Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?
Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná debata. Vladimír Bezděk nás tedy seznámí se základními pojmy, jež bychom měli znát, než se do ní zapojíme.

Server Peníze.cz pro vás na následujících dvanáct týdnů připravil sérii videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem. Ústředním tématem je důchodová reforma. Postupně se dozvíte, jaké jsou možnosti financování důchodových systémů, jaká je současná situace důchodů v České republice, jaké vyhlídky na důchod mají dnešní pracující, kde je možné získat podstatné prostředky pro budoucí důchodové reformy, a mnoho dalších informací.

Češi si stále nezvykli na aktivní spoření na důchod, což pro ně může mít ve stáří fatální následky. Nutnost dobře nastaveného důchodového systému se proto nyní jeví jako nezbytná. Návrhy, se kterými letos předstoupil ministr financí Miroslav Kalousek, mají podle mnoha odborníků k ideálu velmi daleko. Zásadní je v tuto chvíli vznik veřejné diskuze, o kterou nebudou mít zájem pouze ekonomové a politici, ale i obyčejní lidé, kterých se reforma penzijního systému nejvíce týká.

Videa s Vladimírem Bezděkem poukazují na nejdůležitější body možné reformy a vysvětlují základní pojmy – lze je tedy považovat za jakýsi úvod pro ty, kteří se v problematice ještě neorientují.

V prvním dílu celé série se Vladimír Bezděk zabývá tím, jakými způsoby se můžou důchodové systémy financovat. Proti sobě stojí dva zásadní modely. Model PAYG („Pay As You Go“), který je založený na průběžném financování, a model FF („Fully Funded“), postavený na celoživotním spoření jednotlivce. Zatímco první model se opírá o pravidla mezigenerační solidarity, druhý je naopak plně kapitálový. Existuje také mix obou těchto protipólů – jedná se o PAYG s „nárazníkovým“ fondem (tzv. buffer fund). Jeho princip spočívá v tom, že se přebytky modelu „Pay As You Go“ investují a tak vzniká „nárazníkový fond“. Úroky, které tento fond vynáší, se pak využívají jako podpůrné prostředky důchodového systému. Tento model funguje například ve Švédsku a Kanadě. Důchodový systém, který v současné době funguje v České republice, je založen na modelu Pay As You Go.

V příštích dílech Vladimír Bezděk představí možné věcné konstrukce důchodového systému. Seznámí vás se třemi základními modely. Defined Benefit (DB) – dávkově definovaný systém, ve kterém není výše budoucího důchodu závislá jen na zaplaceném pojistném. Defined Contribution (DC) – příspěvkově definovaný systém, u kterého není dopředu určena koncová dávka, ale je definováno pouze to, kolik bude člověk do systému platit. Třetí způsob konstrukce důchodového systému se nazývá Notional Defined Contribution (NDC) – zdánlivě příspěvkový systém, ve kterém se pojistné používá na úhradu existujících důchodů, ale „papírově“ se eviduje na individuálních účtech plátců do systému.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2011 9:41, Matěj

Je možné diskutovat o přidání druhého pilíře - totiž možnosti samostatného si spoření na důchod. Avšak není pro mne pochopitelné, že když stát řekne - můžete si 3% spořit sami na svůj důchod, tak proč mi nařizuje, že je mám vložit do nějakého fondu, ze kterého už potom nemůžu vystoupit? Vysvětlení je pro mne jediné - ti, kteří důchodovou reformu připravili, mají nekalé úmysly.

Protože pokud by byl jediným záměrem posílení samostatného spoření tak, aby se mohl stát skutečně druhým pilířem, potom by stačilo umožnit vyvádět si ty 3 % do penzijního připojištění.
Náklad na reformu by byl minimální a jednalo by se o věc, která je již prověřená a funguje.

Tahle reforma není nic jiného než výmysl nového produktu.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

3. 6. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

Kalouskovo ministerstvo dalo v plen veřejné debatě dva návrhy zákonů týkajících se reformy penzí. Řada odborníků nad nimi kroutí hlavou a říká, že než budovat druhý pilíř penzijního... celý článek

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

25. 5. 2011 | František Mašek | 28 komentářů

Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

Beze změn v průběžném pilíři penzijního systému budou Češi narození v letech 1980 až 2008 platit na důchod několikrát víc, než kolik jim na něm pak stát vyplatí. Studie Institutu pro... celý článek

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

12. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 62 komentářů

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale... celý článek

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

29. 4. 2011 | František Mašek | 46 komentářů

Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

Nevíme, jak dlouho ještě vydrží vláda a zda reformu dotáhne či dotlačí k nějakému konci. Nevíme, co by s ní provedla ČSSD, kdyby se ujala vlády. Penzijní fondy přesto počítají, kdy... celý článek

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

14. 4. 2011 | František Mašek | 22 komentářů

Jan Švejnar: Reforma penzí by měla být razantnější

Pád vlády by byl velký problém, doufám ale, že penzijní reforma odložena nebude. Její hlavní myšlenky a propočty se totiž dělaly již za ministra Sobotky, který je nyní šéfem sociální... celý článek

Partners Financial Services