Co mi stát dá?

Tomáš Hampl | rubrika: Analýza | 4. 11. 2002
<a href="http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?IDP=1&NewsID=1365"><img src="http://www.penize.cz/img/zpravy/zaostreno_stat_podp.gif" width="145" height="110" border="0"></a>

Čím více se blíží konec kalendářního roku, stojí zato se začít zajímat o to, jak odvést do státní pokladny za tento rok ze svých příjmů co možná nejmenší část. Nemalé daňové úspory nabízí řada finančních produktů.

Z daňového hlediska nemá na našem trhu finančních produktů konkurenci stavební spoření. Veškeré výnosy tohoto typu spoření, úroky i státní podpora, jsou totiž od daní osvobozeny. Navíc pokud je půjčka použita k vytvoření nebo nákupu nového bytu, jsou úroky z úvěru od stavební spořitelny až do tří set tisíc korun odpočitatelnou položkou z daňového základu.


I když může stavební spoření uzavřít a úvěr čerpat každý, včetně novorozenců, daňový odpočet mohou uplatnit pouze osoby výdělečně činné. Úroky z úvěrů ze stavebního spoření poskytnutých osobám mladším 18 let mohou ze svého daňového základu odečítat jejich rodiče. Při splácení překlenovacího úvěru, kdy se platí prakticky pouze úroky, lze například při částce 270 000 korun ušetřit ročně na daních v závislosti na výši příjmu až šest tisíc korun. Stejně jako u stavebního spoření lze i u hypotečních úvěrů využít obou forem státní podpory bydlení (finanční příspěvek či snížení daňového základu o úroky z hypotečního úvěru).

Daňový základ si můžete snížit i založením penzijního připojištění. Při spoření více než pěti set korun měsíčně (částka, u které je ještě nárok na státní příspěvek) lze odečíst z daňového základu až dvanáct tisíc korun ročně. Při průměrné mzdě patnáct tisíc korun tak lze při spoření patnácti set korun měsíčně, ročně zaplatit na daních až o 2400 korun méně. Daňové zvýhodnění mohou získat také zaměstnavatelé, pokud budou přispívat na penzijní připojištění svým zaměstnancům. Příspěvek až do výše tří procent hrubé mzdy je uznáván jako daňový náklad.

Snížit daně můžete také uzavřením životní pojistky. Její hlavní podmínkou je, aby šlo o pojistku kapitálovou nebo investiční, tedy typu u které dochází ke vzniku úspor, které jsou vypláceny po uplynutí pojistné doby. Ta musí trvat nejméně pět let a v okamžiku jejího uplynutí musí klient dosáhnout šedesáti let. Pokud je vám tedy dnes třicet let, k tomu, abyste mohli využít daňového zvýhodnění, musíte uzavřít smlouvu na nejméně dalších třicet let. Maximální výše částky, kterou si můžete ročně odečíst od základu daně jako pojistné na výše popsanou životní pojistku je dvanáct tisíc korun. Pokud tedy patříte do nejvyšší příjmové skupiny, pak uspoříte necelé čtyři tisíce.

Nemyslíte, že stojí za to si alespoň některý ze státem podporovaných finančních produktů pořídit? Neváhejte, konec roku je již za dveřmi!

Stavební spoření
Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů
Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve znamení rozlišení produktů pro klienta úvěrového a spořícího.
Stavební spoření: Vyplatí se počkat?
Stavební spořitelny chystají výrazné změny. Co však budou obnášet? Půjde o avizované snížení úrokových sazeb u vkladů či se novinky dotknou úvěrů, poplatků, státního příspěvku nebo úplně něčeho jiného?
Překlenovací úvěry zlevnily
Kráčí stavební spoření cestou prošláplou hypotéčními bankami? Buřinka výrazně snížila úrokovou sazbu u překlenovacích úvěrů. Většina ostatních stavebních spořitelen však zatím o podobném kroku neuvažuje.
Reklama
Hypotéky
Vyplatí se kombinovat hypotéku?
Hypotéku nemusíte splácet běžnými splátkami, můžete platit jen úroky, posílat peníze na životní pojistku a tou úvěr nakonec splatit.
Hypotéka, základní kámen banky
Z půjčky na bydlení, produktu, který ještě před několika lety pro většinu bank představoval "jen tak něco na okraj", je dnes nosný pilíř bankovních obchodů.
Penzijní připojištění
Konsolidace je téměř za námi
Největší vlna slučování penzijních fondů už je pryč. Jednotlivé akvizice se začínají naplňovat splynutím spřízněných fondů, na trhu již není koho kupovat a fondy se tak musí snažit o získávání nových klientů jinými cestami než kupováním konkurentů.
Reklama
Životní pojištění
Pojištění pro vaše dítě
Cílem každého pojištění by především mělo být zabezpečit sebe a své blízké proti nepředvídatelným událostem. Nejinak je tomu v případě dětského životního pojištění. V současné době přišly další dvě pojišťovny s tímto produktem. Jak tedy můžete zabezpečit své ratolesti proti nevyzpytatelným obrátkám osudu?
Tady to podepište a ušetříte na daních!
Komu by se situace z titulku nelíbila? Pokud by však oním podpisem měl být váš autogram na životní pojistce, dejte si pozor, neuvážená touha ušetřit by vás totiž mohla přijít draho. Na pojištění svého života byste však určitě zanevřít neměli.
Životní pojištění jako daňový nástroj
Novela zákona o daních z příjmů přinesla možnost odečítat zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění od základu daně z příjmu. Pokud včas uzavřete smlouvu, můžete tak učinit už v daňovém přiznání za tento rok.
UZAVŘETE SMLOUVU ONLINE NA PENÍZE.CZ A VYUŽIJTE DAŇOVÉ VÝHODY
STAVEBNÍ SPOŘENÍ PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Partners Financial Services