Bude Česko unikátem se dvěma třetími pilíři penzijního systému?

Kalouskovo ministerstvo dalo v plen veřejné debatě dva návrhy zákonů týkajících se reformy penzí. Řada odborníků nad nimi kroutí hlavou a říká, že než budovat druhý pilíř penzijního systému takto, bylo by snad lepší jen reformovat stávající první a třetí pilíř.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

3. 7. 2011 9:21 | jdetoijinak

moje pocity z toho vůbec rozporuplné nejsou... Byznys je byznys, který v případě penzijních fondů nehorázně vydělává na katastrofické finanční negramotnosti národa...Jen bezuzdný dobrodruh by mohl posílat své prostředky do nějakého českého penzijního fondu, lhostejno či stávajnícího, nebo nějakého nově připravovaného. POkud ve fondu ani v té nejkonzervativnější strategii nebudu mít již v momentě podpisu smlouvy PÍSEMNĚ SMLUVNĚ GARANTOVÁNU výši cílové výplaty a výši doživotní penze - je to jen tunel, nic víc...a státní příspěvek je jen populistická vějička...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2011 9:29 | Rada

Mám z toho dost rozporuplné pocity. Jednou z toho mám pocit, že chtějí do druhého pilíře (resp. třetího pilíře, který nazývají druhým) nahnat co nejvíc lidí (aby dostali co nejvíc peněz od lobbistů finančních institucí) a pak to zase vypadá, že chtějí aby tam vstoupilo co nejméně lidí a aby zvýšení DPH bylo převážně na zalátání rozpočtu. Nebojím se, že by chtěli aby tam vstoupilo co nejvíc lidí kvůli tomu, aby ta reforma měla úspěch. Nezájem lidí se dá vždycky nějak okecat (lidi vystrašili experti z ČSSD, lidi mají nízkou finanční gramotnost apod.).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2011 21:34 | cohen

Pravděpodobně se mýlíte. Člověku, který vstoupí do připravovaného systému, by se měl v budoucnu odpovídajícím způsobem snížit státní důchod, tzn. odvede státu méně a zároveň i méně dostane. To mi přijde fér. Nicméně, domnívám se, že ani většina bohatších do těchto fondů nevstoupí. Proč dávat peníze někam, kde na ně nemohu čyřicet let sáhnout, když existují produkty se stejným, nebo dokonce vyšším předpokládaným výnosem, které můžete zpeněžit do druhého dne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 6. 2011 19:17 | Slávka

V soukromých fondech za přispění státu se budou angažovat movitější občané (potvrzeno článkem),většina lidí na to nemá a bude hůř.To znamená,že i ti nejchudší budou prostřednictvím prvního pilíře přispívat na ty bohaté.Zajímavá solidarita.Pro elitu pochopitelně vítaná.Mýlím se?Podmínky v nově zaváděných fondech a jejich nemalé režie (kdykoliv měnitelné- viz.stavební spoření) jsou i z mého laického pohledu nevýhodné. Pokud by se to týkalo mne,jedinou solidní možností zajistit se na stáří je uložit si peníze v některé z bank.Nelze se dívat jen na dnešní situaci.Během desítek let se finanční trhy u nás mnohonásobně změní a podle toho mohu úspory svobodně přelévat,měnit výši spoření podle momentální finanční situace (pokud mi vůbec kdy něco zbyde).Závazek na desetiletí u nějakého fondu je pro mne naprosto nepřijatelný a nanejvýš rizikový. Taky by mě zajímalo,pokud nemůže osoba fond ze zákona opustit,jak by vyřešil stát jeho případný úpadek,kdy klient přijde o všechny úspory.Námitka,že to je dobře ošetřené v našem státě absolutně neobstojí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2011 6:39 | Zálesák

Nestálo by za to zvýšit ve třetím pilíři limit,kdy lze odečítat penzijní připojištění z daní nad dnešních 1500 Kč? Vedlo by to účastníky ke zvýšení úložek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Štěpánek

podnikatel, Sokolovská uhelná

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

František Štěpánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services