Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?
Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale pracovní trh o šedesátníky stát?

Takzvaná malá důchodová reforma prošla včera podle očekávání bez potíží Poslaneckou sněmovnou. Nyní se jí má zabývat Senát. Předpokládá se, že ji pro převahu levicových senátorů odmítne a vrátí do Sněmovny. Pokud poslanci navhované změny opět schválí, mohla by malá důchodová reforma začít platit po 30. září, jak požaduje Ústavní soud.

Ten dal za pravdu stěžovateli, jemuž vadí, že má v poměru k dřívějšímu platu a odváděnému pojištění nepřiměřeně nízký důchod. Schválená reforma by měla tento problém vyřešit. Lidé s vyššími příjmy tedy mají brát v poměru k platům větší penzi. Na změně vydělá zhruba 20 procent nejbohatších, přibližně 70 procentům lidí se naopak důchody sníží. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ale tento rozdíl smaže valorizace.

Součástí malé důchodové reformy je ovšem i návrh na prodloužení věku pro odchod do důchodu, který se setkal s ostrým nesouhlasem opozice. Lidé narození v roce 1977 a později by měli odcházet do penze až v 67 letech. A v budoucnu se může důchodový věk ještě zvýšit.

TIP REDAKCE

V dnešním článku Ludmily Řezníčkové Peníze, které vám dá stát: starobní důchod si přečtete, jak je to s věkem odchodu do důchodu dnes.
V článku najdete také kalkulačku, která vám vypočítá důchodový věk, jak ho stanovuje současná legislativa, i důchodový věk podle malé penzijní reformy.

Minulý čtvrtek jsme se ptali, co si myslíte o možném rozlišení standardní a nadstandardní zdravotní péče. Nejvíc se nám líbil názor pana Viktora Matyse, publikovaný 5. května v 16.21. Gratulujeme a posíláme knižní Krotitele dluhů

Proč je pro nás důležitý e-mail?

Nemusí to být e-mail, bereme i jiné kontakty. Autory nejlepšího příspěvku odměňujeme hodnotným dárkem. Jen těžko ho však můžeme předat, pokud nevíme komu a kam. A o svoje osobní údaje se u nás nemusíte bát.

Premiér Petr Nečas označil prodlužování věku pro odchod do důchodu za nezbytnost danou rostoucím počtem penzistů. Problém ovšem spočívá v tom, že lidé, kteří po pětapadesátém roce přijdou o práci, novou shánějí jen velmi těžko a začasté bez úspěchu. Jestliže se situace nezmění, a nic tomu zatím příliš nenasvědčuje, jak se pak vyrovnají s tím, že budou moci odejít do důchodu ještě později než dosud? A kdo zaměstná ty, kteří přijdou o práci v šedesáti?

Jak uvádí ČTK, řada zemí musila zavést opatření k podpoře zaměstnanosti lidí předdůchodového věku. Například pro francouzské firmy tak už není příliš výhodné posílat pracovníky do předčasné penze. V Česku se zatím o ničem podobném příliš nehovoří. Dá se tedy předpokládat, že nezaměstnaní čekatelé na důchod zůstanou odkázáni na podporu v nezaměstnanosti či sociální dávky? Vtírá se pak myšlenka, zda stát vlastně nechce ušetřit – protože podpora od státu bude nižší, než by byla vyplácená penze. 

Jak se na zvyšování důchodového věku díváte vy?

 

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin ve pondělí 16. května získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 62 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 7. 2014 15:46

Rozhodně si něco nechte uřezat, i pak se budeme stydět, že jste Čech, ale taky nám vás bude líto. Aspoň něco.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2014 13:11 | Klapák Pavel

Proč má invalidní důchodce přednost před starobním? Je to strašné.Invalidní důchodci mají víc peněz než starobní důchodci.Řádně jsem pracoval a mám důchodu 10 000.-kč Práce je dost ale jenom pro invalidni důchodce.Je to pěkná prasárna. Mám si nechat uřezat nohu abych dostal práci ? Opravdu se stidím za naši vládu.Stidím se i za to že jsem čech
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 7. 2014 13:11 | Klapák Pavel

Proč má invalidní důchodce přednost před starobním? Je to strašné.Invalidní důchodci mají víc peněz než starobní důchodci.Řádně jsem pracoval a mám důchodu 10 000.-kč Práce je dost ale jenom pro invalidni důchodce.Je to pěkná prasárna. Mám si nechat uřezat nohu abych dostal práci ? Opravdu se stidím za naši vládu.Stidím se i za to že jsem čech
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 10. 2012 12:11 | Petr Dvorský

Při současném stavu naší ekonomiky a s ohledem na ekonomický rozvoj
v budoucnu je pro člověka nad 50.let věku,který ne vlastní vinou ztratí
práci nebo zkrachuje v podnikáni,prakticky nemožné získat zaměstnání,
pokud mu ho někdo protekčně nesežene,jaká je perspektiva pro tuto skupinu
lidí,kteří,pokud nemají své vlastní úspory,jsou nuceni živořit,do té doby,
než je jim bude přiznán po cca 12 letech starobní důchod,který je ještě
z důvodů chybějící pracovní absence státem pokrácen,úřady práce těmto lidem žádnou práci neseženou,naopak fungují jako represivní orgán státu,
který přiznání sociální dávky nebo podpory v nezaměstnanosti podmiňuje potupnou tzv.veřejnou službou tj.naprosto zbytečnou primitivní úklidovou prací v oranžové vestě,kterou každý jen předstírá a kam jsou vědomně zařazováni i osoby s VŠ vzděláním,cílem úřadu práce je tyto lidi psychicky zlomit,aby se sami odhlásili z evidence ÚP a stát jim tak nemusel vyplácet sociální dávky nebo podpory v nezaměstnanosti,takto si představuje a realizuje ministr Drábek snižování nezaměstnanosti v této zemi,pokud za současného stavu nedojde ze strany státu k zavedení systémového opatření pro zvýšení počtu zaměstnaných osob v této věkové kategorii,které lze docílit pouze snížením odvodů sociálního a zdravotního pojištění pro zaměstnavatele, v následujících 15 letech musí dojít logicky ke kolapsu,
protože počet nezaměstnaných osob v této věkové hranici drasticky stoupne a stane se nejpočetnější věkovou skupinou nezaměstnaných ve státě,ve které budou nejvíce zastoupeny osoby s SŠ a VŠ vzděláním.Současná pravicová vláda tento problém vědomě nechce řešit, a proto je v zájmu většiny lidí,aby co nejrychleji skončila a přenechala tento úkol jiné politické
reprezentaci.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 8. 2011 15:14 | marie

Co takhle podat podání k Nejvyššímu soudu, proč právě největší skupina lidí se "středními" příjmy je okrádána na úkor malé skupiny nejbohatších, kteří si mohli na důchod uspořit jinde a určitě tak udělali? Jak to bude asi zdůvodněno?
Není lepší snažit se jen o minimální důchod, nejlépe vůbec nedělat /nic neodvádět do státního a někde bokem si šetřit na stáří?
Proč se musí na "rozjezd" soukromých fondů vyvádět peníze ze státního rozpočtu? Pokud fondy nemají své peníze na založení této činnosti, ať se do toho vůbec nehlásí!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 8. 2011 22:16 | Marcela

Ale vždyť je to nesmysl, tyhle reformy! Na co dělat reformu, která se projeví nejdřív za dvacet let, když nedostatek peněz na důchody je teď?
V první řadě je nutno zamyslet se nad tím, PROČ ten nedostatek je: protože se státní kasa dojí, jak nejvíc to jde - úplatky, předražené státní zakázky, chybná rozhodnutí politiků a státních zaměstnanců... Nejdřív je třeba zamezit úniku peněz (pořádný zákon o státních zakázkách, přímá volba a odvolatelnost politiků a hlavně jejich zodpovědnost za škody, způsobené ve funkci, a moc krásné by bylo, kdyby museli prokázat původ svého majetku, tak 15 let zpětně, co neprokážou, z toho by jim berňák dopočítal daň i s úrokama, ó, to by byla krása!!! a pak by se možná s překvapením zjistilo, že vlastně není třeba důchodovou reformu dělat.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2011 20:11 | Klára

Já se na to dívám tak, že jsme stádo ovcí, které jen beká a nic neudělá. Když si představím, že já budu dalších 22 let pracovat jako dosud, tak to vidím na invalidní vozík za deset let. Pracuji jako skladní v marketu, jsem žena, je mi 43 let, mám bolesti kloubů, zad a svalů, denně složím 5-6 dvoumetrových palet vod a piva ručně. No myslíte, že do 65 to zvládnu.???? H...o!!! To nejsem jen já, ale spousta jiných pracujících, ne těh co lžou, tunelují a smějí se nám do očí za naše daně!!!!!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2011 18:57 | piši

Na to mohu jen parafrázovat.
I vymačkaný citron se dá ještě použít.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2011 20:34 | Rada

A ono 3+1 pro dva důchodce, to je fakt luxus. Znám rodinu co bydlela s dítětem v garsonce. Znám rodinu, která bydlela s dítětem v 1+1. Dvěma starším lidem by 2+1 mohlo stačit. A 2+1 se dnes dá koupit i za částku, kterou mohou dostat za prodej dekretu (prodej dekretu je sice nemorální a asi i nezákonný nicméně zcela běžný). Samozřejmě to nebude byt v Praze. Levný byt v Praze mohli mít, to by se ale museli přičinit. Místo toho to vypadá (podle toho co píšete), že mnoho let parazitovali na ostatních tím, že platili směšně nízký regulovaný nájem, který jim nyní zvyšují a oni jsou z toho rozčarovaní. O deregulaci se mluví nejméně 10 let (možná i 15), za tu dobu se na to mohli všichni připravit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2011 20:19 | Rada

To, že si Vaši rodiče nedokázali za celý život zajistit vlastní bydlení je jejich problém. Většina lidí to dokázala. Buď si postavili svépomocí dům nebo později odkoupili byt ve kterém bydleli za zlomek tržní ceny (většinou se byty prodávaly za pětinu až čtvrtinu tržní ceny...daly se koupit i pomocí spotřebitelského úvěru). Např. moje babička platí za 2+1 cca 3 tis. měsíčně (včetně fondu oprav a energií). Důchod má 12 tis. (vč. vdovského). Která rodina s dětmi má dnes po odečtení nákladů na bydlení na osobu 9 tis. (12-3)? Rodina s dětmi, která platí za byt 12 tis., by musela vydělávat 48 tis. (9*4+12) čistého. Takový příjem většina rodin nemá. Většina důchodců se má velice dobře. Schválně si všimněte kolik jich jezdí do Penny a Lidlu v autě, které vypadá jako kdyby právě opustilo autosalon (podle modelů se jedná o max. 4 roky stará auta).
A s tou celoživotní prací jděte k šípku. Já taky budu dřít celý život (na rozdíl od dnešních důchodců ovšem o 10-13 let déle) a dostanu za to pár drobáků. Horentní sumy, které teď platím, spotřebují současní důchodci.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2011 16:47

Myslím si ,že si spadl přímo na palici kde byl beton,mám rodiče berou dohromady 17.OOO za byt 1+3 platí včetně elektr.8900 Kč a teď K TVÉ CHYTRÉ HLAVIČCE nemusi mít inter.kab.televizi ani mobil a auto stačí Babeta a oškubané tepláky za jejich celoživotní práci a ještě k tomu bytu novodobý kapitalisti by poradili vyměňte ho a zkuste dnes aspoň u nás vyměnit byt za 2+o při dnešních nájmech a tzo můžou být rádi ,že nebydlí u nějakého restituenta kde by je škubal za 13.ooo 3x fuj dnešní době kdy obyč.člověk protu kapitalistickou chátru nic neznamená asi zapoměli proč vznikali revoluce zač. Francií a.t.d.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2011 10:05 | Rada

Mimochodem co jste myslel tím proč si beru hypotéku? Co by bylo divného na tom kdybych si jí vzal? Bydlet někde musím a na výběr mám jen tržní nájem a hypotéku. Bohužel jsem neměl šanci koupit si byt za zlomek tržní ceny ani jsem neměl možnost bydlet dlouhá léta v regulovaném nájmu a našetřit si.

Ježdění do práce dopravou pohodlnější není (je levnější a proto tak jezdím). Viset na opatlané tyči nebo sedět na špinavém sedadle (někdy je to tak nechutné, že radši stojím i když je volné místo), na tom nevidím nic pohodlného. V létě k tomu přibudou zapáchající spolucestující. A ono i jindy se občas nějaký smraďoch najde.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2011 9:47 | Rada

Neříkám, že nejsou důchodci trpící nouzí. Jsou to zpravidla ti s nízkým důchodem a ti, kteří nebyli schopni a hlavně ochotni postarat se o sebe a bydlí dodnes v bytě s regulovaným nájmem a s každým zvýšením nájmu si stěžují (i když ho pořád mají až o 60% levnější než ti co bydlí v tržním). Osobně znám jen důchodce, kteří z důchodu spoří a část úspor dávají dětem a vnoučatům. Ale jak už jsem zmínil, netvrdím, že jsou na tom tak všichni. Každopádně je nesmysl strašit tím, že budeme potřebovat v důchodu tolik co v produktivním věku! Jen tím, že v důchodu nebudu (snad:) živit děti ušetřím několik tisíc měsíčně.

Mimochodem - i když důchodce nutně potřebuje auto (důvod nedovedu vymyslet ale dejme tomu, že nějaký má), stačí mu podstatně menší auto než rodině a menší auto je samozřejmě výrazně levnější na provoz.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2011 9:37 | Rada

Hypotéku nemáme a autem do práce nejezdím. Auto máme kvůli dítěti. Zkuste si s malým dítětem jet zašpiněným vlakem. Všechno osahá, ocucá. Možná si tím zvýší imunitu, možná onemocní. To se nikdy nedá dopředu vědět. Důchodce nic neocucává a tak může vlakem cestovat v pohodě (samozřejmě je-li dostatečně pohyblivý). Má na to navíc spoustu času a to je často značná výhoda.
Znám několik důchodců a když odečtu naše vyšší náklady na bydlení (na rozdíl od nich jsme si nemohli koupit byt za zlomek tržní ceny), mají na hlavu vyšší příjem než my. K tomu spoustu úspor, které jsem už zmínil.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 6. 2011 23:12 | meda

Máš nějaké zcestné myšlení. Proč si bereš hypotéku a jezdíš autem. Do práce můžeš jezdit taky dopravou. Je to pohodlnější.Do důchodu mám ještě par let. Ovšem to co tady píšeš Rado, tak asi jsi spadl z jahody naznak.
Asi nemáš nikoho z rodiny důchodcem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 62 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: starobní důchod

12. 5. 2011 | Ludmila Řezníčková | 12 komentářů

Peníze, které vám dá stát: starobní důchod

Starobní důchod je dávka důchodového pojištění určená k zabezpečení člověka ve stáří. K jeho výplatě je však třeba splnit několik zákonných podmínek.

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Mají děti posílat procento z výdělku na důchod rodičů?

3. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 39 komentářů

Mají děti posílat procento z výdělku na důchod rodičů?

Penzijní reforma vyvolala v Česku velký rozruch, vlnu kritiky za nedomyšlenost a obavy z toho, že stát využil reformu důchodů ke zvýšení daní, zejména DPH. Přinesl ale i jednu poměrně... celý článek

Má nám Evropská unie určovat, kdy půjdeme do důchodu?

17. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Má nám Evropská unie určovat, kdy půjdeme do důchodu?

Informace, které občas proudí z Evropské unie, vyvolávají tu úsměv či podiv, jindy dokonce odpor. S velkým nesouhlasem se setkal například německý návrh, aby byl ve všech členských... celý článek

Partners Financial Services