Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 17. 12. 2013 | 45 komentářů
Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první jmenované si od ledna připlatíte. Na druhé naopak můžete ušetřit. Kdo chce danit podle starých pravidel, má čas jen do konce roku. Přinášíme přehled všeho důležitého.
Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Před časem jste na Peníze.cz četli článek o tom, zda je výhodnější nemovitost darovat nebo přenechat v rámci dědictví:

Řídit se jím ovšem můžete jen do konce letošního roku, od ledna 2014 bude všechno jinak.

Dědická daň: od ledna 2014 se ruší

Dědická daň od ledna v podstatě přestane existovat. Ušetří díky tomu lidé, kteří dědí po vzdálenějším příbuzném nebo po člověku, se kterým je příbuzenské pouto vůbec nepojí a se kterým nežili. A stejně tak právnické osoby. Všichni jmenovaní totiž, pokud dědí, podle dnešních pravidel dědickou daň musí zaplatit. V jaké výši, to vám poví naše kalkulačka, pro jistotu, abyste věděli určitě, do které skupiny dědiců patříte, ale doporučujeme výš odkazovaný článek.

Poslední dny daně dědické

Výpočet dědické daně

skupiny

Od ledna bude oblast daní z dědictví nově spadat pod obecnější kategorii daně z příjmů. V oblasti dědictví pak zákon pracuje s termínem bezúplatné nabytí. Veškeré příjmy získané z dědictví nebo odkazu budou od roku 2014 od daně osvobozené. Tudíž je nebude třeba zanášet ani do daňového přiznání, respektive kvůli nim daňové přiznání podávat. A nezáleží na tom, zda dědíte po blízkém příbuzném nebo třeba úplně cizím člověku, ani na tom, zda dědíte jako fyzická nebo právnická osoba.  

Jiná věc je, jak moc si na nová pravidla zvykat: ČSSD, která zvítězila ve volbách a jedná o sestavení vlády, se netají tím, že chce dědickou daň znovu zavést. O všech případných novinkách vás budeme na Peníze.cz informovat.

Daň darovací: od ledna 2014 nově a dráž

Daň darovací od ledna 2014 podobně jako daň dědická samostatně přestává existovat. Jenže to neznamená, že nebudete muset daň z daru platit. V tomhle případě se totiž „jen“ změní její sazba.

I zdanění darů spadá od ledna pod daň z příjmů. A radost vám to nejspíš neudělá. Zatímco dnes na dani zaplatíte od sedmi do čtyřiceti procent z hodnoty daru (podle pásma zdanění) a v případě movitých věcí a finančních darů je dokonce určitá částka od daně osvobozena, nově bude platit jednotná sazba: patnáct procent u fyzických osob, devatenáct procent u právnických. Od ledna 2014 si tak nejspíš výrazně připlatíte. Pokud například dostanete dar v hodnotě sto tisíc, zaplatíte z něj dnes daň ve výši pět tisíc šest set korun. Respektive sedm tisíc korun, pokud jde o nemovitost. Od ledna dá za totéž fyzická osoba patnáct tisíc a právnická osoba dokonce devatenáct tisíc korun.

Když dostanete dar v hodnotě milionu korun, zaplatíte na dani dneska necelých šedesát devět tisíc, respektive sedmdesát tisíc v případě nemovitosti. Od začátku roku 2014 se ovšem daň ze stejného daru pro fyzické osoby zvýší na sto padesát, pro právnické osoby na sto devadesát tisíc. S rostoucí hodnotou daru se rozdíl ve výši daně oproti původním pravidlům snižuje. Výhodná nová pravidla začínají být až u daru v hodnotě třinácti milionů korun – v případě fyzických osob, u právnických teprve od dvojnásobné ceny. A to už pod stromečkem jen tak nenajdete.

Osvobozeni OD DANĚ Z PŘÍJMU získaného darem jsou:

  • příbuzní v řadě přímé a manželé
  • příbuzní v řadě pobočné, a to sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety, manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které s dárcem žijí nejméně po dobu jednoho roku ve společné domácnosti, a které z tohoto důvodu pečují o společnou domácnost nebo jsou na dárce odkázány výživou

Vzhledem k tomu, že daň z darů přechází pod daň z příjmů, mění se také pravidla pro její přiznávání. Zatím je třeba podat přiznání k dani darovací do jednoho měsíce od nabytí majetku, nově bude stačit odevzdat daňové přiznání k dani z příjmu do prvního dubna následujícího roku – stejně jako ho podávají například živnostníci a podnikatelé. Pokud daňové přiznání tak jako tak podáváte, příjmy z darů do něj zahrnete.

Nová zákonná pravidla nic nemění na tom, že některé skupiny obdarovaných jsou od daně z daru osvobozeny. Jejich přesný výčet najdete v boxu.

Pokud budete mít příjmy z darů v daném roce pouze „příležitostně“ a jejich výše nedosáhne patnácti tisíc korun, budou od daně osvobozeny taktéž – nezávisle na tom, zde jste nebo nejste s dárcem příbuzní.

Poslední dny daně darovací: darujte ještě letos

Výpočet darovací daně

skupiny

U kterých nemovitostí se obejdete bez posudku

  • byty a rodinné domy
  • chalupy, chaty a objekty určené pro rekreaci
  • garáže
  • pozemky, které tvoří s uvedenými stavbami funkční celek
  • pozemky, jejichž součástí jsou uvedené stavby
  • pozemky bez trvalého porostu, na kterých není zřízena stavba a ke kterým nebylo zřízeno právo stavby

Daň z převodu nemovitosti: nově daň z nabytí nemovitosti. A bez posudku

Nová pravidla dostane od ledna 2014 i daň z převodu nemovitosti. A vlastně i nové jméno: od ledna 2014 se jí říká daň z nabytí nemovitosti.

Jinak vás v tomto případě novinky spíš potěší. Kdo prodá nemovitost až po prvním lednu, nejspíš ušetří. Nebude už muset platit znalecký posudek (který je dnes nezbytností). Alespoň v případě převodu většiny obvyklých nemovitostí – jejich výčet najdete v boxu.

Důvod je prostý: mění se základ pro výpočet daně. Podle dnešních pravidel se výše daně odvozuje ze sjednané kupní ceny nebo z ceny odhadní (stanovené znalcem v posudku) – vždy z té vyšší z nich.

Od začátku roku 2014 to bude jinak. Pro finanční úřady už nebude rozhodující porovnání kupní ceny s odhadem znalce, nýbrž s cenou místně obvyklou. Nebo přesněji, podle oficiální zákonné terminologie jde o cenu směrnou – což je údaj, který na základě typu, polohy a charakteru nemovitosti určuje finanční úřad.

Daň se opět bude platit z vyšší z nich. Úředníci z finančáků však budou celkem vstřícní: nebude se totiž počítat s celou cenou, která je v daném místě pro podobnou nemovitost obvyklá, ale pouze s jejími třemi čtvrtinami (sedmdesáti pěti procenty).

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh optimálního pojištění majetku a domácnosti

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Někteří prodejci nemovitostí tak – vedle znaleckého posudku – ušetří taky na dani. V případě, že by vám porovnávání s cenou místně obvyklou nevyhovovalo nebo byste zkrátka měli pocit, že se vám nevyplatí, můžete postupovat podle starého principu. Možnost využít znalecký posudek a porovnat kupní cenu s cenou odhadní zůstane zachována. Musíte o to ovšem finanční úřad požádat a předložit mu znalecký posudek. Do kalkulace se pak zahrne sedmdesát pět procent odhadní ceny. A daň zaplatíte z této částky nebo ceny kupní – podle toho, která bude vyšší.

Sazba daně se nijak nemění – nadále dělá čtyři procenta. Příjemnou změnou ovšem je, že od ledna 2014 bude možné odečíst si náklady na pořízení znaleckého posudku ze základu daně.

Od daně bude i podle nových pravidel osvobozena koupě nově postaveného nebo nově vzniklého domu nebo bytu. Zákonodárci touto daňovou úlevou chtějí nadále podporovat výstavbu nového bydlení. Novinkou pak je, že pro osvobození od daně v takových případech nebude prodávající muset podnikat jako developer a podobně.

Další ulehčení spočívá v tom, že když budou prodávat manželé nemovitost, která patří do jejich společného jmění, vystačí si nově s jedním (společným) daňovým přiznáním. Dosud musel podávat přiznání každý zvlášť. Přílohy k daňovému přiznání také budete moct nově přikládat formou prosté kopie – písemně i elektronicky.

Anketa

Co na daňové novinky říkáte?

Daň nadále platí prodávající

Navzdory původním plánům se nakonec neuskuteční změna, na základě které by měl daň z převodu nemovitosti platit kupující: pozůstatkem tohoto záměru je jen – v dnešním kontextu protimluvný – název daně. Poplatníkem daně i v roce 2014 zůstává prodávající. S tím, že kupující bude mít (stejně jako dosud) roli ručitele: pokud prodávající daň ve stanovené lhůtě nezaplatí, padá břímě na bedra kupujícího. Vyplatí se tedy ve smlouvě jednoznačně dohodnout, že pokud prodávající daň nezaplatí, může po něm kupující vymáhat sankce. Další alternativou, jak si může kupující krýt záda, je uložit odpovídající část peněz z platby za nemovitost k notáři až do doby, kdy bude daň zaplacena.

Zákon ale také umožňuje, aby se obě strany smluvně dohodly, že daň zaplatí kupující.

Závěrem ještě připomínáme, že uvedená pravidla pro převod nemovitostí se týkají pouze převodů za úplatu – tedy prodejů a směn. Nikoli bezúplatných převodů, jako je dědictví nebo darování, kterým jsme se věnovali výš. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+183
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2013 17:07, logik

Když Vám něco daruje otec, je vše v pohodě. Od daně jsou osvobozeny osoby dostatečně blízce příbuzné, tj. já vůči svým rodičům, dětem, prarodičům, vnoučatům, sourozencům, možná i někomu dalšímu, pak samozřejmě manžel/ka a osoba ve společné domácnosti alespoň rok.

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 12. 2013 19:24, Igor Novotný

Když mě otec daruje pozemek v hodnotě 1.000.000,-Kč tak dám 150.000,- státu?

-44
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koaliční dohoda se bude líbit. Kdekomu kromě hospodářství

16. 12. 2013 | Lukáš Kovanda | 14 komentářů

Koaliční dohoda se bude líbit. Kdekomu kromě hospodářství

V Česku se rodí budoucí koaliční dohoda. Už na první pohled v ní i v ekonomické části vidíme ledacos, co se bude určitě líbit. Ovšem jestli se to bude líbit také ekonomice, to je věc... celý článek

Přehled pro živnostníky a podnikatele: zdravotní a sociální pojištění v roce 2014

11. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Přehled pro živnostníky a podnikatele: zdravotní a sociální pojištění v roce 2014

Podnikáte? Pracujete na živnostenský list? Nebo jste „zaměstnáni na švarcsystém“? Konec roku se blíží – nejvyšší čas podívat se, kolik budete platit za zdravotní a sociální pojištění... celý článek

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

10. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 43 komentářů

Daň z nemovitostí 2014. Přehled a aktuální daňový formulář

Přiznání k dani z nemovitostí je třeba podat už v lednu. Nejvyšší čas připomenout si pravidla. A podívat se, kolik na dani z nemovitostí zaplatíte. Peníze.cz přinášejí přehled všeho... celý článek

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

26. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Dobro se daní! A tak tuny jídla končí na dně popelnic...

Páchat dobro se vám zachtělo? Tak to prrr… Dostanete přes prsty. Lepší napěchovat do kontejneru než darovat potřebným – takovou výchovnou lekci dává prodejcům potravin stát. Za darování... celý článek

Zdaň a zotroč si, koho můžeš! Pojišťovny zaplatí hasiče, kdo zaplatí vás?

16. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Zdaň a zotroč si, koho můžeš! Pojišťovny zaplatí hasiče, kdo zaplatí vás?

Zvyšovat občanům daně je slovy bývalého prezidenta ekonomická sebevražda. DPH jsme v poslední době zvedli tolikrát a byly kolem toho takové taškařice, že si s musíme dát (na chvíli)... celý článek

Partners Financial Services