Překlenovací úvěry zlevnily

Jan Heřman | 13. 8. 2002 | 3 komentáře
Překlenovací úvěry zlevnily
Kráčí stavební spoření cestou prošláplou hypotéčními bankami? Buřinka výrazně snížila úrokovou sazbu u překlenovacích úvěrů. Většina ostatních stavebních spořitelen však zatím o podobném kroku neuvažuje.

Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory) zavedla zatím nejnižší úrokovou sazbu u překlenovacích úvěrů. Ty bude možné získat za 4,95 procenta, tedy téměř o jeden procentní bod levněji než u konkurenčních ústavů. Podmínkou je, aby si klienti o úvěr zažádali a sjednali smlouvu v období od 12. srpna do 18. října. Po tomto datu se prý vrátí úrokové sazby překlenovacích úvěrů na původní úroveň mezi šesti až osmi procenty.

Je libo tisícovku za měsíc?

Tato nabídka se vztahuje na všechny překlenovací úvěry bez ohledu na dobu spoření nebo výši naspořené částky (tzv. akontace). V případě třicetiprocentní akontace a doby spoření do jednoho roku ("nejdražší varianta") se měsíční platba úroků z překlenovacího úvěru 300 000 korun sníží oproti standardní nabídce téže spořitelny téměř o 800 korun. Pokud by výše úvěru činila rovný milion, měsíčně ušetříte více než 2 500 korun. Ještě větší rozdíly je možné nalézt při porovnání nabídek všech stavebních spořitelen.

Uzavře-li klient stavební spoření s cílovou částkou 300 000 korun a jednorázově vloží nebo uspoří dvacet procent (60 000 korun), rozdíl mezi měsíčními splátkami úroků z překlenovacího úvěru mezi jednotlivými stavebními spořitelnami dosahuje více než tisíce korun. Zatímco v Buřince zaplatí 1 262 korun, Modrá pyramida zinkasuje 2 350 korun.

 Překlenovací úvěr 300 000 Kč při akontaci 20 procent

 

 SSČS

 ČMSS

 VSSKB

 Wuestenrot

 Raiffeisen

 Hypo

 Splátka úroků (Kč)  1 262  1 975  2 350  1 725  2 100  Nelze získat
 Úroková sazba (%)  4,95  7,9  9,4  6,9  8,4

 -

Pramen: Infolinky stavebních spořitelen

Hon na klienty

Za přechodným snížením úrokových sazeb u překlenovacích úvěrů stojí bezpochyby snaha získat nové klienty a zároveň poměrně výnosné zhodnocení peněz vkladatelů. "Pro toto razantní zpřístupnění našich úvěrů jsme se rozhodli na základě loňských zkušeností, kdy se výrazná změna u překlenovacích úvěrů setkala s velmi pozitivním ohlasem," zdůvodňuje tento krok předseda představenstva a generální ředitel druhé největší stavební spořitelny Jiří Klán.

V první polovině letošního roku SSČS poskytla více než sedm tisíc překlenovacích úvěrů, což dělá zhruba patnáct procent z celkového počtu a třetí místo. Největší podíl, téměř 43 procent, připadá na Českomoravskou stavební spořitelnu (profil, názory), druhá je s 21 procenty Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (profil, názory). Naopak nejméně vyhledávali klienti překlenovací úvěry u Hypo stavební spořitelny (profil, názory). Padesát nových smluv za půl roku představuje přibližně jednu tisícinu procenta.

Ve stopách hypoték?

Ostatní stavební spořitelny zatím vyčkávají. Určité změny, které se budou týkat celé oblasti úvěrů, připravuje Českomoravská stavební spořitelna. "Úprava podmínek určitě nastane ještě letos," říká tisková mluvčí Pavla Paseková. Bližší podrobnosti však zatím sdělit nechce. Naopak Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory), Stavební spořitelna Wüestenrot (profil, názory) ani Hypo stavební spořitelna (profil, názory) zatím žádné úpravy úrokových sazeb u překlenovacích úvěrů v bližší době neplánují.

Úrokové sazby z překlenovacích úvěrů

 

SSČS

ČMSS

 VSSKB

 Wuestenrot

 Raiffeisen

 Hypo

 Úroková sazba (%)  4,95*  6,3 - 7,9  6,0 - 8,7  5,8 - 8,7  5,9 - 8,4  6,5 - 9,5
*Přechodná úroková sazba do 18. 10.

Myslíte si, že snížená úroková sazba je výhodnou nabídkou? Budou ostatní stavební spořitelny následovat? Podělte se s námi o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Partners Financial Services