistí, odešle na účet exekutora. Případně ji odesílá po částech. Když je exekuce uhrazena, důchod se zase vyplácí celý, tedy beze srážek.

Důchodci se podle Gejdoše stávají jednou z nejzadluženějších skupin obyvatel, v posledních letech navíc odchází do důchodu stále více lidí, kteří již mají exekuci na krku. Kampaně leasingových i dalších společností se přitom stále více zaměřují na sociálně slabší skupiny občanů včetně důchodců.

ČSSZ má podle slov právníka Humla sice velmi dobře zajištěno, aby se díky srážkám z důchodů někdo nedostal pod hranici existenčního minima, to je však nastaveno tak nízko, že se z něj nedá žít. Penzisté se tak dostávají do ještě hlubších dluhových pastí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-302
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2011 12:36, Marek

zkuste zajít mezi početnou vrstvu lidí, kteří dělají 8 hodin za 10-10 tisíc čistého. Budete překvapen jak málo si cení svobody cestování a toho že mohou říkat co chtějí. Během dvou, tří vět, se řeč stočí na ekonomickou situaci jejich rodin. Ano, na kameru samozřejmě budou dštít oheň a síru na komunisty, ale demokratické strany budou muset hodně a hodně slibovat, aby tito lidé skutečně u voleb dali přednost např. takové ODS. Jsem toho názoru, že od sametu nikdo neudělal pro propagaci komunistů více než ODS.

Zobrazit celé vlákno

+115
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2011 10:09, chk

podejte si s edou ruku. nevim jestli jste dobu pred 89 zazili, ale budto mate velmi zkreslene predstavy o 40-letem vladnuti, nebo zrejme mate posunute vnimani skutecnosti:).
vase genialni ideje muzete vypravet lidem, kterym komunisti sebrali majetek.vlastne sproste ukradli. dale zkuste popremyslet, proc nam ty komunisti nechali tzv. skrytej dluh. ten totiz nikoho nezajima, ale stat se s tim musi vyporadat.
a nejvetsi dluh, kterej nam komunisti zanechali, je dluh na lidskych pokrivenych vlastnostech, kterej se bude odbouravat zrejme jeste minimalne jednu generaci.
a neodpustim si posledni poznamku. za vase negativni nazory byste si pred 20 lety ani neskrtli. dnes si muzete psat sebevetsi hlouposti jako tady, a nikdo vam nic neprovede. maximalne se tu ztrapnite:))

Zobrazit celé vlákno

-113
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Dlužíte? Půjdou po vás

16. 3. 2011 | Petra Dusová | 6 komentářů

Dlužíte? Půjdou po vás

Máte dluhy? A řešíte je? Ne? Nevadí, řešení nemusíte hledat, najde si vás samo. Ovšem líbit se vám nebude. Ať dlužíte komukoli, bude chtít svoje peníze dostat zpátky. Takže zvedněte... celý článek

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

14. 3. 2011 | Petra Dlouhá

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

Slíbit výlet a oběd zdarma. Zavřít v sále hospody. Vykázat ven silnější kusy. A ty slabší ubít agresivní prezentací revoluční pánve, která smaží, šetří energii, dědovi vyléčila rakovinu... celý článek

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

5. 11. 2010 | Tomáš Fránek | 14 komentářů

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

Nezaplacení pokuty v tramvaji může přijít velmi draho. Zejména když si některé úřady silně zjednodušují nalezení dlužníků. Často tak zbytečně hrozí i exekuce.

Partners Financial Services