Důchodci dostanou peníze navíc ještě před Vánoci, chce Schillerová

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 8. 2020 | 27 komentářů
Důchodci dostanou peníze navíc ještě před Vánoci, chce Schillerová

Zdroj: Shutterstock

Důchodci by se peněz navíc mohli dočkat ještě před letošními Vánoci. V rozhovoru pro web Blesk.cz to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Dotaz zněl: A co nějaký předvolební dáreček důchodcům. Chystáte nějakou jednorázovou platbu k důchodům?

„Já bych se k tomu klonila. Ale klonila bych se k tomu, abychom to udělali ještě letos. Třeba někdy okolo Vánoc. Máme na to v koalici hodně společný názor. O té částce, jaká by to měla být, jsme se také už bavili, ale je neseriózní ji teď říct, dokud není ještě úplně dojednaná,“ odpověděla ministryně a na další dotaz už jen dodala, že to bude víc než tisíc korun.

Už na přelomu července a srpna se mezi politiky vládních ANO a ČSSD strhla mediální výměna o tom, kdo na důchodce víc myslí a chce jim víc přidat. Nabídka tak rostla od zhruba nějakých 1200 korun navíc za celý příští rok až po 500 korun měsíčně k průměrnému důchodu navíc.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Připomeňme přitom, že například ministerstvo financí ještě letos v květnu nepočítalo s vyšší než zákonnou valorizací. Průměrný důchod se totiž i s ní v příštím roce dostane přes hranici 15 tisíc korun, což odpovídá slibu z vládního programu.

Nyní je ale situace jiná a ministryně financí počítá minimálně s předvánočním jednorázovým dárkem. Zatím nevíme, zda jednorázový příspěvek má být ještě dárek navíc k mimořádné valorizaci, nebo zda jde o alternativní návrh. Je tedy možné, že důchodci dostanou kolem letošních Vánoc hned dva mimořádné přídavky. Vláda o tom ale ještě nerozhodla.

Podle současných propočtů ministerstva práce a sociálních věcí má řádná valorizace v příštím roce dělat zhruba 840 korun u průměrného důchodu. Průměrný starobní důchod dělal koncem března 14 397 Kč.

Připomeňme, že na letošní rok je schválený rekordní schodek ve výši 500 miliard korun a že vláda mluví také o konci superhrubé mzdy. Ve variantě, která by se líbila premiéru Andreji Babišovi (ANO) by to znamenalo výpadek 90 miliard korun ročně. Připomeňme dále, že letos na podzim jsou krajské a senátní volby a za rok volby do sněmovny.

Důchody naposledy na začátku roku 2020 stouply o víc než jen zákonnou valorizaci. Průměrný důchod letos v lednu vzrostl o zhruba 900 korun. Většinu dělala zákonná valorizace, dalších 151 korun k průměrnému důchodu dosypala mimořádná pravidla navržená vládou a podpořená i opozicí.

Ještě o rok dřív prosadila vláda další změnu důchodů, která je zvyšuje natrvalo. Od roku 2018 totiž základní výměra důchodu, kterou dostává každý penzista stejně velkou, vzrostla z předchozích devíti na současných deset procent. Oproti předcházejícím rokům je tak každý důchod v Česku nyní automaticky vyšší o víc jak 300 korun měsíčně.


Důchodové menu:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2020 18:34, pag

Důchodci jsou nejvíce dotčenou skupinou v současné korona krizi. A oproti miliardářům a stamilionářům, kteří dostali ke svému již tak obrovskému majetku ještě řadu všelijakých korona bonusů od státu, nedostali jako jedinní doslova nic.

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 8. 2020 11:54, pelvis

Co kdyby se zacala chovat jako radny hospodar majetku nas vsech a prestala uplacet potencionalni volice a dal nas nezadluzovat. Tak to dopada, kdyz se z provincni urednice udela ministrine. Hlavne ze je loajalni sefovi a strane. My se snad vracime v case..Ďes.

-35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Partners Financial Services