Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 23. 12. 2013 | 8 komentářů
Pokud jde o daně, od prvního ledna nás čeká hned několik změn. Co bude jinak a s čím je třeba v roce 2014 počítat? O některých novinkách v daňové oblasti jste na Peníze.cz už četli – některé jsme rozebírali podrobně, jiné zmínili jen letmo a ještě se k nim vrátíme. Tentokrát přinášíme souhrnný přehled všeho důležitého pro rok 2014 na jednom místě.
Daně převlékají kabáty. Přehled novinek od ledna 2014

Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti

Zásadní změny prodělá od prvního ledna daň dědická, darovací a daň z převodu nemovitosti. Podrobně jsme vám je vyložili v článku z minulého týdne:

Tady připomeneme jen to nejdůležitější: dědická daň de facto přestává existovat. Kdo bude dědit po prvním lednu, nebude muset dědickou daň odvádět ani dědictví uvádět v daňovém přiznání, respektive ho kvůli dědictví podávat. Od ledna totiž bude dědictví od daně osvobozeno – a to bez ohledu na to, zda vás s člověkem, po kterém dědíte, pojil či nepojil příbuzenský vztah.

Darovací daň nově spadne pod daň z příjmů a bude se také nově odvádět podle jejích sazeb: 15 procent u fyzických osob, 19 procent u právnických. Ve výsledku to bude znamenat, že si většina obdarovaných na dani připlatí. Přiznávat se dary nově budou v rámci přiznání k dani z příjmu, které se obvykle odevzdává do druhého dubna.

Daň z převodu nemovitosti od ledna mění jméno – nově půjde o daň z nabytí nemovitosti. Novému názvu navzdory, ji však i dál bude platit prodávající, kupující bude zastávat roli ručitele. Určitým usnadněním bude, že u většiny staveb už nebude nutné dodávat finančnímu úřadu znalecký posudek.

Daň z nemovitosti: Přiznat do konce ledna!

Stahujte vždy čerstvé formuláře

O dani z nemovitosti v tomto článku není slovo. Taky není třeba, toto je přehled změn, u daně z nemovitosti je všecko při starém. Včetně toho, že přiznat se k ní je třeba do konce ledna. A to se zase asi vyplatí zopakovat. Nabízíme vám sadu aktuálních formulářů.
A další ouřední lejstra, nejen k daním, hledejte rovněž na Peníze.cz mezi formuláři ke stažení.

Zvyšuje se daňový odpočet u darů

Stát bude od roku 2014 velkorysejší k těm, kteří „páchají“ dobro – respektive na ně přispívají. V rámci darů na veřejně prospěšné účely si budete moct nově z daní odečíst víc než dosud. U fyzických osob se maximální možný odpočet ze základu daně zvyšuje z dnešních deseti na patnáct procent. U právnických osob bude nově dělat deset procent z daňového základu.

Časový test se prodlužuje

O prodloužení časového testu už jste na Peníze.cz četli. Tentokrát tedy pouze ve zkratce. Takzvaný časový test se od prvního ledna 2014 prodlužuje na tři roky. V praxi to znamená, že nově bude příjem z prodeje cenného papíru osvobozen od daně z příjmů v případě, že doba mezi jeho nabytím a převodem při jeho prodeji přesáhne tři roky. Podle dřívějších pravidel byla lhůta podstatně kratší: trvala pouhých šest měsíců. Současně však bude od roku 2014 platit limit sto tisíc korun – pokud ho vaše roční příjmy z cenných papírů nepřekročí, budou od daně osvobozeny, nezávisle na časovém testu. Musí se ovšem jednat o příjmy, které nejsou součástí obchodního majetku.

Zvyšuje se limit příležitostných příjmů  

Ještě letos platí, že jsou od daně z příjmů osvobozené příležitostné příjmy do (celkové roční) výše dvaceti tisíc korun. Nesmí se ovšem jednat o příjem z podnikání nebo z činnosti, které se věnujete systematicky či pravidelně. Od příštího roku se hranice příležitostného příjmu, který je od daně osvobozen, o polovinu zvyšuje: nově bude dosahovat třiceti tisíc korun.

Mění se zdanění autorských honorářů

Nová pravidla dostane od ledna 2014 také danění autorských honorářů. Limit pro uplatnění srážkové daně z příjmů v rámci autorských honorářů se zvyšuje ze sedmi na deset tisíc měsíčně. V praxi to znamená, že když si v rámci autorského honoráře od téhož plátce vyděláte do deseti tisíc měsíčně, bude vám moct plátce srážkovou daní strhnout z výdělku patnáct procent a vy už dál nebudete muset daně z honoráře nijak řešit, ani příjem nikde uvádět a vykazovat. Do konce roku 2013 je totéž možné pouze u měsíčního příjmu do sedmi tisíc korun.

Anketa

Podáváte si sami přiznání k dani z příjmů?

Nové zdanění „dohod“

U dohod o provedení práce se od ledna 2014 zvyšuje limit pro uplatnění patnáctiprocentní srážkové daně. Zatímco v roce 2013 ji (pokud nepodepíšete přihlášení k dani) můžete uplatnit, pouze když měsíční příjem z dohody nepřesáhne pět tisíc korun, nově bude platit hranice deseti tisíc. Příjem z dohody v takovém případě tvoří samostatný daňový základ, po uplatnění srážkové daně, už jej dál nemusíte nikde vykazovat. 

Příjmy z praxe nově bez daně

Dobrou zprávou pro studenty je, že peníze, kterési vydělají v rámci školní praxe, se od ledna 2014 od daně osvobozují. A nadále nebudou podléhat ani odvodům na sociální pojištění a zdravotní pojištění.

DPH (pro některé) už jen elektronicky

Od ledna 2014 bude muset většina plátců daně z přidané hodnoty komunikovat s finančními úřady výhradně elektronicky. Elektronickou formou budou muset podávat daňová přiznání, hlášení, přílohy i přihlášku k registraci jako plátce DPH nebo oznámení o změně registračních údajů. Výjimka z tohoto pravidla bude ovšem platit pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH a jejichž obrat za předcházejících dvanáct měsíců nepřesáhl šest milionů korun. Ty budou moci i nadále vedle formy elektronické využívat také klasické tištěné formuláře.

Kvůli změnám DPH nejspíš podraží nemovitosti

Od ledna 2014 bude nově platit 21procentní DPH také pro pozemky pod novými stavbami. Developeři již ohlásili, že kvůli tomu nejspíš nové byty a domy podraží. Ale neděste se, změna se dotkne jen případů, kdy nemovitost prodává plátce DPH v rámci své podnikatelské činnosti. Typicky tedy developer.

Nově budou od DPH osvobozeny pouze pozemky, na kterých není zřízena stavba spojená pevným základem se zemí nebo inženýrská síť a na kterých zároveň nemůže být provedena stavba podle stavebního povolení či podle souhlasu s provedením ohlášené stavby. Z ostatních pozemků se bude odvádět DPH ve výši 21procent. 

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2013 1:44, kozel

vybornej prehled, diky za nej!

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

17. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první... celý článek

Chcete si zaspekulovat? Spěchejte, časový test od ledna prodloužen!

16. 12. 2013 | Jan Traxler | 11 komentářů

Chcete si zaspekulovat? Spěchejte, časový test od ledna prodloužen!

V době politického bezvládí došlo k podstatné změně pro investory. Časový test pro osvobození od daně z příjmů byl prodloužen na tři roky. S účinností od 1. ledna 2014.

Přehled pro živnostníky a podnikatele: zdravotní a sociální pojištění v roce 2014

11. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Přehled pro živnostníky a podnikatele: zdravotní a sociální pojištění v roce 2014

Podnikáte? Pracujete na živnostenský list? Nebo jste „zaměstnáni na švarcsystém“? Konec roku se blíží – nejvyšší čas podívat se, kolik budete platit za zdravotní a sociální pojištění... celý článek

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

10. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 43 komentářů

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

Přiznání k dani z nemovitostí je třeba podat už v lednu. Nejvyšší čas připomenout si pravidla. A podívat se, kolik na dani z nemovitostí zaplatíte. Peníze.cz přinášejí přehled všeho... celý článek

Partners Financial Services